Arkadaşlar merhaba.2 yaşında bir su kaplumbağam vae.Cinsiyetini tam olarak bilmemekle birlikte buradan okuduğum kadarıyla dişi.2 yıldır çok şükür hastalık geçirmedi.1 yıldır akvaryumda.kabuk büyüklüğü 15-18 cm’e erişmiş durumda.Akvaryum 160 litrelik.içinde hem dış filtre hem iç filtre var.kuru alan var.beyaz silis kum kullanıyorum.28 dereceye ayarlı su ısıtıcısı var.kuru alanı kızılötesi lamba ile günde 12 saat olacak şekilde (sabah 7-akşam 7 arası) ısıtıyorum.Kaplumbağamda herhangi bir hareket azalması ya da iştah azalması olmadı.göz kapaklarında şişlik yok.Ancak şunu farkettimki hayvan sık aralıklarka (4-5 dakikada bir) kafasını su yüzeyine çıkartıyor 1-2 saniye sanki solunum yolunu tıkayan bir madde varmış gibi tısslama sesi çıkartarak nefes alıyor.biz tıpta buna “stridor” diyoruz,solunum yolu tıkandığında çıkan ses oluyor.Acaba kaplumbağamda da böyle bir sorun mu var ? Yoksa fizyolojik yani normal bir durum mu ? 2 yıldır aynı yemi kullanıyorum (sadece miktarı arttırdık büyüdükçe) yani sera’nın şu 1 cm uzunluğundaki yeşil çubuk şeklindeki yemlerinden,henüz bebekken bile bunu yedirdiğimiz ve sorun olmadığı için yiyeceğin boğazına takılmış olacağını sanmıyorum.bunun dışında karides,kurt parçaları da veriyorum ara öğün olarak 2-3 günde bir ama onlar zaten büyüklük olarak çok daha küçük ve boğazına takılma ihtimali yok.kaplumbağamın alt kabuğuna da baktım burada yazılanları az çok okumuştum,hafif pembelik var,daha önceden var mıydı yok muydu bilmiyorum (çünkü gayet hareketli maşallah,herhangi bir hastalıktan şüphelenmedim).Yan yüzme olayı yok.Hareketlerinde hiçbir azalma yok,hareketli,iştahında azalma da yok,canavar gibi saldırıyor yeme.Bunun dışında suyunu her 10-14 günde bir üzerine 20 litre eklemek şeklinde yeniliyorum (buharlaşmayla yaklaşık 20 litre su kaybı oluyor akvaryumdan),su gayet temiz,bazen renkte hafif sararma olduğunda metilen mavisi kullanıyorum 120 litre suya 20 damla kadar ama bu sırada hayvan akvaryumun içinde oluyor.acaba bu mu dokundu diyeceğim ama ilk kez yaptığım bir şey değil akvaryuma geçirdiğim 1 yıldır bu şekilde uyguluyorum.dış filtrede zeolit,substrat,karbon vb. mevcut.
Sorum şu ; acaba ısıtma şeklim yanlış ve üşüdüğü için akciğer enfeksiyonu gibi bir şey mi kaptı ?
Benim gözlemleyebildipim kadarıyla suda uyuyor kuru alanda uyumuyor ama bu da uzun süredir böyle.
Veterinere götürmem gerekirse veterinere götüreceğim,normal mi ? Hastalık belirtisi mi ?
Sorum şu ; acaba ısıtma şeklim yanlış ve üşüdüğü için akciğer enfeksiyonu gibi bir şey mi kaptı ?
Benim gözlemleyebildipim kadarıyla suda uyuyor kuru alanda uyumuyor ama bu da uzun süredir böyle.
Veterinere götürmem gerekirse veterinere götüreceğim,normal mi ? Hastalık belirtisi mi ?