Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer enfeksiyonu mu?

civilkaya

Bronz 5 Üye
Katılım
14 Kas 2016
Mesajlar
21
Merhaba. Kaplumbağam 5,5 cm. 70 cm.lık akvaryumda ısıtıcı, iç filtre, kuru alan, ısıtma lambası, cam termometre ve dipte yaklaşık 4-5 cm kalınlığında silis kum eşliğinde yaşıyor. Reptomin, raffy p, raffy ı ve raffy mineralle forumda yazıldığı gibi besliyorum. Düne kadar keyfi yerindeydi. Ancak dün eşim havayı güzel ve güneşli görünce bizim ufaklığı alıp güneşlenmeye çıkarmış. 10 dk filan dışarıda kalmış. HAvada esinti yokmuş ancak sıcaklık en fazla güneşte 15 derece filandır diye düşünüyorum. Dün akşam ve bu sabah yemini yemedi ve keyifsiz görünüyor. Forumda okuduğum diğer belirtiler yok ama kararsız kaldım. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Kuru alan 32-33; su 28 derece olacak. Dış ortamda (bulunduğu oda) 24 civarı olmalı. Yavru hayvanları yaz da dahil dışarı çıkarmıyoruz. Dışarı dediğim bulunduğu odaya. En ufak etkende hastalanıyorlar. Temizlik yada sağlık kontrolü hariç çıkarmıyoruz. Kullandığımız uv ampul güneşi simüle ediyor. Exo terra uvb 100 diğerlerine nispeten uygun fiyatlıdır. 13 W olanı yeterli 17-18 cm mesafeden konumlandırırız.

Hayvan kuru alanda ısınsın. Ama istediğinde de suya insin. Gammarustan ara ara suya indiğinde bir tane atın. Yemez ise yarım saati geçmeden alın. Yarında dahil eğer yarında yemez ise antibiyotiğe başlarız. Vitamin damla yok ise mineral yemi ikiye kırıp bir parçasını hemen önüne atın. Varsa hayvanı ele alıp baş yukarda dik tutup sabah akşam birer damla damlatın. Ağzını açmaz ise ruj gibi 10 saniye arayla iki defa sürün. Bir kısmı ağzına girecektir. Mineral yada vitamin her ikisi de kırgınlığı alıp iştahı açar.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu mu?

Cem bey ilginize teşekkürler. Eşim az evvel arayıp yemini normal yediğini söyledi. Hareketlenmiş te yeniden.İnşallah birşey olmamıştır. Gözlemleyip tekrar bilgi veririm.
 
Güzel hayvan kendine gelmeye başlamış. Küçük hayvanlar bünye olarak zayıf olduğu için adaptasyon süreci biraz uzun sürer.

Bir kaç gün daha gözlemlemek iyi olur. Bu akşam ve yarın akşam mineral yem verin. Burun akıntısına, halsizlik ve yüzerken hareketliliğinde fark var mı bakın.

Bu bir iki gün kuru alanda fazla durabilir. Bu ara süreler bir saati aşmasın. Yavru hayvanlar lamba altında su kaybına uğrayacağını farkedemez. Ufak dokunursunuz iner su içip tekrar çıkar.

Geçmiş olsun.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu mu?

Cem Bey, dediğiniz gibi iki akşam mineral yem verdim. Bizim ufaklık eski sağlığına geri döndü. Şu an keyfi gayet yerinde görünüyor. İlginiz için teşekkürler. Ancak şu yaşadığım durumdan sonra kaplumbağaların ne kadar narin canlılar olduğunun iyice farkına vardım. Pet-shop ların bakımı kolay diye sırf maddiyat için sattıkları bu canlılara aslında herkesin bakamayacağı aşikar. Ben hayvanları çok seviyorum ve çalışma ve evlenme çağları başlamadan önce çocukluğumdan itibaren muhabbet kuşları ve kediler beslemiştim. Ancak mesleğim gereği sabit bir yerde kalamıyorum ve şu an iş gereği Kırklareli'deyim. Eşimin ailesi İzmir'de benimkilerde Alanya'da olunca yılda en az 4-5 uzun yol oluyor. Yine de hayvansız olmaz diye düşündüm ama bir cahillik edip pet shopçulara uyup o ölüm kabının içinde kolay bakılabileceğine inandığım kaplumbağayı aldım. Ertesi gün sizin forumunuzu bulup şartları öğrenince en kısa zamanda gerekli şartları oluşturdum tabi. Ona en güzel şekilde bakma gayretindeyim ancak başımdan geçen bu durumla birlikte bu kaplumbağacığın bizim bu senelik 4-5 yolculuğu (ki İzmir 650, alanya 1050 km) kaldıramayıp çok fazla hırpalanacağını düşünüyorum. 2-3 yılda bir de taşınma olaylarım oluyor. Sanırım kaplumbağamız için en doğrusu ona iyi bakacak birini bulup sahiplendirmek olacak. Konuyu "sahiplendirme" bölümüne açacağım. Sizin de yardımlarınızı bekliyorum. Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Teşekkürler.
 
Kaplumbağa bakımı kolay gözüksede balıktan zordur. seyahatte hayvana eziyet olur. Eve bağlar.

Mesela izmir yada alanyaya gidecek olursanız oralarda birer akvaryum yada kap bulundurmak gerekecek. Ekipmanlar götürülebilir. Ama hayvanın boyu sabit değil büyüdükçe akvaryum yada kapta büyüyecek orada da yer kaplayacak. Büyük saklama kabı ile götürürseniz idareten olabilir ama bu yolculuklar senede 4-5 kezi buluyorsa o da olmaz. Veya güvenilir birine söylenip eve gelip yem verilmesi istenebilinir.

İlerde çocuğunuz olursa onun içinde sıkıntı olur. Nem, salmonella bulaşma ihtimali vs. Rahatsız eder. Bebekler için uygun değil.

Durumunuzu göz önüne aldığımızda sahiplendirmeniz, siz ve hayvan açısından en mantıklısı gözüküyor.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu mu?

Evet malesef bende düşününce en mantıklısı böyle gözüküyor. Kerataya da o kadar alıştım ki; yemini vereceğim zaman akvaryumun ön camına gelip ayaklarını çırpması, elimden yemini kapması filan. Çok üzgünüm ama böylesi daha iyi olacak.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu mu?

Abi benim hayvan tekrardan kötüleşti şuan yeni farkettim nefes alamıyor, kuvvetli hapşırık, sabah yemi çok az yedi ondan dikkatimi çekti gün boyu takip ettim ne diyorsun ümit var mı? 2 tane video çektim;

https://www.youtube.com/watch?v=lyE-XBg0-TY

https://www.youtube.com/watch?v=5Ku8JgWNxIs

Ne yapılabilir bu durumda? bazen akşamları suyun üstünde deliler gibi çırpınıyor sanırım nefes alamamaktan, akciğer enfeksiyonu gibi  :/
 
Genta tedavisine ara vermiş miydin ? Vitamin veriyor musun ?
 
Bir tane 40 wattlık mavi, kırmızı bulamazsan yeşil renk armut ampul alıp gece kullan. Kuru alanın sıcak olduğunu hissederse orada uyur. Suda boğulma riski azalır.

Hayvan hangi yemleri seviyorsa onda mümkün olduğunca öğüne bakmadan yedir. Bünyesi olabildiğince güçlensin.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu mu?

Evet hayvan toparlayınca bırakmıştım hiç tahmin etmedim bu hale geleceğini basit bir nezle diye düşünmüştüm tekrar başlayayım günde 1 defa ruj sürer gibi mi uygulayayım? yoksa dozaj ve yöntem nasıl olacak yardımcı olursan çok sevinirim üstadım.

Akciğer enfeksiyonu mu hayvan şuan? aldığımdan beri el bebek gül bebek, ısıtıcısı, kuru alanı, kumu, 4-5 çeşit yemi nasıl böyle hastalandı aklım almıyor doğal gaz 7/24 yanıyor pencere açmıyorum. Hayvan kuvvetle bir hapşırıyor 15 metre ötedeki odadan rahat duyuyorum.
 
Abi 2 saat önce yemledim hayvan aşırı halsiz diğeri 15 civarı stick yedi bu bilemedin 1-2 çok yavaş hareket ediyor, alt kabuk aralarında gri çizgiler oluşmuş.
 
Akciğer enfeksiyonu var. Gentadan sabah akşam ikişer damla damlat. Damla vitamin var ise bu hafta iki günde bir damla ver. Yoksa mineral yemden iki günde bir stick yem ver. 1 hafta sonraki durumuna bakalım.

Yavru hayvanların hareketli olması gelişim açısından iyi fakat başlarına beladır. Gıdadan aldığı enerjiyi hareket ve gelişime harcadığı için vücutta yağ depolayamaz. Bu da bünyeyi zayıflatıp üşümeye açık bırakır.

Sudan lamba altına kadar olan mesafe hayvanı üşümeye açık bırakır. Kuru alana çıkarken güvende olduğunu görmek için bir süre rampada çevreyi kontrol eder. Bu esnada sıcak sudan daha soğuk ortamda olduğu için üşüdüğünü hissetmez. Büyükler iki karış yağ bağladığı ve vücut dengesini korumayı bildikleri için çok aşırı bir ısı veya esinti durumu olmadıkça kolay üşümez ve hastalanmazlar. Toparlamaları da kolay olur.

Sonuç olarak en garanti 8 cm kabuk boyuna kadar titiz bakılmalarında fayda var.
 
İnşallah hastalık gentaya karşı bağışıklık kazanmamıştır. Durum öyle olursa fayda etmez. O vakit içeriği başka olan bir antibiyotik gerekecektir.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu mu?

Hemen uygulayacağım abi dediklerinizi çok teşekkürler, inşallah kurtarırız. İlk defa başıma geliyor bu durum, umarım hayvan yaşar yoksa verdiğim ilk kayıp olacak ve gerçekten üzüleceğim.
 
Hastalık yanında halsizliğe bağlı boğulma riski de var. Mümkün olduğunca besle güçlensin. İyileşme ihtimali az ama bünyesi güçlü olursa yaşama süresi uzar. Tam iyileşme noktasında dahi ilaca bir süre daha devam ediyoruz.
 
Ele alınca tıslıyor ağzını açıp o esnada mı 2 damla damlatayım? Yoksa ruj sürer gibimi uygulanacak?
 
Ağzını açtığında damlatırsan daha fazla girer ama dik tutma biraz yatay olsun ki ciğerlerine kaçmasın.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu mu?

Cem abi, hayvan biraz toparlıyor gibi iştahı biraz yerine geldi yüzüşü vs. hızlı ve enerjik. Sabah akşam devam ediyorum genta tedavisine suyuda 30c çıkardım. Ne dersiniz hayvanın tamamen iyileşme ihtimali var mı?
 
Suyu 28 dereceye düşür. Kuru alana çıkarken dış ortam havası daha soğuk olduğu için üşür. Bizim banyodan çıktığımızdaki gibi.

Hastalık konusunda emin olma aynen devam et. Yedirebildiğin kadar yem yedir.

Durum hala ortada biraz zaman geçsin, bu nefes konusundaki belirtiler ve halsizlikler kaybolsun. Boyunu ölç. Büyüme başlarsa sağlığına kavuşmuş demektir.

Çok hareketli olması da iyi değil. Enerjisini harcıyor. Bu da çabuk yorulmasına neden oluyor. İyi kısmı ise ön ayakları çalıştırıp ciğerlerindeki iltihabı atmasını kolaylaştırır.

Bu da bilgi olsun ölüme yakın en bitik, en halsiz hallerinde kuru alanda yatarken bir anda canlanarak suya inip sağlıklı kaplumbağa gibi dolanıyor sonra son nefesi veriyorlar. Son bir cana gelme gibi enteresan bir durumları var.
 
Geri
Üst