Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni düzenim ve sorularım

mkorkmaz

Yeni Üye
Merhabalar herkese,
Ben Müslüm Korkmaz. Üniversite öğrencisiyim daha önce 65 litrelik balık akvaryumum vardı. Kaplumbağaya bi ilgim oldu internetteki videolardan olsun fotoğraflardan. Bende akvaryuma bir kuru alan yaptım kendi elimle CD kabından. Monte ettim. Bir dış filtre ve ısıtıcım mevcut akvaryumda. Dün kaplumbağamı satın aldım 3,5 cm kabuk boyu var. Yanında birde kurutulmuş karides verdiler. Şuan sadece o yem var size danışarak çeşitli yemler almak istiyorum. Ayrıca kaplumbağam kuru alana hiç çıkmıyor ya dipte suyun içinde falan yüzüyor arada bir suyun üstünde kafasını çıkartıyor bekliyor. Sadece 1 2 defa kuru alanın ucunda beklediğini gördüm. Nedeni ne olabilir ? Birde dün akşam bir tane karides yeminden yedi bugün ki verdiğim yemi hiç yemedi yanına bile yaklaşmadı nedeni ne olabilir ?
Yeniyim bu işte ilk kez beslicem kaplumbağa. Elimden geldiği kadar sizinde yardımınız ile güzel bi ortam hazırlamaya çalışıcam. Şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
[attachment=2817][attachment=2818][attachment=2819]

Birde daha önceden tatlı su balıkları için aldığım kan kurdu larvasından versem bir sıkıntı olur mu ? Bir tane verdim görür görmez hemen yedi ama yinede sormak istedim.
[attachment=2820][attachment=2821]

Ekli dosyalar

• 20180410_180053.jpg
    20180410_180053.jpg
    894 KB · Görüntüleme: 67
  • 20180410_180113.jpg
    20180410_180113.jpg
    540.1 KB · Görüntüleme: 84
  • 20180410_180120.jpg
    20180410_180120.jpg
    728.1 KB · Görüntüleme: 65
  • 20180410_195021.jpg
    20180410_195021.jpg
    957.8 KB · Görüntüleme: 58
  • 20180410_195038.jpg
    20180410_195038.jpg
    584.2 KB · Görüntüleme: 55
Foruma hoş geldin. Sondan başlayalım kan kurdu verebilirsin son kullanma tarihi geçmediyse. Aldığın gammarus açıksa bayat yada parazit yumurtası taşıyabilir. Normalde 6 cm kabuk boyuna kadar sera raffy P ve raffy I gammarus kullanırız kan kurdu alternatiftir. Bu bitene kadar almana gerek yok. Ama aldığın gammarus kapalı kutu ise kullanabilirsin. Raffy P al.

8 cm kabuk boyuna kadar sabah ve akşam günde iki öğün yemleyeceksin günlük toplam kafa hacmi kadar olacak tam ayarlayamaz isen birer fazla ver. Sabahları kurutulmuş yem akşamları raffy P verirsin. P içindeki kırmızılar mineral yemdir. Bunları ayır haftada iki öğün vereceksin ister bir gün sabah akşam ister uzak günlerin tek öğününde. Mineral yem mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir.

Hayvan yeni ortama girdi ve tek başına adaptasyon süreci yaşıyor. Bu geçici bir dönem. 1 ila 2 hafta kadar bir süre alabilir. Hayvan tedirginlik yaşıyor ve güvenli olan suda duruyor. Sağlık kontrolü ve genel temizlik dışı eline almamaya çalış bu strese sokar. Rahatsız edilmeyeceği güvenli ortam olduğunda rahatlayacaktır. Tabi bu kuru alana çıkma veya orada iken kaçma girişimleri olacaktır. Kuru alanda olacağı zamanlar uzak duruyoruz. Odaya yavaş girip çıkıyoruz göz teması kurmuyoruz.

Farklı giysiler tedirgin eder bu sebeple yem vereceğin zaman kutuyu sallayıp ses yap ve konuş. Giysi olarak yabancılasa da ses rahatlatıcı olacaktır. Sonraki aşamada seni gördüğünde yem için cama yapışacaktır ama öğün dışı yem vermiyoruz.

Su 28; kuru alan 32 derece olacak. Su için derece yok ise sera yada jbl çubuk cam derece al. Isıtıcı tam ısı bilgisi vermeyebilir. Ampulde ise cam dereceyi kaplumbağayı ikame olarak kibrit kutusu veya o ayar birşey koyup dereceyi kuru alana yatırıp yarım saat bekledikten sonra alıp bakarak mesafe ayarı yapıyoruz. Ampulü tam seçemedim. Ampulde ecolite halosoft 42-52 W bu bauhausta var. Tekzende wiselite halogen energysaver 42 W yada eski tip armut ampul kullanacaksın. Soft olması iyi olur. Şeffaf göz alır. Spot alma onlar yüksek ısı verir.

Şimdilik lambayı rampaya doğru çevir hayvan ısıyı algılasın. Ve bir süre gündüz vakti odaya kimse girmesin oda kapısı da kapalı olursa hayvan daha rahatlar. Kapı önündeki hareketler bile kuru alana çıkmamasına yada kuru alandan kaçmasına neden olur.

Lamba için zamanlayıcı al. Sabah yansın akşam kapansın. Günde 12 saat yakıyoruz. Akşam kısa bir süre dalgıç florasan yada oda ışığı olabilir yansın. En geç 21:00’de yatırıyoruz. Gece ise loş ışık veren birşey olsun. Bu sokak lambası veya osramın sensörlü pinpon topu gibi kendinden fişli led gece lambası olur.

Dış filtrenin emiş borusunun ucunu tak. Hayvan yakalanırsa kurtulamaz boğulur. Üyelerden birinde 10 cm civarı bir hayvan kolunu kaptırdığı için boğuluyordu.

Su çıkış borusunu yatay olarak su yüzeyinden konumlandırırsan hem sirkülasyon iyi olur hemde su aktıkça kabarcık yapar. Geceleri su içine alırsın su sesi kesilir. Yalnız sirkülasyon şiddetli olursa hayvan savrulacaktır bu durumda ön cama yönlendirip debinin kırılmasını sağlarsın.

Tabandaki kum mu o nedir ? Quartz ise o olmaz. Bu hayvanlar belli bir boya gelince kum yemeye başlar. Quartz sivri kenarlıdır. Silis kum kullanıyoruz. Vitasand marka tercih sebebidir.

Hayvanın dinlenip uyuyabileceği yüzeye yakın bir tünek yap. Yorulduğunda yada uyuyacağı zaman tutunsun. Gece uyurken burnu dışarıda gövde su içinde olursa üşümez.

Cvp: RE: Yeni düzenim ve sorularım

cem' Alıntı:
Foruma hoş geldin. Sondan başlayalım kan kurdu verebilirsin son kullanma tarihi geçmediyse. Aldığın gammarus açıksa bayat yada parazit yumurtası taşıyabilir. Normalde 6 cm kabuk boyuna kadar sera raffy P ve raffy I gammarus kullanırız kan kurdu alternatiftir. Bu bitene kadar almana gerek yok. Ama aldığın gammarus kapalı kutu ise kullanabilirsin. Raffy P al.

8 cm kabuk boyuna kadar sabah ve akşam günde iki öğün yemleyeceksin günlük toplam kafa hacmi kadar olacak tam ayarlayamaz isen birer fazla ver. Sabahları kurutulmuş yem akşamları raffy P verirsin. P içindeki kırmızılar mineral yemdir. Bunları ayır haftada iki öğün vereceksin ister bir gün sabah akşam ister uzak günlerin tek öğününde. Mineral yem mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir.

Hayvan yeni ortama girdi ve tek başına adaptasyon süreci yaşıyor. Bu geçici bir dönem. 1 ila 2 hafta kadar bir süre alabilir. Hayvan tedirginlik yaşıyor ve güvenli olan suda duruyor. Sağlık kontrolü ve genel temizlik dışı eline almamaya çalış bu strese sokar. Rahatsız edilmeyeceği güvenli ortam olduğunda rahatlayacaktır. Tabi bu kuru alana çıkma veya orada iken kaçma girişimleri olacaktır. Kuru alanda olacağı zamanlar uzak duruyoruz. Odaya yavaş girip çıkıyoruz göz teması kurmuyoruz.

Farklı giysiler tedirgin eder bu sebeple yem vereceğin zaman kutuyu sallayıp ses yap ve konuş. Giysi olarak yabancılasa da ses rahatlatıcı olacaktır. Sonraki aşamada seni gördüğünde yem için cama yapışacaktır ama öğün dışı yem vermiyoruz.

Hoşbuldum. Yorumunuz için teşekkür ederim. Dediğiniz Raffy P yeminden yarın temin edeceğim. Kan kurdunun daha 1 yılı var ağzı kapalı kapta duruyor bir sıkıntı teşkil ediceğini sanmıyorum. Yazdıklarınız benim içim çok faydalı ve yönlendirici oldu bir bir hepsine uyucam. Genel temizlik olayına değinmek isityorum. Dış filtrem var akvaryumu yeniden kurduğum için temiz herşeyi, suyumda yaklaşık 3 gün dinlendirip kaplumbağa aldım balıklardan gelen bir alışkanlık ^^ Akvaryumun suyunu haftalık olarak mı değiştiriyim onun periyodu nasıl olmalı birde şuan 27 derece su bunu arttırmalımıyım yoksa kalsın mı ? 

Rahatsızlık verdiysem affola. Tekrar teşekkür ederim yorumunuz için.

27’de olabilir ama kuru alan 32 olsun. Daha düşük değil. Temizlik sırasında 28 yaparsın. Bu dönemler titiz bakıyoruz. Üşümemesi lazım. Genelde rampaya çıkarken üşütürler. 7-8 cm kabuk boyuna kadar akciğer enfeksiyonuna yakalanma riskleri yüksektir. Yavrular için ileri safhada kurtuluş olmaz.

Dış filtre varken sık su değişimi yapmana gerek yok. İçinde filtre malzemeleri de var ise su sararana kadar filtre temizliğine gerek yok birkaç ay gider. Sadece tabanda oluşacak kirler için kısmi su değişimi yeterli olur bu suyu taze tutar. Bu kısmi değişim 3’te 1’den fazla olmasın. Su değişimi emsal sıcaklıktaki su ile olacak ne sıcak ne soğuk. Arıtma sistem kullanıyorsan o su daha uygun olur.

Sürekli su değişimleri ve ısı farkları hayvan için sürekli adapte olma süreci yaşatacağı için bünyesini zorlar. Soğukkanlılar vücut ısılarını ortam ısısına adapte ederler.

Ana sayfadaki başlıkların içinde öne çıkan konulardaki bilgileri de bir ara incele.

Aman su emiş ucunu unutma ! Onu tak.

Cvp: Yeni düzenim ve sorularım

Tamam dediğiniz gibi yapacağım.Teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.Herkese sağlıklı hobiler dilerim.İyi akşamlar

Cvp: Yeni düzenim ve sorularım

Merhaba, 

Ben de akvaryumu biraz daha değiştirdim. Yaptıklarımı ve yapacaklarımı yazıyım eksiklerimi ve sorularımı tamamlarsanız sevinirim. 

İçeride yaklaşık 20 litre su var. Ölçüleri 15x50x40 gibi. Kaplumbağa da 6cm. 

Yaptıklarım:

- 100watt ısıtıcı aldım. Yanına da filtreyi koydum. 28 derece duruyor. Sıcak su daha iyi dolaşıyor diye düşündüm. Doğru mu? 

- Deniz kabukları ile oynamayı seviyor. Sanırım kabuğunu kaşımak için kullanıyor. Kalsın mı kaldırayım mı? 

- 3 kg silis kumunu yıkadım ve şişe uygulaması ile tabana yaydım tozlanma olmadı. Kum Yeterli mi?

- Metilen mavisi damlattım ama fazla oldu sanırım. Zararı olur mu?

Yapacaklarım:

- Kuru alan için rampa ve daha kullanışlı plastik yaptırıyorum.

- Su yükseldiği için lamba suya değecekti. Bugün masa lambası alacağım. phillps hue kullanıyorum evimde. Akşam belirli saatlerde Mavi ışık açıyorum sorun olur mu?  

Sorularım:

Kum değiştirme periyodu?

Su değiştirme periyodu ve yöntemi?

Metilen periyodu? 

Filtre içine elyafdan bahsediliyor nereden bulabilirim? 

Yemlerden 4-5 tane veriyorum gün de 2 defa ama sanki hep istiyor gibi. Fazla mı az mı? 

Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. 

Teşekkürler.

Ekli dosyalar

• Geniş.jpeg
    Geniş.jpeg
    141.8 KB · Görüntüleme: 44
  • Yukarıdan.jpeg
    Yukarıdan.jpeg
    158 KB · Görüntüleme: 39
Bu 15 cm olan akvaryumun eni ise hayvan 7-8 cm kabuk boyuna geldiğinde akvaryumu yenileyeceksin. Doğrudan 120-140 litre birşey al. Hayvan 17-18 cm kabuk boylarına gelinceye kadar götürür. Ama ömürlük anlamda kalın camdan yaptırır isen bir daha uğraşmazsın. Bu da 80*50*50h veya 100*50*50h ve 10 mm cam kalınlığında akvaryumdur.

Akvaryuma iç derece alman lazım. Sera yada jbl 0-50 göstergeli içi sarı cam çubuk derece. Su oranı az ısıtıcı güçlü olduğu için doğru veriyi vermeyebilir. Olduğundan fazla ısıtabilir. Isıtıcıdan uzak ön köşeye konumlandıracaksın.

Büyük kabukları diyor isen biri durabilir. Yalnız kabuk ağzı kuma gelecek şekilde dursun hayvan içine girip sıkışabilir. 8 cm civarı kabuk boyuna geldiğinde mango kökü alacaksın onun altına girip kaşınacak. Küçük olanları çıkar. Kuru alandaki bitkiyi kuma gömüp sabitle. Hayvan su içinde yapraklarına tutunup dinlenir, uyur.

3 kg kum yeterli şimdilik.

Metilenin fazlası hayvanı sarhoş eder. Akciğer solunumu yapan hayvan için iyi olmaz. Çok olursa sudan bir miktar alıp emsal sıcaklıkta su ekleyip inceltirsin. Haftada bir, bir damla yeterli olur.

Bu kuru alana eğim verip ucunu suya batır üzerine halı kaydırmaz tuttur. Ucu hayvanın kabuğunun en az yarısı kadar suya girerse hayvan çıkabilir. İlla düz olmasına gerek yok rampa gibi eğimli de durabilir.

Mavi ışkk dediğin dalgıç florasan ise 21:00’e kadar açık kalsın sonra kapat uyusun. Mavi armut ampul ise hayvan kuru alanda uyumuyorsa gerek yok.

Kum değişmene gerek yok. Temizlik yapacağın zaman kumu karıştırıp pislikleri havalandırıp maşrapa vs. İle suyu al.

Su kokar yada sarıya dönerse tam değişirsin, genel temizlik yaparsın, yoksa kirleri alırken yapacağın kısmi su değişimleri suyu tazeler.

Elyaf petshopta satılır. Marka mühim değil. Yalnız bu filtre ufak, pervane tarafında ince de olsa sünger olmalı. Yoksa elyaf pervaneye dolar.

Günlük kafa hacmi olacak kadar vereceksin tam ayarlayamazsan bir fazla ver. 8 cm kabuk boyuna kadar günde iki öğün sonrasında tek öğüne düşeriz.

Geri