Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

bebek kaplumbaga soruları....

elrohir

Bronz 4 Üye
Katılım
8 Haz 2009
Mesajlar
44
dun kucuk bır kız cocugu artık bakamıyorum dıyerek bana "ölüm kabı" dedıgınız plastık kabında bır kaplumbaga verdı.
bende nette kısa bır aramayla bu forumu buldum ve uye olup, forumu ıncelemeye basladım. kaplumbaganın kabuk boyu (kuyruk ve bas harıc) 3,5 santım.
guneslenmesı, devıt3 vıtamını, kabuk fırcalanması paladaryum yapılması, beslenmesı konularında malumat sahıbı oldum fakat hala kafama takılan bırkac soru var. yardımcı olacagınızı umuyorum.
elımde eskıden kalma bır akvaryum var fakat anlasılan o kı kaplumbaga bakımı ıcın fazla kucuk. bu haftasonuna kadar da bır paladaryum edınemeyecegım.
-kuru alan yapmanın dısında suyun ıcerısıne cesıtlı yukseltıler yapmam gerekır mı? kuru alana cıkmadan bu yukseltılerden basını suyun dısına uzatıp nefes alması ıcın.
-suyun altında ne kadar sure nefessız durabılıyorlar.
-deneme amaclı olarak 10-15 santım derınlıgındekı bır suya bıraktım. arka ayakları ustune kalkıp yukarıya dogru boynunu uzattı. derın suda yuzmemıs olmasının verdıgı bır acemılık mıdır bu? yoksa nefes alma cabası mıdır?
-basıt sekılde masa lambası ıle aydınlatılıp, kuru alana cıkması ve kabugunun kurumasından bahsedılıyor forumda. sıddetlı bır ısık hayvanın gozlerıne zarar verır mı?
-bu masa lambasını gecelerı kapatmak gerekır mı?
-bası buyuklugunu gecmeyecek kadar yemek verılmesını tam anlamadım. her ogun verılen yemeklerın parcaları mı basının buyuklugunu gecmeyecek, yoksa gun ıcınde verılen yemeklerın toplamı mı basının buyuklugunu gecmeyecek?
-paladaryum ıcıne konulan cakıl taslarının bır standartı var mı? kabugunun altını cızıp zarar vermesı gıbı bır durum yasar mıyım?
- tas yerıne akvaryum kumu koyarsam kaplumbaga sorun yasar mı?
- forumda dogal ortam ıcın bıtkı konulması gerektıgı yazıyordu. bu bıtkıler nelerdır? ne sıklıkla degıstırmek gerekır?
-kuru alan yapımı ıcın gereken malzemelerın ya da platformun kendısının ozel bır adı var mı?
ızmırde oturuyorum ve bana bu konularda yardımı olacak kısılerle gorusmek ısterım.
 
Öncelikle hoşgeldiniz.
Umarım yardımcı olabilirz
*Yükseltilere pek gerek yok aslında yükseltiler olmasada yüzüp nefes alabiliyorlar.
*Kaplumbagalar nefes almak için 4-5 dakikada bir burnunu dısarı çıkartıp nefes alması lazım.
*Adapte olamadığından kaynaklanıyor olabilir.Zamanla alısacaktır.
*Çok şiddetli değil lambanın kuru alana yakın olup kuru alanı sıcak tutması lazım..yani kuru alanın sudan sıcak olcak derecede ısıtılması sart.
*Geceleri kapatırsanız kuru alan soğuk olacaktır.Açık kalması iyi olur:)
*Günde bir öğnde verdiğinz yem miktarı basının boyutu kadar olcak.
*Taşların bir standartı yok..çok küçük olmamasına üzen gösterin.
*Bitki aslında şart olmadığını düşünüyorum.Plastik bitki kullanabilrsiniz.
*Kuru alan yardım almanızı gerektircek kadar zor bir şey değil..Kuru alanı cd kabından,camdan yapabilirsniz..Bununla ilgili sitede "kendi yaptığımız sistemler" adında bir bölüm var ordan sizin yapabilceğiniz iyi bir kuru alan seçebilrisniz.

Dilerim kaplumbaganızla uzun yıllar beraber olursunuz:)
 
cevapların ıcın tesekkurler. bu kadar kısa zamanda cevap geldıgı ıcın ayrıca tesekkurler. kesınlıkle aydınlatıcı oldu.
cd kabından pratık kuru alan yapımına baktım forumda. pek cok baslık altında oldugu gıbı buralardakı fotograf lınklerı ölmus maalesef. o yuzden anlatımlardan pek bır sey anlayıp yapamadım. kendı kucuk (18g x 12y x 30u) akvaryumumda straforla bır deneme yaptım fakat durum ıcler acısı oldu. kabuk buyuklugu 3,5 santım olan bır kaplumbaga ıcın su an daha buyuk bır akvaryum almama gerek var mı? gercı yanına hemen hemen aynı ebatlarda baska bır kaplumbaga daha almayı dusunuyorum ama...

EDİT: gun ıcınde yem verılme programı nasıldır? gun ıcerısınde bır kez mı?
 
Akavaryum küçük malesef.. ama akvaryumun boyutu ne kadar büyük olursa o kdar iyi olur.uzunluğu 60 cm olan bir akvaryum kaplumbaganız yavru olduğu için bir süre idare edebilir:) Bir tane daha kaplumbaga almanızı tavsiye etmem yer ve yem için çıkan sorunlar açısın.
 
sanırım ben bu kırmızı yanaklıyı erken kabul ettım. gozumun onunde o plastık kapta yuzucegım dıye debelenıp durdukca bende sabırsızlanıyorum, ıdeal veya ıdeala yakın bır alan olusturmak ıcın.
haftasonuna kadar beklemesı gerekecek o halde. yanına ıkıncı bır kaplumbaga almayı dusunme sebebım de; forumdan edındıgım bılgılere gore bu hayvanların sosyal bır hayvan olduklarını cıkarsamamdı. yalnız kalmasını ıstememıstım ama dıger tavsıyelerın gıbı buna da uyacagım. ılgın ıcın tesekkurler.
 
Kaplumbagalar doğal ortamlarında belki sosyal hayvanlardır ama akvaryumda yanında biri olması sadece tatsızlık çıkartacaktır:)
Ben tesekkür ederim kaplumbaganıza ilginizden dolayı.
 
Akvaryumu edinene kadar o küçük akvaryuma koyun, kapta olmasından iyidir... Kaçamayacağı şekilde su doldurun ve de ısıtıcıyı mutlaka koyun... Şimdilik kuru alanı cd kabı yapın. Eğik bir şekilde vantuzlayın hatta fazla ararsanız kancalı vantuzlar da var bir tarafı vantuz bir tarafı akvaryuma geçiriliyor askı gibi ve kaydırılabiliyor... Akvaryumu büyütünce büyük bir şey alın ki uzun ömürlü olsun... 100*30*30 bayağı uzun süre gider. Benimki 60*20*25 ve ancak birkaç yıl yetecek gibi çünkü çok büyüyor ve içinde kocaman iki taş olduğundan yüzecek alanı kısıtlandı.. Büyük akvaryuma kuru alan kolay olur... Akvaryumculardan büyük taş alabilirsiniz ve üst üste koyabilirsiniz... Akvaryum su yüksekliği en az 15 cm olmalı.. Daha fazlası kaplumbiş için çok çok yararlı tabi(40 cm yüksekliğe 30-35 cm gibi) Merak etmeyin aayip iyi yüzücü ve tırmanıcılar... Diplerde de dolaşmayı severler... İlk başta filtrenin sesinden korkar afallar ama birkaç günde alışır... Filtre yeri de fazla akıntı oluşturmayacak şekilde ayarlanmalı.
 
Beslenme ile ilgili de beslenme başlığında gerekli bilgileri bulabilirsiniz. Yine soracağınız bir şey olursa konu açabilir ya da burdan sorabilirsiniz aklınıza takılan herhangi bir şeyi. Foruma hoşgeldiniz.
 
kaplumbagayı benım tecrubesızlıgıme teslım etmedıgınız ıcın ve herkesın hosgeldın dıleklerı ıcın bıraz gecte olsa sımdı tesekkur edeyım. tesekkur ederım.
ogleden sonra kucuk olan akvaryumuma tasıdım ve cd kabından kendımce bır kuru alan olusturdum. fakat bugun dısarı cıkamadıgım ıcın eldekı malzemelerı kullandıgım ıcın. sadece platformu kaplayabıldım. kuru alana cok ender cıkıyor ondan da bakınıp gıdıyor zaten. reptofılter bulabılırsem akvaryumla beraber alacagım. ızmıre set satan bı yer bıldıgınız varsa telefonunu alabılırım.
beslenme ıle ılgılı forumda guzel lısteler gordum. fakat gun ıcerısındekı öğün sıklıgı bılgısı gorememıstım o zaman.
 
İzmir de reptofilter satan bir yer vardı diye hatırlıyorum İzmir den bir üyemiz yazmıştı hatta foruma, reptofilterla alakalı başlığa bir göz atın umarım yanlış hatırlamıyorumdur.

Gün içinde yavrular için sabah ve akşam yemlemek en idealidir. Her gün aynı saatlerde yem verirseniz size alışması ve düzenli bakım şartları olması açısından iyi olur. Ayrıca yerse öğlenleri de yeşillik ve ya meyve ve sebzelerden de verebilirsiniz 2-3 günde bir.
 
gecıcı kucuk akvaryumumda forumda verılen tarıflere gore en uygun yasam alanını olusturdum. 12 santım su derınlıgı oldu ancak, kuru alan ve cıkması ıcınde rampa yaptım. su sıcaklıgına ozen gosterıyorum. dıpte yutamayacagı buyuklukte akvaryum cakılı dosedım.
kaplumbagada suda yuzuyor, dıpte eselenıyor fakat kuru alana hıc cıkmıyor. sureklı rampanın ustunde sadece kafası ve kabugun ustu su ustunde olacak kadar bır yere tırmanıp orada duruyor.
ıyıce yukarıya cıkması ıcın kuru alana yapay bıtkıler koydum. akvaryumun sulu kısmının ustunu kapattım ve kuru alanın ustune ıse masa lambası ıle aydınlattım.
sımdı de eskı plastık kabında gunese cıkarttım. kabın bır alanını da golgeye denk getırdım ama bakıyorum, guneste cok az durdu. sureklı golgede dolasıyor.
kabugunun kurumasından hoslanmayacagı bır durum olabılır mı? kabuk degısımı veya baska bır rahatsızlık. kabuguunn uzerınde sıyah kire benzer lekeler var. dun fırcaladım. hala varlar.
yapmam gereken bır sey var mı? yoksa alısma surecı mı bu da?
 
Gölgeye kaçması normal:) ama siyah lekelerin alışma süreci ve kabuk değişimi ile alakası olduğunu düşünmüyorum..taşlardan oalbilirmi?
 
taslarla ılgısı olabılır mı? olabılır. su ankı bılgı duzeyıme bakacak olursak, "bılgısayar basında cok oturuyorsun ondandır sıyah lekeler" desen kabul edebılırım :)
bugun yenı taslar alayım. kuru alana cıkmama durumu ıcın ne yapabılırım. neyı sevmemıs olabılır? ya da neden tercıh etmıyor olabılır acaba?
 
Benim kuzenimin koyduğu taş nedeniyle kablumbagalarının üzernde siyah lekeler oluşuyorduda:)
Kaplumbaga çıkamıyor olabilirmi? kuru alanın zemini kaplmbaganızı rahatsız ediyorsa bu yüzdende çıkmayabilir.Çıkması için kuru alanın sudan sıcak olmasıda lazım:)
 
Leke derken benek gibi mi yoksa farklı mı? Büyüme döneminde kabuk aralarında siyah şeritler oluşması normaldir.
 
kabuk arası sıyahlıklarmıs gercekten. kabuk cızgılerı arasında sıyah sıyah cızgı veya bırkac tane cızgı yakınında kucuk leke seklındeler.
dun buyuk bır akvaryum aldım. guzel bır hava fıltresı, yenı taslar, yem, devıt3. kuru alan da cd kabından. dun kuru alanda geceledı. su an hersey yolunda gıbı. haftasonu yanına bır kaplumbaga daha almayı dusunuyorum. bunun ıcınde ıkı sorum olacaktı.
1- tam olarak ne kadarlık bır hızla buyuyorlar acaba? ıkı kaplumbaga ıcın kısa surede kucuk kalabılecekse yenı akvaryum almayacagım cunku.
2- yenı kaplumbaga ıcın dıkkat etmem gereken bırsey var mı? aralarında uyumsuzluk veya kavga olma ıhtımalı nedır?

bır de; kabuk degısımı sırasında guneslenmeye cıkartmam dogru olur mu? ne zaman dogrudan gunese koysam cogunlukla golgede duruyor.
 
1-Büyüme hızı akvaryumun boyutuyla bağlantılıdır alan büyük olursa hızlı büyür:)

ıkı kaplumbaga ıcın kısa surede kucuk kalabılecekse yenı akvaryum almayacagım cunku.
Ne demek istediniz anlamadım:S

2-İllaki alacağım diyorsanız dikkat etmeniz gereken şey sağlıklı bir kaplumbaga seçmek olabilir:) Aralarındaki uyumsuzluk kesn olur diyemeyiz.. her iki kaplumbaga arasında uyumsuzluk olmuyor çünkü.Ama olursa yerlerini değiştirmeniz gerekecektir kötü sonuçlanmaması açısından.
Güneşlenmesinin bir zararı olcağını düşünmüyorum zaten gölgeye gidebilcek bir yer var:)
 
"...ıkı kaplumbaga ıcın kısa surede kucuk kalabılecekse yenı akvaryum almayacagım cunku..."
ıkıncı kez okuyunca ben mı yazmısım bunu dedım :) "akvaryum" yerıne "kaplumbaga" yazacaktım.
demek ıstedıgım. su ankı akvaryum boyutu forumda tavsıye edılen ebatlardan bırazcık daha kucuk. daha buyugunu almak ısterdım ama ımkanlar el vermedı. bu akvaryumun mumkun olan en uzun sure yeterlı kalmasını ıstıyorum. ıkıncı bır kaplumbaga alırsam ve ıkısı de kısa surede (1 seneden az) buyurse bu sefer sıkısıklık olacaktır. bu yuzden ıkıncı bır kaplumbaga alıp almamaya karar veremedım. fıkrınızı merak etmıstım. :) akvaryum boyutu 40y x 20g x 50u
 
bir kaplumbaga daha almanızı gerektircek bir durum yok en azından benim düşüncem:)
Hem sosyal hayvan değiller hemde yer ve uyumsuzlukda sorun olabilir:)
 
Geri
Üst