Mesafe tutuyorsa masa lambasını 17 cm'den konumlandır.
Hayvan 24 saat kuru alanda duruyorsa 24 saat yanacak. Bu ampulün renkli loş ışık verenini bulursan ışık gözünü almadan rahat uyur. Normalde sağlıklı hayvan su içinde uyuduğu için günde 12 saat yakarız.
Şu aşamada suyu fazla bir kirletme olayı olmadığı için filtre öncelikli alımda değil. Ama artısı sirkülasyon yaparak su ısısını her bölgeye yayması olur. Eksisi sirkülasyon şiddetli olursa hayvanı savurur. Hayvan çok küçük.
Yemi sudayken vereceksin bu hayvanların tükürük bezi yoktur. Yemi su içinde yerler.
Akvaryum içinde bir miktar su olsun sırtını geçecek kadar ama kalorifere yakın koy. Su ılıman olur.
Antibiyotiğin dozajını ona göre belirledik. Etken madde olan gentamisin %0.3 oranda düşük. Durumun seyrine göre değiştirebiliriz. Önceliğimiz tedaviye cevap vermesi.
Böbrekte oluşacak sorunda arka baldır ve iç oyukta deride kızarma ve şişlik olur. Bu iki belirtiyi kontrol edersin.
Hekim değilim. Bu hayvanlarla ilgili yurtiçi yurtdışı sitelerde araştırmalar yaptım ve kendi hayvanlarım üstünde denemeler yaparak uygun yöntemler ve ilaçları buldum. Diğer hayvanlar için bir nevi kobay oldular. Salmonellanın etkisini öğrenmek için kendi üstümde denedim.
Şartlar bunu gerektirdi. Kaplumbağalar konusunda bilgi sahibi hekim az. Bazı arkadaşların bulunduğu yerde hekim yok, bazılarında mali sıkıntılar sebebiyle gitme durumu olmuyor. Gitse hekim ilgilenmeyip başından savıyor. Yanlış tedaviden yanlış yere iğne yapmaya, uzuv kaybı riskine kadar çok örnekle karşılaştık. Böyle olunca bu işi ele almak zaruri oldu. Çok hayvan kurtardık. Ölenlerde geç kalındığı için. Tabi burada hekimleri kötülemek değil maksat, konusunda uzman çok değerli hekimlerimiz var. Özellikle cerrahi müdahale ve gerekli durumlarda hekimlere yönlendiriyoruz.
Egzotik hayvanlar konusunda eğitim almayan ama tedavi noktasında bilgi almak için forumumuzu inceleyen hekimler de var.
Amacımız hayvanları en güzel şekilde yaşatmak. Bunun için çalışıyoruz. İlaç tedavinin yarısı, diğer kısmı sistemin yeterli düzeyde olması. Bu ikili başarı yüzdesini artırır.