Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni kurulum, tavsiye talebi.

byraptiye

Yeni Üye
Katılım
24 Nis 2015
Mesajlar
4
Arkadaşlar herkese selam. Foruma yeni katıldım ve hem tanışma başlığı niteliğinde hemde tavsiyeler ve eleştiriler almak adına bu konuyu açıyorum. Umarım konuyu doğru yere açıyorumdur zira henüz kaplumbağam yok ve alacağım tavsiyelerin tamamı ekipman ve kurulum üzerine olacak.
Biraz kendimden bahsetmek istiyorum. İsmim Mücahit, 22 yaşındayım ve Konya'da yaşıyorum. Üniversite 2. sınıf öğrencisiyim ve Grafik Tasarım okuyorum. Daha önceleri yaklaşık 4 sene kadar çeşitli akvaryumlar kurdum. Özellikle ilgi alanım bitkililerdi ama maddi-manevi bazı sebeplerden ötürü hobiye ara vermiştim. Bitkili tankımın boş durmasına gönlüm razı olmadı ve bu kez farklı birşeyler denemek amacı ile kaplumbağa akvaryumu kurmaya karar verdim. İnternetten araştırdığım kadarı ile bir tank kurulumu gerçekleştirdim ve şu anda biyolojik dengenin oturmasını bekliyorum. Suyu dolduralı bugün 3. gün oldu ve gayet iyi gidiyor herşey. Biraz ekipmanlarımdan bahsetmek istiyorum.

65x45x40(h) yüksekliğinde 10mm rodajlı camdan imal, cama cam akvaryumum.
200w ısıtıcım.
Jebo 825 1000lt/h dış filtrem.
Hopar T5 14wx5 armatürüm.
Yati köküm doğal kayalarım.
Akvarkum bitkili akvaryum kumu.
Bitki olarakta amazon ve anubias var.

Akvaryumumun 120 litre civarı bir hacmi var ve içindeki ağırlığıda hesaba katarsak şu anda ortalama 60-70 litresi su ile dolu durumda. Kuru alan için doğal kaya kullandım. Kaplumbağamı almadan önce UV lambasınıda alacağım (bu konuda her türlü tavsiyeye açığım zira daha önce hiç uv lamba kullanmadım.). Su sıcaklığı şu anda 27 derece. Kuru alan ısısıda 30 derece (Armatürün sıcaklığı ile ısınıyor, kışın buraya ek bir ısıtma lambası ekleyeceğim.). Forumda biraz gezindikten sonra akvaryuma daha dikkatli bakınca sanki kaplumbağanın yüzeceği alanın biraz az olduğunu düşünüyorum. Hemen şu konuyada değinmek istiyorum alacağım kaplumbağa için ortalama 500lt hacimli bir tankım var o tankı uygun hale getirip ilerleyen süreçte oraya aktaracağım ancak şu anda o biraz beklemeli. Bu tankta hem biraz deneyim kazanıp hemde kaplumbağa hakkında bilgi edinmek istiyorum. Tankta sadece 1 adet kaplumbağa besleyeceğim. Sanırım fazla bir tür çeşitliliği yok çünkü ben sadece kırmızı yanaklı kaplumbağa bulabildim petshoplarda. Her türlü olumlu-olumsuz eleştiriye açığım, tavsiyelerinizi bekliyorum. Hepinize iyi forumlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Yeni kurulum, tavsiye talebi.

Ilk olarak foruma hosgeldiniz.

Bence bu bitki ile bakma fikrini degistirip ya sirf bitkili yada kaplimbaga akvaryumu yapin nedenlerinden bahsedersek, ilk olarak kaplumbagalarda yiyebilecegi ancak tahris etmeyecek ve sindirim sistemine zarari dokunmayacak bir kum olan 0.7 mm lik silis kum kullaniriz sanirim bu kumda bitkiler icin uygun olmayacaktir. Kaplumbagalar akvaryumda bitki yasatmaz, hayvan 4 cm olarak gelse bile bitkileri yiyecegini dusunuyorum ancak biraz buyuyup 8 cm den sonra kesinlikle bitkileri yasatmayacaktir. Kaplumbagalarin agirligini kaldiramayip taslarin dusme olasiligi var ancak duzgun konumlandirdiysaniz bu sorun teskil etmez. Floresanlarin yanma suresi eger isitma ampulunden sonraysa bu sikinti yaratabilir ancak 12 saat yanmalilar diye dusundugum icin buda sikinti yaratmayacaktir buyuk olasilikla.

Genel kaplumbaga bakiminda ise dediginiz gibi UV ampul ve isitici ampulu eklemelisiniz, su konuyu okuduktan sonra baska sorularinizi cevaplayabiliriz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Yeni kurulum, tavsiye talebi.

Foruma Hoşgeldin Mücahit.
Kaplumbağa akvaryumların su sıcaklığını kaplumbağa 5 cm olanakadar 28°C  derece,8 cm olana kadar 27°C  derece de tutmakta fayda var.Bu boydan sonra sabit 26°C  derecede tutmak yeterlidir.Kuru alan sıcaklığı da su sıcaklığından 4-6°C fazla olacak şekilde ayarlanmalı.Bu ayarlama bir derece yardımı ile yapılabilir.Kuru alan sıcaklığı soft akkor ampul ile sağlanabilir.Örnek olması için Ecolite 52W.UVB Ampul de kışın 11:00-15:00 yazın 11:00-16:00 arası yanması uygundur.Fazlası zararlıdır.UVB ampul ve soft akkor ampul için mandallı armatüre ihtiyaç var(Örnek).Tüm bu aydınlatma ve ısıtma sisteminin açıp kapanması için de zaman saati temin edilebilir.Bunun dışındaki tüm ekipmanlar hakkında daha önceki uğraşlarından yeteri kadar bilgin olduğunu düşünüyorum.


Kaplumbağa akvaryumlarında canlı bitki bulundurulamıyor ne yazık ki.Kaplumbağalar omnivor oldukları için genel olarak bitkinin tüketilmesi ile sonuçlanıyor.Bunun yerine ipek bitki kullanılabilir.Plastik olanlara nazaran suya salınımı çok daha azdır.Taban malzemesi olarak da ince silis kum tercih etmekte fayda var zira kaplumbağalar akvaryumu daha çok kirleten canlılar oldukları için taban malzemesinin altında zararlı bakterilerin yetişmesine sebebiyet verebiliyor.Dekorasyonda bulundurulan kökler de mangrov kökü ile değiştirilmeli.Bu ilerideki plaka atımları sırasında kaplumbağaya silis kumu ile yardımcı olur.Mangrov üst bağası için silis kum alt bağası için.


Unuttuğum ya da gözden kaçırdığım bir şey varsa;ekleme yapacaktır arkadaşlar.
 
Cvp: Yeni kurulum, tavsiye talebi.

Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum. Açıkcası bitkileri zaten yesin ve besin olarak kullansın diye koydum :) Anubiası çok hızlı tüketebileceğini düşünmüyorum zira yaprakları hem çok kalın hemde çok sert ama yersede benim için problem teşkil etmez tabii kaplumbağaya sıkıntısı dokunmadığı sürece. Taş konumlandırmaları son derece sağlam kesinlikle yerinden oynama vs. yok çünkü okuduğum kadarı ile kaplumbağalar kayalara ve köklere sürtünerek kabuk değişimi felan yapıyormuş devrilmemesi adına hepsi sağlam. Zamanlayıcı vs. hepsi var ekipman olarak ilk mesajda da belirttiğim üzere tek eksiğim uv lamba ve ısıtıcı lamba ama onuda kısa zaman içerisinde çözmeyi düşünüyorum. Kum konusunda ben çok sıkıntı çekeceğimi düşünmüyordum çünkü 0mm silis kum üstünde yaklaşık 1 parmak avaryum kumu serili şu anda ama eğer kaplumbağama sıkıntı çıkaracaksa bir çözümüne bakabilirim sanırım. Bunun yanında ben soruma cevap alamadım gözünüzden kaçmış olmalı herhalde. Sizce bu tank kaplumbağanın yüzmesi için yeterlimidir alan olarak? Birde şunu sormak istiyorum neden yati kökü yerine mangrov kökü? Teşekkürler ilginize.
 
Cvp: Yeni kurulum, tavsiye talebi.

Amerika'da kırmızı kulaklı su kaplumbağası(diğer slider türleri için de geçerli) bakımı konusunda tavsiye edilen asgari oran 1 cm kabuk boyu için 10 litre su şeklinde.Aynı ürün yelpazesi ve imkanların burada olmadığını düşünürsek bunu 8-9 litre su şeklinde de düzenleyebiliriz.Bahsi geçen akvaryum tam randımanlı olarak kullanıldığında 117 litre su alıyor.Dekorların da akvaryumun hacminden çaldığını hesaba katarsak;şuanki akvaryum kaplumbağanın büyümesi ile zamanla ihtiyacı karşılamayacaktır ancak küçük bir kaplumbağa için şimdilik yeterli.Özetlemek gerekirse;başlangıçta akvaryum dekorasyonunun kaplumbağanın ihtiyaç duyacağı su hacminden çalmayacağı şekilde bir akvaryum alınmalı.

Yati kökü genel olarak oldukça çıkıntılı bir yapıya sahip.Bu çıkıntılar,kuru alandan suya hızla giren sliderlar için yanlış konumlandırıldığında yaralanmaları açısından tehdit olabilir.Kaplumbağanın büyümesi ile birlikte önceden geçebildiği aralıklardan geçemeyip sıkışma ihtimali de mevcut.Tabii her kökün yapısı da bir değil.Bu ayrıntılar bilinçli bir şekilde ortadan kaldırıldığında yati kökü de kullanılabilir,bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Mangrov kökü de hem doğal yaşam ortamlarında bulunduğu için hem de yapısı bakımıyla kaplumbağaların kabuk gelişimini destekleyeceği için kullanılıyor.Kaplumbağa büyüdükçe plakaların atımı için bu köklere sürtünebiliyor.
 
Cvp: Yeni kurulum, tavsiye talebi.

Silis kuma gecmenizi tavsiye ederim ozaman.
Bu akvaryum sizi 8 ay gibi bir sure sorunsuz goturur sonra boydan oturu sikinti cikarmaya baslar.
Bende bu tasli kuru alanlari daha cok seviyorum acikcasi ancak boyle girintili cikintii taslar kullanmamaya ozen gosterdim cunku icinde bakteriler ureyebiliyor artik kurulmus akvaryum yani tedbirli olduktan v sik kontrol ettikten sonra sorun olmaz birde isitma ampulleri dolayisiyla kesinlikle yosun baglayacaktir bu biraz cektiriyor gecen hafta kucuk akvaryumda temizlige tam 8,5 saat harcadim. Ornek olmasi acisindan tasli akvaryumun

Ben size kaplumbaga almadan once arastirma yaptiginiz icin ayrica tesekkur ederim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Yeni kurulum, tavsiye talebi.

İlk mesajda da bellirttiğim gibi 117 litrelik bir akvaryumun kaplumbağaya yetmeyeceğini bildiğimden dolayı 500ltlik bir tankı sadece 1 kaplumbağa için hazırlıyorum. Yati kökümü önceden moss sarmak için kullanırken çirkin görüntünün önüne geçebilmek adına budamıştım. Şimdi biraz dikkatlice inceledim 1-2 tane çıkıntısı var (zarar verebilecek türden) onlarda kuru alanın tam zıttına düşüyor. Sanırım kayıp suya inerken bir sıkıntı yaşamayacaktır bu konuda diye düşünüyorum. Elimde mangrov kökü var ancak boyutları çok küçük ortalama 20cm civarı tankta küçük kalıyor ama onuda ekleyebilirim tavsiyeniz üzerine. Sevgili Ali bey foruma üye olmadan önce tanıdım konunuzu inceledim ve oldukça etkilendiğimi söyleyebilirim sizin gibi bu hobiyi büyük bir şevk ile gerçekleştiren hobiciler gördükçe insanın kanı kaynıyor. Yosun konusunda zamanında bende çok çekmiştim özellikle konu bitkili olunca yosun kaçınılmaz bir düşman oluyor tavsiyelerinizi dikkate alacağım. İyi niyetli, güzel sözleriniz için tekrar teşekkür etmek istiyorum. İyi forumlar.
 
Cvp: Yeni kurulum, tavsiye talebi.

Bence bu kok kasinmaya oldukca elverisli yani diger koku eklemeye hic gerek yok yalniz bu hayvanlar sizde goreceksiniz biranda hemen birseyden urkup ani hareket edebilen hayvanlar bu nedenle de zarar verebileceginizi dusundugunuz dallari da budamanizi oneririm. Bende ayrica tesekkur ederim.
 
Cvp: Yeni kurulum, tavsiye talebi.

Tamamdır dikkate alıp dalları buduyorum.
 
Geri
Üst