Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer enfeksiyonu-yardım ricası

denizkacagi

Bronz 5 Üye
Merhaba Arkadaşlar,

Kaplumbağalarımız Sosyete ve Delibaş şu an 2 küçük kap içinde 1 cm antibiyotikli (iş yerinde olduğum için ilaç adını yazamıyorum, sarı toz suya atınca pembe bir renk alıyor) suda duruyorlar. Delibaş gayet sağlıklı aslında. Sosyete için veteriner bağırsak ve akciğer enfeksiyonu dedi. Bu ilacı önerdi. Ancak birinde enfeksiyon olduğu için diğerirnide riskte olduğu söyleyip, sağlıklı olanın 3 gün, hasta olanın 5 gün kalması istedi bu şekilde. 
3 gün sonra delibaş normal yuvasına dönebilecek. Sosyete normal davranış şekline dönerse 5 gün sonra, eğer dönmezse veteriner tekrar Sosyeteyi görüp başka bir ilaç verebileceğini söyledi. 
normal yuvalarına döndüklerinde ise, bağırsak floralarını düzenlemek için sularına Diazyme 256 (prebiotik) ilave etmemi önerdi.
Bir iki konuda yardımcı olursanız sevinirim. 
Bulundukları kapta su çok az olduğunda ısıtıcı takamıyorum ve malum kış ayındayız. 5 gün kapluşlarımızı sabit ısıda nasıl tutabiliriz?
Enfeksiyon için aranızda tecrübeli olan arkadaşlarımız vardır. Yaptığımız uygulama doğru mu?
Çabuk toparlamaları için yapabileceğimiz bir şey var mı?
Forumda Diazyme 256 ya ait bilgi bulamadım. (Sadece 4 gündür konuları inceliyorum, kaçırmış olabilirim). Bilgi verirseniz sevinirim.   
Herkese şimdiden teşekkürler.

Cvp: Akciğer enfeksiyonu-yardım ricası

denizkacagi' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar,

Kaplumbağalarımız Sosyete ve Delibaş şu an 2 küçük kap içinde 1 cm antibiyotikli (iş yerinde olduğum için ilaç adını yazamıyorum, sarı toz suya atınca pembe bir renk alıyor) suda duruyorlar. Delibaş gayet sağlıklı aslında. Sosyete için veteriner bağırsak ve akciğer enfeksiyonu dedi. Bu ilacı önerdi. Ancak birinde enfeksiyon olduğu için diğerirnide riskte olduğu söyleyip, sağlıklı olanın 3 gün, hasta olanın 5 gün kalması istedi bu şekilde. 
3 gün sonra delibaş normal yuvasına dönebilecek. Sosyete normal davranış şekline dönerse 5 gün sonra, eğer dönmezse veteriner tekrar Sosyeteyi görüp başka bir ilaç verebileceğini söyledi. 
normal yuvalarına döndüklerinde ise, bağırsak floralarını düzenlemek için sularına Diazyme 256 (prebiotik) ilave etmemi önerdi.
Bir iki konuda yardımcı olursanız sevinirim. 
Bulundukları kapta su çok az olduğunda ısıtıcı takamıyorum ve malum kış ayındayız. 5 gün kapluşlarımızı sabit ısıda nasıl tutabiliriz?
Enfeksiyon için aranızda tecrübeli olan arkadaşlarımız vardır. Yaptığımız uygulama doğru mu?
Çabuk toparlamaları için yapabileceğimiz bir şey var mı?
Forumda Diazyme 256 ya ait bilgi bulamadım. (Sadece 4 gündür konuları inceliyorum, kaçırmış olabilirim). Bilgi verirseniz sevinirim.   
Herkese şimdiden teşekkürler.

Merhaba öncelikle sizin için çok özüldüğümü belirtmek isterim ilk olarak ısıtıcı ısıtıcı koymassanız daha kötü olurlar ve hasta olmayan kapkumbağa hasta olanla aynı kapta olduğu için zarar verebilir (antiyobotik veya ilaç olsa bile ) veterinere bi sorun ısıtıcı koymassan (koyman şart ) en kötü ihtimal kaloriferin üstüne koy ama ısıtıtıcısız tedavi olmaz

Merhaba,

2 kaplumbağayı 2 ayrı kap içine ayırdım. ısıyı sağlamak için kalorifer üzerinde tutuyorum. Birde kapların üstüne gelecek şekilde ısıtıcı lamba yerleştirdim.

denizkacagi' Alıntı:
Merhaba,

2 kaplumbağayı 2 ayrı kap içine ayırdım. ısıyı sağlamak için kalorifer üzerinde tutuyorum. Birde kapların üstüne gelecek şekilde ısıtıcı lamba yerleştirdim.

Kaplumbağlarınız şimdi daha güvende ama kalorifer ısıtıcıyı tutmaz  neyse şimdilik imkanlarınız bu kadar sanarım Ben herkese küçük bir ısıtıcı almasını önrriyorum  Minik Dostlarına sağlık diliyorum

Akvaryum ölçüsü ve ekipman olarak elinizde neler mevcut ?

Kabuk boyu ölçüleri nedir ? Kuyruktan kafaya doğru kabuk ölçüsü olacak.

Kullandığınız yemler neler ?

Hasta olan hayvanın durumu nedir ? Yan yüzme iştahsızlık, halsizlik, nefes alıp verirken başı esner gibi ileri atma gibi dikkat çeken belirtiler var mı ?

Dışkılamada problem var mı ? Kabızlık ishal gibi

Bu sorulara cevap verebilirseniz durum hakkında yardımcı olabilirim.

Cvp: RE: Akciğer enfeksiyonu-yardım ricası

cem' Alıntı:
Akvaryum ölçüsü ve ekipman olarak elinizde neler mevcut ?

Kabuk boyu ölçüleri nedir ? Kuyruktan kafaya doğru kabuk ölçüsü olacak.

Kullandığınız yemler neler ?

Hasta olan hayvanın durumu nedir ? Yan yüzme iştahsızlık, halsizlik, nefes alıp verirken başı esner gibi ileri atma gibi dikkat çeken belirtiler var mı ?

Dışkılamada problem var mı ? Kabızlık ishal gibi

Bu sorulara cevap verebilirseniz durum hakkında yardımcı olabilirim.

Merhaba,

Kaplumbağalarımız henüz çok küçük. Biri 3 biri 3,5 cm kabuk uzunluğunda. Hasta olan 3,5 cm. 

Ve malesef Cuma günü eve ölüm faunusunda geldiler. Hava soğuk olduğu için 15w mini kaplumbağa ısıtıcısi aldık hemen (satıcı yeterli olduğunu söyledi). Serra RaffyI ve Terra Reptomin yemleri var. Birde suyu için deepfix reptivit.

Hasta olan geldiği ilk 2 gün suya nerdeyse hiç girmiyordu. Ara ara kendimiz bırakıyorduk suya ama çok kısa sürede dinlenme alanına geri dönüyordu. Nefes alırken başını öne doğru uzatıp ağzını açarak zorlanıyordu. Dışkılamada zorlanıyordu. Dışkısı şeffaf bir zar içinde gibi. Hareketleri çok yavaş ve isteksizdi. Ağzının içine kadar verdiğim yemi elleriyle itip kendini geri çekiyordu. Alt kabuğu temiz ama pembeleşme yok.  

Pazartesi günü akşam veterinere götürdük. Bağırsak ve solunum enfeksiyonu dedi. Geosol çözelti tozu verdi. her 250ml su için 1 silme çaykaşığı. 1-1,5cm su koymamızı her iki kaplumbağayı iki ayrı kaba almamızı istedi. sağlıklı olan 3 gün hasta olan 5 gün kalacak ve her gün suyu yenilenecek. İyileştikten sonra Diazyme 256 prebiotik normal yaşam sularına ilave ederek bağırsak florasını tekrar normale döndüreceğiz. 

Bu gün antibiyotikte 2. günleri su seviyesi çok düşük olduğu için ısıtıcı sürekli olarak çalışmıyor. Su seviyesi arttırırsamda kaplumbağalar başlarını su üstünde tutmakta zorlanıyor. 

kaloriferin derecesini yükselttim bu gün. hem kalorifer hem ortam daha sıcak olur diye. Kaplumbağaların kaplarınında yanlarını iyice sarıp üstlerini de yarım örttüm. 28de tutamıyorum ama en azından daha sabit bir sıcaklık var. 

Ekipmanlarımıza gelince. Elimde daha önce balık beslediğim için 50x40x50 bir akvaryum vardı. Bir süre bununla idare edeceğim. Su filtresi resun cs 700 yine balıklarımızdan kalma ama iyi durumda. her ikisinide çok iyi şekilde yıkayıp, sıcak tuzlu su ve metile mavisi ile dezenfekte ettim. (Filtremiz kaplumbağalar için kuvvetli gelirse yenileyeceğiz). Isıtıcı olarak JBL Protemp S200 aldım. Bu akvaryum için fazla ama bu ölçülerde bir akvaryumu çok uzun süre kullanamayacağım için tekrar masraf yapmak istemedim. Sera cam ve dijital Termometre, ısı lambası (Ecolite Klasik Halojen soft), Akvaryum su seviyesinde konumlandırılacak 40x20 gibi bir kuru alan ayarladık. Birde su seviyesinin 1cm kadar altı için 15x15 bir dinlenme alanı ile tabana koymak için tek giriş çıkışlı küçük bir saklanma mağarası. Su seviyesini mümkün olduğunca max. tutmaya çalışacağım. Biraz lamba konumu belirleyecek bunu. 
UVB lamba almadım henüz. Exo terra UVB 100 alacağım. ancak 13w/25w konusunda ne yapacağımı bilemedim. 
Elimde taban da 1-,15 cm için yeterli sarı silis kumu var ancak başlangıçta koymayı planlamıyorum. 

Galiba şimdilik  hepsi bu kadar. 

Desteğiniz için çok teşekkürler.

Şu an kum ve uvb ampule gerek yok. Sağlam olanlar için akvaryumu kurup suyu yükseltin. Cd kabından çengel vantuz ile kenarlardan delik açıp köşe camlara tutturup üstüne halı kaydırmaz koyarak yapacaksınız bu youtube da videolu şekilde anlatılıyor. cd kabından kuru alan yapımı diye aratın. Bu altı cm kabuk boyuna kadar hayvanları taşır.

En az 20 cm su olsun protemp tam batar dibe yakın yatay konumlandırın. Su ısısı 28 derece olsun. Bir derece ile kontrol edin ısıtıcı su hacmine göre güçlü, doğru neticeyi derece verir.

Kuru alana gelirsek 32 derece olacak. Bunun içinde hayvanı ikame kibrit kutusu koyup üstüne cam derece yatırın. Yarım saat sonra bakın ona göre mesafeyi ayarlarsınız. İlk 15 cm mesafeden ayarlayarak yapın. Evde kullandığınız cam derecede olur. Akvaryumdaki cam iç derece değil ise yalnız kutudan kibritleri çıkarmayı unutmayın.

Ayrıca hayvanlar daha ufak olduğu için yüzerken çabuk yorulurlar. Bu sebeple bir köşede kuru alan rampasına, iç filtre yüzeye yakın durmalı ona tutunurlar. Ayrıca vantuz ile oklava tarzı bir çubuk yada çıta boru vs'yi cama tutturmakta faydalı olur. Yüzeye yakın ağzı tabanına göre geniş kalın cam bardakta kullanabilirsiniz. Hayvanlar bunlara tutunur ve uyuyabilir. Suda uyuyan hayvanlar için yüzeye yakın cisimler olmalı. Hayvan üstüne çıktığında gövde su içinde burun dışarıda uyuduğunda üşümez.

Eğer kuru alanda uyumak istiyorlarsa o zaman gece için mavi bulamazsanız yeşil renk 40 watt eski armut ampullerden alıp kullanın loş ışık verip hayvanları rahatsız etmeden ısıtır. İkinci bir lamba almanız iyi olur.

Isıtmayı gündüz 12 saat yakarız. Gece kuru alana çıkıyorlarsa sabaha kadar 12 saatte bu renkli ampul yanar. Eğer kuru alana çıkmayıp suda uyuyorlarsa ya sokak lambası yada led kendinden fişli oda lambasını fişe takıp loş bir ortam hazırlayın gece su içini görebilsinler gözleri birşeye dalaşmasın.

İç filtre aslında akvaryum için uygun ama hayvanlar küçük olduğu için sirkülasyondan etkilenebilirler. Bunun için filtreyi arka camdan ön cama doğru köşeden konumlandırın. Suyu filtre dik olarak tam su içine girecek şekilde yükseltin. Yada yüzeye yakın yanlama konumlandırabilirsiniz böylece hayvanlar üstüne çıkıp uyuyabileceği bir yere sahip olmuş olurlar. Unutmayın çıktıklarında kabukları tam su içinde olacak.

Akvaryumu kısmi değişimlerle temizleriz. Yeni konacak su petşişe/lerde ortam sıcaklığında dursun. Akvaryuma ne sıcak ne de soğuk su koymayın ikiside zararlı adaptasyon sürecinde hasta eder hayvanları. Haftada bir, 10 günde bir yeterli. Su sararıp kalitesi bozulduğunda tam temizlik gerekecektir. Bunda da hayvanları eski su ile ayrı kaba alıp değişimi yapıp su uygun ısıya gelince hayvanları nakledersiniz. Bu değişimlerden sonra suya iki damla metilen mavisi damlatın çok olmasın fazla damlarsa biraz su alıp yeni ekleyerek seyreltin. Açık mavi olacak su.

Kaplumbağa alırken en büyük hata petshop elemanlarını dinlemektir. Yanlış bilgiler ile yönlendirip gereksiz ürünler satarlar. Sonucunda hayvanlar çeker.

Sera cam derece varmış yeni gördüm. Kuru alan ısısında onu kullanın.

Mağara dediğiniz o poliüretan yada benim deyişimle petrol artığını çıkarın. Suya salınım yapar ve göz kulak enfeksiyonuna neden olan zararlı bakteri üretebilir.

İpek yapraklı bitki alabilirsiniz. Yüzeye yakın olursa hayvanlar üstüne çıkıp durur. Bunu dinlenme ve uyumada kullanabilirler.

Raffy I ve reptomin yanında raffy P'de alın. Bu hayvanların tükürük bezi yoktur bu sebeple yemleri mutlaka su içinde yemeliler.

Bağırsaktan yana bir sıkıntı yok. Dışkılamada zar oluyor. Yemeyen hayvan haliyle dışkılamaz. Suya birşey damlatmayın bu su kalitesini düşürüp yosun ve alg oluşumunu coşturur.

Vitamin damlayı haftada bir doğrudan ağzına bir damla veya stick yemine tercihen buna raffy P bej stick uygundur elden yemiyor ise hemen önüne atıp yemesini sağlayın bunu ilk yem olarak verin. Sonra diğerlerini uygun oranda.

8 cm kabuk boyuna kadar sabah akşam iki öğün ve günlük öğün kafa hacmi kadar olacak.

Kaplumbağalar
İki taneymiş nerden üç gördüysem. Sağlamı akvaryuma koyun diğeri sığ suda kapta dursun. Akciğer enfeksiyonuna bağlı ölümlerin %90'nı halsizliğe bağlı boğulmadan kaynaklanır.

Hayvanı bu soğukta hekime götürmeyin. Zaten verdiğiniz donelere bakarsak hayvanın kurtulması zor; son safhaya geçmiş durumda. Yavru kaplumbağalar akciğer enfeksiyonuna yakalandığında kurtulma ihtimali yoktur. Yavru kaplumbağalar büyüme çağında ve çok hareket ederek yoğun enerji harcadıkları için yağ depolayamazlar. Bu dirençlerini düşürüp hastalığa yakalanma riskini yükseltir. Bu sebeple 7-8 cm kabuk boyuna kadar titiz bakılmaları gerekir.

Sağlam olana ilaç namına hiçbirşey vermeyin. O hayvanın bir derdi yok.

O prebiotik dediğinizi ve diğer ilacı yada tozu ikisine de vermeyin. İlaç olarakta eczaneden genta damla alın. 5-6 lira birşey. Bunu göz kulakta da kullanıyoruz. Bundan her gün sabah ve akşam hasta olanın ağzına iki damla damlatın. Eğer ağzını kapar ilaç girmez ise 3 damla damlatırsınız yalnız ciğerlerine kaçmasın. Gözlerine de ikişer kez. Bu sürekli kuru alanda durduğu için göz kuruması sebebiyle.

Vitamin damlayı sağlıklı olan için anlatmıştım. Bu hasta olana gentadan uzak olmalı öğle civarı bu hafta sonuna kadar her gün bir damla ağzına damlatın. Bu kırgınlığını alıp iştahını açar.

Yem işini her gün suda hemen önüne birer parça atarak deneyin. Yemez ise 15-20 dakika sonra alın. Mümkün olduğunca hayvana dokunmayıp kendi haline bırakın ama 1-2 saatte bir su içmesi iyi olur. Kendi inmez ise siz suya bırakın. Suyu 28-30 arası olabilir ama kuru alana çıktığında üstünde bir lamba olsun. Yine 32 derece olacak şekilde. Geçmiş olsun.

cem' Alıntı:
Şu an kum ve uvb ampule gerek yok. Sağlam olanlar için akvaryumu kurup suyu yükseltin. Cd kabından çengel vantuz ile kenarlardan delik açıp köşe camlara tutturup üstüne halı kaydırmaz koyarak yapacaksınız bu youtube da videolu şekilde anlatılıyor. cd kabından kuru alan yapımı diye aratın. Bu altı cm kabuk boyuna kadar hayvanları taşır.

En az 20 cm su olsun protemp tam batar dibe yakın yatay konumlandırın. Su ısısı 28 derece olsun. Bir derece ile kontrol edin ısıtıcı su hacmine göre güçlü, doğru neticeyi derece verir.
Cem Bey bilgiler için çok teşekkürler. 
Bu gün sağlıklı olanı alıyorum evine hemen. Bahsettiğiniz malzemelerden Raffy P yem ile ipek bitkiyide sipariş verirsen 2 güne gelir galiba.  
Poliüretan malzemeleri bende sevmiyorum. Mağaramız fırınlanmış toprak çömlekten. Balık akvaryumlarında sıkıntısız kullanılıyor. Kaplumbağa içinde sorun olmaz diye düşünüyorum.

Kaplumbağalarda şöyle sürekli büyüdükleri için deliklere sıkışabilir. Çıkamaz ise boğulabilirler. Erkekler 25 cm civarı; dişiler 30 cm civarına kadar büyüyebilirler. 10 cm öncesi boy uzamaları sonrasına göre hızlı olur. Sağlıklı kaplumbağa ayda ortalama 0.5-1 cm arası büyür. 10 cm kabuk boyuna gelince cinsel gelişim sürecine girdikleri için boy uzaması durur. Bir de hastalığa yakalandıklarında enerjilerini hastalığa kanalize ettikleri için uzama durur. Hayvanın boyu uzuyorsa sağlıklıdır. 10 cm kabuk boyu sonrası dişiler erkeklere nazaran daha hızlı uzar.

İpek yapraklı bitkide biraz sıkıntımız var. Eskiden olanlar şimdilerde satılmıyor. Dalları içinden tel geçen sert ve çok dallı bitki olmalı. O yumuşak plastik dallılar olmaz. Bu çok dallı bitkilerin bir faydası da hayvan büyürken eski derileri gerilip çıkar. Özellikle boyundakiler biraz zor çıkar. Bunları bu bitkilerin arasına girip sürtünerek atarlar. Yok ise bu sefer ekipmanların kablolarına tebelleş olurlar.

Bu arada hayvanlar res değil mi ? Kulak üstü kırmızı olanlardan.

cem' Alıntı:
Bu arada hayvanlar res değil mi ? Kulak üstü kırmızı olanlardan.

Evet kaplumbağalarımız res. 

İpek bitki konusunda kafam karıştı sipariş vermedim. Sizin bahsettiğiniz gibi eski olanlardan evde kendim yapmayı deneyeceğim. Başarılı olabilirsem görselleri paylaşırım burdan.

Evet, kaplumbağalarımız res. 

Bu arada ipek bitki konusunda kafam karıştı söylediklerinizden sonra. Satın almak yerine evde kendim yapmayı deneyeceğim. Bol yapraklı ve dallı mümkün olduğunca doğal malzemelerden.

Bitkiler resimde ortadaki kırmızı ve yeşil yapraklı olanlardan olacak ilerde büyüdükleri zaman yoluyorlar o da ayrı mesele.

mailto:/2r3jlno.jpg

İyi akşamlar herkese,

Kaplumbağamız Sosyete Yeşim hala karantina kabında antibiyotik tedavisinde. Artık yemek yiyor ama sadece karides. Onun dışında hiç bir şeye dönüp bakmıyor. 

Eskisi gibi kafasını bir yerlere yaslama ihtiyacı duymuyor. Hatta rahatsız edildiğinde hareketlenip biraz koşuşturmaya bile çalışıyor. Ama hala halslizliği geçmedi. Nefes alışı ilk zamana kıyasla tam olmasada bir hayli düzeldi. 

Ne zaman nasıl asıl yaşam alanına almalıyım, tedaviye ne kadar devam etmeliyim bilemiyorum. Akvaryumda 40cm kadar su var. Her an onu gözlemleyemeyeceğim için akvaryum için yeterince kuvvetlimi bilmiyorum. 

Yarın veterinere gideceğim tekrar. Sosyeteyi götürmüyorum. Videolarını ve resimlerini çekip götürüyorum, veteriner "bu havada dışarı çıkarma zaten akciğer enfeksiyunu var." dedi. Ama karantina kabında olduğu için zaten çok hareketsiz. 

Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

Hekime gitmeye gerek yok. Gammarusu öğün işini bırakıp gün içi yiyebildiği kadar verin yani öğünleri çoğaltın. Ne kadar yer ise o kadar güçlenir. Bu arada yemesi olumlu gelişme demekki hastalık o kadar ileri bir durumda değil.

Gentaya aynen devam edin sabah akşam birer damla. Vitamin damlayı salıdan itibaren iki günde bir damla yaparsınız.

Suyu hayvan arka ayakları üstünde dik durup başını su dışında tutabilecek kadar yükseltin.

Hayvanın yüzmesine bakın yalpalama veya eğik durma var mı ? O esner gibi başını öne atarak nefes alma kayboldu mu ? Ses çıkarıyor mu cikleme veya hırıltılı nefes alma. Tüm bunları iyi gözlemleyip yazın. Ona göre akvaryuma alıp almayacağımıza bakalım.

Kendi haline bırakın. Şu an fazla hareket etmemesi iyi olur. Koşuşturma anlamında. Tüm enerjiyi hastalığa versin. Hareket etsin ama coşmadan yüzerken ön ayakları hareket ettirmesi ciğerlerdeki iltihabı atmasını kolaylaştırır.

Bu gün dediklerinizi yaparak, elimden geldiğince gözlemlemeye çalıştım. İlk izlenimleri yazıyorum. Yaklaşık 3 saat kadar sürekli gözün üzerindeydi. 

Akşam bir iki sefer nefes almakta zorlandı gibi geldi. Nefes alırken ses çıkarmıyor. Kesinlikle 1 hafta önceki gibi değil. Suyun altında da üstünde de vakit geçirebiliyor. Su seviyesini arttırdığımda kabına da bir taş koymuştum dinlenmesi için. Zamanının büyük çoğunluğunu orda geçirdi. Ama gözleri açık, vücudu suyun içinde başı su seviyesinin üzerinde bir şekilde. Başını taşa koyarak dinlenme ihtiyacı hissetmiyor artık. 

Yüzerken dibe batmıyor su üstünde durabiliyor. Yanlız biraz yan yüzüyor, sol tarafı sanki biraz daha aşağıda. Ama genel olarak halsizliği olduğu için yüzmeyi tercih etmiyor. 

Halsizliği ne derecede tam bilemiyorum, çünkü karantina kabına aldığımdan bu yana ilaçlar içinde elime almak zorunda kaldığım için biraz ürkekleşti. İzlendiğini etrafta insan olduğunu hissettiğinde başını hafif kabuğuna doğru çekerek hareketsiz durmayı tercih ediyor.

Sol akciğerinde iltihap mevcut. İltihaptan dolayı hava broşlara tam olarak gitmiyor. Ciğerleri üst bağa altındadır. bacak bağlantı noktaları ciğerlerin altındadır. Bu hayvanı rahatsız ettiği için sol ayağı randımanlı kullanamaz. Bu ve yeterli hava alamadığı içinde o kanat aşağı doğru durur.

Gentayı sabah bir damla akşam iki damlaya çıkaralım. Vitamini yarın bir damla verip bundan sonra iki günde bire düşürelim.

Hayvandaki enfeksiyon tahmin ettiğim kadar ileri safhaya geçmemiş. Su altına inmesi güzel. Artık normal akvaryuma alabiliriz. Yalnız ilk gün akvaryumdaki hallerini kontrol edin. Derin su ürkekliği olacaktır. Bu hisle aşırı efor harcayabilir. Bu da halsizliği artırabilir. Gözlemlerinizi yazın ona göre tekrar kaba alma durumu olabilir.

Su 28 kuru alan 32 derece olacak. Kuru alan taş olmasın. Su içinde tutunacağı şeyler olsun özellikle kuru alandan uzak köşeye giderse o kısımda şart.

Bu olumlu gelişmeler hastalıktan kurtulduğu anlamına gelmez. Hala risk taşıyor. Bu tedavi birkaç aylık bir süre alabilir. Bunu da belirteyim.

Sosyete ilk 24 saatini akvaryumda geçirdi. 

Genel olarak kuru alanda kalmayı tercih ediyor. Veya suyun 1cm altındaki rampada oluyor. 

Akşam 2-3 sefer Delibaşın peşinden akvaryumun diğer ucuna yüzüp ordaki bitkilerde dinlendi. Sonra kendi yerine yine döndü. 

Yüzerken dediğim gibi sol tarafı hafif batık. Ama dibe batmıyor. kendini suda tutmakta zorlanmıyor. Yanlız çabuk yoruluyor.  O yüzden çiçeklerden birini onun yüzme yolunun orta kısmına aldım, yorulursa dinlenebilsin diye. 

Damla ve vitamine devam ediyorum. Dün reptomin yemi ezerek vermeye çalıştım. Çünkü yem yememiz akvaryumda biraz sıkıntılı. Akvaryuma yem bırakıp sosyetenin yemesini bekleyemiyorum. Delibaş daha yem kutusunu elime alır almaz elimi takip etmeye başlıyor suya yaklaşır yaklaşmaz kapıp gidiyor. Dün çok dikkat etmeme rağmen yemi nerdeyse sosyetenin ağzından alıp kaçtı. 

Bunun dışında akvaryumda birbirlerini rahatsız etmiyorlar. Kuru alanda bile yanyana yatıp güneşlenebiliyorlar. 

Küçük kapta belki hiç yorulmadığı için o kadar farketmiyordum ama akvaryuma geçince nefes alırken hala başını hafif öne attığı belli oluyor. İlk başlardaki gibi sıkı ve o kadar zorlanarak olmasada, halen nefes alışı problemli. 

Desteğiniz için teşekkürler. 

Yazada inşallah delibaş ve sosyeteye ömürlük akvaryum için rahatsız edeceğim siz. :)

Tutunacağı ürünler iyi olmuş. Gentaya pazar gününe kadar böyle devam edelim duruma göre dozajı yine ayarlarız.

Hayvana şu an ne yiyor ise ver. Kıymayı bir daha deneyebilirsin. Tabi buna fazla öğün yapacağın için diğeri de yemek isteyecektir. Bu hasta olana elinle belli mesafeden set yaparak diğerinin gelmesini engeller ve bunun rahat yiyebilmesini sağlarsın.

Hayvan kendi halinde dursun. İstediği zaman insin istediği zaman kuru alana çıksın. Gece kuru alanda duruyor ise 40 W mavi öncelikli bulamaz isen yeşil renkli eski tip armut ampul alıp takarsın bu loş ışık verir ve hayvanı uyurken rahatsız etmez ve ısıtır. Gündüz ısıtmasıyla aynı mesafede dursun. Gece uzun süre durduğu için su kaybı olmasın. Eğer iki ampul aynı güçte ise gece ampulü 1 cm yukarıda dursun.

Sera raffy P yem yok ise onu alman iyi olur.

Raffy P yem aldım. Sağlıklı olanda Raffy P, Reptomin Dönüşümlü veriyorum. 2 gün 1er öğün karides veriyorum. 

Sosyete'de kırmızı yemleri kullanmadım hiç. (Hergün antibiyotik, vitamin damlası) birde böbreklere ve karaciğere çok yükleneceğiz diye korktum açıkcası. Hoş dün akşama kadar karidesler dışında vermeye çalıştığım her yemi reddetti. Dünde ağzına çok az bırakabildim. 

Akvaryumda kendi haline bıraktık. Sadece gözümüz hep üzerinde herhangi bir sıkıntı yaşamayalım diye. 

Gece lambası bu gün eve dönerken alırım. Ben şu an sadece 2w mavi led ampül (Gold master) takmıştım. Isı lambasını kapattıktan sonra açıyordum. Oda tamamen karanlıkta kalmasınlar diye.

O led gece lambasını her daim geceleri yakıyoruz. Bu dediğim ısıtma ampulünü sadece kuru alanda uyuma isteği olan veya hastalığı olan hayvanlarda kullanıyoruz.

Kırmızı mineral yemden haftada iki defa, birer stick verebilirsin o iki gün vitamin damla vermeyelim. Damladan farkı mineral ve kalsiyumda içermesidir.

Gammarusu yediği kadar yesin. Stickleri ise sulandırıp verebilirsen ver. Çay kaşığı yada ilaç damlalığıyla.

Geri