Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

ecemkoten

Bordo Bereli
Katılım
21 Ağu 2011
Mesajlar
1,587
Arkadaşlar merhabalar bugün birkaç balık aldım. Kapluşların eski akvaryumunu kullandım yani 55 litrelik bir akvaryumum var. İçinde 2 Melek , 2 Valifera , 2 tetra , 2 gökkuşağı , 2 kiraz barb , 2 Plati var. Dolayısıyla akvaryum çok boş kaldı. İçindekilerin sayılarını arttırıcam. Ama bunların yanında yaşayabilicek ne gibi türler önerebilirsiniz ? Canlı doğuran olursa sevinirim :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Ecem çok bilgim olmasa da bu konuda neonlar sürü balıkları.En az 6-8li gruplar halinde bakmanı öneririm.Bir de neonlar sık bitkili akvaryumlarda bakılıyor genelde.
Daha tecrübeli arkadaşlar sana yardımcı olur sanıyorum.
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Yarın hepsinde 6 tane daha falan alıcam zaten :) Akvaryuma bikaç eledoa koydum şimdilik yarında anubias alıcam bikaç tane. Lepistes falan da alabilirim belki. Diğer akvaryum boş kaldı ya kullaniyim dedim :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Lepistes beslemeni öneririm kendileri çok dogurgan :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Bir de canlı doğuranlar için 1erkek 3dişi öneriliyor lepistesler için.
Ama unutma bunlar doğurduğunda yavrular için saklanacak sık bitki veya rafya kullanman gerekecek.
Canlı doğuranlar bir o kadar zevkli ve uğraşması da bir o kadar zor :)

Balıklarının fotoğraflarını da görmek isterim :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Lepistesi bende düşündüm alıcam kesinde Arzu söylediğin bilgiyi bilmiyodum ona dikkat edicem :) Bakalım büyüsünlerde yavru alalım nasıl olucak :)

Fotoğraflar bunlar : ( Eledoa eklemeden önceki hali :) )

mailto:/img856/6527/dsc1553.jpg

mailto:/img40/9311/dsc1555z.jpg

mailto:/img259/8741/dsc1557u.jpg

mailto:/img267/1003/dsc1558i.jpg

mailto:/img857/170/dsc1559x.jpg

mailto:/img39/8919/dsc1560k.jpg

mailto:/img269/375/dsc1564k.jpg

mailto:/img37/7931/dsc1573m.jpg

mailto:/img854/2255/dsc1576o.jpg

mailto:/img818/2886/dsc1578.jpg

mailto:/img840/4158/dsc1579kn.jpg

mailto:/img824/5961/dsc1582pn.jpg



Dizaynın sıfır olduğunun farkındayım :) Fakat bugünkü bütçe sıkıntımdan dolayı alamadım yavaş yavaş döşeyeceğimi umuyorum :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Ecem Hanım konunuza gözüm ilişti ve hemen el atmak istedim. Öncelikle 3 yıldır 150 litre hacme sahip bir akvaryumda balık beslediğimi söyleyerek konuya giriş yapmak isterim.

Bu 3 sene içerisinde Sarı Prenses , Beyaz Prenses , Yunus vb. türlerde cichlid beslemiştim. Sarı Prenses ve Beyaz Prenses'ten yavru aldıktan sonra tür değişikliğine gittim. (Yunus'tan alamama sebebim 300 litre ve üzeri tanklarda beslenmesi gerektiğidir.)

Cichlid türünden sonra ise canlı doğurana merak saldım. Aslında bu merak her zaman vardı bende. Canlı doğuran türleri bu hobiye başlayanlar için ilk adım olarak görülür. Bakım ve çoğalması kişiyi bu hobiye daha da bağlar. Fakat bende yaklaşık olarak 20 adet Lepistes , Molly , Plati , Velifera vardı. Ama bu balık sayısı 1 ayı geçmeden neredeyse 10 katına ulaşmıştı. Yani doğumları kontrol edemez oldum. Erkek balıklar , dişi balıkları sıkıştırdığından dolayı dişi balıklarımı aşırı stres ve yorgunluktan ötürü kaybettim. Erkek balıkları da ben aldığım çiftliğe geri verdim. ( Bulunduğum ilçenin bir köyünde akvaryum balığı çiftliği var ve bu benim için çok büyük bir şans. ) Kalan yavrularla devam ettim yaklaşık olarak 150-160 kadar karışık canlı doğuran yavrusu ve ben. Büyütüp devam etmeye çalışacaktım fakat üçüncü aşama olan Melek balıklarına geçtim.

Melek balıkları çok uysal ve isimleri gibi ''Melek'' gibi dursalar da tam bir yavru balık avcısıdır. Melek balıkları için akvaryumunuz geniş ve yüksek olmalıdır. 40 cm genişlik , 50-60 cm yükseklik. Erişkin bir Melek balığı yüzgeçleri sayesinde 30cm'e kadar ulaşabilir. Canlı doğuran yavrularımın yanına yaklaşık olarak 15-20 adet Melek balığı aldım. Gün geçtikçe yavrularda bir azalma seziyordum. En sonunda 4 tanesini ayırdım. Bayağı büyüdüler ve Melek balıklarından kaçabilecek boyuta geldiler. Tekrar koydum aralarına. Şimdilik sorunsuz yaşıyorlar.

Eğer o akvaryumu balık akvaryumu yapmak istiyorsanız benim size tavsiyem ; Canlı doğuran işine sakın girmeyin derim. Yavrulara bakacak tankınız yoksa , yavruları besleyecek artemia'nız yoksa ( ki bu yem çok pahalı ) bir süre sonra yavrulardan sıkılıp bırakmak isteyeceksiniz. Ondan dolayı eğer birazcık bitki deneyiminiz var ise o akvaryumdan çok güzel bir kiraz karides akvaryumu yapabilirsiniz.

Ya da bitkili bir Neon Tetra sürüsü yapabilirsiniz. Melek balığı için akvaryumunuz çok küçük balıklar 1-2 ay gelişim gösterip duraksama dönemine girecek ve yanık kalacaklardır.

Ben olsam kiraz karides akvaryumu yapardım. Çünkü siyah quartz kum , yeşil bitkiler ve kıp kırmızı bir kiraz karides ordusu. Göze çok hoş görünür :)

mailto:/albums/uu170/Bammbamm83/KirazAgaci2.jpg
Alıntıdır.
Buyurun efendim bu da benden size bir örnek.

Son olarak bu hacimde bir akvaryuma o kadar balığı koymanız pek iyi olmaz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Utku Bey mesajınız bana çok yardımcı oldu bütün bakış açımı değiştirdi diyebilirim. Çok teşekkür ederim.
Sonuç olarak bunu tecrübe edinmişsiniz ve bunu paylaşarak bana çok yardımcı oldunuz.

Bu arada akvaryumun litresini yanlış hesaplamışım. 70 litre oluyormuş kare akvaryumda.

Karidesleri beğenmiyorum :) Aslında benim asıl amacım bu akvaryumu küçük bir bitkili tanka çevirmek. Bitkilerin arasında bu kadar balık olması sorun olmaz sanırım.

Sayıyı arttırmasam devam edebilir miyim bu şekilde beslemeye peki ? Çünkü canlı doğuran olarak plati ve valifera var bitek. Onlarında sayısı sadece 2 şer tane zaten. Sizin sayılarınız kadar olmadıkları için yavru konusunda sıkıntı yaşamam gibi görünüyor. Sadece neon sayısını arttırsam , melekleride büyüyüp diğerlerini yiyecek boyutlara geldiğinde ayrı bir yere alsam bu şekilde devam edebilir miyim ?
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)

Melek balıkları çok yavaş hareket ediyor görünse de yem yiyecekleri zaman çok ani bir hareketle yemi ağızlarına alırlar. Eğer şansınız varsa Melek balıklarını verip dediğiniz gibi Neon sayısını arttırabilirsiniz. Ama yok ise Melekleri büyütmeye devam edebilirsiniz ama yavru alımı biraz zorlaşacaktır.

Karides'in bir güzel tarafı ise şudur ; Bitkili akvaryumlarda uzun süre aydınlatma olacağı için , camlarda , kayalarda , kütüklerde , bitkilerin üzerinde yosunlaşma olacaktır. Fakat karideslerin en sevdiği besin de yosun olduğu için yosunları yok edeceklerdir :) Tabi kişiden kişiye değişir zevkler. Ama dediğim gibi eğer şansınız varsa Melekleri verip , Neon alın. Canlı doğuran ve Neon'un pek sorun yaratacağını düşünmüyorum :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Bizim kapluşların Melekleri yemiceğini bilsem onların yanına koyucam ama yerler :D
Şöyle bir durum var eminönünden aldım ve geri alıcaklarını sanmıyorum bide bana çok uzak. Ama beşiktaşta bir petshop var takas alırlarsa dediğinizi yaparım ama aksi taktirde malesef verebiliceğim bi yer yok :(
Canlı alımı nasıl zorlaşıcaktır peki ? Yavruları ben ayrı bir yerde tutucaktım yemesinler diye zaten ama o zamanda zarar görürler mi ? Yosunlaşma olduğunda elma salyangozu almayı düşünüyordum. Uygun mudur ?
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Evet kaplumbağalar Meleklerin o güzelim tüllerini yer bitirir , Beşiktaş'taki petshop ile aranız nasıl bilemem ama konuşursanız bence alırlar.

Canlı doğuranların ne zaman doğum yapacaklarını bilemezsiniz ben ilk yavrumu pet shop'tan alıp eve gelirken poşette almıştım. Dişi balığı yavruluk yada küçük bir akvaryuma koyup doğurmasını beklerseniz , balığı strese sokup , kaybedebilirsiniz. Ondan dolayı kendi halinde çoğalmaları en doğalı.

Elma salyangozu hakkında pek bir bilgim yok ne yazık ki :(
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Melekleri acil vermem gerekiyor anladığım kadarıyla. Çokta güzeller yaaa :( Peki meleği verirsem Molly alsam canlı doğuran olarak ?

Poşette yavrulaması çok komik olmuş :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Evet ilk tepkim '' Ohoo burada mı başladınız ? '' olmuştu yavruları görünce. Pazardan aldım bir tane , eve geldim bin tane olayına dönmüştü.

Melekler çok güzel balıklardır ve 1-2 ay sonunda size alıştıktan sonra sizin elinizden yem yemeye bile başlayacakladır fakat akvaryum boyutlarınız bakımları için uygun değil. Meleği verip Molly alabilirsiniz. Velifera ve Platy her ay doğum yapmaz. Lepistes 25-30 günde bir , Molly 40-45 günde bir , Velifera ve Platy biraz daha fazla yaklaşık olarak 2 ayda bir doğum yaparlar.

Gün geçtikçe o akvaryumu büyütmek isteyeceksiniz ev ahalisinin tepkisi ne olur bilemem ama benimkiler her defasında kızardı. :) Hep yeni işler çıkartıyorsun başımıza derdi. Eee öğrenci olarak maddi durumumuz da olmayınca mecbur anne-babaya bakardık :)

Dediğiniz gibi Melek verip Molly alabilirsiniz , hatta Neon'u da verip sadece canlı doğuran tankı da yapabilirsiniz. Bu sizin için bir başlangıç olur hem :)

Yüksek müsadenizi isteyerek bu gecelik yorumlarıma son veriyorum. Sporunda verdiği yorgunlukla ancak bu saate kadar dayanabildim , yarın sorularınız olursa tekrar bilgilerim dahilinde cevap vermeye çalışacağım :)

İyi geceler , iyi forumlar.
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Malawi çiklit güzel bir balık. :D
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Evet çok güzeller. Benim sevmemin bir nedeni de o türden para kazanmıştım :) Yavrulamıştı ve onları büyütüp satmıştım. :D Ne günlerdi yahu.
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Ya malawiler bizimkileri yer :) Yoksa bende çok beğendim onları :)

Melekleri elden çıkarıp Molly alcam bakalım nolucak :)

Yavruluk kullanırsam rafyaya gerek yok di mi ? Akvaryumu bitkilendiricem zaten ?
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Yavruluğun hacimi küçük olduğu için balıklarınızın gelişimi yavaş olur. Bitkilendirdikten sonra yavru alırsanız doğal seleksiyon olur yani güçlü olan hayatta kalır.

Rafya da bir çözüm tabii ki ben de rafya kullanıyordum. Bitki yoksa rafya hemen hemen aynı görevi görür.
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Mutlaka kayıplar vericem yani :) Peki yavrulukta biraz kendilerine gelinceye kadar tutsam ? Platilerden biri hamile sanırım adam verirken bu hamile olabilir dedi karnıda azcık şiş :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Büyük balıklardan kaçabilecek düzeye kadar evet yavrulukta bakılabilir :) Ben de gördüm fotoğraflar da.

mailto:/img857/170/dsc1559x.jpg

Sanırım bu :)
 
Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.

Ecem canlı doğuran işine girme :D
Bak ben denedim.
Utku Bey'de tecrübelerini paylaşmış zaten.

Sen o tanka saz, eledoa, zeytin,gül,limon, moss gibi bakımı kolay olan bitkilerden alarak başla.
İçine amerikan tetralarından beğendiklerinden koy.
Akvaryumunda süper bir bitkili tank olur.
Kolay bitkilerle başlayıp bakmayı öğrenirsin.
Ben artık elimde ki bitkileri çoğaltıp satmaya bile başladım :)

Doğru seçimlerle güzel bir akvaryum olacağı kesin :)
 
Geri
Üst