Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

akvaryumda olması gerekenler?

Alper Enez Oral

Yeni Üye
Ben akvaryum aldım ama akvaryuma silis kumu ve cd kabı koymayı öğrendim acaba biri tam olarak neler koyulacağını söyleyebilir mi?
Ve kaplumbağaları mutlu eden şeyler var mı? oyuncak gibi birşeyler :bangin:

Cvp: akvaryumda olması gerekenler?

Alper akvaryum içerisinde gerekli ana ekipmanlar;

- Uygun iç veya dış filtre
- Uygun Watt su ısıtıcısı
- Kuru alan
- Kuru alan ısıtıcı lamba (40/60w soft lamba)
- Uva+uvb içeren lamba ( geçici bir süre devit 3 ile idare edilebilir)

Bunların yanında ortamlarına çeşitli ekipman ve malzemeler ile tamamlayabiliriz.

- Dipte silis kum ( 0.7 mm ideal oluyor. http://www.vitasand.com/tr/urun/detail/2/70.html )
- Yüzeye yakın olabilecek ve dinlenebilecekleri bir ipek bitki
- İç derece ( cam olması daha iyi olur, ısı değerlerini sürekli kontrol edebilme şansımız olur.)
- İsteğe göre dalgıç floresan veya vb. ışıklandırma armatürleri

Oyuncak gibi şeyler yerine, akvaryum içerisinde ne kadar boş alan bırakabilirsek o kadar yüzebilme imkanları doğar ki bu hem kasların gelişimi hem de mutlulukları için fazlasıyla yeterli. Akvaryum ölçülerini verirsen uygun malzemeler konusunda yardımcı olabiliriz.

Silis olmasinin ne ozelligi var acaba? Bende ki 0.8 kumdan cok tasa yakin? Degistirmeli miyim?

Cvp: RE: akvaryumda olması gerekenler?

SinekAs' Alıntı:
Silis olmasinin ne ozelligi var acaba? Bende ki 0.8 kumdan cok tasa yakin? Degistirmeli miyim?

Kaplumbağalar sindirmelerine yardımcı olması için bazen taş/kum yerler. Taşların boğazda kalma durumlarında dolayı doğal silis kum öneriyorum. Gerçi sizinkinin büyüklüğü iyi. Bunun yanında ise silis kum dışkı ve diğer zararlı maddeleri, taşlarda olduğu gibi bünyesinde barındırmayarak filtrenin görevi yapmasına yardımcı olur ve suyun daha temiz olmasını sağlar. Son olarak ta dip çekimi sırasında maddeleri kum üzerinden almak daha da rahat olur.

dip çekimi sırasında taş daha kolay olmaz mı?
Bu arada dip çekimi manuel olarak ağız ile mi yapılıyor? o konuyu biraz saçma ve ilginç buluyorum. elektrikli veya pille çalışanları da biliyorum ama manuel öyle bir yol var mı?

Bende manuel şekilde kullanıyorum ve ağızla su çekimi yerine bunun pompalı sistemi mevcut. Bu pilli çekim yapan dip çekim süpürgelerinin yerini bana göre yeterince karşılıyor ki, bir çok kişi de bu pille çalışan dip çekimlerinden memnun kalmıyor. Hem ucuz hem de yeterince etkili bu pompalı dip çekimi mailto:/rs-pompali-dip-sifonu-kucuk . Bir kaç kez pompaladıktan sonra sadece dipte gezdirmek yetiyor.

Kum dışkı ve diğer maddeleri üzerinde tutuyor, bünyesine almıyor. Bu sayede üzerinde ki dışkı ve diğer maddeleri kolay alabiliyoruz. Ama çoğu taşta bu maddeler bünyesinde de barındırılıyor.

Yakın zamanda kuma geçiş yapsam iyi olacak.
Bu nasıl kullanılıyor acaba?

Bir de yem hakkında bir sorum daha olacak ;
Ben kaplumbağaya kırmızı nokta nokta yemler ve japon balığı yemi olan ekmek rengi çubuklarla besliyorum ama sadece kırmızıları seviyor . Karides dediğiniz yem ne oluyor? Petshoplar da bulunur mu?

balık yemleri olmaz alper kaplumbağalar için kendine özgü ve ihtiyaç duydukları gıda vitamin ve mineraller içeren yemler vardır. bunlar istanbulda olduğuna göre genelde pek çok petshopta bulabilirsin. ama netten daha uygun fiyata alabilirsin. otuz.com ve juenpetmarket.com'dan güvenli alışveriş yapabilirsin. veya onların bulunduğu yerden gidip elden alabilirsin. karides yani gammarus (bir nevi tatlı su karidesi çeşididir) yemi sera raffy I veya tetra gammarus olarak bu iki markadan almalısın. ayrıca sera raffy P, tetra reptomin ve sera mineral yemde almalısın. hayvan sağlıklı ise haftanın bir günü bu yemi vereceksin. içinde geekli olan vitamin ve mineraller gerek duyulan ihtiyacı karşılar. bu konudan detaylara bakabilirsin. mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagalarinda-beslenme-her-yas-icin.html

SinekAs' Alıntı:
Yakın zamanda kuma geçiş yapsam iyi olacak.
Bu nasıl kullanılıyor acaba?

Pompalı dip çekim süpürgesinden bahsediyorsanız eğer, çekim yapacak ucu akvaryum içerisine koyup diğer hortumu kova vb suyu aktaracağın yere doğrulttuktan sonra bir kaç kez pompaladıktan sonra suyu çekmeye başlıyor. Devamında sadece dipte gezdiriyorsunuz çekim yapacak ucu. Yalnız dikkat etmen gereken, Kova içerisine suyu aktaracak taraf akvaryumdan çekiş yapacak ucdan daha aşağıda olursa daha iyi ve kısa sürede çekim yapıyor.

Verdiğim linkteki hortumda mavi bir bölüm göreceksin. Onu çekim sırasında pompalayarak suyun kova vb. yere akmasını sağlıyoruz.

Anladim o da ozel bir malzeme.. Peki bu tip urunu siradan petshoplarda bulma imkanimiz var mi?

Valla ben sıradan bir petshopta buldum. Hatta geçen kaplumbağa ile ilgili sadece kapta kaplumbağa satan ve bunun dışında birde sanyu yem paketi bulunan, tabiri caizse küçük çaplı bir petshopta dahi gördüm.

SinekAs' Alıntı:
dip çekimi sırasında taş daha kolay olmaz mı?
Bu arada dip çekimi manuel olarak ağız ile mi yapılıyor? o konuyu biraz saçma ve ilginç buluyorum. elektrikli veya pille çalışanları da biliyorum ama manuel öyle bir yol var mı?

Dip çekiminde pilli olanların dışında vakum ile yapılan basit olanlar kullanılır. Bunlardan bazıları pompalıdır bazıları daha farklı bir sistemle sallayarak içerisindeki mekanizma ile çalışır.
Dip çekimi esnasında taşların arasında barındırdığı dışkı ve yem artıkları verimli çekilemez ve işlem sonuca ulaşmaz. Anladığım kadarıyla kumun çekim esnasında dışarıya çıkmasına karşı bir çekince var. Silis kum ağırdır. Dip çekim aparatını ben kumu karıştırarak kullandığım halde çok az çekebiliyordum. Bir akvaryumda dış filtre suyu çekiş borusunun ızgarasının yarısı kuma batık durumda ve filtre senede bir çay bardağı kadar kum dahi çekemiyor. Ki su eklerkende o bölümde kum kalktığı halde.
Silis kumun bir diğer avantajı deri değişimine faydası. Ayaklarında ve bacaklarındaki eski deriler sürtündükçe daha rahat atılır.

Geri