Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

erenadali

Yeni Üye
Katılım
13 Şub 2019
Mesajlar
12
öncelikle merhaba adım Eren, 13 yaşında 2 adet kaplumbağam var. sonradan sahiplendiğim 3 4 yaş civarı birde erkek kaplumbağam var. Sizle deneyimlerimi paylaşmak isterim ve tecrübelilerden bilgi almak istiyorum.

13 Yaşındaki 2 kaplumbağamıda dişi zannediyordum.Kuyruk yapısı ve Tırnakları dişi olduğunu gösteriyor ancak. Ocak başında çiftleştiklerini gördüm. Belki daha öncede çiftleşmiş olabilirler görmediğimiz zaman. 22 Ocakta 4 adet yumurta bıraktı. 

Yumurtlama zamanında sürekli akvaryumdan kaçıyor, çırpınıyor sürekli kaçmaya çalışıyordu. kuru alanda arka ayaklarıyla kazma hareketini görünce anladım yumurta bırakıcağını biraz araştırma yaptım. bu konuda türkçe kaynak gerçekten az yabancı sitelere de baktım. bunun sonucunda kuru alana biraz kum koydum (10 cm kadar) ve koyduğum akşam oraya yumurtladı.

12 Şubat yani Dün 2. yumurtlamayı gerçekleştirdi bu kez aynı kumu beğenmedi biraz uğraştırdı. Eski akvaryumumdan ayrı bir yumurtlama kabı gibi birşey yaptım büyük bir alana kum koydum üstüne toprak serdim 5 cm kadar 1 saat oyalandıktan sonra orda bir noktayı kazmaya başladı ve yumurtaları bıraktı yine 4 adet yumurta bıraktı.

Yumurtaları bıraktıktan sonra rahatsız etmemek için kumun üstünü kapatmasına izin verdim bekledim 1 saat kadar sürdü toprağı sıkıştırdı vs. sonra suya atladı işinin bittiğini anladım kaplumbağamı yıkadım ve normal akvaryumuna koydum.

KULUÇKA KABI:

Büyük bir platik kaba su doldurdum içine ısıtıcı koydum 30 derece sabitledim.içine küçük bir kap koydum içine kum doldurup yumurtaları 1 2 cm derinliğe gömdüm. iki kabında kapağı var nem olması önemli diye okudum. hafif aralıklı kapağı bıraktım ikisininde çünkü hava almasıda önemli. küçük kaba kapak şart ama hava alıcak eğimli bir şekilde yumurtaların olduğu yere hava girsin. %90 nem 30 dereceyi yakaladım bu sayede. hemde kum ısınıyordu dıştaki sudan.

15 gün sonra 3. yumurtlama olabilir diye tahmin ediyorum bu yüzden kuluçka alanını büyütmem lazım yada kuluçka makinası lazım önerinize açığım

ilgilenen olursa fotoğraflarınıda paylaşırım Teşekkürler

deneyimli arkadaşlar daha çok bilgi verirse sevinirim yanlış yapılan birşey varmı?
 
Cvp: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

Öncelikle Hoşgeldin Eren,

Süreci ve tecrubelerini paylaştığın ve aramızda yer aldığın için teşekkür ederim. Umarım karşılıklı bir çok bilgi alışverişi olur.

Geldiğin aşama ile iligli bildiğim kadar detayları zaten sana iletmiştim. Daha ilerisi için forumda daha detaylı bilgi paylaşımı olacaktır.

Benim senden son bir ricam, sistem, kuluçka ve canlıların görsellerini paylaşırsan çok memnun olurum. hem yeni kapluşlarımızı tanışmış oluruz hemde bilgi paylaşımı yapacak olan arkadaşlar için faydalı olacaktır.

Teşekürler tekrar.
 
Cvp: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

su kaplumbağası güneşlenme

su kaplumbağası boğulur mu
kaplumbağa çiftleşmesi

kaplumbağa nasıl yavrular

kaplumbağa kuluçkası

kaplumbağa yumurtlaması

su kaplumbağası yumurtlaması

su kaplumbağası yavrulaması
su kaplumbağası yumurta kuluçkası
su kaplumbağası kuluçka
su kaplumbağası doğum

su kaplumbağası çiftleşmesi

su kaplumbağası kuluçkası
su kaplumbağası yumurtası

su kaplumbağası kuluçka

su kaplumbağası yumurtlaması

su kaplumbağası yumurtası

su kaplumbağası akvaryumu

su kaplumbağası
 

Ekli dosyalar

  • 20.jpg
    20.jpg
    716.2 KB · Görüntüleme: 7
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hoş geldin Eren. Hayvanların cinsiyet karşılaştırmasında belirgin birkaç özellik var ama en net ve basit olanı anüstür.(kloak) Bu erkeklerde kuyruk ucuna dişilerde kabuğa yakındır.

Yumurtlama aşamasında ise belirgin işaret hayvanda akvaryum dışına kaçma eğilimidir. Bu aslen hayvanın yumurta bırakacak yer aramasındandır.

Dişiler çiftleşmese dahi boş yumurta atar. Yalnız bu kadar dar aralıklı yumurtlama konusunda bir sıkıntı olabilir. Normalde yumurtlama senede bir yada iki kere olur. Bu hayvan bir batında çıkaracağını bölüştürerek çıkarıyor olabilir.

Sağlıklı bir yavru alımı için yumurtaların boyunun 3 cm civarı olması lazım. Hayvan çıkmaz ise yumurta döllenmemiş veya boş olabilir. Daha küçük boylarda da yumurta atar ama bunlar küçük olduğu için gelişim olmaz.

Hayvanda sürekli bir sıkıntı, halsizlik değil ama durağanlık oluyor mu? İştahta zaman zaman bir kesinti.

Bu kaçmaya bağlı düşmelerdeki en büyük sıkıntı içerde yumurta kırılma riskidir. Diğeri kabuk çatlması. Yumurta içeride kırılırsa hayvan çıkarmada zorlanır. Enfeksiyon oluşabilir.

Yumurtlama alanını güzel düşünmüşsün yalnız derinlik en azından 10-15 cm gibi olmalı hayvanın eşeleme payı derin olmalı.

Yumurta çıktığı an itibariyle sıvı ile kaplanır bu koruyucudur. Ufak bir damla su değerse yumurta özelliğini kaybeder. Çürümeye başlar. İçe çöker.

Yumurtladığı yerin kum olması gerekir. Yumurtalar açıkta durmayacak, kuma gömülü duracak. Torf ve toprak kuruduğunda topaklanıp taşlaşır. Sert yapıya dönüşünce yumurtaya baskı yapıp ezer ve kırar. Kum topaklanmaz. Hayvan yumurtadan çıkarken zorlanmaz. Yalnız kumda un gibi ince olmamalıdır. Takriben 1-2 mm uygundur.

Isı olayını tam hatırlamıyorum. Burada bir konuda yazmıştık. Yumurtalara uygulanan ısı cinsiyeti belirler. 28-30 civarı ısıda dişi; 32-33 civarı erkek olarak doğuyorlar diye anımsıyorum.

Ben yavru üretmek, uğraşmak istemedim. Suya bırakıyordu dişi, diğerleri yiyip kalsiyum alıyordu. Kalanı temizliyordum.

Bir kez torf ile denedim o da fiyasko ile sonuçlandı.

Bu konuda sana deneyimli duayen bir abimiz var onu öneriyim. Turgay Bora. www.turgaybora.org bu sitede hayvanların yumurtlama ile ilgili safhalarını yazdı. Ayrıca iletişim kurarak bilgi de alabilme olanağın var.
 
Cvp: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

teşekkür ederim Turgay Bora nın sitesini incelemiştim onda 3 ayda 7 kere yumurtlamış ondan bende normal karşıladım. iştahsızlık vs hiç bir problemi yok gayet sağlıklı gözüküyor. yumurta bırakmadan öncede yem yiyordu. yumurta bırakma kabı için yaklaşık 30 35 cm kum var ilk önce kuma bırakmadı sonradan üstünde biraz toprak atınca bıraktı kazıp. bakalım inşallah yavru görürüz.

yurtdışı ve yurtiçinde bazı kuluçka makinaları var onları inceledenizmi hiç. bir tanesiyle görüştüm nem olucağı için su damlacığı düşer dendi yumurtanın üstüne
 
Malesef üretme işini düşünmediğim için kuluçka makinasını inceleme gereği duymadım. Su damlası esas sıkıntı. Yumurtaya değdiği anda çürütüyor. O makina daha çok üretip satma için. O damla düşme işine çözüm bulunur öyle olmasa zaten kullanılmazdı. Nemi emici şeyler var. Silica granül yada meşe mangal kömürü gibi.

Ben yetişkinlerle uğraştığım için bir de üretip başıma bela almak istemedim. Ayrı sistem, masraf, dert; birine versen güzel bakar mı endişesi. Öyle olacağına kafam rahat olsun dedim.
 
Cvp: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

şuan su damlama sorunum yok ancak makineyle daha stabil olur değerler sanırım diye düşündüm. bide bilgisayar fanıyla havalandırmayı düşünüyorum
 
Fan için delik açmak lazım. Dolap içi sump sistemde de fan ile nemi atıyoruz. Ufak bir fan iş görür. Nihayetinde o kadar büyük değildir sanırım.
 
Cvp: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

8 cm lik küçük fan aldım 2 adet ihtiyaca göre kullanıcam. o hava döngüsü nem yüzdesinide azaltabilir diyede bi şüphelendim
 
Fan bir hava deliği açılarak dış tarafa yada iç tarafa, pervane içerdeki havayı hangi şekilde dışarı çekip atıyorsa o şekilde monte edilecek. Takmadan evvel hava çekiş yönüne çalıştırılıp bakılmalı. Hatta iki tane delik olabilir çünkü bir yerden hava çıkarken bir yerden de girmeli.

Dediğim gibi bu konuda bilgim yok içeride nem oranı kaç olmalı yada kuluçka makinasının kendinde hali hazırda bu tedbir alınmış mı bilmiyorum.

Kedi taşıma kabı tarzı birşeye ısıtma lambası konularak böyle birşey de yapılabilinir.

Yaz civarına denk gelecek şekilde yumurtlarsa o vakit verim alma şansı daha yüksek olabilir sonuçta oda sıcak olacak. Şimdiki yumurtaları gözardı ederek bu şekilde düşünebilirsin. Ama denemekte fayda var. Belki çıkan olur. Çıkmazsa da kaybın olmaz. Tecrübe etmiş olursun.

Bu konuda bilgilerini burada paylaşırsan sevinirim, diğer arkadaşlarımız içinde faydası olacaktır.
 
Cvp: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

sanırım tek fan koyup içeriye temiz kava üfleticem. bazı taraflarada matkapla hava delikleri açacağım. 2 fan fazla olabilir içerdeki nemli havayıda dışarı atabilir direk
 
Cvp: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

2. büyük kaplumbağamda dişi çıktı o da tek erkekle çiftleşmiş sanırım bugün o da kazma hareketleri yaptı yumurtlama kabını hazırladım hemen ancak erkek kaplumbağam dişilerden daha küçük acaba bir sıkıntı olur mu
 
Erkekler normalde de beden olarak ufak yapıdadır. Ortalama aktif hale gelmeleri yani verimli çiftleşme için 15 cm civarı boyda olmalı. Dişiler çiftleşmese de boş yumurta atabilir. Erkeği beğenmezse dişi asla çiftleşmez. Yaş değil boy önemli ama erkekler genel itibariyle 3 yaşı geçkin çiftleşirler.
 
Bugün kontrol ettim 7 yumurta da büzülmüş döllenmemiş sanırım. Dün akşam diğer dişi bıraktı büyükçe biraz eskilerine göre 1.5 katı falan. Büzüldüğü döllenmemişe işaretmi sadece bakımda falan sıkıntı olabilir mi kuluçkada vs? Ve bunlar döllenmediyse ileride bırakacaklarıda mı öyle olucak ona göre uğraşmıcam yumurtalarını yesinler
 
İşte bende bu yüzden yumurta işine girmedim ayrı dert ayrı maliyet. Bir de ayrı sistem kurup bir sürü hayvanla uğraşacaksın. Sahiplendirsen alacak kişi ne koşullarda bakacak, bir sürü problem.

Yediklerinde bir miktar parça geride kalır bunları kepçe ile kumu eleyip alırsın tabandan. Fazla kalırlarsa çürümeye başlayıp kötü görüntü oluşturuyorlar.

İçi boş yumurta büzülür. Yeterli kalsiyum almaz ise yumurta kabuğu ince ve yumuşak olur. İleri kalsiyum eksikliğinde kabuk şeffaf hal alır. İçine su doldurulmuş balon gibi bir hale gelir.

Dediğim gibi çiftleşmese dahi senede 1-2 defa boş yumurta atarlar.

Döllenmiş yumurta atılırken plesanta sıvısı da çıkar. Bu suyu da biraz kirletir.
 
Cvp: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

içlerini kontrol ettim büzülmüş ancak içinde siyah birşey ve damarlar var hafif bitanesinin. bitanesindede damarlar var sadece. diğerleri boş gözüküyor. Sağlık olsun elimden geleni yapayımda
 
Çok güzel bir deneyim olur baktığınız canlının yavrulamasi ve onun yavrularını görmek.. şahsen bende bu durumu yasamak ve sağlıklı yavrular elde etmeyi isterim. Hayırlısı olsun bir kaç yumurtlama sonrası sağlıklı yumurta alırsınız umarim

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Cvp: RE: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

erenadali' Alıntı:
Bugün kontrol ettim 7 yumurta da büzülmüş döllenmemiş sanırım. Dün akşam diğer dişi bıraktı büyükçe biraz eskilerine göre 1.5 katı falan. Büzüldüğü döllenmemişe işaretmi sadece bakımda falan sıkıntı olabilir mi kuluçkada vs? Ve bunlar döllenmediyse ileride bırakacaklarıda mı öyle olucak ona göre uğraşmıcam yumurtalarını yesinler

Büzülmüş yumurtaların görselinide eklersen konu içinde bulunur ve diğer kullanıcılar içinde faydalı olur.
 
Cvp: YUMURTLAMA VE KULUÇKA (8 adet yumurta bıraktı)

Ufuq81' Alıntı:
Çok güzel bir deneyim olur baktığınız canlının yavrulamasi ve onun yavrularını görmek.. şahsen bende bu durumu yasamak ve sağlıklı yavrular elde etmeyi isterim. Hayırlısı olsun bir kaç yumurtlama sonrası sağlıklı yumurta alırsınız umarim

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bende çok istedimde malesef kısmet değilmiş. inşallah ileride olur

oynayan kaplumbağa

kızıl yanaklı kaplumbağa
yüzen kaplumbağa

su kaplumbağası yumurta

su kaplumbağası boş yumurta

kaplumbağa boş yumurta
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yok bunlar boş yumurta. Ama hayvandaki kalsiyum miktarı yada oranı yüksek kabuklar güzel, sağlam duruyor.
 
Geri
Üst