Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Boğulmakta olduğunu farkedersek ne yapabiliriz?

olivia-peter

Bordo Bereli
Katılım
14 Tem 2013
Mesajlar
1,969
Birkaç gün õnce akvaryum önünde varlığımı hissettirmeden kapluşları gözlemliyordum. Herzamanki gibi mango kõkünü lunaparka cevirmis oynuyor ısırmaya çalışıyorlardı. Birtanesi küçük parçalar koparmaya başladı ama ağzından atıyordu parçaları biranda yutkunmaya başladı akvaryumun köşesine gitti kuru alandaki gibi ağzını açmaya başladı sonra yüzeye çıktı yutkunmaya calışıyordu sanki sonra hızlı bir şekilde dibe indi kafasını eğdi baloncuklar çıkardı :( tekrar yüzeye çıktı ve sakinlesti kuru alan rampasına tutunup 5 dk kadar kıpırdamadı . Sanırım boğuluyordu ve kurtuldu düzeldimi diye anlamak icin yem uzattım yeme bile gelmedi :( normalde çılgına dõnerdi. Yaklaşık 15 dk sonra yüzmeye devam etti ve yeme tepki verdi.

Sizinle paylaşmaktaki sebebim ise birkac soru soracak olmam. Çünkü o anda inanılmaz panik oldum ve üzüldüm ne yapmam gerektiğini bilmediğimi ve hatta yapılabilecek birsey olup olmadigini bile bilmedigimi farkettim, :(

Õncelikle boyle bir boğulma durumunda yapabilecegimiz birsey var mı? Malum veterinere ulasmak ya da tecrube danışmak icin vakit yok.
Kaplumbagalarin dogası geregi yabancı cisimle bogulmadan kurtulma yõntemi var mi?

Õnlem olarak mango kökünü sık sık kontrol edip kopabilecek parçaları kesiyorum bunun dışında ihmal ettigim bir nokta var mi? Kendimi de çok suçladım açıkçası :(
Parçayı dışarı attığını düşünüyorum fakat uzakta olduğum icin gormedim yutmuş oldugu durumları düşünürsek sindirim sistemine zarar verir mi ? Oyle bir durumda yapabilecegimiz birsey var mı?

Çok soru sordum fakat sahip oldugunuz tecrubeler ve bilgiler varsa bu konuda paylaşırsanız cok memnun olurum eğer birdaha bõyle birsey yaşarsam birseyler biliyor olmayı istiyorum :(
İnsallah ne ben ne de başkası boyle birsey yaşamaz :(

Bu arada konuyu hangi bölümden açmam gerektiğini tam olarak bilemedim kusura bakmayın. Dogru foruma taşırsanız sevinirim.
 
Bu durum için görüldüğünde yapılacak tek şey hayvanı bir süre daha sığ bir kaba almak. Komple kuru yere çekmek çıkarmasına mani olacağı için işe yaramaz. Su gerekli ama o esnada yüzeyde durmak içinde çaba sarfetmeyecek olması kolaylık.

Çoğunlukla ısırdığı parçayı tekrar çıkarırkar. Sorun daha ufak ve boğazına kaçan bir parçada olmuştur. Geri çıkarırken ters ve çıkıntılı tarafı takılmıştır. Ufak parçayı yutsada büyük sorun olmaz ve çıkartır. Belki çok çok az vakada boğaza yada sindirim sistemine takılıp kusarak yada dışkılayarak çıkaramama ve sonucunda hayvanın ölümü meydana gelebilir. Boğaza takılmaya bu hayvanlarda uzman veteriner müdahale edebilir ama sindirim sistemine Türkiye de bildiğim kadarıyla operasyon yapan yok.

Benim aklıma gelen özel bir yöntem yok, tek şans fazla yem ve devit verip kusturmak olabilir.
Geçmiş olsun.
 
Cvp: Boğulmakta olduğunu farkedersek ne yapabiliriz?

çıkaramadığı bir cisim olursa devit sindirim sistemini yağlayacağı için yapacağı tahrişi aza indirir. marul kıvırcık gibi yumuşak lifli gıdalarda yutması için çözüm olabilir. ince işlerde kullanılan düz ince fakat küt uçlu cımbızlar vardır. yapı marketlerde var bunlardan. bununla ağzını açtığında cisim gözüküyor ise ağzını açtığı sırada uç kısmı sokulur ve cisim çekip alınabilir. ama bu işlem gayet sakin ve titiz yapılmalıdır. hayvana zarar verilmemeli.

mailto:/2nw1pw7.jpg

mailto:/azct41.jpg
 
Cvp: Boğulmakta olduğunu farkedersek ne yapabiliriz?

Merak etme hazmedemese kusar.Eğer boğazına takıldıysa kıvırcık vs gibi şeyler ver.Aynı Cem abinin dediği gibi.Yem yememesinin sebebi bu olabilir.Kusarsa korkma gayet iyi Hayri de kusmuştu.

Cem abi dediğini veteriner yapsa iyi olmaz mı?
Tek bir yanlış harekette hayvan zarar görebilir.
 
Cvp: Boğulmakta olduğunu farkedersek ne yapabiliriz?

el yatkınlığı yoksa tabiki yapılmamalı burcu bu riskli. bu tavsiye olmadık bir zamanda gerçekleşirse yapılacak iş. hayvanın ağzını aç kapa yapması da gerekli ağzı kapalıyken zorlama olmaz ve ağzını açtığında o cisim gözükmeli.
 
Cvp: Boğulmakta olduğunu farkedersek ne yapabiliriz?

Evet Cem abi bencede
 
O anda yapabilecek birsey yok demekki :( Umarım böyle birsey hicbirzaman olmaz. Tesekkurler
 
Cvp: Boğulmakta olduğunu farkedersek ne yapabiliriz?

Öncelikle geçmiş olsun,sana bi tavsiyede bulunmak istiyorum böyle boğulma durumlarında hayvanı sudan çıkarma derim.Daha sığ bir kaba alabilirsin Emre abinin dediği gibi, suda olmasının sebebi tükrük bezlerinin olmaması ve doğal olarak sen sudan çıkarınca yutacağı varsada yutamamasıdır.
Konu dışı ama yakın konu olduğu için o bilgiyide paylaşabilirim sanırım.Sık rastlanan durumlardan biri olan dış filtre emiş borusuna yakalanan yavru kaplumbağaların öldü sanılıp bırakılmamasını söylemek istiyorum.Nedeniyse erken fark ettiyseniz muhtemelen ölmemiş,bayılmıştır.İnsandan örnek vermek gerekirse,bizlerin boğulma durumunda vücut kendini kilitleyip oksijen yetersizliğinden dolayı yaşamsal organlar dışında (beyin ve kalp) tüm organlara oksijen akışını keser.Kalp atışımız dakikada 10-15 e kadar iner.Bu atışı hissedemediğimiz için öldü sanırız.Halbuki beyin ölümü gerçekleşmesin diye tüm oksijen beyne yönlendirilir.Bu şekilde bilinci kapalı olarak 11 dk hayatta kalabiliriz.Kaplumbağalara gelirsek onlar bizden daha az oksijene ihtiyaç duyarlar bu nedenle bu süre onlarda daha uzundur.B


Bu tür boğulma durumlarında hayvanı daha sığ bi kaba alarak bilincinin açılmasını beklemeliyiz.
 
İlave bilgiler çok iyi oldu Okan. Bu hayvanlar yapısı gereği ölümleri daha geç anlaşılan canlılar. Özellikle sürüngen özelliklerinden metabolizmayı sıfıra yaklaştırma yetenekleri bu konuda diğer canlılara göre daha geç ölüm tespiti yapılmasına sebep oluyor. Kış uykusuna girincede öldü diye gömülen çok hayvan oldu.
 
Cvp: Boğulmakta olduğunu farkedersek ne yapabiliriz?

Abi bu paylaştıklarımı daha sonra bir başlık altında ele almayı düşünüyorum, burda kaybolabilir.Sık rastlandığı için herkesin bilmesi gerekiyor.
 
Çok iyi olur Okan. Hemde herkes bilgilenmiş olur.
 
Geri
Üst