Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum ve Malzeme Öneriniz

ilastas

Bronz 5 Üye
Merhabalar Arkadaşlar,

Ben de aranıza yeni katıldım. Geçen hafta 2,5 yaşındaki kızım ve eşim avm petshopunda su kaplumbağası beğenmişler ve almışlar küçük klasik plastik kapta. Sonrasında ben de biraz araştırma yapınca olması gereken koşulları öğrendim. Dolayısı ile madem bu iişe girdik bari yanına 1 tane daha arkadaş alıp, adam gibi uygun koşullarda bakalım dedim. 

r3nMaB.jpg

Kafamdaki plan 200-240 litrelik altı dolaplı olmayan bir evladiyelik akvaryum almak. Şimdilik minicik kaplumbağa ama sonrasında bir daha büyüt yeniden malzeme al işi ile uğraşmayıp baştan herşeyin iyisini alayım diyorum.Yanlız birkaç petshopa gittim ve tam içime sinen bir akvaryum bulamadım yani düz akvaryum var ama kuru alanı ile birlikte satılan bulamadım olan da 100 lt max.

-100 cm boyunda 45-50 cm genişliğinde ve 40-50 cm yüksekliğinde bir akvaryum düşünüyorum (200-240 lt civarı)
-Kuru alan beğendiğim [font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Rep600 Kaplumbağa Su Altı Platformunu bulabilirsem çok güzel görünüyor ama nerede satıldığı ile ilgili birşey bulamadım, yönlendiren olursa sevinirim.[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]-Sizlerden okuduğum kadarı ile ampuller için ; Isıtma için EKolitie 42 w halosoft veya 52w/60w civarı soft ampul. UVA/UVB için Reptile UVB 5.0 13w[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]-Dış filtre JBL Seachem Eheim 2215 02 ya da öneriniz varsa başka da olabilir. Bunu alırsam bir de iç filtre almaya gerek var mıdır ? Varsa öneriniz var mı ?[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]-Su ısıtıcısı önerisi ? [/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Bir de bunları İstanbul Anadolu yakasında kazıklanmadan temin edebileceğim beni yönlendirebileceğiniz bir yer var mıdır ? Bu işleri 1-2 günde halledip hemen yavruyu palstikten kutudan kurtarmak istiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Bugün bile hemen gidip alabilirim ne gerekli ise.[/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Teşekkürler,[/font]

Cvp: Akvaryum ve Malzeme Öneriniz

ilastas' Alıntı:
Merhabalar Arkadaşlar,

Ben de aranıza yeni katıldım. Geçen hafta 2,5 yaşındaki kızım ve eşim avm petshopunda su kaplumbağası beğenmişler ve almışlar küçük klasik plastik kapta. Sonrasında ben de biraz araştırma yapınca olması gereken koşulları öğrendim. Dolayısı ile madem bu iişe girdik bari yanına 1 tane daha arkadaş alıp, adam gibi uygun koşullarda bakalım dedim. 

r3nMaB.jpg

Kafamdaki plan 200-240 litrelik altı dolaplı olmayan bir evladiyelik akvaryum almak. Şimdilik minicik kaplumbağa ama sonrasında bir daha büyüt yeniden malzeme al işi ile uğraşmayıp baştan herşeyin iyisini alayım diyorum.Yanlız birkaç petshopa gittim ve tam içime sinen bir akvaryum bulamadım yani düz akvaryum var ama kuru alanı ile birlikte satılan bulamadım olan da 100 lt max.

-100 cm boyunda 45-50 cm genişliğinde ve 40-50 cm yüksekliğinde bir akvaryum düşünüyorum (200-240 lt civarı)
-Kuru alan beğendiğim [font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Rep600 Kaplumbağa Su Altı Platformunu bulabilirsem çok güzel görünüyor ama nerede satıldığı ile ilgili birşey bulamadım, yönlendiren olursa sevinirim.[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]-Sizlerden okuduğum kadarı ile ampuller için ; Isıtma için EKolitie 42 w halosoft veya 52w/60w civarı soft ampul. UVA/UVB için Reptile UVB 5.0 13w[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]-Dış filtre JBL Seachem Eheim 2215 02 ya da öneriniz varsa başka da olabilir. Bunu alırsam bir de iç filtre almaya gerek var mıdır ? Varsa öneriniz var mı ?[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]-Su ısıtıcısı önerisi ? [/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Bir de bunları İstanbul Anadolu yakasında kazıklanmadan temin edebileceğim beni yönlendirebileceğiniz bir yer var mıdır ? Bu işleri 1-2 günde halledip hemen yavruyu palstikten kutudan kurtarmak istiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Bugün bile hemen gidip alabilirim ne gerekli ise.

[/font]
Unuttuğum bir soru da : Exo terra repti flo 250 su sirkülasyon pompası var . Buna gerek var mıdır, önemli bir işlevi var mı ?

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Teşekkürler,[/font]

Foruma hoş geldiniz. Eğer ömürlük düşünüyorsanız özel yapım yaptıracaksınız. Bu da 100*50*60h olsun ve cam kalınlığı da 10 mm. Buna göre altta dolap olacak. Yaklaşık yarım ton çekecek sağlamlıkta iyidir.

Şu aşamada dış filtreye gerek yok. Bir tane sobo 808c köşe filtre alın bu yeterli olacaktır.

Kuru alanı da akvaryum imalatçısına yaptıracaksınız. Taban 8 mm; yan camlar 6 mm olacak. Yüksekliği 30 cm olsun. Yetişkin hale gelince atlıyorlar.

Lambada kıskaçlı lamba alacaksınız. Horoz elektrik marka max 60 watt kaldırıyor. Buna göre soft ampulde 60 watt veya ecolite marka 52 W uygundur.

Uv ampulde exo terra fiyat anlamında diğerlerinden daha uygun fiyatlı. Uvb 100 yada 5.0 yazanı alacaksınız. Bu hem uva hemde uvb içerir.

İstanbulda mas akvaryumdan arkadaşlar yaptırdı. Kuru alan ve akvaryum konusunda bilgililer. Yalnız işleri genelde yoğun. Getirip kuruyorlar.

Kafa motoruna gerek yok. O çok büyük akvaryumlarda sirkülasyona destek için kullanılıyor. Almaya gerek yok.

Isıtıcıda jbl protemp 200 W uygundur. Suya tam batar.

Önemli bir uyarıda da bulunayım. Bu hayvanlar salmonella taşır. Bu her hayvanda var ama su yoluyla bulaşma riski biraz daha fazla. Bu sebeple kızınız temas etmesin. Sizde her türlü işlemde bol sabun ile elinizi yıkayın. 7 yaş altı çocuklar için tehlike arzeder.

Yem olarak sera raffy P ve raffy I kullanın. 6 cm kabuk boyuna kadar bunlar yeterlidir.

Merhaba Cem Hocam,
Bu yazıyı okumadan önce ben de akşam üstü MAS akvaryuma gittim. 110X50X60 dolaplı 10 mm camlı akvaryum seçtim. Fiyat/performans açısından filtre olarak da Tetra Ex1200 Plus önerdiler, ok dedim. Bunu ilk aşamada saklayıp söylediğin gibi köşe filtresi alayım mı ? Almışken kullanayım mı dış filtre, elektriğe mi yük biner boş yere ?
2 adet de tetra 300w ısıtıcı verdiler.  Isıtıcı ve dış filtre ok midir sizce , değiştirteyim mi ?

Gerisi standart zaten kuru alan , dinlenme alanı,vs.. Yoğun olduklarından 20 gün sonra teslim edebiliyorlar. 

Son 1 sorum daha olacaktı. Ben mevcut 1 yavrunun yanına 1 adet RES daha alacaktım. Akvaryum da büyüdü şimdi acaba +1 tane daha bunlarla uyumlu yaşabiyelecek başka bir tür mü alsam. Bir öneriniz olur mu ?

Teşekkürler,

2 hayvan kafi. İlerde büyüdüklerinde kir yoğunluğu problem oluyor. Su değişme dış filtre temizlik süreleri kısalıyor. Emsal boyda olsunlar. Farklı tür şöyle olur. Cumberland yada yellow belly olabilir. Bunlar reslerle alt türdür. Emsal ortamda yaşarlar. Ama kendi cinsi her zaman iyidir. Rese res.

Softshell'ler tek yaşar. Saldırgan yapısı vardır. Başka hayvana tahammül etmiyor. Akvaryumu sahipleniyor.

Bir tane jbl protemp 300 W ısıtıcı yeterli olur. Izgara kısmı özel yapıya sahip. Bu 400 litreye kadar ısıtabilme olanağı sağlıyor. Dipten 7-8 cm yukarıda yatay vaziyette duracak. Her iki ön köşeye jbl veya sera marka cam iç derece alacaksınız.
mailto:/jbl-vantuzlu-cam-derece-0-50-c-u-11932

mailto:/sera-vantuzlu-cam-derece-0--50-c-u-1141

İç filtre bu
mailto:/sobo-808-c-corner-akvaryum-icin-kose-ic-filtre-u-9543

Bunun alt haznesi için elyaf alıp kullanın. Pisliği iyi çeker. Jbl symec elyaf en iyisi ama iç filtrede farketmez. Ucuz elyafta kullanılabilir. Izgara delikleri tam kapayacak biçimde elyafı ıslatıp koyacaksınız. Haftada bir yada 10 günde bir elyaf kirlendiğinde atıp yenisini koyun. Izgara deliklerinden bakınca rengi kahverengiye döner o vakit yenilersiniz.

Dediğim gibi dış filtreye şu an gerek yok. 7-8 cm kabuk boyuna gelene kadar iç filtre idare ettirir. Bu süreçte indirime denk gelir alırsınız.

Dış filtrede jbl profi e1501 veya tetra ex 1200 olabilir. Tetrayı bende kullanıyorum. Yalnız kafa contası yani kapak contası eskiyince su kaçırıyor. Bu yenilendiğinde sorun kalmıyor. Şeffaf olan yedek contalar orjinalinden biraz kalın conta. Bu takılınca sorun çözülüyor. tetra alırsanız bunu göz önünde bulundurun. Etraf batmasın. Hatta tetra alırsanız bu şeffaf contadan alıp direk takıp onu kullanın.

Tetra sonradan yeni bir model çıkardı. Eskilerde kapağa giren musluk aparatının alt kısmı elips biçiminde. Yenilerde orta kısmında çıkıntı var. Kısaca kapaktaki boşluğa bakın elips şeklindeki boşluk eski tipler. Üzerinde new yazmasına bakmayın hepsinde yazıyor. Bu son çıkan modelde sıkıntılar giderilmiş olabilir.

Cem Hocam tekrardan selamlar,

Sobo WP-808C iç filtre ve elyaf aldım dediğin gibi. En alttaki ızgralı bölümden siyah süngeri çıkarıp komple elyaf dolduruyorum anladığım kadarı ile , elyafın içinde bio topları tutayım mı, gerek var mmı onlara ? Bir de en alt 2 parça kolayca tırnaklardan ayrılıyor ızgaralı ve mavi süngerli bölüm fakat onun üstündeki motorlu parçanın tırnağını bi türlü sökemedim. Daha da zorlarsam kırılacak. Orayı herhangi bir temizlik için sökmem gerekecek mi ? 

Teşekkürler,

Hayrettin

Motor kısmı açılmaz sakın dokunma. Su izolasyonu var. En alta sadece elyaf koy. Bioball koyma. Elyafı ikiye katlayıp tık. Sıkı olsun ki kiri tutsun üst mavi süngere geçmesin. Bu şekilde pervane haznesi de kirlenmez. Ama arada temizlerken diş fırçası ile pervanenin dış kısmını fırçalayabilirsin. Sürekli fırçalamaya gerek yok.

Elyafa ızgaradan bakarsın. Kahverengileştiğinde değişme zamanı gelmiş demektir. Ben ızgaraya bakan kısım kirlendiğinde o kısmı koparıp arka taraftaki temizi yıkayıp öne alıp arkaya başka parça koyup sıkılıyordum. Bazen de komple değişiyordum. Elyaf illaki gidiyor ama katı kir, deri anlamında performansı yüksek oluyor. Normal süngerli bir iç filtreden daha iyi temizliyor ve dış filtrenin temizlenme süresini uzatıyor.

Hayırlısıyla kaplumbağa akvaryumum geldi az önce. Ufak tefek düzenlemeleri olacak, mandallı lambalarım eksik şimdilik ama güzel oldu. Suyunu doldurduk artık bir kaç gün bekleyip 2 yavru kaplumbağayı kurtaracağız plastik kaptan. 
Dış filteyi de hazır halde kurduk ama bir süre sadece iç fitreyi kullanıcam yetmezse dışı da devreye alırım. 
Bu süreçte yönlendirmelerinden dolayı Cem hocama çok teşekkür ederim.

https://i.hizliresim.com/JlO0Jo.jpg
https://i.hizliresim.com/Aky9Mp.jpg
https://i.hizliresim.com/4MGEo4.jpg
https://i.hizliresim.com/0BGY69.jpg
https://i.hizliresim.com/5QGZlj.jpg

Gayet güzel olmuş. Eline sağlık. Hayvanların suya girince mutluluğunu gör yerinde duramayacaklar. İşin hazzı da bu. Keşke kuru alanı akvaryum camına binecek şekilde geniş yaptırsaymışsın. Kuşak üstüne bindirmen onu kastıracaktır. Pleksi sanırım ama taşlar ağırlık yapacak. Kuşağı silikonlarından açabilir. Bir de hayvanlar büyüdükçe ağırlaşacak. Buna dikkat et.

İç dereceleri tabandan 8-10 cm yukarıda konumlandır. En son taban ısınır. Soğuk su tabana çöker.

Kökler güzel. Silis kum tamam.

Su içi sehpada iyi. Yalnız iyi sabitledin mi ? Devrilmesin hayvanlar altında kalmasın. Altını da birleştirdiysen tabana pürüzsüz bir taş koy ağırlık yapıp kaykılmasını önlesin.

Hayvanlar küçük akvaryum büyük. Şimdilik iç filtre yeterli gelir. Su o kadar çabuk kirlenmez. Dış filtre kenarda dursun. 7-8 cm gibi olduklarında takarsın. Haftada bir iki damla metilen mavisi damlatırsın. Dış filtre kullanacağın zaman gelince bırakırsın.

İç filtrenin hortumunu tak hava kabarcığı versin. Dışardaki ucuna musluk alıp tak. Geceleri kaparsın gürültü etmez.

Lambayı en kısa sürede halleştir. Hayvanlar kuru alanda iken pencere açmayın esintide cereyanda kalmasınlar.

Hayırlı olsun hayvanlara.

Mavi ışık hayvanı uyutmayabilir. Gece bakarsın uyumuyorsa kapatırsın. Dışarıdan sokak lambası ışığı geliyorsa geceleri kapatabilirsin loş ışık olması yeterli.

Ben akvaryum konusunda çok tecrübeli olmadığımdan, adamlar da devamlı bu işi yaptığından onlara bıraktım herşeyi. Kuru alan bu arada  baya baya kalın 1 cm camdan ve yerinden oynamıyor, heralde 15-20 kg birşey. Adam kuşağın üstüne koyduğunda ben de hemen aynı soruyu sordum; "Hep bu şekilde yapıyoruz ki başkalarının 3-4 tane büyük hayvanları da üstüne çıkıyor bir sıkıntı olmaz" dedi. Ama ben yine de dikdörtgen ahşap bir parça kestirip, camın ya da tacın üstüne bindireceğim. Kuru alanı da onun üstüne koyacağım. Aklım orda kalmasın. Akvaryum camına mı bindirteyim ahşabı, taca mı bindirteyim karar veremedim ? 

Su içi sehpa da baya ağır yerinden kıpırdamıyor, devrilmesi baya zor ama en altına kum üstüne taş koyabilirim daha sağlam olması açısından.
Teşekkürler,

Bir soru daha ilave edecektim. Bugün UVB lambayı alacağım almadan önce danışayım dedim son kez. Kaplumbağalar 5 cm .

[font=AvenirNextLTPro, Helvetica, sans-serif]UVB olarak bunu alacağım : Exo Terra Kompact Florasan 13W 5.0 Uvb ve gün içerisinde 11:00 - 15:00 arası yakacağım, kuru alana kaç cm den konumlandırayım ? [/font]

Bir de akvaryumcu bana şu UVB içermeyen şu lambayı getirdi:
http://urun.n11.com/diger-kemirgen-oyuncaklari/jbl-reptil-jungle-daylight-24-w-P174379810?cid=604001&gclid=Cj0KCQjwkZfLBRCzARIsAH3wMKpa0gz72e5lV-Eoh96Ed9MYw_Qt6JwWka_ejWIH38GiPEjmEFY2z5UaAirXEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Bunu da UVA lamba olarak kullanacağım , hangi saat diliminde, kaç cm den konumlandırayım ? 
1 adet de akkor soft ısıtma için alacağım sabah 8 - akşam 8 yanacak şekilde.

Kuru alanı 6 mm'lik camdan yaptırsaydın yeterliydi. Gereksiz yük ve masraf olmuş. Ende uzun bir tahtayı üstüne oturtup kuru alanı da onun üstüne koyarsın ama rampa su içine girer mi ? Yada suyu yükselteceksin.

Evet uvb100 5.0 olanı alacaksın. 13 W 17-18; 25-26 W 27-28 cm'den konumlandırılır. Bu ampul uva ve uvb içeriyor. Diğerine gerek yok. İade edebilirsen et. Isıtma olarak armut soft ampul al. Hesaplıya gelir. Birkaç yedek alırsın. Ecolite halosoft ta olur.

12:00-14:00 arası yeterli olur. Hayvanlar küçük. Fazla radyasyon almasınlar. Açıkken deri ve göz temasın olmasın. Çanak ucundan çıkacağı için çanağın arka hava deliği varsa kapamadan alüminyum folyo ile sarıp çanak çapını uzatabilirsin.

Isıtmayı sabah 06:00-07:00 gibi açabilirsin. Tan yeri ağarmasıyla uyanırlar. Akşamda 19:00-20:00 gibi söndürürsün. Mavi ışığı da 21:00'e kadar yakarsın. Sonra kaparsın şu kendinden prizli led gece lambasını açıp sabaha kadar onu yakarsın. Osramın pinpon topu şeklinde sensörlüsü var. Onu al. 25 tl civarındaydı uzun ömürlü ben banyo akvaryum dahil 10-15 senedir kullanıyorum hala sağlam. Zamanlayıcı alma derdi de olmayınca daha hesaplıya geliyor. sokak ışığı geliyorsa odaya almana gerek yok tabi.

Geri