Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Dostlarımız Leyla İle Mecnun

tsunami

Yeni Üye
Katılım
28 Şub 2019
Mesajlar
7
Merhabalar. 1,5 ay önce sahiplendiğim yavru kapluşlarım hakkında 2 gündür sitenizdeki bilgilerden yararlanarak araştırma yapmaktayım. Elimden geldiğince yapabildiğim, eksiklerim ve bazı soru işaretleriyle karşınızdayım  :133: . Öncelikle yapmam gereken baya bir eksiğim olduğunu bilerek aşağıya yaptıklarım ve yapılacakları eklemek istiyorum. 

-- Ufak bir rampa yaparak kapluşlarıma kurumaları için alan oluşturdum. Bunu en kısa sürede cama yapıştırılan bir sisteme çevirip daha yukarıya alıp daha fazla su ekleyeceğim. Yüzmelerini görmek ve çırpınışları beni sevindiriyor  D:

-- En kısa zamanda silis kum alıp akvaryumuma ekleyeceğim.

-- Filtre olarak iç filtre almayı düşünüyorum. Bu konuda önerilerinizi bekliyorum.

-- 3000k 10 w led tipi ısıtma ampulu kullanmaktayım. Bunu yükseklik ayarlı bir sistemle aynı ampulu hem tasarruf sağlamak için kullanmayı planlamakla birlikte uvb lamba eklemesi yapılacaktır zaman saatiyle birlikte.

-- Isıtıcı olarak Aqua Zonic marka 100 w ısıtıcı mevcuttur. Bunun hakkında water level olarak camda işaretli olduğu için ayar kısmını yukarıda bırakarak kullanmaktayım. Sanırım böyle kullanmaya devam etmem gerekecek su içinde kullanıma uygun değil. Ayrıca su ısısını ölçebilmek için termometre edineceğim.

-- Yem olarak pet shopdan edindiğim ufak bir poşet gammarus kullanıyordum ve ne kadar çok atarsam o kadar yeme gibi bi eğilimleri vardı. Bu sebeple azaltmaya gitmem gerektiğini fark ettim. Gammaruslar suyu çok fazla kirletiyordu tortu ve toz şeklinde dipte birikiyordu. Bu sebeple yem bitmek üzereyken araştırmaya geçtim. Yeni yem olarak genel olarak raffy p ve raffy I önerilmiş sürekli. Ama maliyet olarak baktığım zaman biraz pahalı gibi geldi. Ahm nin stick ve gammarus unu kullanmayı düşünüyordum fakat araştırmalarım sonucu vazgeçtim. Bu sebeple Tetra Gammarus ve Tetra Reptomin kullanıcam fakat bu reptomin olarak satılanların tamamı stick mi yoksa Reptomin stick olan mı almam gereklidir? Bu konuda da önerilerinizi bekliyorum. Ayrıca forumda emre beyin 'Su kaplumabağası bakımı' başlıklı konudaki beslenme listesine uymayı düünüyorum.

-- Vitamin olarak Apex in Tor-Axol ve Torx-Shell vermişti pet shop. Bunların kullanımı hakkında da tam net bilgi almak istiyorum doğru kullanım açısından. Bunları yem e damlatıp mı vermeliyim yoksa su içerisine mi damlatmam gerekli. Hangi miktarlarda ve ne sıklıkla kullanmam gerekli?



Her türlü bilgi ve önerilerinizi şimdiden Teşekkürlerimi ileterek bekliyorum. 




 
Cvp: Yeni Dostlarımız Leyla İle Mecnun

Merhaba hoşgeldiniz.

Öncelikle forumda bakım ile ilgili tüm bilgileri okuyup uygulamaya çalıştığın için teşekkürler. Eksik kalan kısımları zamanla tamamlayabiliriz.

Kuru alan, ısıtıcı lamba mevcut bu iyi birşey sadece belirttiğin gibi daha yüksek su imkanı sağlayabilmek için daha yukarda kuru alan yapmak gerekir. Ne kadar çok su okadar sağlıklı yaşam.

Silis kum oldukça faydalı. Olması gerekir tabi ama bir aciliyet sırası yaparsak eğer en sona bırakabiliriz.

Akvaryum ölçülerini ve kaç l,tre alabileceğini  yazarsan filtre tavsiyeleri ona göre verilir. şuan su miktarı çok az iç filtre kullanılamaz.

Isıtma ampülü eğer kuru alanı 30-31 dereceye ulaştırıyorsa uygundur. uvb lambayı ilk sıralarda temin edilecek olarak listeleyebiliriz.

100 W ısıtıcı gayet ideal. Tabi derece su sıcaklığını 27-28 dereceye getiriyormu diye kontrol etmekte fayda var. tam batabilen ısıtıcılar her zaman avantajlıdır. Fakat elimizde bu varsa kullanılabilir. Yalnız çok dikkat etmek gerekir. Cam kısmı kesinlikle su dışında kalmamalı. Buharlaşma nedeniyle su azalır sık sık takip et. Su miktarını artırdığın zaman dik konumda kullanırsan daha kolay olur.

Poşet yemleri kesinlikle önermiyorum. içinde her türlü zararlı zararsız yabancı cisim olabiliyor. Suyu kirletiği gibi canlıyada zarar verebilir. Sera ve tetra markalar en kaliteli yemlerdir. içerikli gerekli vitamin protein gibi besinleri barındırır. büyük kutular aldıkça fiyatları daha uyguna gelir.

Emre'nin beslenme programı gayet uygundur. Uygulamak faydalı olacaktır. Tetra reptomin stick yem. eğer bir değişiklik olmadıysa, ana yem olarak kullanabilirsin. Gammarusu destek yem olarak 3 gün verebilirsin. Ben Sera raffy I tavsiye ederim. içinden kuru balıkta çıkıyor. AHM de kötü bir yem değil. Gammarus içeriginde balık varmı bilmiyorum.

Gelellim  en önemli konuya. Kesin ve tartışmasız olarak Torx Shell at. Kabuk sertleştirici KESİNLİKLE kullanılmamalı. Benzeri jel ilaç krem hiç bir şekilde kullanmayın. KAplumbağa kabuğu canlıdır. büyür genişler acılır. nefes alan gözenekler vardır. Tıpkı insanlardaki tırnak yapısı gibi. Eğer kabuk sertleştirici jeller kullanırsak bu gözenekler kapanır nefes alamaz gelişemez ve hayvan büyümez. Ayrıca yavru kaplumbağaların kabukları daha esnektir. Büyüdükçe sertleşir. Bu esneklik düşme çarpma gibi durumlarda kabuk zarar görmesini önler.

Tor Axsol Vitamine gelince. Benim de ilk elime tutuşturulan ürün budur. Sanırım petshoplar bunları satmak istiyor. İyimi kötümü bilmiyorum. kullanmadım. Hayvan hasta değilse Vitamin ayrıca kullanmaya gerek yok. Sera ve Tatra Yemler yeteri kadar içeriğe sahip. 

Hatta destek oalrak Sera Mineral yem alırsan Vitamin damla kullanmaya hiç gerek yok. Yok illada Vitamin kullanmak istiyorum dersen ya da canlı hasta olursa daha iyi vitaminler mevcut. Sera Reptilin Vitamin damla.
 
Neslihan genel itibariyle herşeyi anlatmış.

Reptomin 6 cm kabuk boyu üstü bitkisele alıştırmada kullanıyoruz. Evvelinde hayvanlar ağırlıklı protein ile beslenir.

Gammarus kapalı kutu olmak şartı ile herhangi bir marka olur. Ama stick yemde raffy P mineral yem içeriği de olduğu için öne çıkıyor. Yumuşak olduğu için henüz çene kasları gelişmediği ve kıkırdak gagası yumuşak olduğu için yemesi kolaydır. Jbl içinde pul yem koyuyorlar bu yenmediği gibi akvaryumu da kirletiyor. Son çıkan yemleri incelemedim. Yüksek protein oranlı stick var ise alınabilir. Geneli maliyeti düşürmek için tahıl içerik oranını yüksek tutar. Bunların sapını çöpünü bile katan firmalar var.
 
Lambada led ampul kullanmışsın bu ısı vermez. Eski tip armut ampul olacak. Lamba max ne kadar kaldırıyorsa 40 yada 60 W. Bu linkte yazdım ecolite artık üretimi durdurdu diğerleri satılıyor. Osram ve wiselite. Bir iki yedekte al. Kuru alan 32 derece olacak.


Kuru alandaki bitki hayvanı rahatsız edebilir yada üstüne basıp kaçabilir buna dikkat et.

Kuru alanı cama yapıştırma akvaryumu temizlikte sıkıntı verir.

Isıtıcının kutusuna bak "completely submersible" yada "totally submersible" yazıları veya kullanımıyla ilgili resimlerde su içi kullanılıyorsa tam batar.

O water level çizgisi her ısıtıcıda vardır. Tam batan model dahi olsa kullanıcı dik konumlandırmalı kullanırsa o seviye altına inmemeli. Suyu plastik hizasına yani cam komple su içinde kalacak şekilde doldur. Özellikle yazın buharlaşma fazla olur su çizgi altına iner.

İç filtrede marka önerim yok. Yalnız 650 lt\h debi ve hava kabarcığı veren bir model olsun.

Derecede jbl yada sera marka cam çubuk derece al. 0-50 göstergeli. İkisi de aynı şekle sahip. Hayvanlar bunları ısırıp kıramıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Yeni Dostlarımız Leyla İle Mecnun

Merhabalar cevaplarınız için teşekkür ederim. 

Silis kum konusunda yem alırken sipariş verip akvaryumumda en son kullanmayı düşünüyorum bende keza henüz filtre yokken 4-5 güne bir su değiştirmem gerekiyor ve bu kum ile çok zor olacaktır. 

Su konusunda 3-4 gün kadar dinlendirilmiş çeşme suyu kullanıyorum. Ek olarak mavi etilen kullanmam gereklimidir acaba.

Yanımda şuan metre olmadığı için tam ölçülerini ölçemedim akvaryumun.

Isıtma ampul kısmı kolay halledelebilirim. Şuan kullandığım malzeme normal ampullerde kullanıldığı için her watt ı çalıştırabilecek güçtedir. Ayrıca UVB lambalarda da 10-15 tl gibi fiyatlara Aliexpress de birçok çeşit mevcut. Bunların içinde normal sarı (gün ışığı) rengi ile birlikte kırmızı gibi renkleri de mevcut bu konuda önerileriniz nedir. 
Şöyle bir ürün mevcut

Aynı şekilde iç filtreyi de aliexpress ten uygun fiyatlı bulup buraya ekleyebilirim en kısa sürede. Ayrıca bununda suyun içine tamamen girmesine dikkat edicem çünkü kabloları dışarda olanların kullanımı zor olacaktır diye tahmin ediyorum.

Yem konusunda sanırım Raffy P kullanmam gerekecek yine sanırım.

Vitamin de elimdeki Tor axsol u bitene kadar beslenme listesindeki vitamin günlerinde yem üzerine damlatarak kullanabilirim.

Kuru alan konusunda yine sizin bir konunuz da gördüğüm ismini şuan hatırlayamadığım öpücük ile iki metal yardımıyla tutturulmuş hazır satılan bir ürün vardı onun gibi bir şey yapmayı planlıyorum.

Kuru alandaki çiçek ve taş ı çok sevdiler ki ikisinin de üzerinden inmemekle birlikte çiçeğin üzerinden atlamayı başarabilirler ileride onu duruma göre kaldırmayı planlıyorum.

Isıtıcının kutusu malesef yok o sebeple emin olamadığım için bu şekilde kullanmaya devam etmem gerekecek. Ayrıca kuru alanın tamamlanmasıyla birlikte daha fazla su kullanacağım için daha sağlam bir kullanım elde edicem.
 
Cvp: Yeni Dostlarımız Leyla İle Mecnun

teknik olarak Cem daha kesin bilgi verebilir fakat şöyle bir durum var bu lambada. ''Sürüngen UVA + UVB 3.0'' kısmı bizim kaplumbağalar için uygun olmuyor. Tropikal canlılar için bu değer 5.0 olmalı.
 
Cvp: Yeni Dostlarımız Leyla İle Mecnun

olivia-peter' Alıntı:
teknik olarak Cem daha kesin bilgi verebilir fakat şöyle bir durum var bu lambada. ''Sürüngen UVA + UVB 3.0'' kısmı bizim kaplumbağalar için uygun olmuyor. Tropikal canlılar için bu değer 5.0 olmalı.

Evet o kısmı araştırırken uygun olmadığını fark ettim. 5.0 olanlar da 7 dolar civarındaki 40 lira gibi bir fiyata gelmiş olur ki yine Türkiye fiyatlarına göre farkı 30-40 lira ucuza geliyor.
 
Silis kumda vitasand marka sarı silis kum en uygunu.

Şebeke suyu klorludur. Bu biolojik oluşumu dezenfekte eder. Klor uçucudur. Dinlendirdiğimiz suyu toz kir girmeyecek biçimde bir tülbent sineklik gibi birşey ile ağzını bağlayarak havalandırırız klor uçar. Metileni orta günlerden birinde (yeni su değişiminden birkaç gün sonra) su tam kirlenmeden koymak su kalite süresini uzatır.

Bizimkilere uygun olan 5.0 (%0.05) uvb içereni, max 25 W üstüne çıkma. Ama 7 cm kabuk boyuna kadar kabuk yapıları orta sert incelikte olduğu için 3.0 kullanılabilir sonrasında işlemez.

Dış filtreden bahsediyorsan onlar ömürlük akvaryumda alınmalı. Ara geçişli akvaryumlar için gereksiz masraf olur. Kaplumbağa başına bir stick yeme bir damla damlatıp hayvanlara ilkyem olarak verir ve bitirirsin. Bu vitaminlerin son kullanma tarihinden önce bitirilmesi, geçerse çöpe atılması gerekiyor.

Raffy P yemi kullandığım ve gerekli ihtiyacı karşıladığı için öneriyorum. Kaplumbağa bakımını bıraktığım için yeni çıkan yemleri alma durumum yok içerikleri, şekil yapıları hakkında bilgim olmuyor. O iş sizlere kalıyor.
 
Cvp: Yeni Dostlarımız Leyla İle Mecnun


Kapluşların akvaryumun son hali bu oldu.
--Su seviyesi yükseldi.
--Görüldüğü gibi kuru alan yaptım çok daha izlenebilir oldu.
--Vitasand silis kumu eklendi.
--İç filtre 600 L/h ekledim. Ucundaki kalın hortumu takmak zorunda kaldım ki normal çalışma esnasında kaplumbağalar yaklaştığında fazlasıyla savurduğu için. Şimdi önüne geçip oynuyorlar akıntıyla. Ayrıca dinlenme alanı olarak hortumları ve filtrenin üzerini de sevdiler.
--Filtreyi günde 3-4 saat çalıştırıyorum. Sürekli çalıştırmıyorum çünkü evde olmadığım için gündüzleri güvenemiyorum şimdilik. Elimde su devirdaimi yapan motor mevcut. Onunla da el yapımı günde 1-2 saat çalıştırarak temizleyebilecek bir el yapımı dış filtre yapmayı düşünüyorum. Malzemeleri toplamaya çalışıyorum. Önerebileceğiniz daha önceden yapmış kişilerin konusu yada videosu varsa bu konuda da yardımlarınızı beklerim.
--Yem olarak AHM Gammarus ve AHM Green Turtle Stick yem aldım. Gammarus da herşey tamam fakat Stick baya bir sert geldi kırarak veriyorum ki bazen ben bile kırmakta zorluk çekiyorum çok sert. 3 günün sonunda Bütün olarak düşürdüğümü bile yediklerini gördüm. Biraz daha gözlemleyip yiyemediklerine kanaat getirirsem Sera Raffy P ye dönüş yapağım. Fiyat farkı çok fazlaydı Sera 100 ml si 18 lira iken Ahm de 250 ml si 16 lira gibi fiyatı var. 
--Derece temin ettim cam olanlardan fakat altı çatlak çıktı malesef. İnşallah bu sorunu da juenpet çözüme kavuşturacaktır.
--Lamba konusunda birkaç gündür ısıtıcı lambaları yok ama en kısa sürede onu da çözeceğim. Tabi ayrıca UVB de eklenecek.
 
Cvp: Yeni Dostlarımız Leyla İle Mecnun

Emeğinize sağlık, yapılan en ufak şey bile sağlıklarını etkileyen önemli faktör. Bende sırayla gideyim.

Su seviyesi iyi fakat daha da yükselebilir. Isıtıcı dik konumda durabilecek kadar yükseltin ki cam kısmı tamamen su içinde kalsın ve kolay takip edilsin. Bu şekilde biraz tehlikeli, evde olmadığınız zamanlarda buharlaşma ile cam kısım acıkta kalır havayla temaz ederse patlar. 

Kuru alan görebildiğim kadarıyla vantuzlarla sabitlendirilmiş, hareket ettirilebileceği için biraz daha yukarı çekerek su seviyesini yükseltmeli. Yukarıda yazdığım gibi ısıtıcı konumu için su yükselirse kurualanda yükselmesi gerekir zaten.

Canlı küçük olduğu için etkilenebilir hortumun şimdilik zararı yok faydası var belliki ::) Yalnız filtre sürekli çalışmalıdır. Aç kapa yaptığınız zaman içinde pisliği dışarı bırakıyor ve bu enfeksiyon için çok tehlikeli bir durum. Filtreden bir sıkıntı olmaz merak etmeyin. Kapılabilceği bir yer yok nasılsa kapatmayın. Tamamen suyun içinde olsun.

El Yapımı Filtre konularda var. Fİltreler bölümünde. Vaktim olursa link olarak eklerim.

Stick yem konusunda endişelenmeyin, çeneleri tahmi ettiğinizden kuvvetlidir ayrıca suya bıraktığınız zaman yem zaten yumuşar ve kolaylıkla yer. Büyük olsa bile tırnakları ile parçalar yer. Vahşilik doğalarında var ve asla aç kalmazlar. Tetra Reptomin ana yemdir fiyat olarak son zamanlarda bakmadım ama kalite olarak iyidir.  Onu da alabilirsin.

Isıtıcı lamba şuanda en önemli konu. Fotoğrafta bile kurualanda görüyorum. En hassas oldukları konu sıcaklıktır. Açlığa dayanırlar ama sogukta hemen hasta olurlar. Bir kaç gün uzun bir süre. Sıcak sudan soğuğa çıktıkça Akciğer enfeksiyonu olur ve henüz küçük iyileşmesi zor olur.
 
O ısıtıcının kalite düzeyi pek iyi değil, camı incedir. Neslihanın dediği gibi plastiğe kadar su içinde durmalı. Hayvanlar 8 cm kabuk boyuna geldiğinde ise mutlaka değiştir kabuklarını vurup kırabilirler.

Filtre 24 saat çalışmalı kiri çekmeli. Kir bırakması bir yana pislik sünger içinde mayalanırsa zararlı bakteri üretir.

Jueni hemen arayıp haber ver. Yeni gönderirler.

Yem fiyatları uçmuş vaziyette bu sebeple gerekli olan yemleri bile azaltıyoruz. Yem sert ise vermeden evvel bir damla su damlat. Yumuşayıp gevşesin, fazla damlatma kokusu gider. Suyu emdikten sonra az bekle suya at.
 
Geri
Üst