Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

acil yardım akciğer enfeksiyonu

yelizece

Bronz 3 Üye
Katılım
25 Nis 2017
Mesajlar
72
merhaba 1 ay önce 2 tane kaplumbağa aldım akvaryumda besliyorum ısıtıcı yoktu diye sanırım biri hastalandı hafif yan yüzüyordu ve su içinde ağzından kocaman hava kabarcığı çıkıyordu karnında pembelik var internette araştırdım akciğer enfeksiyonuymuş hemen ısıtıcı aldım yemek yemesi çok güzeldi ama 4 gündür yemek yemiyor adasından inmiyor sürekli adasında suya bıraktığımda su üstünde kalıyor hareketsiz bir şekilde adasına geri çıkıyor zorla hırıltılı nefes alıyor başını uzatıp ağzını açıp kapatıyor halsiz ve şimdi diğeride hasta oldu yemek yiyor ama yan yüzüyor ve yine ağzından hava kabarcığı çıkıyor karında pembelik var çok korkuyorum ölecekler diye ne yapabilirim monodoks kullanmayı düşünüyorum nasıl kaç litre suya ne kadar toz dökülmesi gerektiğini bilmiyorum daha çok küçükler 3-4 cm diyebilirim devit 3 vitamin kullanıyorum yemek yemeyen için ne yapabilirim şuan su sıcaklığı 30 derece yaptım akvaryumun kapağını kapalı tutuyorum ne olur yardım edin çok üzgünüm.. :59: :59: :59: :'( :'(
 
Yavru kaplumbağalar aşırı enerji harcadıkları için yağ depolayamazlar bu da bünyelerini zayıf düşürür ve uygun ekipmanlar ile titiz bakılmadığında hastalıklara kolay yakalanırlar.

Hayvanların ikisi de akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve ne yazık ki ağır olanın kurtulma ihtimali zor diğerinin ise kurtulması şüpheli. Çok geç kalmışsın.

Isıtıcı ve kuru alanda ısıtıcı lamba elzem malzemelerdir. Bunlar mutlaka olmalıdır. Isıtıcı almışsın ama okuduğum kadarıyla lamban yok. Bunu hemen tedarik et. Aydınlatma bölümü öne çıkan konularda bilgi mevcut. Lambanın kaldırdığı max watt'a göre 40 yada 60 W armut alacaksın. Ecolite marka 42 yada 52 watt halosoft ampulde kullanabilirsin.

Su 28 derece kuru alan 32 derece ısıda olacak bunları cam derece ile kontrol edeceksin. Isıtıcı ile su hacmi arasındaki bağlantı her zaman doğru ısıyı vermeyebilir.

Tedaviye gelirsek deviti kullanma o 6 cm kabuk boyuna kadar verilmediği gibi akciğer enfeksiyonu geçiren hayvanın yoğun yağlı olduğu sebeple ciğerine de kaçabilir.

Eczaneden genta damla alacaksın. Bu antibiyotik içerir. Bundan hayvanların ağzına sabah akşam ikişer damla damlat. Ve kuru alana koy doğrudan suya bırakma ağzını açıp çalkalamasın.

İkinci olarak petshoptan damla vitamin alacaksın. Tercihen sera reptilin veya jbl aqua. Bunları bulamazsan başka marka alırsın. Bu iştah açıcı ve kırgınlık gidericidir. Bunu da günde bir damla ve mümkünse öğle civarları ver. Müsait değilsen genta ile arasında 10-15 dakika olacak şekilde ver. Hemen değil etkisini azaltır.

Bu damlaları verirken hayvanları dik değilde biraz yatık vaziyette tut. Ciğerleri iltihap dolu kalanına da damla kaçmasın.

Lambayı alana kadar kapak kapalı dursun akvaryum içi ısıyı dengede tutar ama kuru alandan uzak köşeden hava boşluğu bırak ki fazla nem çıksın. Nem hayvanlara iyi gelmez.

Hayvanlar geceleri de kuru alanda duracaklardır. Lambaya geceleri de mavi öncelikli yada kırmızı renk 40 watt armut ampul alıp tak. Bu loş ışık verip uyuma konusunda rahatsız etmeden ısıtır. O vakit kapağı kapamana da gerek yoktur.

Geçmiş olsun.
 
Cvp: acil yardım akciğer enfeksiyonu

teşekkür ederim bugün ilaçları alırım kaplumbağaları aldığım yer bana ısrarla ısıtıcı ve kuru alan lambasına gerek olmadığını söyledi kendisi hep böyle beslemiş hava suan burda soguk olmadığı için kullanılmıyormuş bende inandım bugun eksikleri tedarik edecem su sıcaklığını 28 derece yapıtım şimdi. peki bulaşıcı mı akciğer enfeksiyonu ?
 
Herkese söylediğim gibi petshoplar bu konuda detaylı bilgiye sahip değil ve yanlış yönlendirmede bulunan çok kişi var. Olan da hayvanlara oluyor.

Bulaştığına dair hiçbir veri yok. Kısaca bulaşmaz.
 
Cvp: acil yardım akciğer enfeksiyonu

Ya ben ilaçları aldım ama ağzını açmıyor nasıl açabilirim herhangi bir püf noktası var mı ağnını açmaları için yada başka bir yolu var mı?
 
Ağzını açmıyorsa hayvanı alıp elinde dik tut. Ve ağzına 10 saniye arayla dörder defa ruj sürer gibi sür. Her bir sürdüğünde bir miktarı ağzına girecektir. Sabah ve akşam bu şekilde devam et.

Her ikisine de ver.
 
Cvp: acil yardım akciğer enfeksiyonu

şuan dikkat ettimde çok hasta olan suyun içinde yani her zamanki gibi suyun üzerinde ön ayakları hareketsiz saklamış hıçkırıyor gibi irkilerek uyuyo yani hıçkırık var ama ses yok normal mi iyileşiyor mu acaba ???? inşallah düzelir çok iyi bakıyorum :(
 
Lamba var mı ? Yoksa mecbur suda duracak. Yalnız boğulma ihtimali de var. Bu hastalığa bağlı ölümlerin %95'i halsizliğe bağlı boğulmadır. Ters dönerse düzelemez ve boğulur. Onun için ara ara kontrol etmekte fayda var. Ters dönerse hemen alıp kuru bir yere koyup bir süre beklet kendine gelsin. Sürekli suda olması iyi değil. Ya kıskaçlı yada kuru alanı ısıtacak boyda deve boynu lamba kullan. Isıyı görünce kuru alandan inmeyecektir.

Hayvanın ciğerleri iltihap dolu bu sebeple nefes alırken zorlanıyor ve ses çıkarıyor.

Bu hastalık öyle kolay iyileşen birşey değil ayları bulacak. Tedavi iyileştikten sonra bir süre daha devam edip en ufak kalıntı dahi kalmayacak. Tekrar nüksederse hastalık ilaca bağışıklık kazanacağı için iyileşemeyecek.
 
Cvp: acil yardım akciğer enfeksiyonu

ben lambada aldım hala yemek yemiyor kuru alanda ağzından köpükler çıkıyor hiç iyi görmüyorum..


şuan çok kötü can çekişiyor gibi elimden hiç birşey gelmiyor sanki kaldırsam başı düşecek çok halsiz bitkin 7 gündür yemek yemedi yediremedim çok kötü hissediyorum kendimi ağzından köpük gelmesi normal mi?
 
Söylediğim gibi o hayvan ne yazık ki ölecek onun için yapacak birşey yok.

Diğeri yem yiyor ise onun stick yemine sabah 2 akşam iki defa genta damlatıp emmesini bekledikten sonra ikiye kırıp önüne at suda fazla beklemeden hemen yesin. Bu ilaçlı yemi ilk olarak ver. Sonra normal yem verirsin. 2 günde bir de başka bir stick yeme bir damla vitamin damlatıp ver. Hayvanı ara ara besle güçlensin. Günlük miktarı aş. Yediği kadar yesin.

Lamba ayarı da şu şekilde hayvanı ikame kibrit kutusu yada o ayar birşey koyup cam dereceyi üstüne yatırıp yarım saat bekle dereceye bakıp ona göre mesafeyi ayarlarsın. Ne çok ısı gelip hayvanı pişirsin. Ne de uzak durup etkisiz kalsın.
 
Cvp: acil yardım akciğer enfeksiyonu

az önce kaplumbağamı kaybettim çok üzgünüm belliydi çok acı çekiyordu kurtuldu diyebilirim inşallah diğeri düzelecek herşeyi yaptım elimden gelen ama kendimi suçlu hissediyorum.. yardımlarıbız için çok teşekkür ederim..
 
Yavru kaplumbağalar narindir. Sistem için elzem olan malzemelerin eksikliği yüzünden hastalığa yakalanmaları olasıdır. Tabi sistemin uygun olsa dahi, su değişimindeki ısı farkları su dışındayken esinti cereyan altında kalmaları da hayvanda akciğer enfeksiyonuna neden olabilir.

Başın sağolsun.
 
bugun diğer kaplumbağam baya hareketli yan yüzmeside yok denecek kadar az su altında düzgün durabiliyor yüzerken çok hafif yan duruyor ilacı daha ne kadar kullanmalıyım? zararı olur mu? yemine damlatarak veriyorum havada kapıyor zaten iştahıda çok iyi doymak bilmiyor :))
 
İlacı bitir. Hayvan ne zaman düz yüzmeye durmaya başlarsa o zaman düzelecektir. Eğik olan kısmındaki ciğerinde iltihap var daha. Boyunu ölç boyu uzamaya başladığında hastalıktan tamamen kurtulmuş demektir.

İlacı bitirdiğinde haber ver. O zamanki kalan belirtilerini yaz. Duruma bakalım. Hayvana ara öğünler yapmaya devam et ilaç bitene kadar. Bir kaç saatte 1-2 stick yada gammarus.
 
Cvp: acil yardım akciğer enfeksiyonu

su sıcaklığı 28 derece yemek çok yiyor zaten haşlanmış tavuk ve haşlanmış yumurta akıda veriyorum doyana kadar yediriyorum ama her akşam ısıtıcıcın arasına geçip uyuyor üşüyor mu acaba diyorum o kadar yer var oraya geçiyor ve derisi komple soyulmaya başladı sıcakta durduğu için mi?
 
Tavuk verme. Bu yemden soğutur. İştahsızlık noktasında haşlanmış yağsız kıyma verilebilir. Haşlanmış suya ağzına sığacak şekilde parçalara ayrılmış kıyma atılıp bir dakika sonra çıkarılıp soğutularak verilir. Ama iştah kaybı olduğunda. Organik ya da gezen tavuk değilse sizde yemeyin. Hayvanlara ilaç verip duruyorlar. Gıda mühendisi bir arkadaşım yumurta çiftliklerinde sürekli yumurtlasınlar diye uyumamaları için ilaç verdiklerini söylemişti. Et tavuğunu sen düşün. Kafeste hareketsiz 45 günde kesilecek hale geliyor.

Bu hayvanlarda deri değişimi ömür boyu olur. Bunun sıkıntısı sürekli su içinde uçuşup durmasıdır. Büyüdükçe eski deri gerilip atılır alttan yenisi gelir.

Büyüme haricinde deri atımı:
- A vitaminini fazla almışsa;
- ısıtıcı lamba altında deri kurursa;
- uv ampul altında fazla radyasyon aldığında deride tahribat olur. Reaksiyon olarak üstteki deri atılıp alttan yeni deri gelir. Bunlar deri değişim sebebidir.

Hayvan nerede rahat uyuyorsa orayı kullanır. Isı artı bir değer olabilir. Hayvan doğrudan ısıtıcının koruması olmaksızın cama temas ediyorsa bu üst deriyi kabartabilir. Ama ciddi bir zarar olmaz. Bize göre deri katmanları fazla olmakla birlikte derideki lezyonlar daha hızlı iyileşir.
 
Cvp: acil yardım akciğer enfeksiyonu

kaplumbağada düzelmeler: hırıltılı nefes, yemek yerken ağzından ses gelmesi, çok belirgin yan yüzyordu şimdi daha az. Ben hala genta ilaca devam ediyorum ama dikkat ediyorum biraz düzgün yüzebiliyordu ama dibe çöküyor yemek verdiğimde çoğunlukla hala yan yüzmeye devam ediyor ve sanki yan yüzmesi eskisi gibi olacak biraz halsizlik var sanki vitamine devam ediyorum eskisine göre daha durgun tekrar ilerlemeye başlamış gibi hissediyorum akvaryumun sabahları üstü açık güneş yada lambasını yakıyorum akşamlarıda kapalı oluyor onunla bir ilgisi olabilir mi yani bu kadar ilgiye ben iyileşirdim halsizliği korkutuyor ve dibe batması
 
Gentaya devam et. Damlayı birer damla artır. Vitamini her gün bir damla ver. Hayvanın ciğerleri iltihap dolu. Yeterli oksijen almadığı için çabuk yoruluyor. Halsizlik bu sebepten.

Lamba gündüz sürekli yanacak güneş olsun olmasın. Gece de hayvan kuru alanda uyuyorsa ya mavi yada kırmızı 40 watt armut ampul alıp kullan. Yada kuru alan üzerine havlu gerdirip ört. Ama ampul kullanman daha iyi. Bir tane zamanlayıcı al. Aç kapa derdi olmasın.

Bu öyle kolay iyileşen hastalık değil en tehlikeli ve tedavisi en uzun süren hastalıktır.
 
Cvp: acil yardım akciğer enfeksiyonu

Cem abi bugün yemek yemedi bu hafta tekrar derisi soyuldu sanırım kabukta yenilemeye başlıcak incecik beyaz parlaklıklar var sanki üst ince bi tabaka gibi kenarlardan hafif belli ediyor ama su altındayken ağzından kabarcıklar cıkıyor sanki ilerliyor gibi geldi önceden su altında ağzından baloncuklar çıkmıyordu oysa düzelmiş gibiydi şom ağzımı açtım sanırım genta bitti devam mı edim monodoks mu deneyim
 
Ciğerleri iltihaplı fazla hava çektiğinde tutma kabiliyeti zayıfladığı için hayvan bir kısmını bırakıyor.

İştah kaybı iyi olmadı. Öğün olayını bırakıp ara ara yem denemeleri yap. Her yemden birer tane at önüne. Yarında yemez ise yağsız kıymayı kaynayan suya atıp bir dakika sonra çıkarıp soğutarak ver.

Genta al devam et. Vitamin damlaya da. Monodoks sakın alma. Onun dozaj ayarı zordur. Hayvanı öldürürsün.

Hayvanın yüzmesi iyi özellikle ön ayakları bol oynatması ciğerlere masaj etkisi yapıp iltihabı atmasına yardımcı olur.

Kuru alanda durduğunda da üşümesin.

Hayvan yüzüp su içine girdiğine göre hastalık ileri safhaya geçmemiş. Kuru alanda fazla kalma suya nadiren ve kısa süreli inme ve su yüzeyinde durma halleri ile birlikte kuru alanda nefes alırken esner gibi kafayı öne atma halleri bunu yaparken cikleme son safhadır.

Deri değişimi hayvan açısından sorun değil. Kurudukça alttan yenisi gelir. Plaka atma için henüz boyu küçük alttan gelenle birlikte üste katman oluşacak.
 
Geri
Üst