Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

12 yaşında kaplumbağalar için iç filtre önerisi

alper88

Yeni Üye
Katılım
29 Ağu 2021
Mesajlar
11
herkese merhaba, 12 sene önce kaplumbağalarını vermek zorunda kalan ve yer bulamayan birinden iki tane su kaplumbağası almıştı bizimkiler, ancak bilinçsizlik vardı ve yıllarca leğende yaşadılar her gün su değiştirmece usulüyle. ancak çok büyüdüler ve ben de leğende sıkılmalarına katlanamayarak dar imkanlarım çerçevesinde fotoğrafını da eklediğim hazır satılan bir kaplumbağa akvaryumu almıştım geçen sene. ölçüleri: Boy : 50cm En : 37cm Yükseklik : 27cm. dinlenme karasına su gelmemesi için 15-16 LT kadar su koyabiliyorum en fazla. iç filtre ve ısıtıcı, su düzenleyici ve d vitamini damlası falan da almıştım. ancak aldığım filtre suyu temizlemeye yetmiyordu su iki günden sonra sararmaya başlıyor ve içindeki sünger bir haftada tamamen işlevsiz hale geliyordu. kaplumbağaların kabuk boyu 10cm civarında ve dışkıları da büyük olduğu için sanırım. iki gün önce filtre durup dururken suyun içinde patladı. yeni bir iç filtre almam gerekiyor, diyeceğim o yeni ve boyu uzun olmayan bir filtre almak gerekiyor acilinden. su döngüsü yaratan motor kısmının 11 cmlik su boyunun altında kalması gerekiyor. bir sorum: havalandırmasını kullanmıyordum filtrenin ve kullanmam gerekir miydi kaplumbağalar için? ve şartlara uygun, dışkılarla başa çıkabilecek bir iç filtre önerebilir misiniz, 4-6w 400-600L'ler uygun mudur? sanırım önceki 50 100 ya da 200L temizliyor olmalıydı saatte. bütçe 80TL'ye kadar olursa iyi olur. okuyan herkese şimdiden teşekkür ederim saygılar herkese
 
fotoğraf eklemeyi unutmuşum:
akvary.jpeg
 
Bu akvaryum değil paludaryum. Buna ne konulsa yada en iyi iç filtrede konsa fayda etmez. Hayvanlar büyük su ve paludaryum yetersiz.

Bir şekilde ikinci elde olsa 80*35*50h ve 7 mm cam kalınlığında düz dikdörtgen bir akvaryum yada bu ölçülerin üzerinde bir akvaryum gerekiyor.

Bu hayvanları kaldıracak iç filtre standard düzeyde 15 W ve 600/650 lt/h debili, hava kabarcığı veren bir model olmalı. Kaliteli markalarda daha düşük wattlılar var. Yine de bu sararmanın önüne geçmez. Amonyak için zeolite'de kullanılmalı.

Hava kabarcığı suya oksijen vererek amonyağın bağlanıp uçmasını sağlar. Bu olmazsa sudaki oksijeni tüketir ve suda yoğunlaşıp sararmaya başlar. Sonucunda amonyak patlaması yaşanır. Bu hayvanları zehirler.

Su hacmi hayvanın büyümesine paralel olarak artmalıdır.
 
Merhaba,

Cem beyin dediği gibi buraya 1000L/h bir iç filtre taksanız bile su hacmi yüzünden su sürekli pislenecektir. Bu yüzden buraya yapılacak her türlü harcama hiçbir işe yaramaz.

Kaplumbağalar bulunduğu ortamın küçüklüğü yüzünden ufak kalmışlar. 12 yaşında bir su kaplumbağası dişiyse 35cm'i, erkekse 30cm kabuk boyunu geçmeliydi.

Bakım konusunda tecrübesizseniz buraya tıklayarak kırmızı yanaklı su kaplumbağaları hakkında bütün bakım bilgilerini ve akvaryum kurulumlarını öğrenebilirsiniz.

Örnek akvaryum kurulumları için burayı inceleyebilirsiniz:

 
tekrar merhaba. zaman ayırdığınız için teşekkürler. durumu daha netleştireyim, kaplumbağaların boylarına göre dar bir alanda yaşadıklarının tabii ki farkındayım ancak kendi evimde değil bir odada yaşıyorum ve kaplumbağaların paludaryumda kapladığı alan benim kendi odamda kapladığım alandan daha az maalesef... taşınmadan onlara yeni bir ev ayarlayabilmem mümkün değil kısacası. leğenden ve soğuk sudan kurtarabilmek için minik bir adım atabildim yalnızca ve kaliteli mamalar almaya çalıştım. durum böyleyken 'bu şartlarda' en iyisini sağlayabilmek noktasındayım. kaplumbağaların bakımı konusunda tecrübem ve bilgim yok ama yine de herhangi bir canlının bu durumda yaşamaya çalışmasına razı olmak elbette zor, bunun farkındayım, eğer standart şartlarda onlara yuva olabilecek bir gönüllü varsa görüştükten sonra sahiplendirebilirim (sahiplendirme bölümü varsa birkaç zaman sonra konuyu taşıyabilirseniz sevinirim).
şu halde idareten tavsiyelerinizi bekleyebilirim. kusura bakmayın bu alandaki terminolojiye yabancıyım:
i) @cem yine hava borulu bir filtre alıp dışardan hava çekip içeri püskürtmesini sağlamalıyım doğru mu anlıyorum? eski filtrenin borusunu kullanmıyordum dolayısıyla hava vermiyordu. amonyak ve zeolite kısmını açabilir miydiniz?
ii) @emre_selvitopu doğru şartlara şu andan itibaren kavuşsalar, boylarının normale dönme ihtimali var mıdır?
iii) dinlenme alanının çimlerini yerleşir yerleşmez koparmışlardı. şu an o alan sadece camdan ve kalıntı macunlardan oluşuyor. orayı nasıl örtebilirim?
iv) kaplumbağaları uzun süre su dışarısına çıkartabilir miyim? lambam yok, balkonda güneş almalarını sağlamak zararlı mıdır? ve kışın uykuları var mı?
v) filtre konusunda hala önerilere açığım. anlaşılan sık sık süngerini temizlesem ve suyu yeterince temizlemese de idareten 400L civarında mini bir iç filtre alabilirim?
 
Hava kabarcığı veren model filtre olsun. Bu nispeten sudaki amonyak oranını azaltır. Yalnız hava kabarcığı çalıştırıldığında filtre su çıkış borusu ucuna takılan uzun boru varsa bunu çıkarıyoruz. Bu su çıkışını zorladığı için su kolay çıkacağı hava kabarcığı yaptıran boruya yönelir ve su dışarı akar.

Zeolite amonyak ve türevleri olan nitrit ve nitratı tutan bir çeşit kil topaklarıdır. İç filtrede bunu haznenin en alt kısmına; 2 veya daha fazla hazne varsa alt hazneye koyarız. Bu normal şartlarda 3 ay gidecek bir malzeme ama bu akvaryumda ve az oranda konacağından ayda bir yenilenmesi lazım. En ucuz marka alın.

Kaplumbağalarda yaş önemli değildir. Sistem uygun hale geldiğinde boy uzamaları kaldığı yerden devam eder. Emsallerinin boyuna ulaşması zaman alır.

Burada benim kullandığım paspastan alın farklı renkleri mevcut. Tek parça kesecek ebatta olsun.

Bu hayvanlar sucul canlılar. Kuru yere sadece güneşlenmek ve kış uykusu için yer bulurken çıkarlar. Uygun sistemde çıkarmıyoruz. Ama hareket ve enerji atma anlamında bir saat kadar temiz çarşaf üstüne çıkarabilirsiniz.

Biz doğal ortamdaki şartları sağlayamadığımız için kış uykusuna yatırmıyoruz. Kısaca özetlersek, doğal ortamda hava ısısı kademeli olarak düşerken hayvan kışın geleceğini anlayıp yağ depolamaya başlar. Metabolizmasını yavaşlatır sabit ısıyı koruyan yer bulur ve yatar.

Filtrenin pervane kısmına sünger parçası koyarak haznenin içine elyaf konabilir bu süngerden daha iyi çekim yapar. Süngeri pervanenin elyafı çekmemesi için koyuyoruz. Sera crystal clear alıp kullanabilirsiniz bu normal elyaftan daha randımanlı ve yıkanarak kullanılabiliyor. Normal elyafı kirlenince atıyoruz.

-Balkon güneşlendirmesinde çok sıcak saatlerde güneşlendirme yapmıyoruz.
-Esinti, rüzgarlı ortamda güneşlendirmiyoruz. Akciğer enfeksiyonu olma riski var.
-Güneş çarpması ve su kaybına karşı bir tarafı gölge ve gölge kısımda su olan bir yer olmalı hayvan bunaldığında gölgeye kaçıp su içmeli.
Sağlıklı olması açısından ısıtma lambası daha iyi olur.
 
Cem beyin dediği gibi kaplumbağaları güneşlendirmek sakıncalıdır. Sonbahar ayına girdiğimiz için soğuk ve bulutlu havalarda güneşlendirme yapılamaz.

Ampul için 50w-60w arası halojen soft, bulamazsanız şeffaf camlı bir ampul işinizi görecektir. Elektrikçilerde bu ampulleri bulabilirsiniz tanesi 3-6tl arasına bu ampulü bulabilirsiniz. İnternette de bu ampullerden bulunuyor.

1.JPG

2.JPG

Bu ampul için bir mandallı masa lambası alarak kuru alana bu lambayı sabitleyebilirsiniz. Yalnız 60w kaldıran seramik duylu olmalı. Diğerler duylar yoğun ısı nedeniyle eriyor.

3.JPG

Eğer 60w kaldıran masa lambası bulamazsanız normal bir masa lambası alarak elektrikçide duyunu seramik taktırıp kablosunu kalınlaştırabilirsiniz. Ben 15tl ye bu işlemi yaptırmıştım.

Sahiplendirme için bu konuyu direkt oraya taşımak alıcıların kafasını karıştırır. Eğer sahiplendirmek istiyorsanız aşağıdaki linkte yeni bir konu açarak; kaplumbağaların yaşını, boyunu, bulunduğunuz il/ilçeyi yazarak sahiplenmek isteyenlere kolaylık sağlayabilirsiniz.

 
Geri
Üst