Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum kurulum aksesuar vs

araz

Yeni Üye
Katılım
2 May 2024
Mesajlar
10
Merhabalar,
Yakın zamanda kaplumbağa(2 ad ) ve balıklar almıştım. Balık işi benim işim değil. Hiç keyif almadık.2 vatoz 1 çöpçü ve 1 balık kaldı.(Bugün gözümün önünde agresif vatoz üç baligi çarpa carpa öldürdü. Kalanları apartopar ayrı yere aldım. Onlara mini bir yeni akvaryum aldım. Koca akvaryum da iki vatoza kaldı.(Onlara da geçici akvaryum almak zorunda kaldım.sonrasinda kaplumbağalara balkon güneşlenme akvaryumu yaparım onu artık.
Vatoz isteyen var mı buarada :) İst içi.


Cem Beyin ve sizlerin yazışmaları cevapları ile ısıtıcı aydınlanma lambası doğru besinleri aldım (arada ödül olarak karides ve sebze meyveye devam edeceğim)

mevcut akvaryumu diğerlerine alıştırma suyu ayırdıktan sonra tamamen bosaltacagim. Bu sudan bakteri için kaplumbağalara ayıralım mı?


Taşları da diğerlerine bölüştürdüm. Bugun silis kumu bulamadım. En az 2-3 güne temin olmaz.
Sonradan eklesem suyu bulandıracak. Bu kaplumbağalara sıkıntı olur mu?

Sivri olmadığına emin olduğum bı kaç yapay bitki aldım. Sirke karbonat ile dezenfekte oluyorlar. Şimdilik onlar ile basamaklar ve saklanma alanı olacak. Sonrası için şu bitkisi yetiştirmeyi öğrenmem gerek sanırım.
Bakım istemeyen kaplumbağaların iki güne kökünü kazimayacagi şu bitkisi tavsiyeleri alabilir miyim?


Kaya ve taş konusunda kafam karıştı. Yosun yapıyor deniyor. Diğer yandan kaplumbağalarının yanında yosun bitkisi besliyor insanlar .
Yükselti taşı olarak ne koyabilirim?


Tatlı suya ağaçtan düşen odun parcalari dekoru öneren makaleler okudum. Petshoptan alıp 2-3 gün ayrı suda tutun ki, akvaruma kahverengi su vermesin yazılmış. Allah'ın ağaç dalıni neden petshoptan para verip alıyoruz, suda tutarken mavi su vs ile olası bakterilerden arındıramiyor muyuz?

Konuya silisi sonra koysam yazmıştım. Şimdi konu başlığı değiştiriyorum. Benim destan bitti:).
Okuma zahmetine giren herkese şimdiden teşekkür ederim ✨
 
Akvaryum ölçüsü 45*20*25 yaklaşık 20 lt alıyor. 12 lt kdr su koyacağım üstüne kuru alanı içten yapmayı planlıyorum.

Çocuklar 3.5 ve 4 cm

İçme suyu kullanıyorum. Evim epey sıcak şimdilik akvaryum içine yapışan ısıtıcı almadım. Bulamadım daha doğrusu. Kapak ampulü var. Soft halogen 57w aldım. Elektrikci bunun ısısı yeter kavurursun fazlası ile hayvanı dedi. Mesafe ayarını da gösterdi.

İçme suyu kullanıyorum. Balıklardan elimde aşağıdaki akvaryum ilaçları var.
Reeflowers bacteria feeder
Reeflowers effective conditioner
Aquamins mavi damla

Bunları kaplumbağa içinde kullanıyor muyuz? 12 lt suya kaçar damla koymalıyım.
Bu gece akvaryumu tamamlayıp sabaha kdr boş tutup sabah besleme sonrası çocukları koyacağım. Beslemeyi hep ayrı yapmayı hedefliyorum.icerde ona da bir düzenek yapmaya çalışacağım

İç filtre Venüs aqua 6w ve 15w var. 15 içeride girdap yapmıştı . Kaplumbağa içinde büyüyene kdr 6w yeterli mi . Çok daha fazla kirletiyorlar deniyor.
Haftada bir dip çekim yapsam yeterli olur mu?
Dış filtre işine girmeye hazır değilim. Birde onu araştırma vaktim kalmadı artık.

Hava motoru tetra tek çıkışlı.
 
Sudaki döngü bakterileri klorlu su eklenecek yada metilen mavisi kullanılacaksa ölür. Sıfırdan üreyip aktif hale gelmeleri ise 28 gün bir süreç alıyor. Ama bir dış filtre içindeki bakteriler kadar randımanlı olmaz. Bu koşullar altında suyu kirletmekten başka bir işe yaramaz.

Silis kumu kimyasal değmemiş yada iyice arındırılmış küçük leğende el yakmayan sıcak suda 2-3 kiloluk partiler halinde mıncıklayarak tozunu açığa çıkarırız. Sonra bu suyu döküp tekrar temiz su doldururuz. Bu şekilde toz gidene kadar doldur boşalt yaptıktan sonra akvaryuma dökeriz. (Markasız sarı silisler daha fazla yıkanma ister. Sonra bir gün kovada soğuk suya konup metilen mavisi dökülür ve arada karıştırılarak bir gün bekletilir.) akvaryum tabanına çorba tabağı ters çevrilip konulur ve bunun üstünden dökülürse yukarı yerine sağa sola doğru yayılır.

Yine de az oranda tozuma olacaktır. Bunun için iç filtreyi çalıştırırız. İlk yarım saat, bundan 1 saat sonra ve ertesi gün sabah temizleriz. Bir kısmı tabana oturur bunu bir iki genel temizlikte kumu karıştırıp havalandırır ve suyu komple alarak temizleriz. Sonrasında toz kalmaz.

Eğer ilk konulmada yoğun bir toz oluşumu olursa bir miktar su alır. Temiz suyu yavaşça ilave ederiz.

7-8 cm kabuk boyu itibariyle canlı cansız her türlü bitkiyi haşat ediyorlar. Sadece silis kum ve mango yada mopani kökü ayakta kalıyor. Akvaryumda kalabalığı sevmiyorlar. Rahat hareket edecekleri yer olmalı. Önlerine çıkan her engeli güçleri yeterse atmaya çalışırlar. Onun için dekor koymuyoruz. Onlar benim tabirimle suda çölü seviyorlar.

Kaplumbağalarda mopani yada mango kökü kullanırız. Uygun ölçü ve ağırlıkta olmak kaydıyla hayvanlar altına girip kaşınarak eski açılmış plakalarını soyup atarlar. Yalnız bunu her hayvan yapmaz.

Mango dediğimiz mangrow bitkisidir. Bu su içinde yaşayan ağaç türü. Bunun öz suyu pH değerini bakterilerin yaşayacağı ortama uygun hale getirir. Bu dış filtredeki döngü bakterileri için iyi olsa da göz ve kulak enfeksiyonuna neden olan zararlı bakterilere de yaşama olanağı sağlar. Sadece dış filtre ve sump sistemler için uygun bir durum.

Diğer taraftan bu özsu suyu sarartır. Bu da halihazırda amonyak patlaması varsa onu gizler. Onun için sarı renk olmasını pek istemeyiz. Kısmi su değişimleri ile inceltiriz.

Bu yoğunluğu ve üstündeki bakteri, mikropları sterilize etmek için önce iyice oyuklarına varana kadar fırçalayıp tencerede 45 dakika kadar kaynatırız. Sonra tekrar fırçalayıp sivri kenar ve lifleri alıp durular ve suya koyarız.

Kök düz yere konduğunda altında hayvanın gireceği derecede boşluklu olmalı. Ne üzerinden düşecek kadar hafif ne de altında kalacak kadar hafif olmalı.

Hayvanlar ve akvaryum ufak 8 cm kabuk boyu sonrası kökü kullanırız.

Metilen mavisi ise haftada bir 1 damla yeterli. Yoğun mavi olursa temiz su ile inceltin. Sonuç itibariyle metil alkol içeriyor.

Dış filtreyi ömürlük akvaryumda öneriyorum az para değil.

6 watt olan filtre yeterli hayvanlar ufak fazla bir kirleri olmaz.

Kir yoğunluğu olursa dip çekimi yaparsınız.
 
Hava motoru hava kabarcığı için ise olur. Yalnız kuma gömün. Hayvanlar hava taşını dişlemesin.
 
Dedikleriniz adım adım yapıyorum yalnız şaka gibi silis kum bulamıyorum hala. Bugün birde Beşiktaş çarşıda şansımı deneyeceğim.
Düzeneği kum harici kurdum tabana gecici olarak derelerden topladığımız yassı yaşları (balkona dekor için toplamıştim) defalarca yıkayarak serdim. Birde balıklardan kalan yükseltici bir mağara var. İlk 8 lt de çok keyifli yüzüyorlardi. Ancak filtre yukarıda kalıyor diye bı 8 lt daha su eklemek zorunda kaldım.akvaryum 2/3 su doldu. Filtre motor kısmı hala susuz noktada.Bu sefer korktular dinlenme alanlarından yukarı kaçmaya çalıştılar.
Kuru alani hala yapamadım. Seramik Saksı içinde taze toprak ve yapay golleri ile gün içinde güneşlenmeye devam ediyorlar. Topraktan ilk gunlerde verdiğim sebzelerden kalanlardan bitkiler filizlenmeye başladı.
Kuru alanı yapana kdr , brokolim ya da çilek çiçeğim olacak galiba :)

Kuru alan için bıldırcın yumurta tepsisi (egg crate) sipariş vermeden önce , son bir deneme daha yapacağım.
Çiçek sebze kasasıni düzgün kesip halledersem olacak insallah..
El işi işinde bu kadar beceriksiz olduğumu bilmiyordum. Hiçbir yaptığım hoşuma gitmedi . Sonunda salonda duracak o düzenek. Onlar için yararlı olduğu kadar ev ortamında da güzel dursun istiyorum. Plastik saklama kapları ile epey bu köşe de dağınıklık var dizaynı oldu.

Yalnız konudan hariç bı endişem var. Bakteriyi kendinize nasıl bulaşırdınız? Yani elimiz onlara ya da sularına topraklarına değdiğinde , yüzümüze ağzımıza sürmeden yikasak da bakteri geçme ihtimali var mı (oğlum 2 yaşında )dikkat ediyorum ancak çocuk bu . Bu bakterinin aşısı yok mudur
 
Son düzenleme:
Evet silis kum bu aralar yok. Talep yüksek olunca eldeki stokları bitti. Bir ara aqua bilmem ne markasında vardı. Sanırım o da bitti. Piyasada markasız olabilir ama onların daha iyi yıkanması lazım.

Tam batan ısıtıcı olmak kaydıyla bunun güvenliği için en az 15 cm su derinliği olmalı.

Alan örneklerini inceleyin.

Ben suyundan içtim. Salmonella bakteri kuru ortamda ölür. Temas ettiğimiz yerlerimizi sabunlarsak yeterli sadece genel temizlikte eski yada kirli üst baş ile temizliği yapmak iyi olur su illaki sıçrıyor. Göze gelirse hemen su ile yıkayın. Yere çevresine bir çarşaf sermekte iyi olur. Sonra bunu ve giysileri makineye atıp duş alırız. Özellikle dış filtre temizliğinde her yerimize bulaşıyor.

Akvaryum camı dışına da su temas edecektir. Çocuklar cama dokunur. Ağızlarını burunlarını sürer. Camın dış yüzeyini cam temizleyici yada kolonya ile temizlemek sterilize eder.
 
Geri
Üst