Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yolculuk ACİL

Zeynephs

Bronz 5 Üye
Katılım
30 Ara 2018
Mesajlar
39
Merhabalar, bugün saat 16.00 itibariyle kaplumbağamla beraber istanbuldan trabzona doğru yola çıkmış bulunmaktayım, normalde kendisini yanıma almayacaktım ama istanbulda meydana gelen depremler yüzünden bırakamadım. 2 gün trabzonda kalıcam yanımda orta boy bir balık fanusu var sadece. Onu yanıma almayı planlamadığım için gerekli bir hazırlığım da yok. Ne yapmalıyım yolculuk yaklaşık 12 saat sürüyor.
 
Hava yeterince soğuk sulamaya gerek yok. Kutuya koyduysan içine bez, havlu yada gazete parçaları koy. Arasına da hayvanı. Otobüsün kaloriferinden uzak üst rafa yerleştir. Ne sıcak ne soğukta dursun. Ufak bir delik aç kutuya hava alsın. Bir miktar hareket edebilir ama sonra enerjisini korumak için uyur.

Hayvana evde nasıl bir sistemde bakıyordun, ekipman ne vardı ve kabuk boyu ne kadar?
 
Otobüsle değil özel araçla gidiyorum kucağımda kendisi yanımda kutu yok sadece bir tane orta boy fanus var. İlk başta su koymadım içine ama çok tedirgin olup sürekli tuvaletini yaptı ve göz bebekleri irileşti sonrasında içine bir miktar su koydum şuan daha sakin ama evet onun için biraz soğuk sanırım.
Evde 30 lt lik bir akvaryumu, adası, lambası, ısıtıcısı, filtresi var tek eksiğim uvb lambası onu da almayı planlıyorum yakın zamanda. Kabuk boyundan emin değilim ama 1.5 yaş civarlarında şuan. Gidiş yolunun çoğunu geldim ama en azından dönüşte ona gereken konforu sağlayayım bir de herhangi bir sorun oluşur mu acaba baya tedirgin oldu sanırım. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Su içinde hayvanın sallanma ihtimali daha yüksektir. Bu hayvanlarda araba tutması dediğimiz etki vardır. Sarsıntı olursa yada suda dalgalanma kusarlar bu sebeple aç bırakırız. 8 cm kabuk boyuna kadar sabah akşam sonrasında günde tek öğün besliyoruz. Sabah yola çıkıldığında akşamdan; akşam yola çıkılıyorsa sabahtan yem verir bırakırız.

Araç daha iyi. Hayvan rahat duruyor ise suda durabilir ama kusarsa suyu dökersin. Şu an suda durduğu için kalorifer sıkıntı olmaz ama suyu dökersen doğrudan kalorifere maruz kalmasın su kaybı olur.

Arabadan çıkarken fanusun üstünü kapayın dışarıdan gelen soğuk esinti etkilemesin.

Geldiğinizde hayvanı hemen evden içeri alın. Evde kimse yoksa önce evi hazırlayıp sonradan arabadan çıkarın. Dönüştede arabayı soğuksa ısıtıp hayvanı sonra alın.

İlk saatler strese bağlı bir durgunluk olabilir. Belki iştahsızlıkta sonra toparlar. Ekipman götürmediyseniz kalorifer yada soba civarında dursun ama çok sıcak bir yerde olmasın. Ani ısı değişkenliği olmadığı sürece hayvan üşümez. Vücut ısısını ortamın ısı değerine ayarlar. O açıdan yavaş değişen ısı değişiklikleri hayvanı etkilemez.

Dönüşte ayakkabı kutusu tarzı bir kutuya koyup götürebilirsiniz. Kağıtları ufak parçalar halinde mıncıklayıp gevşek şekilde atın yada havlu bez bir şeyi katlayıp arasına koyun çok sıkı olmasın. İki kenardan birer hava deliği açın. Kutu altına ve yan kenarlarına pembe strafor parçası bulabilirseniz koyarsanız o sıcak tutar ısısını korur. Gerekirse yol ortası bir yerde ufak petşişe suyu hafif yatay tutup başını petşişeye tutun ağzı ıslansın. Bir miktar ağzına da girer.

İyi yolculuklar
 
Çok teşekkür ederim şuan için durumu iyi gözüküyor sadece nefes alırken ufak bi tıslaması var üşütüyo olabilir takip edicem. Yem verdim iştahsızlık gibi bir problemi yok gayet iyi yedi yemi. Dönüş için kutu bulucam havlu koyarım büyük ihtimal sizin dediğiniz koşulları sağlayacağım. Kustuğunu nasıl anlarım acaba daha önce şahit olmadım çünkü
 
Su kusmuk dolar. Sümüksü yem artığı ve kısmen dışkı da olur. Suyun rengi koyulaşır.

Atıl ve temiz bir bez parçası da olur hayvan havluya dışkılayabilir.
 
Teşekkür ederim eğer havlu olması sakıncalı değilse benim için daha rahat olur. Şuan keyfi gayet yerinde yemini yedi yine hareketli oynuyor. Nefes alırken çıkardığı ses kayboldu. Yine de takip edicem sürekli
 
Havlu olur. Dışkılarsa yıkama derdi var onun için dedim. Havlu kutuya sığsın ama çokta ağır olmasın. Kenarlarını dörde katlayıp kıvırmadan yaygın ser ortasına koy, hayvan hem rahat hareket edip hava alabilsin hemde efkar basarsa içinden çıkabilsin. Bazıları hava deliğinden kafayı çıkarıp dışarıyı izler. Bazıları da havlunun hafif ağırlığında hareketini kısıtladığı için mayışıp uyur.

Hayvanı kutuya koymadan evvel peçete ile kurula ıslaklığı gitsin.
 
Huzursuz olmuşsa ve elini hayvana yaklaştırdıysan savunma amaçlı tıslar. Burnu tıkanmışsa ıslık tarzı bir ses çıkarır. İlgi çekmek için ağız şapırtatır gibi tak tak ses çıkarır.
 
Eğer samsunda duracaksanız veya vaktiniz varsa geçici olarak benim misafirim olabilir
 
Geri
Üst