Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Deride Pembelikler

Faruk_Can_Durmuş

Bronz 4 Üye
Katılım
30 Ağu 2020
Mesajlar
50
Herkese iyi forumlar

Kırmızı yanaklı kaplumbağam 4 yaşında ve 15 cm kabuk boyunu aşkın. Herhangi bir hastalık belirtisi olmaksızın çok sık kuru alanda vakit geçiriyor özellikle geceleri. Bir iki aydır durum böyle. Bununla ilgili olabileceğinden şüphelendiğim bir durum var. Boyun altı ve alt bacak içlerinde yoğun olmak üzere genel olarak deride pembelikler gözlemliyorum. Gri-yeşil olması gereken yerler gri-pembe-yeşil seyrediyor. (Alt kabukta yok) (Üşümeye bağlı bir durum mudur? Eğer böyleyse ciddi bir sıkıntı mıdır? Hasta olma olasılığını ne ölçüde arttırır? Daha önce olmayan durumlardı bunlar. Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
(Fotoğraflarda flaştan ötürü morumsu görünüyor normalde açık pembe)
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20211023_225322.jpg
    IMG_20211023_225322.jpg
    3.2 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG_20211023_225316.jpg
    IMG_20211023_225316.jpg
    2.9 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG_20211023_225309.jpg
    IMG_20211023_225309.jpg
    3 MB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20211023_225303.jpg
    IMG_20211023_225303.jpg
    3.5 MB · Görüntüleme: 9
  • IMG_20211023_225255.jpg
    IMG_20211023_225255.jpg
    3.2 MB · Görüntüleme: 9
  • IMG_20211023_225150.jpg
    IMG_20211023_225150.jpg
    3.1 MB · Görüntüleme: 12
Hayvana yem, yiyecek, olarak neler veriyorsun? Oranları nedir?

Vitamin veriyor musun? Veriyorsan ne oranda veriyorsun ekstra birşeyler veriyor musun? Yada kabuğa birşey sürüyor musun devit vs.

Hayvanın yüzme ve yürümesinde bir problem var mı?

Başını içeri aldığında gözleri de içine giriyor mu dışarıda mı duruyor? Su içinde de olsa uyuklama hali var mı?

Gece ısıtma lambası var mı?
 
Sera Carnivor, Mineral, Royal, Tetra Reptomin ve JBL Agil veriyorum. Haftada 1 günü aç ve 1 günü sebze-meyve ile geçiriyor. Akvaryum su değişiminde aylık yada 6 haftalık periyotta bir de çiğ kıyma veriyorum.

Haftada bir yemine 2 damla şeklinde Devit-3 veriyorum ve kabuğuna da ayda 1 uyguluyorum

Yüzme ve yürümede hiçbir problem yok. Başını içeri çok sık almıyor hep böyleydi ama aldığında tümüyle alıyor. Uyuklama haline gece hariç rastlamıyorum. Gece ısıtma lambası malesef yok en yakın zamanda temin edeceğim

Üşüme haricinde bir durum mu sizce? Neyden şüphelendiniz?
 
Eti çiğ verme kaynayan suda 1-2 dakika pişsin.

Deviti bırak. Hayvan hem carnivordan hem de mineralden fazlasıyla alıyor.

Ön kısımdaki kızarıklık karaciğerde arka baldır ve çukurdaki kızarıklık böbrekte sıkıntı olduğuna işarettir. Ben tam seçemedim. Ön kısmı ayaklarıyla kapamış. Bu bölgelerde şişkinlik yani ödem de mevcutsa sorun biraz daha yüksektir.

Bu verdiklerin harici birşey vermiyorsan şöyle yapalım. Aç günü iptal et. Bu vücuda gıda girmeyince yağ depolama eğilimini artırır. Biraz obezlik hali var.

Meyve verme, fruktoz yani şekeri fazla alması iyi değil. Bu karaciğerde birikiyor yağa dönüşüyor. Yeşillik sebze verebilirsin. Yalnız roka, reyhan maydanoz gibi bitkileri verme bunlar böbrekleri zorlar.

Carnivoru iki gün yapıp minerali 1 ay keselim. İki carnivor bir mineral stick yeme denk oran içerir. Vitamin fazlalığından kaynaklı bir problem de olabilir. Meyve normalde menülerinde olan birşey değil belki birisi haricen dokunuyor olabilir.

1 ay böyle devam edelim sonuca bakalım.

Su soğuk yada dış ortam sıcak mı? Yaz ayları dış ortam sıcak olduğu için alanda uyumayı tercih ediyorlar.

Su yüzeyinde tutunacağı tünek yada bir yer yoksa ve su tabanında uyumayı sevmiyorsa bir sebepte bu olabilir. Her hayvan farklı yerlerde uyumayı sever.
 
Dış ortam su dengesi gayet iyi aslında. 28 sabit su, dışarısı da 30-32 arası seyrediyor.

Dediğiniz beslenme şeklini uygulayacağım. Obezlik hali yok bence. Obez hayvan görmüştüm çünkü. Biraz bizim selfie çekmemiz gibi açıdan sanırım :D

Tabanımda silis kum yok. Bu böbrekler için ciddi sorun teşkil eder mi? Hani yemesi gerekiyor diye diyorum.

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim
 
Dış ortam 30-32 derece oluyorsa o sıcaklık çıkmasını teşvik ediyordur.

Tam bir obezlik gözükmüyor hafif bir yağ bağlama, tabi resim açısınında etkisi olabilir. :)

Silis kum şu açıdan faydalı olur hayvan tabana inip eşelenip dolaşır. Enerji yakar, bacaklar çalışır. Hareketli olması böbrekleri çalıştırır. Kaslar çalışır, kan dolaşımı rahatlar. Ödem varsa atılır. Taban boş olunca oyalanacak birşey olmuyor kendini kuru alana atıyor belki de. Kum olsa tabana oturup su içinde de uyuyabilir. Bazıları kumu eşeleyip kendine yer ayarlayıp üstüne oturuyor. Kumu seviyorlar.

Kum vitasand pro-78, 0.7 mm sarı silis kum olacak.

Dişi olsa yumurtlama hadisesi olabilir derdik ama vatandaş erkek.
 
Dış ortam 30-32 derece oluyorsa o sıcaklık çıkmasını teşvik ediyordur.

Tam bir obezlik gözükmüyor hafif bir yağ bağlama, tabi resim açısınında etkisi olabilir. :)

Silis kum şu açıdan faydalı olur hayvan tabana inip eşelenip dolaşır. Enerji yakar, bacaklar çalışır. Hareketli olması böbrekleri çalıştırır. Kaslar çalışır, kan dolaşımı rahatlar. Ödem varsa atılır. Taban boş olunca oyalanacak birşey olmuyor kendini kuru alana atıyor belki de. Kum olsa tabana oturup su içinde de uyuyabilir. Bazıları kumu eşeleyip kendine yer ayarlayıp üstüne oturuyor. Kumu seviyorlar.

Kum vitasand pro-78, 0.7 mm sarı silis kum olacak.

Dişi olsa yumurtlama hadisesi olabilir derdik ama vatandaş erkek.
Evet erkek olduğundan kumu da pek önemsememiştim.

Kumla temizlik zor olmuyor mu? Cidden bu kadar sevecekse koymak istiyorum. Ama temizliğinden çok çekiniyorum. Süreç nasıl işliyor temizlikte? Bir de su bulanmıyor mu? Yada iç filtreden o kalınlık rahatlıkla geçebilir. Bu durum sorun teşkil etmiyor mu?
 
Erkekler kök altında kaşınmayı da seviyorlar. Bu mango (mangrow) yada mopani kökü olabilir. 10-15 ende ve 30-35 cm boyda düz yere konduğunda altına gireceği boşluk olan bir kök lazım. Bunu seçerek almak lazım. Netten alımda bu biraz şans işi oluyor. Uygun gelmeyebilir.

Silis kum ağır kumdur. Sadece filtre civarında hayvan eşelenirken havalandırırsa filtre çekebilir bunu sünger tutuyor. Çok sıkı olmayacak şekilde sünger yerine elyaf konursa elyaf daha iyi tutar. Olduki motora kaçsa bile ufak taneli olduğu için bir sorun teşkil etmez. Bu sebeple filtre arızası hiç duymadım.

Kumu aldığımızda ufak leğende el yakmayacak suda ufak partiler halinde mıncıklayarak yıkıyoruz. Tozunun gittiğinden emin olana kadar suyu doldur boşalt yapıyoruz. Sonra yavaşça akvaryuma döküyoruz. Ne kadar yıkasakta bir miktar toz oluyor. Bunu filtre ile topluyoruz. Filtreyi ilk yarım saatte, bir saat sonra ve gece yatarken birkez daha temizliyoruz. Ertesi sabah birkez daha bu süreçte bir kısmı tabana oturuyor. Bunları zamanla yaptığımız genel temizliklerde elimizle karıştırıp tozu havalandırarak suyu alıyoruz. Birkaç temizlik sonrası tamamen temizleniyorlar.

Bulanıklık çok yoğun olursa kumu karıştırıp havalandırarak bir miktar bulanık suyu alıp yerine temiz suyu yavaşça dökerek süreci kısaltabiliyoruz.

Vitasand sterilize ettiği için tercih sebebi. Ama toz oluyor.

Kirlenme hadisesinde dip süpürgesi yada diğer adıyla dip sifonu kullanıyoruz. Bunda mavi pompası olan resun marka 2.10 metre uzunluğundaki pompa en kullanışlısı.

Screenshot_20211026_133439_com.android.chrome.jpg


Bunun ucundaki yeşil aparatı çıkarınca çekim daha iyi oluyor. 1-2 cm mesafeden kirleri çekiyoruz. Yine de bir miktar kum çekilebiliyor. Bunu kurtarmak için akvaryuma ait kimyasal değmemiş bir kova alıyoruz. Su çekimine başlayınca alt ucu kovaya bırakıyoruz böylece bir elimiz boşa çıkıyor. Kova dolunca pompayı çıkarıp içini boşaltıyoruz. Kovayı tuvalete yavaşça boşalttıktan sonra tabandaki kiri kumdan ayırmak için bir miktar temiz su koyup çalkalıyoruz. Kir kumdan ayrışana kadar birkaç kez yapıyoruz sonra kumu akvaryuma döküyoruz. Bunu her kova dolduğunda yapmaya gerek yok. Temizlikle işimiz bitince son aşamada yapsak olur. Elimiz işe yatkınlaştıkça kum çektirme o kadar olmuyor.

Gelelim kir temizliğine önce yüzeydeki kirleri alıyoruz. Sonra hayvan eşelenirken kum içine gömdüğü kirleri elimizle kumu karıştırıp yüzeye çıkarıyoruz onları da alıyoruz. Bu çekim işinde plakalara dikkat etmek lazım. Onları elimize gelirse alıyoruz. Sifon çekerse çıkarmak biraz uğraştırıyor. Bunun için sifonun ağzından su doldurup ters çevirerek boruyu boşaltıyoruz. Su dökülürken sifon ağzına doğru plaka parçası inip çıkıyor.
 
Çok teşekkür ederim cevabınız için

Mango kökü zaten kullanıyorum tarif ettiğiniz gibi. Kumu düşüneceğim çok iyi açıklamışsınız. Temizleme aparatını zaten haftalık dip alırken kullanıyorum.
 
Geri
Üst