Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum suyu şartlandırma filtresi

MKarakurt

Gümüş 4 Üye
Herkese merhaba,

Akvaryumumu kuralı yaklaşık bir ay oldu. Su değişimlerini düzenli olarak yapmaya çalışıyorum ancak akvaryumdaki suyun %50 sini değiştirmem için en az 3 damacana suyu dinlendirmem gerekiyor ama elimde şu an bir damacana var. 3 damacana edinsem çok fazla kalabalık yapacak. Suyun dinlendirildiği zaman da klorun %100 uzaklaştığından emin değilim. Bunun yerine aşağıda linkini verdiğim tipte filtrelerden alıp en az iki bölmesine aktif karbon koysam kloru etkili şekilde filtreleyebilirim diye düşünüyorum. Bir de bu tip filtrelerde suyu yumuşatmak için silifoz reçine kullanılıyor. Bu reçine sağlığa zararsız diye bilinir ama kaplumbağa suyunda nasıl olur bilmiyorum. Aranızda bu tip bir sistem kullanmış olan var mı ?

Diğer bir soru olarak akvaryum suyunuzdaki nitrat miktarını ölçüyor musunuz ? Geçen hafta su değişimi yapma fırsatı bulamamıştım. Buna rağmen bugün su değişiminden önce yaptığım ölçümde 25mg/l civarında nitrat çıktı. Önceki su değişimlerinde suyun en fazla %20 sini değiştirmiş olmama rağmen nitrat değeri iyi çıktı diye düşünüyorum. Klor giderme işine kesin bir çözüm bulduğumda en az %50 su değişimi yapıp sıfıra yakın nitratla akvaryum düzenini devam ettirebilirim sanırım. Siz ne dersiniz ?

Su düzenleyici alabilirsin dostum
Seachem prime düşündüm ama o tip ürünler sudaki zararlı maddeleri uzaklaştırmıyor, başka formlara dönüştürüyor. Zararlı maddeleri sudan uzaklaştırmak en güvenli yöntem diye düşünüyorum.

Seachem prime düşündüm ama o tip ürünler sudaki zararlı maddeleri uzaklaştırmıyor, başka formlara dönüştürüyor. Zararlı maddeleri sudan uzaklaştırmak en güvenli yöntem diye düşünüyorum.
Su düzenleyici zararsız forma dönüştürür. Arıtma filtresi ve su düzenleyici en iyi çözümdür. Su arıtma sistemlerine bakın. Su düzenleyici tropical supreme öneririm.

Yanlış mı dedim
O modelde kullanılabilir ama ama supreme daha etkili fiyatıda uygun. O dediğin markayı daha getirmiyorlar zaten sanırım isim değiştirdi. Crystal pro mu ne var bide o da aynısı.

Sera toxivec,
Tropical supreme,
Tetra Aqua Safe

Öneririm. Tabi hepsinin konsantrasyonu farklı damla sayısı değişiyor kullanmadan önce danışın.

O filtre yerine eve ters osmosis cihaz alıp kullanmak daha iyi olur.

Dış filtre varsa ona carbon malzeme yada percell water resin konabilir. Şimdi baktım bu ürün yok artık. Bayağı güzel bir malzemeydi. Filtreler konusunda yazmıştım.

Klor uçucudur. Hava kabarcığı veren iyi bir filtre ile birkaç güne tamamen uçar gider.

O filtre yerine eve ters osmosis cihaz alıp kullanmak daha iyi olur.

Dış filtre varsa ona carbon malzeme yada percell water resin konabilir. Şimdi baktım bu ürün yok artık. Bayağı güzel bir malzemeydi. Filtreler konusunda yazmıştım.

Klor uçucudur. Hava kabarcığı veren iyi bir filtre ile birkaç güne tamamen uçar gider.
Ters ozmoz cihazı evde var ama bildiğiniz gibi ev tipi cihazlar saatte birkaç litre ancak verebiliyor. Buharlaşma ile eksilen suyu ters ozmozdan tamamlıyorum.
Kendi yaptığım filtremde şu an elyaf, biyolojik sünger, seramik halka, eurostar aquaclay ve seachem matrix var. Aktif karbon da aldım ama filtrenin kendi başına nasıl çalıştığını görmek için henüz sisteme eklemedim. Filtreye aktif karbonu eklemek daha masrafsız olacak sanırım.

Arkadaşların bahsettiği su düzenleyiciler hakkında ne dersiniz? Kullanmaya değer mi ?

Bunlar içinde en ucuzu carbon malzeme, ağır metalleri ve C02'de carbonu tutup suya oksijeni salıyor.

Sizin tank ufak boy. Bende 10 litrelik vardı 19'luk damacanayı 1 günde dolduruyordum. 17 damacanam vardı. Banyonun yarısını kaplıyordu.

Bunlar içinde en ucuzu carbon malzeme, ağır metalleri ve C02'de carbonu tutup suya oksijeni salıyor.

Sizin tank ufak boy. Bende 10 litrelik vardı 19'luk damacanayı 1 günde dolduruyordum. 17 damacanam vardı. Banyonun yarısını kaplıyordu.
Karbonu da filtreye ekleyeyim o zaman. Elimde zeolit de var. İlk bir hafta zeolitle kullandım bakteriler gelişene kadar koku olmaması için. Dün yaptığım ölçümde nitrit çıkmadı, o halde zeolite gerek yok diye düşünüyorum.

Kloramin, civa, kurşun gibi maddeler uçmaz suda kalır.

Su düzenleyici kullanmak bunların yaninda klor ve arsenik gibi maddeleri de giderir.

Ayrıca amonyak patlamasınıda engeller.

Dış filtre sistemlerde su düzenleyici kullanmıyoruz. O işi carbon malzeme hallediyor.

Zeolite filtrelerde daimi kullanılan malzeme. Zeolite işlevi haricinde döngü bakterileri içinde koloni oluşturacak imkan sağlıyor.

Yeterli düzeyin altında amonyak ve türevleri görülüyorsa zeolite'i daha uzun süre kullanırsınız

Zeolite filtrelerde daimi kullanılan malzeme. Zeolite işlevi haricinde döngü bakterileri içinde koloni oluşturacak imkan sağlıyor.

Yeterli düzeyin altında amonyak ve türevleri görülüyorsa zeolite'i daha uzun süre kullanırsınız
Birinci haftanın sonunda zeoliti filtreden çıkarmıştım. Amonyak ölçümü yapmadım ama nitrit 0. Suda ne koku ne de bulanıklık yok, o yüzden amonyak da yoktur diye düşünüyorum. Karbonu da ekleyip öyle devam edeyim o zaman. Ters ozmoz cihazlarına tekrar baktım 75gpd üstü kapasitesi olanlar çok pahalı ve uygun fiyatlı membranlarda aşağı yukarı bire üç su kaybı var. İleride fazladan önlem olarak bir 10" filtre kartuşunu aktif karbonla doldurup su arıtmayı deneyebilirim ama şimdilik filtredeki karbon da işimi görür.

Bizim ufaklık büyür de bu akvaryuma sığmamaya başlarsa refugiumlu, sumplı, otomatik su değiştirmeli çok güzel bir sistem var aklımda. Bu akvaryum acemilik dönemim oldu ama şimdilik iyi gidiyor şeytan kulağına kurşun. Hakkınız ödenmez, sağolun.

Ters osmosis arıtma cihazlarında motorlu olanlar sade olanlara göre biraz daha az atık su atıyor.

Ben yeterli tazyiğe sahip olduğu için motor kullanmıyorum.

Filtrede NSA onaylı olanlardan alacaksınız diğerleri yaramaz. Geçen senelerde irandan fason filtreler geldi bunların bir işlevi yok. Ucuza milletin canına çekiyorlar.

Amonyak döngü bakterileri vasıtasıyla önce nitrit sonra nitrata dönüşür. Nitrit yok ise yeterli düzeyde amonyak yoktur. Zeolite nitrite dönüşme olmadan işini görüyordur yada bakteriler oluşmuş ise az olan nitriti komple nitrata çevirmiştir.

Geri