Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Antibiyotik Dozajları

asim75

Bronz 3 Üye
Merhaba,
Konuların içerisinde kayboldum arkadaşlar. :) İşi bilen arkadaşlar şöyle tek bir konu içerisinde dozaj konusunu anlatabilirlerse iyi olur gerçekten de.

Hafta başında farkına vardım hastalığın, hafta ortasına doğru hırıltılı nefes almaya başladı. Ağzının kenarlarında beyaz sümüğümsü tabaka vardı. Önceleri çok durgundu ancak son iki gündür hareketlenmeye başladı ve ağzının kenarındaki tabaka yok oldu. Şu an normale göre yine de durgun ve hırıltı devam etmekte. Yan yüzme ise henüz yok.

Yaşadığım yerde bilgili veteriner mevcut değil. Bir tanesi Genta 120mg ampül verdi.
Sırtını örtecek kadar su dolduruyoruz, sıcaklık 33 derece olacak ve kabın üzeri örtü ile kapatılacak. Buraya kadar sıkıntı yok lakin dozaj konusu bir muamma.

Gelelim sorulara :
  1. Kaç litre suya kaç damla Genta ya da benzeri antibiyotik damlatmak gerekiyor ? Ancak bu damlalar kaç mg ilaca göre lütfen onu da belirtin, en önemli konu bu çünkü. Hayvan ~ 35mm.
  2. Suya damlatmanın anlamı nedir ?
    Dozajı azaltmak ise amaç, bir palet yeme ilac damlatabilir ve hayvana yedirebilir miyiz ? Yedirebiliyorsak kaç damla vereceğimizi nasıl hesaplayacağız ? Suya damlatma yöntemine kıyasla çok çok daha az vermek gerekiyordur herhalde çünkü bilmemkaç litre suya damlatılan iki üç damla ilacın ne kadarını içiyor ki bu hayvanlar ?

Bunu sormamdaki sebep imkânlarımın sınırlı olması. Tek akvaryumda iki res besliyorum, yaşadığı yerden çıkartmadan bu şekilde beslesem boşa mı uğraşmış olurum ? Derece şu an 30 ve akvaryumun üzeri örtü ile kapalı.
  3. Genta haricinde Doxycyclin (Doksisiklin) etken maddeli ilaçlar da kullanılabiliyor ancak onun ampül şeklinde olanını bulamadım, hap şeklinde var. Suda eritip kullansak olur mu acaba ?

Şimdiden teşekkürler.

"Damla" demişim mesajda, kaç cc olduğunu sormaya çalıştım aslında. Enjektör ile ölçüp ona göre tatbik ederim.

Cvp: Antibiyotik Dozajları

bir tane 1 ml=1 cc'lik şırınga al. (en ince şırıngadır) bu şırıngaya ampulü kırıp çek. bu şırınganın ucuna iğne takılı olmak kaydıyla günlük bir yeme bir damla damlatıp ver. hayvan küçük fazlası ağır gelebilir. yemi yemesi için suya atacaksın. bir kısım ilaç suya akacak ve yemde kalan hafif olacaktır. iğnenin kapağını kapatıp serin bir yerde sakla bunu eczacıya sor net ısıyı onlar bilir.

su ısısı 30 derece sabit kalsın. 3 numarada söylediğine sakın bulaşma o ilaç çok güçlü olmakla birlikte dozaj ayarlanamaz. ölme olasılığı yüksektir.

Damla hesabı diyorsunuz yani, teşekkürler. Bendeki Genta 120mg, fazla gelmesinden korkuyorum, şimdi ezcaneye gidip 40mg olanlardan alacağım.

cem' Alıntı:
bir tane 1 ml=1 cc'lik şırınga al. (en ince şırıngadır) bu şırıngaya ampulü kırıp çek. bu şırınganın ucuna iğne takılı olmak kaydıyla günlük bir yeme bir damla damlatıp ver.

2.5 ml lik şırınga kullanıyorum. Damlada fark olmaz değil mi?

asim75' Alıntı:
Damla hesabı diyorsunuz yani, teşekkürler. Bendeki Genta 120mg, fazla gelmesinden korkuyorum, şimdi ezcaneye gidip 40mg olanlardan alacağım.

Doktorun tavsiyeside 40 mg lık ampüldü kaplumbağam için.

İşte zaten konuyu açmamdaki amaç da bu. Doktorun tavsiyesi 40mg imiş tamam, ancak bu tavsiye suya yapılan uygulama için kaç cc olacak, yeme yapılan uygulama için kaç cc olacak. Buna bir cevap bulamıyorum. Siz suya Xcc damlatıyorsanız benim yeme damlatacağım miktarın bunun kaç kat azı olmalıdır.

En doğru cevabı cem kardeş verecektir.

şırıngalar büyüdükçe iğne kalınlığı da artıyor. ama aynı damla miktarı çıkıyor mu bilmiyorum. ağız yoluyla vermenin hele ki hayvan küçükse riski var bu açıdan titiz davranmakta fayda var. onun için günlük bir damlayı aşmamalı.

Eczanenin elinde 40mg yoktu, akşama doğru getirecekler. Bir palet yeme bir damla damlatıp her gün vereceğim. Gelişmeleri yazarım.

Çok ilginç, bugün yarım saate yakın izledim ve herhangi bir hırıltı/ıslık duyamadım ancak hafiften yan yüzme var gibime geldi ancak emin de olamadım. Bir palet raffy P yeme bir damla damlatıp verdim, ilaçlı yem ile beraber toplam üç palet yem yedi. Yarın gündüz tekrar izlemeye alacağım.

Hastalığı kendi kendine atlatıyor olabilir mi acaba ? Umarım öyledir ve yarın da hırıltı duymam.

akciğer enfeksiyonunda kendi kendine iyileşme durumu olmaz. mutlaka ilaç tedavisi gereklidir. eğer hırıltı geçtiyse bu iltihabı ciğerlerinden bir miktar atmıştır. bu nefes almasını rahatlatır ama hastalık devam eder. bu konuda işi hızlandıran uv lambadır.

Evet azını açmalar devam ediyor. Hırıltı da hâlâ var ama azalmış. İşte dün başlamış oldum tedaviye. İyi ki yem yiyebiliyor, umarım yemeye devam eder.

Yemden kesilmemesi çok iyi. Aşırı bitkin olmadığını gösterir. Geçmiş olsun.

Sabah beşinci kez ağızdan damla verdim. Yemden tamamen kesildi. On günü bir tamamlayalım bakalım değişiklik olacak mı.

Antibiyotik yıpratır, bazılarının bünyesi dayanıklıdır yemeye devam eder. Ama bazıları iştah kayber. Tabi hastalık seyri vs birçok etkende var. İlaç süresince toparlasında.

Bu gece işe gidip kontrol ettim. Kuru alanda uyuyor, ısıtma lambasını 7/24 açık bırakacağım artık.

Benimkilerde gece, ısıtıcı lambayı açık bırakma denemesi yapmıştım. Benimkiler de uyuyamama ve buna karşılık belirgin bir şekilde huzursuzluk yapmıştı.

Gece kuru alanda uyuyan kaplumbağalar için hem gözü rahatsız etmeyecek hem de ısı desteği sağlayacak Exo terra markasının "Night glo" ( http://www.atakanpetshop.com/exo-terra-gece-lambasi-ayisigi-75w/urundetay/47939.aspx )ürünü bulunmaktadır. Hastalıkları iyileşme sürecinde alabilirsiniz. Yalnız belirteyim çok hassas ve kullanışsız bir üründür. 3 ayrı yerden aldım. Biri 15 dk içinde patladı masa ampulü gerekli w kaldırmasına rağmen. Biri hiç çalışmadı. Biride kargodan içinde ki teli kopuk gelince iadesini istedim ve hiç bulaşmadım. Ayrıca çevremden de aynı tepkileri almıştım kullananlardan.

Dediğim gibi hastalık süreci için temin edebilirsiniz.

Geçmiş olsun tekrardan.

Bu arada watt seçenekleri mevcuttur.

Gece kuru alan ısısı sağlamak için bir seçenekte seramik ısıtıcılar. Bunlar ampul gibi ışık vererek çalışmaz ve rahatsız etmezler.

Bunlarda güçlü olduğu için özel aparatla ve mesafe iyi ayarlanarak takılmalı.

Ya da kuru alana çıkmaması için bir engel koyayım yarın, rampanın tepesine kadar gelsin dursun. :smile:

Oda bir alternatif aslında.
Benimkiler de topper'in rampasına suyun son seviyesine kadar çıkıyor vücutları suda kalacak şekilde uyuyorlar.

Suda durmak istemiyorsa ve rampanın tepesi kuru bir bölge ise olabilir.

Geri