Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

bahsettiğim akvaryum

o ısıtıcılar kaplumbagaya özel değil malesef, sadece eski tip ısıtıcılar. öncelikle bir akvaryum derecesi edinmelisiniz. ısıtıcının tepesindeki çıkmayı çevirerek ayar yapılır bu tip ısıtıcılarda.ısıtıcıyı suya yerleştirmeli;bi süre bekledikten sonra dereceyi kontrol etmelisiniz. eger 10-15 dakika sonra akvaryum dereceniz örnegin 22 dereceyi gösteriyorsa ısıtıcının tepesini yeniden bir miktar çevirmelisiniz. kaplumbaganın yaşama şartlarına en uygun olan 26-28 dereceyi gördügünüzde bir daha ayarlamadan bırakabilirsiniz. zaten normal şartlarda ısıtıcınız calısıyorken elinizi akvaryuma degdirdiğinizde camın ılık oldugunu hissedersiniz.


ısıtıcıyı tamamen suyun içine yerleştirmeniz gerekir. dik olarak sığmıyorsa yan olarak da yerleştirebilirsiniz. tam dibe, ya da cama koyabilmeniz mümkün, akvaryumun dizaynına göre. benimki dipte duruyor.bir ısıtıcı asla suyun dısında calıstırılmamalıdır. eger su dısında calıstırırsanız ısıtıcı patlar. ısıtıcı soguk olacagından soguk suya da yerleştirebilirsiniz. akvarymdan cıkaracagınız zamansa fişini çekip iyice soğumasını beklemelisiniz.
 
benim akvaryumda bundan olsa olsa 5 lt kucuktur bu ışıgı gece gunduz acık olacakmı
 
Isıtıcı lamba da almanız gerekiyor , ayrıca bir de kuru alana ihtiyacınız var.O dipteki taşlardan koymayın , çünkü dipteki taşları yutabiliyorlar ve boyalı taşlar suya nüfuz edebiliyor.Ayrıca o taşların temizliği de pek bir zor oluyor.Bomboş bırakın daha iyi olur.Filtre devamlı çalışıyor olmalı , ısıtıcı lamba gece söndürülmeli ve ısıtıcı devamlı çalışıyor olmalı.Eğer almadınızsa paludaryum , daha büyük bir tane alın derim.Çünkü o paludaryum kısa zamanda kaplumbağanıza küçük gelmeye başlayacaktır.
 
burda sahte bitikilerin boyunu kestim suyla aynı mesafede olsun diye ne yapayım birazcık uzun bir bitki mi alayım ne dersiniz
 
daha değişik şekillerde plastik bitki de kullanabilirsin fazla yüksek olmayıp uzun olanlardan fln daha uygun olur su miktarına göre.. plastik bitkiler tamamen su içinde olunca uyumaları, dinlenmeleri açısından kaplumbağalara yer sağlanmış oluyor..
 
tamam anladım biraz daha uzun boylu olsa iyi olur diyorsunuz o kısa boyluyu cıkartım uzun boylu bir bitkimi koyıyım yoksa oda kalsın başka bir yerine mi koyayım
 
yükseklik olarak az ama uzunluk olarak uzun bitki demek istediğim.. size koyduğum resimde benim akvaryumumda tabanda vardı bi tane uzunlamasına kısa boylu bi plastik bitki.. o tip bişey kullanabilirsiniz..

http://www.petburada.com/images/products/00/56/66/5666_buyuk.jpg

buna benzer bişey olabilir yani..
 
mesela benimki de upuzun bir bitki. İşte atakta durmaz diyordum. sonra suya bir bıraktım suyla birlikte çok güzel bir yer yapıyor kapluşa. Çiçeğim suyun üstünde yüzüyor. Kapluşu benimle birlikte uyutmak istediğimde oraya çekip kandırıyorum sonra tak diye söndürüyorum ışığı ve ısıtıcının ışığında izliyorum. Biraz gezindikten sonra üstüne çıkıp veya kollarıyla asılıp orada uyuyor.
 
benim bitkinn boyu uzundu kedim suyda durmaz diye su mesafesinden cok olsada durarmı
 
Büyüdükçe o bitkilerin haşat olacağını göreceksiniz.Hatta şimdiden çıkarmak en iyisi , çünkü çoğu kaplumbağaların plastik bitkileri yediğini görmüş ve duymuştum.Hem pislik yapıyor , hem kaplumbağaların sağlığını tehlikeye atıyor hem de paludaryum temizliği yaparken zorluk çıkarıyor.
 
bence plastik bitki tam tersine onlar için gerektiğinde dinlenmek saklanmak hatta uyumak için yer oluşturuyo.. benim 12 cm lik kaplumbağalar bile bitkilere bi zarar vermiyor :) ve kaç aydır akvaryumda bitkiler.. gece üzerinde uyuduklarını fln da görmüştüm bi kaç kez.. suda yüzmekten yorulduklarında bitkiler onlar için dinlenme alanı oluşturuyor.. temizlik konusunda da zaten plastik olduğu için bitkiler sorun oluşturmuyor akvaryum temizliği sırasında onları da iyice temizleyip akvaryuma güzel bi şekilde vantuzlarla sabitleştirince herhangi bir zararı olmaycağını hatta faydası olcağını düşünmekteyim.. yalnız plastik yerine canlı bitki kullanılırsa evet temizlik açısından bitkilere zarar vermeleri açısından sorun olabilir.. zaten hemen hemen her canlı bitki 24-26 derecenin üstünde yaşamaz bu yüzden kaplumbağa akvaryumunda kaplumbağalar zarar vermese bile canlı bitki yüksek su sıcaklığından dolayı ölecektir.. ancak plastik bitki olayı bence faydalı bir şey..
 
aragorn ben öyle bir bitki biliyorum ki akvaryumun her sıcaklıgında yasayabiliyordu üstelik deliler gibi coğalıyordu. akvaryumun içine bir parca koparıp atmak yetiyordu sadece : ) ama adını hatırlayamıyorum annem de hatırlamıyor cok küçüktüm o zamanlar. tabi kaplumbagalar için zararlı olma ihtimali var =/

plastik bitkiyi gectim, benimki elinden gelse kocaman plastik palmiyemi bile yiyecek.kayaların kenarını ısıracak kadar vahşiyiz : P keşke koyabilsem plastik bitki , cok güzel dekore edebilirdim kaplumbagamın yasadıgı yeri : (
 
Aynen öyle Februata , benim canavarım da daha ufacık olmasına rağmen harap ediyor bitkiyi...Büyüdüğünde yiyecek galiba.:)Benim bıdık bu yaşta böyleyse büyük kaplumbağa sahipleri ne yapıyor acaba.:)

Bahsettiğim ciddi bir konu , benimki seninki diyemeyiz.Ortada bitki yiyen kaplumbağalar varsa bu arkadaşın kaplumbağası da olabilir.Forumun bir tanesinde yıllar önce paludaryumunda plastik bitki tutan bir arkadaş , yıllar sonra bir hastalığın beraber getirdiği kusmayla o bitkileri kusmuş.Yani siz fark etmeden de uzun süre vücutlarında saklayabiliyorlar.Sebepsiz yere kaplumbağa ölümleri de hep bu tip şeylerden oluyor.İşte minik taş yutan kaplumbağa , plastik bitki yiyen kaplumbağa vs.Kaplumbağayı tehlikeye atmamak ve işi şansa bırakmamak adına kullanmayın derim.Sonuçta onların "göz zevki" diye bir şeyleri yok , size güzel görünüyor diye bu şey kaplumbağanızın canına mal olmasın.

Bitki temizlemek benim için problem değildir diyorsanız canlı bitkileri önerebilirim.28 derecenin üstünde yaşayan bitkiler de var.Mesela benim de yakın zamanda alacak olduğum su mercimeği türlerinin bir çoğu 30 derecenin üstünde bile yaşayabiliyor.Eğer ilgilenirseniz 8-10 tane daha bitki adı verebilirim.
 
tabi ki vardır ben zaten yok demedim :) hemen hemen her tür demiştim 8-10 bitki de tüm türler arasında hemen hemen hepsi ifadesini bozmayacak derecede küçük bir rakam zaten.. canlı bitkileri plastik bitki gibi sabitleyemeyceğiniz için plastik bitkiye zarar veren kaplumbağa canlı bitkiye çok daha kolay zarar verecektir tecrübe ederek görebilirsiniz.. eğer hayvana yanlış bir bakım uygulanmazsa mesela aç bırakmazsanız gidipte plastik bitkileri yemeycektir.. taş yutma konusuda aynı şekilde açıklanabilir.. çoğu taşın üstüne yem kokusu sindiği için onları ağızlarına alırlar ancak sonra mutlaka geri çıkarırlar hayvan da olsalar taşın yenilmeyceğini anlayabilirler :) yanlış bir bakım yapılmadıkça plastik bitkiler sorun olmaycaktır. bir kişinin başına gelmiş bir durumu genellemenin mantığını anlayabilmiş değilim o kişinin yaptığı yanlış bir şey ya da bir dikkatsizlik vs olabilir bunu herkese mal ederek plastik bitki yanlış bir uygulama yargısına varmak bence doğru değil.. hayvanlar zarar vermyorsa saldırıp dağıtmyorsa bence kullanımı yararlı bir şey plastik bitki. ama tabi ki her kaplumbağa bir değil kimileri çok aktif saldırgan olabiliyor.. zaten dikkat ettiysen ben hiç estetik için kişisel görüntü zevki için fln kullanılmalı demedim kullanma sebebi tamamen o hayvanların rahatı için olmalı bunu da tecrübelerimden söyledim.. sadece benim değil daha çoğu kişiden de edindiğim gözlem ve bilgilere dayanarak demiştim üstünde dinlenip uyuyolar fln diye :)
 
Bu bahsettiğim 8-10 tane bitki benim bildiklerim ya da hatırladıklarımdı...Benim bildiklerim dışında da paludaryuma koyulabilecek canlı bitkiler varmış şimdi keşfettim.Burada "Aquatic Plants"e bakarsan bulabilirsin.

mailto:/plants.html

Buradakilerin dışında belki yüzlerce daha 26 derecenin üstünde yaşayebilenler vardır ama belki bazılarının kaplumbağa paludaryumalarına koyulması sakıncalıdır ve belki de bizim bilmediklerimiz vardır.Çünkü kendi doğal ortamlarında türlü türlü su bitkileri var.
 
canlı bitki yaraından çok zararı olan bir konu.. kaplumbağaların zarar vermesi parçalamaları bunun da suyu kirletmesi zararlı olabilcek maddeler içermeleri ve yenilmesi halinde zehirlenmelere neden olabilmesi gibi.. uygun bazı türler olabilir tabi ama kaplumbağa akvaryumunda canlı bitki bana göre kullanılmamalı.kaplumbağanız çok sakin ve uysalsa bitkiye zarar vermyorsa ve uygun bir de bitki olmak şartıyla kullanılabilir.. fakat çoğu kaplumbağa canlı bitkilere karşı sakin tutum içinde olmamakta..
 
Arada virgül kullanırsan anlamak için daha az uğraşacağım.:)

Eğer kaplumbağaların paludaryumuna koyulabilecek canlı bitkiler kullanırsak hiçbir sorun teşkil etmez.Hatta daha önce de dediğim gibi biyolojik filtrasyonun sağlanmasında çok faydası oluyor.Hatta ben kaplumbağam biraz daha büyüdüğünde paludaryumda su mercimeği kullanmayı düşünüyorum.Hem filtrasyona katkı için , hem de besin olarak.

Kaplumbağanın sakinliğini düşünüyorsan hiç koyma daha iyi.Çünkü bir anda esip paludaryumda yenebilecek tüm eşyaları yiyebilir.Bu yüzden plastik bitkiler sakıncalıdır.Ama kaplumbağalara faydalı canlı bitkiler hem çoğu çabuk ürediğinden kaplumbağalara bitkisel besin , hem de suyu temizleme açısından faydalıdır.

Hem de canlı bitkiye ayrı plastiğe ayrı bir davranış sergilemeleri imkansız.Yiyeceği veya saldıracağı varsa 2sine de saldırır.

Neyse ben hangisi faydalıdır hangisi zararlıdır açıkladım.İsteyen kullanır , isteyen kullanmaz.
 
Hem de canlı bitkiye ayrı plastiğe ayrı bir davranış sergilemeleri imkansız.Yiyeceği veya saldıracağı varsa 2sine de saldırır.


kaplumbağaların yeme hissi çok büyük oranda koku duyularına göre hareket eder bu yüzden plastik bitki ile canlı bitkiyi rahatlıkla ayırabilirler. tabi eğer çok aşırı saldırgan bir kaplumbağa değilse.. plastikten aynı yem görünümüne benzer şeyler vermeyi deneyebilirsin önce koklycak ve sonra da anlayıp yemycektir.. bunlar sonuçta gördükleri ve ağızlarına sığan herşeyi yemez.. ayırabilecek yetiye sahiptirler yem ve plastiği buna emin olabilirsin..

kullandığın su bitkisinin de filtrasyona katkısı olduğu gibi zararı da olcaktır sonuçta onlar da kimyasal reaksiyonlar gerçekleştrir ve kaplumbağalar yemeye çalıştıkça parçalayıp dağıtcaklar bunlarda suyu büyük oranda kirletecektir.. tek bitkisel besini canlı bitki şeklinde almak zorunda değiller sonuçta.. kullanılması elzem bir şey değil yani canlı bitki.. hatta yararından çok zararı olcaktır.. su mercimeğini plastik bir kapta da yetiştirebilir sonra ufak parçalar halinde kaplumbağaya verebilirsin bu bence çok daha sağlıklı..

ben de kendime göre açıkladım isteyen istediğini yapar tabi..

virgül konusunda imla kurallarına genelde uyan biri değilimdir biraz uğraşacaksın anlamak için artık, üzgünüm :D
 
Geri
Üst