Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yumurta Sıkışması (LEGENOT)

mertcanerdinc

Taç 2 Üye
Katılım
4 Şub 2013
Mesajlar
598
7 yaşında iki kaplumbağam var. Dişi olanının  kuyruk çevresinde fotoğrafta görüleceği gibi şişlikler mevcut. Suyun dışında çok sesli ve zor nefes alıyor, sürekli taban kumunu eşeleme ve yeme eğilimde. Cama yaklaşınca çırpınma hareketi yapıyor. Genelde kuru alanda zaman geçiriyor. Diğer kaplumbağam (erkek) çok rahatsız ediyor ve ısırmaya çalışıyor kendisini, oda arka ayaklarını ve kuyruğunu sürekli içeri çekiyor ve o şekilde yüzmeye uğraşıyor galiba savunma yöntemi geliştirdi.
Kaplumbağalarım çiftleşmedikleri için yumurtlama alanı yapmamıştım ancak bu şişliklerden sonra çiftleşmeden de yumurta yapabileceğini öğrendim ve sanırım yumurta sıkışması olduğunu düşünmeye başladım.  Geçtiğimiz aylarda dişi olanın bacaklarındaki yaralar üzerine yazı yazmıştım vitamin eksikliği olduğunu düşünmüştüm ama ısırılma olduğundan eminim artık çünkü gördüm. Sizce başka hastalığı mı yoksa yumurta sıkışması mı ?
 

Ekli dosyalar

  • 88.jpg
    88.jpg
    375 KB · Görüntüleme: 46
Onlar kas yumurta değil. Bacak ve kuyruğun hareketinde yumurta atmada kuvveti o kaslardan alırlar.

Evet ne yazıkki erkeklerde hormonlar tavan yaptığı için dişileri sürekli bunaltma söz konusu. Dişiler çiftleşme konusunda seçicidir. Kaliteli gen üstünden üreme eğilimleri vardır. Gerçi bu her hayvan için geçerlidir. Eğer uygun görmez ise hayatta çiftleşmez. Diğer taraftan erkekler sürekli hamlede bulunurlar. El titretme yoluyla kur yaparak dikkat çekmek isterler. Dişiler ise bunun karşısında ön ayaklarla set kurarlar. Bu tepki karşısında erkekler dişilerin ön ayaklarını ısırır. Dişiler ise tepki olarak erkeklerin burunlarına girişir.

Erkekler zorlamayı içgüdüsel olarak sürdürür. Tepeden ve arkadan zayıf anında ısırabilir. Dişilerin kafası erkeklerden büyük olduğu için dişiler erkeklere doğru ilerlediğinde geri kaçarlar ama kur işini bırakmazlar. Vücutlarındaki kızarıklıkların sebebi ısırma kaynaklıdır. Açık yara olmadığı sürece baticona gerek yoktur.

Dişinin kuru alanda durmasının sebebi bu bunaltmalardan kaynaklı. Kumu olduğundan fazla yemesi ise kabızlık, hazımsızlık yada parazit kaynaklı olabilir.

Tabi yumurtlama ihtimali de olabilir. İlk yumurtlamalarda hayvanlar biraz sıkıntı yaşıyor. Ama içgüsel olarak çıkma isteği sudan değil kuru alanda dikilerek oluyor.

Yumurtlama alanına gerek yok. Suya yumurtlasın. Plesanta sıvısı biraz kirletiyor suyu. Muhtemelen boş yumurta atar. Bunları yiyerek kalsiyum alırlar. Kalanları toplar alırsın. Kepçen yoksa bir tane al. 10 cm'lik genişlikte olur. Bununla eleyip yumurtaları kumdan ayırman kolay olur.
 
Cvp: Yumurta Sıkışması (LEGENOT)

Daha önce bu tarz şişlikler yoktu, ancak şuan durum biraz farklı gibi geldi bana. Kesinlikle arka ayaklarını kullanmıyor hep içeride. O zaman bunları ayırmalı mıyım bilmiyorum? Çünkü çok fazla rahatsız ediyor dişiyi ve sürekli ısırma eğiliminde.

Kur yaptığını uzun zamandır görmedim. Genelde arka taraftan ısırma yoluna gidiyor. Ve dişi okadar korkuyor ki erkekten sürekli olarak kaçıyor.
 
Isırma kaynaklı kapatıyor ayakları. Sen dikkat etmemişsindir, o kaslı kısım dişilerde belirgindir. Taş gibi serttir. Bu bunaltma işi her daim olacak. Ayırıp sonradan tekrar bir araya getirsen de durum değişmez ama dişi psikolojik açıdan toparlayacaktır orası kesin. Dişinin özgüveni yerine gelip tepki göstermeye bir başlasa bir iki ısırsa erkek cesaret edip yanaşmayı göze alamaz. Akvaryuma hayvanın güvende hissedeceği kuytu bir dekor, bitki vs. olsa iyi olur. Veya imkanın var ise bir süre ayrı sistemde dursunlar. Dişi irileşsin. 10 cm kabuk boyu sonrası dişiler daha hızlı büyüyor. Ki yapı olarakta erkeklerden iriler.
 
Geri
Üst