erol612' Alıntı:
Bana sorarsanız her kaplumbağa başına 100lt. çok fazla. Hangi petshopa gitsem kafam kadar kaplumbağalar küçücük akvaryumda duruyorlar. Ne kadar sağlıklıdır bilemem ama gelir seviyesinden dolayı 1 kaplumbağaya 100lt. almak çok zor. Hem koskoca akvaryum koyucak yerde olmaz bunlarıda düşünmek lazım. Şimdi bana diyeceksiniz bakamayacaksan almayacaksın diye...
Ben onlar için gayet konforlu bir ortam oluşturuyorum zaten. Bu doğaya kıyasla çok daha iyidir. Hem sıcak hem her gün yemek vs. Tabi herkesin kendi fikri.... Bence o küçük kaplumbağaları koydukları küçücük akvaryumlardan kurtarıp en azından böyle bir yerde beslemek daha mantıklı.(gelir açısından). Petshoplarda 15-20 tane kaplumbağa bunlardan küçük akvaryumlarda yaşıyorlar. Bence birde bu taraftan bakmalı.. En azından oradan iyi. Bence bu akvaryumun sadece filtresi eksik ve su seviyesi yükselmeli...
Canlı beslemek büyük sorumluluk ister. Kaplumbağa başına 100 lt en az gereken miktardır. Amaç daha büyük ve rahat edecekleri yerde olmalarını sağlamaktır. Ben dahil bir çok kişi de daha rahat etsinler diye çok daha büyük ebatlar kullanıyoruz. Eğer bakacak imkan yoksa bakılmayacak tabiki. Bu sözün söylenmesinden doğal bir şey olamaz. Bu hayvanlar bize canlarını emanet etmişler. En az kendimiz kadar rahatlarını düşünmeliyiz.
Tüm ekipmanlar tam ve yeterli su hacmi varsa tabiki iyi bir şey yapılıyordur. Ancak doğadan iyidir lafı çok talihsiz olmuş. Hiç bir insan onlara yada her hangibir canlıya doğadan daha iyi bir imkan sağlayamaz. Benim salonuma sığıyor diye kafes yapıp ceylan koyabilir miyim. Tabiki olmaz. Yaşadığı ortam en iyisi olmakla beraber her hayvanın doğadan alındığında minimum oranlarda yaşam ortamı sağlanmalı. Minimum altına inilirse bu canlıyı yaşatma değil işkence olur. Pet shoplar zaten sürekli tarafımızdan eleştiriliyor ve kanunlarla da düzeltilmeye çelışılıyor. Onların kötü uygulamasından çok az iyi yapmak sizin esas yapmanız gerekenleri hafifletmez.
Bu akvaryuma gelince zaten her ihtimalde o hayvanlar için bir çik sebepten uygunsuz. Yani ısıtıcı olan bir ölüm fanusu. Sebebine gelince bu kadar hayvan burada gelişemeyecek, yüzemeyecek. Hem büyüme sorunu, hem kas gelişememesi, hem hastalık, hem kavga meydana gelecek. Tabi kaçınılmaz ölümler. Belki iyi niyetle bakamayan arkadaşınızdan aldınız ama zaten sizdeki sayıda önceden fazla idi. Bu hayvanların bir kısmını sahiplendirmeniz ve akvaryumu çok kısa zamanda uygun hale getirmeniz en güzel ve iyi çözüm olacaktır. Bir ihtimalde ilk başta 300 lt ile başlayarak iki sene içinde 700-800 lt bir akvaryum kurmak. Aksi halde ölümlerde payınız olacağı gerçeğini bilmenizi isterim.