Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Dış Filtre Hakkında.

xgviper

Bronz 5 Üye
Katılım
27 Ara 2016
Mesajlar
20
Merhaba arkadaşlar,
malzemelerim geldi ve ufaktan kuruluma başladım.

sorum şudur ki dış filtre boruları kesme biçme işleri ile uğraşmayayım diye ek boru aldım ve 2 ayrı boruyu uzun uzun kullandım. dolayısı ile debide düşüş var. sirkülasyondaki yavaşlık hariç hiç bir zarar söz konusu olur mu? 

yanı hortumları uçtan uca olabildiğince kısa kullanmak şart mı?
 
Cvp: Dış Filtre Hakkında.

xgviper' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar,
malzemelerim geldi ve ufaktan kuruluma başladım.

sorum şudur ki dış filtre boruları kesme biçme işleri ile uğraşmayayım diye ek boru aldım ve 2 ayrı boruyu uzun uzun kullandım. dolayısı ile debide düşüş var. sirkülasyondaki yavaşlık hariç hiç bir zarar söz konusu olur mu? 

yanı hortumları uçtan uca olabildiğince kısa kullanmak şart mı?
Ben bu konudaa bilgili olmama rağmen mantıken saate 600lt hour olan filtre 570 düşer(örnek verdim) bu sana sorub olmayacaksa problem yok
 
Ek boru ne için kendi orjinal boruları kısa mı geldi. Bir de dış filtre akvaryumdan aşağıda olacak.

Kullandığın malzemeler nedir ?
 
Cvp: Dış Filtre Hakkında.

cem sorunu tam olarak anlayamadım. 
kullandığım malzemeler dış filtre ve yanında gelen standart emiş ve atış aksesuarları. 
ben sadece ek olarak hani kutu içinden gelen 2mt lik boru yetmezse diye 2mt daha boru aldım ve 
emmeye 2mt, atış borusuna 2mt boru kullandım. boru dediğim 16-22 hortum:)

debide düşüş var biraz ama yukarıdan atış borusunun verdiği su inanılmaz ses yapıyor. yarın artık suyun iniş yaptığı yere bir ekleme yapmalıyım, inen suyu yumuşatmak için. 

bu arada konu dışı olacak ama malzemelerim geldi anlayacağınız üzere. kurulumu yaptım bugün. 
şimdi ise ufak tefek düzenlemeler ile uğraşıyorum:)
 
hortum tek parça mı çıktı normalde iki tane olur.

Neyse hortumlar biraz bol olacak biçimde akvaryuma ulaşmalı. Çok uzun değil. Gergin olacak kadarda kısa değil.

Su veriş kısmındaki borunun ucunda tıpa var ise onu çıkar su önden aksın. Bu şekilde dairesel sirkülasyon iyi olur. Borunun şelale deliklerini yukarı çevir. Önden su çıkışında bu delikler altta yada yanda olursa debiyi düşürür.

Ses hayvanlar açısından dert değil ama sen rahatsız oluyor isen geceleri su hizasına indir.

Tabi biraz afaki oldu. Anlatabildim mi bilmiyorum. Mümkünse resim atabilirsen daha net bilgi veririm. Bir tane su veriş borusunun bir tanede filtreden bu borulara kadar olan hortumların geniş açı resimlerini.
 
Cvp: Dış Filtre Hakkında.

tek parça çıktı, yaklaşık 2-3 mt kadar. bende önceden bildiğim için ek bir hortum daha almıştım. 
hatta renk farkı sebebiyle in - out ayrımına da yarar dedim:) o işin başka bir boyutu.

tıpa var, birazdan dediğin gibi onu çıkartıcam ama delikleri aşağı çevirmem haricinde ne tur bir debi düşürücü etki olur onu anlamış değilim açıkçası:)

opsiyon 2. olarak düşündüğüm bir şey de o yağmurlama aparatı (delikli boru) bir adet daha edinip ucuna ekliyeceğim ve diğer tarafa (akvaryumun tüm boyu şeklinde) su sirkülasyonu yapacağım.  
iyi izah edemediğimi düşünüyorum şöyle ki şimdi su girişi sağ tarafta ya, sol tarafa da bir hortum ile ek yapacağım.  hem bu deliklerden akan suyun tazziği düşer hemde iyi bir sirkülasyon elde ederim diye umuyorum. 

açıkçası şimdi biraz kötü yaptığımı düşünerek bu sistemi odama kurdum:) açıkçası hayvanın çok umursayacağını sanmıyorum ama ses gerçekten rahatsız edici bir halde. 

resimleri ekliyorum tavsiye ve fikirlerinizi eklerseniz sevinirim. 
kum biraz seyrek şu anda hepsini temizleyemedim soğuk hava şartları sebebiyle 2-3 gün içinde kum daha dolu bir hal alacak...

son olarak şuna da dikkat ederseniz sevinirim. çekiş borusu biraz yüksekte... bariz şekilde yüksekte. onu indirmek için ne yapabilirim? eheim ön filtre alayım dedim 20cm diyor ama alternatiflere açığım:) 
sebep olarak pek tasvip edilmese de dip çekimini olabildiğince minimal yapmak istiyorum. üşengeçliğimden değil, oluşan biyolojik sistemin olabildiğince az bozulmasını istediğimden dolayısı ile dış filtrenin dibe yakın olması lazım ki olabildiğince kaba kiri çeksin. 
kumlar ile akvaryumun sağ ve solunda yükseklik verip orta tarafta çukur bir sistem yapağım. ve sirkülasyon sebebiyle kaba artıkların ortaya sürüklenmesini sağlamaya çalışacağım...

bunlar sadece düşüncelerim, doğru diye savunmuyorum ama yönlendirmelerinize açığım.

20170103_232735.jpg


20170103_232956.jpg


20170103_232716.jpg


20170103_232839.jpg


20170103_232746.jpg


20170103_232816.jpg
 
Şimdi su çıkış borusunu ön tapayı çıkarıp aynı köşede arka camdan ön cama konumlandır. Bu haliyle su turtle bank'a doğru gittiği için sirkülasyon hayvanın çıkmasını zorlaştırır. Akvaryum büyük debi düşürücü birşey yapma.

Su oranı çok düşük suyu yükseltip turtle bank'in çevresini mukavva karton ile çerçevele. Bu kaçmasını engeller.

Su emiş borusunun boyu makul seviyede. Kaplumbağalar kum üzerinde yürürken, dışkılarını yiyip parçalarken ve eşelenirken pislikleri kaldırır. Bu da filtrenin çekmesine yardımcı olur. Daha aşağıda olursa hayvan kirle birlikte kumu da havalandıracağı için filtre kumu da çeker.

Su emiş borusunu turtle bank'a yasla. Onunda yerinden oynamasını önler. Şu haliyle kirli su yanında filtreden çıkan suyu da emdiği için performansı düşüyor. Dediğim gibi su çıkış borusunu arkadan ön cama doğru kısa olan cama vantuzlayıp ön tapasını çıkar. Suyu yükselttiğinde geceleri boruyu suya hizalarsın ses gider.

Dalgıç florasanı aynı hizada su üstüne konumlandır. Bunlar bir süre sonra içine su alıyor. Bunu ısıtma lambasını kapadıktan sonra uyuma saatine kadar yakıyoruz. Yani 19:00-20:30 veya 21:00'de. Sabaha kadar açık kalmasın uyumuyorlar. Gece sokaktan gelen loş ışık veya ledli kendinden fişli gece oda lambası olabilir. Bu loşluğu istememizin sebebi hayvan gece nefes almak için hareket ederse gözüne dalaşabilecek ürünleri görmesi için. Bu da sabah ısıtma lambası yanana kadar yanacak. Ya da gün ağırana kadar.

Su ısıtıcı yok mu ? Isıtıcı tam batan model ise onu dalgıç florasan hizasında dipten 10 cm yukarda yatay konumlandır. Dik konumlandırmalı ise su veriş borusu arkasındaki köşeye konumlandır.

Ek boru alma dediğim gibi konumlandırıp ön tapayı çıkardıktan sonra delikleri yukarı çevir. Bu şelale işi sirkülasyona yardımcı olmuyor hangi akla hizmet yapmışlar bilmem. Gürültüden başka işe yaramıyor.

Yeşil hortumun boyu uygun siyah olan ise fazla. Bu alttaki dolabın içine filtre sığabiliyorsa hortumlar ve fiş kablosu için arka kısmında 8 cm çapında delik açıp oraya yerleştir. Dolap içi durdu mu filtrenin sesi duyulmuyor.

Bir iç filtre ile takviye yapabilirsin. Su yüksekliği 30 cm boyu geçiyorsa sobo 808c köşe filtreyi öneririm. Yalnız biraz sesi var. Bu dış filtreyi rahatlatıp sudaki kirleri toplama da gayet başarılı.

Akvaryumu başka odaya alman iyi olur ilerde sadece filtrelerin çıkardığı ses değil hayvanlarda gürültü yapacaktır. Bu hayvanlar içinde iyi olur. Kimse olmayınca rahat hareket ederler. Bir de zamanlayıcıların sesi var. Mekanik olanlar sürekli cızırtı yapar. Bir de her lamba için kullanılacağını düşünürsen ses katmerli oluyor.

Kumda çukur ve yükselti ile uğraşman boşuna olur. Hayvanlar kumu hallaç pamuğu gibi yapıyor. Özellikle ön köşelerden birini sürekli kazıp durma özellikleri var.

Karışık bir ordan bir burdan yazdım eksik bıraktığım birşey olduysa tekrar sorabilirsin.
 
Cvp: Dış Filtre Hakkında.

ilgin için teşekkürler cem.
ısıtıcı dış filtreye dahil. akvaryum içinde yer kaplamaması için böyle bir ürün tercih ettim. 
diğer ürünler ne kadar sürede istenilen ısıya çıkıyor bilmiyorum ama su dinlendirme dahil neredeyse 1 (15saat gibi bir süre) günde 5dereceden 29'a geldi ve şu anda stabil.

kuru alana pek çıkmıyor şu anda. ama gayet sağlam. 10mm lik camda mevcut mıknatısları pek performans göstermediği için büyük mıknatıslarla destekledim ve şimdi de bildiğin kaya gibi oldu:)
ısıtıcı ampul ve ubv için sıkıştırmalı (mandallı) masa lambalarından sipariş verdim galiba 1 gün sonra onları da kurduğumda hiç bir eksiği kalmayacak. 

dış filtre son derece sessiz. tek sıkıntım yüksekten inen suyun çıkarttığı sesti ki bugün farkettim dış filtrenin debi ayarı mevcutmuş. akşam kıstım ve sadece suyun yavaşça akmasını sağladım. 
gündüzleri ise tam güç çalıştırıp sirkülasyonu ve temizliği maksimum randımanda yapmasını sağlayacağım.

hortumları da gün içinde ideal boylarından kesicem böyleyken biraz performans düşüklüğü olduğu hissiyatındayım. 

yine konu dışı olacak belki ama
yeni akvaryumuna dün taşınan kaplumbağam feci hareketlendi.
gerek ideal ısı koşulları, gerekse imkan sağladığımız genişlikteki yeni yuvasını tanıma çabaları:)
ama yemek yemiyor. en son kış uykusuna giriş niyetinde idi, şimdi buraya gelince işler allak bullak oldu tabi. bir kaç gün için normal midir bu durum?
 
Kaplumbağalar oldukları koşullardan daha iyi bir ortama geçtiğinde coşarlar bu sevinç göstergesidir. Bu hareketler durulduğunda akvaryumu keşfetme safhası gelir. Biz ısıyı sabit tuttuğumuzdan dolayı kış uykusuna yatırmayız.

Ortam değişikliklerine bağlı olarak bir süre iştahsızlık görülebilir. Tek yaşayan hayvanlarda buna çekingenlikte eklendiği için bu süre uzayabilir.

Yemde önce kurutulmuş yem ile başla. Gammarus, jbl energil veya sera royal elinde hangisi var ise sonra stick yemlere dönersin.

Su içindeki ısıtıcı dış ısıtıcıya göre daha performanslıdır. Özellikle ilk su ısıtma süresi daha kısa olur. Su değişimlerinde, daha çokta kısmi değişim yapacağın için suyu damacana veya petşişe ile ortam sıcaklığında bekletirsen, akvaryuma döktüğünde hem çabuk ısınır hemde hayvan sıcak soğuk karışımından etkilenmez. Doğrudan şebeke suyu kullananlar musluğu akvaryum suyuna emsal sıcaklığa getirip doldurursa suyun dengeye gelmesi çabuk olur. Hayvanda dışarda beklememiş olur. Akvaryumu full su doldurduğunda ısıtıcının performansı düşerse takviye gerekebilir. Bunun için akvaryumun her iki ön köşesine birer derece koyman iyi olur. Özellikle bir metre ve üstü akvaryumlarda iki derece şart oluyor.

Kuru alanın oynama ihtimali olursa iki köşesinden kıskaçlı vantuz ile sıkıştırabilirsin.

Isıtıcı lambayı aldığında 12 saat yak. Isı algısı hayvanların çıkmasını sağlar. Yalnız aranızda güvene dayalı yani senden bir tehlike gelmeyeceğine inanırsa sen odadaykende çıkar. Şimdilik mümkün olduğunca odaya girmemeye hatta ilk dönemler oda kapısını kapalı tutmaya çalış. Turtle bank'in avantajı hemen su dibinde olması. Bu da suya kaçma konusunda hayvanı rahatlatıp üstünde durmaya ikna eder. Hatta çıktığında bir ayağını su içine uzatır. Cam üstü kuru alanlar öyle değildir. Kaçma süresi uzun olacağı için hep tedirgin ve göz, kulak dikkatini bırakmaz tetikte olur sürekli. Bunda da rahatlatan şey birden fazla hayvan olmasıdır. Bu daha çok göz ve kulak demektir. Biri farketmezse diğeri farkeder. Böyle durumda da seri iniş yaparlar. Bazen girişi bulamayıp o panikle yan camlara çarpıp dururlar. Aynı bir yere çarpınca geri dönen oyuncak hayvanlar gibi.

Hortumları kesmeden önce filtrenin yerini tam tesbit et. Sürekli duracağı yeri sonra hortumu topladığında tam daire olmayacak oranda kes. Dalgalı şekildeymiş gibi bir bolluk olsun. Keserkende maket bıçağı ile doğrama tahtası üstüne koyup tam düz ve tek hamlede kesmeye çalış uç eğri büğrü olmasın. Dirseğin boşluğuna tam geçsin. Bunun için 1-2 cm pay bırak ki ilk hamlede eğri kesersen tekrar kesebilme olanağın olsun. İlk kesmeler genelde eğri olur.

Su ısısını 28 dereceye düşür. Kuru alana çıktığında dış ortamın soğukluğundan fazla etkilenmesin.

Yem önerisi yapmış mıydım. Malum herkeste sistem farklı her arkadaşla ilgilenince akılda kalmıyor. İlerde ısıtıcıyı yine sorabilirim mesela.
 
Geri
Üst