Cvp: Balığı olanlardan tür tavsiyesi.
Ecem Hanım konunuza gözüm ilişti ve hemen el atmak istedim. Öncelikle 3 yıldır 150 litre hacme sahip bir akvaryumda balık beslediğimi söyleyerek konuya giriş yapmak isterim.
Bu 3 sene içerisinde Sarı Prenses , Beyaz Prenses , Yunus vb. türlerde cichlid beslemiştim. Sarı Prenses ve Beyaz Prenses'ten yavru aldıktan sonra tür değişikliğine gittim. (Yunus'tan alamama sebebim 300 litre ve üzeri tanklarda beslenmesi gerektiğidir.)
Cichlid türünden sonra ise canlı doğurana merak saldım. Aslında bu merak her zaman vardı bende. Canlı doğuran türleri bu hobiye başlayanlar için ilk adım olarak görülür. Bakım ve çoğalması kişiyi bu hobiye daha da bağlar. Fakat bende yaklaşık olarak 20 adet Lepistes , Molly , Plati , Velifera vardı. Ama bu balık sayısı 1 ayı geçmeden neredeyse 10 katına ulaşmıştı. Yani doğumları kontrol edemez oldum. Erkek balıklar , dişi balıkları sıkıştırdığından dolayı dişi balıklarımı aşırı stres ve yorgunluktan ötürü kaybettim. Erkek balıkları da ben aldığım çiftliğe geri verdim. ( Bulunduğum ilçenin bir köyünde akvaryum balığı çiftliği var ve bu benim için çok büyük bir şans. ) Kalan yavrularla devam ettim yaklaşık olarak 150-160 kadar karışık canlı doğuran yavrusu ve ben. Büyütüp devam etmeye çalışacaktım fakat üçüncü aşama olan Melek balıklarına geçtim.
Melek balıkları çok uysal ve isimleri gibi ''Melek'' gibi dursalar da tam bir yavru balık avcısıdır. Melek balıkları için akvaryumunuz geniş ve yüksek olmalıdır. 40 cm genişlik , 50-60 cm yükseklik. Erişkin bir Melek balığı yüzgeçleri sayesinde 30cm'e kadar ulaşabilir. Canlı doğuran yavrularımın yanına yaklaşık olarak 15-20 adet Melek balığı aldım. Gün geçtikçe yavrularda bir azalma seziyordum. En sonunda 4 tanesini ayırdım. Bayağı büyüdüler ve Melek balıklarından kaçabilecek boyuta geldiler. Tekrar koydum aralarına. Şimdilik sorunsuz yaşıyorlar.
Eğer o akvaryumu balık akvaryumu yapmak istiyorsanız benim size tavsiyem ; Canlı doğuran işine sakın girmeyin derim. Yavrulara bakacak tankınız yoksa , yavruları besleyecek artemia'nız yoksa ( ki bu yem çok pahalı ) bir süre sonra yavrulardan sıkılıp bırakmak isteyeceksiniz. Ondan dolayı eğer birazcık bitki deneyiminiz var ise o akvaryumdan çok güzel bir kiraz karides akvaryumu yapabilirsiniz.
Ya da bitkili bir Neon Tetra sürüsü yapabilirsiniz. Melek balığı için akvaryumunuz çok küçük balıklar 1-2 ay gelişim gösterip duraksama dönemine girecek ve yanık kalacaklardır.
Ben olsam kiraz karides akvaryumu yapardım. Çünkü siyah quartz kum , yeşil bitkiler ve kıp kırmızı bir kiraz karides ordusu. Göze çok hoş görünür
mailto:/albums/uu170/Bammbamm83/KirazAgaci2.jpg
Alıntıdır.
Buyurun efendim bu da benden size bir örnek.
Son olarak bu hacimde bir akvaryuma o kadar balığı koymanız pek iyi olmaz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.