Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Kırmızı Yanak

Taci

Yeni Üye
Katılım
19 May 2021
Mesajlar
4
Herkese merhaba. Öncelikle böyle bir forum sayfası bulduğum için çok mutlu oldum. Sorulara cevap veren, yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Bir çok konuyu inceledim ve bir şeyler hakkında fikir sahibi olabildim ancak yine de sormak istediğim bazı şeyler var. Umarım yardımcı olabilirsiniz.

Öncelikle sormak istediğim 2 gün önce akvaryumuyla birlikte kırmızı yanaklı bir kaplumbağa hediye geldi. Şu an hala çok ürkek ve gündüzleri akvaryumun rampasının altında saklanmayı tercih ediyor. Alışabilmesi için bulunduğu odaya çok fazla girmemeye, onu rahatsız etmemeye çalışıyoruz ancak uzun süre odaya kimse girmese de girdiğimizde yerinin değişmediğini farkediyorum bu nedenle de su seviyesini yükseltmeye biraz çekiniyorum. Şu an su derinliği 3cm, bize ve akvaryumuna alışana kadar su seviyesini yükseltmeyerek iyi bir şey mi yapıyorum? Yoksa hemen yükseltmeli miyim? Yükseltmem gerekiyorsa en kaç cm su derinliği olmalı?

Diğer sormak istediklerim ise daha önce hiç kaplumbağa ya da akvaryum tecrübem olmadı. Bakımla ilgili okuduğum konularda filtre, ısıtıcı gibi malzemelere ihtiyacım olduğunu öğrendim ama hiç tecrübem olmadığı için bu malzemeleri nasıl seçmem gerektiğini tam anlayamadım. Bu malzemeleri internetten sipariş etmeyi düşünüyorum ama neyi almam ve nereden almam gerektiğinden emin olamıyorum. Almam gereken malzemeler, yemler ve ek gıdalar ile ilgili örnek olması için güvenilir sitelerden link paylaşabilirseniz çok mutlu olurum.

Akvaryumun boyutları 35*50*25(yükseklik)cm. Bu akvaryumu kaplumbağamın boyutları kaç cm olana kadar kullanabilirim? Akvaryumun görselini de ekliyorum. Şu an takılı olmadığı için görselde gözükmüyor ama kuru alanın üstüne takılmak için ampul yeri de mevcut. Ampul ile kuru alan arasındaki mesafe 10cm. Isıtıcı ampul için bu mesafede kaç wattlık nasıl bir ampul almalıyım. Yine bununla ve dekorasyon içinde link ya da görsel paylaşımı yapabilen olursa çok sevinirim.

Teşekkürler..
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210519_163828.jpg
    IMG_20210519_163828.jpg
    2.8 MB · Görüntüleme: 14
Merhaba,

Kaplumbağanızın kabuk boyunu söylememişsiniz. O yüzden ne kadar kullanabilirsiniz ile alakalı bir cevap veremiyorum. Bu bir paludaryum ve kaplumbağanın gelişimi için uygun bir ortam değil. Kaplumbağanız 8-10cm kabuk boyunu geçtiğinde değiştirilmesi gerekir. Su seviyesi en az 20cm olmalı ancak bu paludaryumda en fazla 15cm olabilir gibi duruyor. Kuru alanın en alt camına kadar suyu yükseltin. Kuru alan ıslanmayacak şekilde suyu yükseltebilirsiniz rampanın ıslanması sorun olmaz.

Aynı şekilde kaplumbağanızın kabuk boyunu bilmediğimden dolayı yem tavsiyesi veremiyorum. Eğer 6cm kabuk boyundan ufaksa sera raffy P ve I alabilirsiniz. Sabah sera raffy p, akşam sera raffy I olmak üzere bu yemleri verirsiniz. Sera raffy P nin içerisindeki kırmızı stickleri bir kenara ayırıp sadece çarşamba günleri sabah akşam verirsiniz.

Kabuk boyu üst kabuğun en altından üstüne doğru ölçülür. Resimle göstermek gerekirse:

kaplumbaga.jpg

Burası için 100w bir su ısıtıcı alırsınız. Bu sayede yeni akvaryuma geçtiğinizde bir daha ısıtıcı alma gereğiniz olmaz. Marka olarak tetra ht 100w, jbl protemp 100w, Eheim thermo preset 100w, Eheim jager 100w, Roxin çelik ısıtıcı 100w olabilir. Bunların dışında sera marka ısıtıcıları da kullanabilirsiniz. Bu ısıtıcı modelleri tam batabiliyor ve yan yatabiliyor. Bu özelliğe sahip olmayan ısıtıcılar dik konumlandırılıyor ve bu tip ısıtıcılar sizin paludaryumunuzda dik olarak sığmaz. Bu özelliğe sahip olmayan bir ısıtıcıyı yan yatırdığımızda içerisine su alıp patlayabiliyor ve suya akım verebiliyor.

Su 28 derece sıcaklıkta olmalı bunu kontrol etmek için su içi derece almalısınız. Bu sera ya da jbl marka sarkı renkli çubuk derecelerden olabilir. Bunlar uzun ömürlü, doğru kalibrasyonlu ve cıva bazlı olmadığı için hem güvenli hem hesaplı oluyor.

Kuru alan için 40-60w halojen soft bir ampul alırsınız. Aşağıya attığım konuda bir arkadaş uygun fiyatlı bulmuştu isterseniz sizde aynı markayı alabilir ya da farklı bir ampul alabilirsiniz. Kuru alan 32 derecede sabit olmalı bu ampulü 12 saat boyunca (sabah 7-19 akşam) açık tutmalısınız. Dediğiniz 10cmlik alan çok yakın. Bu ampulleri ev ortamındaki sıcaklığa bağlı olarak yaz ve kış aylarında farklı konumlandırırız. Bu konumlandırmayı sağlamak için mandallı masa lambası, akrobat masa lambası ya da deve boynu lamba alabilirsiniz. Bunlar 60w kaldıracak güçte olmalı. Eğer 60w kaldıracak güçte bir lamba bulamazsanız elektrikçide duyu seramik olarak değiştirtebilir ve kablolarını kalınlaştırabilirsiniz.


Alış veriş için bilindik siteleri kullanabilirsiniz. Hepsiburada, n11, gittigidiyor, trendyol harici atakanpetshop, juenpetmarket, akvaryem, petburada, teleskopakvaryum gibi yerlerde güvenilirdir. Ben bu saydıklarımdan alış veriş yaptım ve hepsi güvenilirdi. Başka arkadaşlar daha farklı yerler biliyorlarsa eklerler.

Forumdaki konuları incelemişsiniz ben belki okumamışsınızdır diyerekten bu konuyu atıyorum. Burada bakım koşulları, akvaryum ölçüleri gibi kaplumbağa bakımı hakkındaki bütün bilgiler bulunuyor.

 
Kabuk boyu 5cm.
Peki bu paludaryuma uygun filtre önerisinde de bulunabilir misiniz?
 
O zaman yukarıya yazdığım yem programına uyabilirsiniz. Kaplumbağa 8cm kabuk boyunu geçtiğinde bu 2 yeme ek olarak Jbl Agil alırsınız bu kemik gelişimini destekleyen lizin içeriyor. Bunu da cumartesi günleri sabah akşam verebilirsiniz.

Eheim mini flat olabilir. Bu tabana takılan bir iç filtre. Tabana çöken yem artıkları ve dışkıları bu filtre toplayabilir. Bunun haricinde yan batabilen ve güçlü debisi olmayan bir iç filtre olabilir fakat diğer markalar hakkında bir bilgim yok.
 
Yukarıya kaplumbağanın sizden kaçtığını yazmışsınız bu çok normal bir durum özellikle bebek kaplumbağalar için. Yukarıda yaptığınız gibi yemi atıp uzaklaşabilirsiniz. Bu süreçte karanlık olduğundan dolayı rampanın altında saklanmak isteyecektir. Size alıştığı zaman sizi gördüğünde tehdit olmadığınızı anlayacak ve umursamayacaktır. ısıtma lambası takıldığında da kuru alana sizi görse dahil çıkacaktır.

Eğer kuru alandayken sizi gördüğünde kaçmazsa kabuğunu parmağınızla kaşıyabilirsiniz bu onların hoşuna gidiyor.
 
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim :)
 
Foruma hoş geldin.

Bu tip akvaryumlara paludaryum diyoruz. Yükseklik malesef az bu da 8 cm sonrası düz dikdörtgen akvaryum alınmasını şart koşuyor. Ya doğrudan ömürlüğe geçilebilir yada 80*35*50h civarı ve 7 mm cam kalınlığında ara geçişli hazır bir akvaryum olabilir.

0.5-1 mm aralığında silis kum kullanıyoruz tercihen vitasand marka. Bunu da koyduğumuz sudan yer.

Su ısıtıcı için en az 15 cm su olmalı. Buna uygun olan ısıtıcı tam batabilen bir model olacak su içine yatay konumlandırılacak. Emre markaları belirtmiş.

Diğer detayları da anlatmış. Bir daha yazmayım.

Hayvan yeni ortama girdiğinde adaptasyon süreci yaşar. Bir de küçük ve tek ise bu süre biraz daha uzayabilir. Zamanla alışır.

Sağlık kontrolü ve paludaryum temizliği harici dokunmuyoruz. Ele alma stres yaptırıp hayvanın daha temkinli davranmasına neden olur.
 
Hoşbuldum teşekkürler. Yeterince araştırılmadan alınmış bir hediye ne yazık ki. En kısa sürede eksiklerini tamamlayıp mutlu olması için elimden geleni yapacağım. Çok sağolun
 
Geri
Üst