Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yüzgeci olmayan kaplumbağaya yapay yüzgeç

Kaplumanyak

Altın 1 Üye
Katılım
9 Tem 2010
Mesajlar
315
Yapay Yüzgeç

O bir su kaplumbağası. Ancak onu diğer türdaşlarından ayıran çok belirgin bir özelliği var. O da tek bir yüzgecinin olması.

Allison isimli kaplumbağa, kendisi için özel olarak tasarlanan ve kabuğuna monte edilen yapay bir yüzgeçle, eskisi gibi yuvarlaklar çizmek yerine yüzebiliyor.

Uzmanlar yeşil su kaplumbağası Allison'ın bir köpekbalığı saldırısı sonucu yüzgeçlerinden birini yitirdiğini düşünüyor. Bu yüzden özel olarak tasarladıkları siyah neopren bir kılıfı karbon fiberle kabuğuna geçirerek ona yeni bir yüzgeç hazırlayan bilim adamları, zavallı kaplumbağanın yüzme sorununu ortadan kaldırmayı başardı.

2005 yılında Teksas'taki Deniz Kaplumbağaları Birliği'ne getirilen Allison, özel bir bakım altına alınmıştı. Yüzgeci parçalanmış halde bulunan kaplumbağa, zamanla iyileşti. Özel bir bakım altında tutulan hayvan, yüzmeye çabalasa da sürekli daireler çiziyor ve yüzmeyi başaramıyordu.

Bir grup bilim adamının aylar süren çabaları sonucu Allison için protez bir yüzgeç tasarlandı. Bir kılıf şeklinde hazırlanan yüzgeç, Allison'ın kabuğuna geçirildi.

Merkezin küratörlerinden Jeff George, tek yüzgeçli kaplumbağaların çoğunlukla hayatlarını kaybettiğini söyledi.

"Hava almak için suyun yüzeyine çıkan kaplumbağalar, tek yüzgeçle bunu kolay kolay başaramadıkları için mücadelelerini yarıda bırakıyor. Bu da onları nefessiz bırakıyor" .

Her ne kadar Allison artık yuvası olan denize dönemeyecek durumda olsa da, bu tasarım sayesinde en azından yüzmeyi başarabilecek.
Resimler:
http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20090411010242_yuzgec.jpg
http://www.veteknoloji.com/resimler/haberdetay/yapay-yuzgec-1.jpg
http://www.veteknoloji.com/resimler/haberdetay/yapay-yuzgec-2.jpg
http://www.veteknoloji.com/resimler/haberdetay/yapay-yuzgec-3.jpg
 
ayy yazık yaaa :) çok tatlıymış ama kapluş ve iyikide kurtulmuş :)
 
Cvp: Yüzgeci olmayan kaplumbağaya yapay yüzgeç

yazık ya.çok şeker bir şey gerçekten :)
buna benzer bir hikayede nat geo tv de izlemiştim.
 
Cvp: Yüzgeci olmayan kaplumbağaya yapay yüzgeç

allahtan insaflı ellere düşmüşki yardım etmişler hayvancağıza..
 
Geri
Üst