Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Dış Filtre Malzemeleri

oguzhanok

Bronz 2 Üye
Katılım
28 Kas 2016
Mesajlar
96
Dış filtrem lifetech 835 3 sepetli içinde kutusundan çıkan malzemeler var kalın sünger seramik silindirler ve karbon şimdi birde seachem phosguard aldım bu malzemeleri ne kadar sürede değiştirmek gerekir karbon için bir yerde 6 hafta okudum doğru mu bu acaba
Filte içinde sıralamam şöyle en üstte sünger altında seramik en altta karbon bu phosguard i nereye koyayım ve her sepette hem altta hem üstte elyaf olmalı mı filtrenin kutusunda 3 adet elyaf çıkmıştı kutu üzerindeki resme göre sıraladım kalın süngerin olduğu üst sepet te elyaf üstte altında yok alt sepetlerde malzemelerin altında, jbl symec aldım bundan her malzemenin altına üstüne koyayım mı
 
Filtrelerde iki şekil var biri üstten aşağı doğru düzende gidip alttan temiz suyu çıkarır. Diğeri alttan yukarı doğru süzerek temiz suyu çıkarır.

Pis suyu ilk alan taraf hangisi ise o kısımdaki sepete seramiği yayıyoruz. Üstüne sünger koyuyoruz.

Sonraki sepetin altına elyaf koyuyoruz. Üstüne phosguardı koyuyoruz. Yalnız bu ürünü çok az koyuyoruz. Üzerinde gramaj yazar. Su hacminin ya yarısı yada 1/3'ü kadardı sanırım. Fazla olmasın. Bu fazla yer tutmadığı için o sepete ikinci bir malzeme koyma imkanı oluyor. Bunu sepetin ortasına koyup üstüne ya zeolite ya da jbl clearmec alıp koy. Bunun üstüne elyaf sereceksin.

Su çıkış tarafı hazneye alta elyaf üstüne karbonu (toz ve koyu siyahlık gidene kadar yıkıyoruz. Çok değil o siyahlık gitmiyor.) üstüne elyaf koyuyoruz. Karbon malzeme hafif ama şişkindir. Çok fazla doldurma sepete elyafı koyamazsın.

Kapattıktan sonra yerine kuruyoruz. Musluk varsa açıyoruz. Su çıkış borusunu emip suyun filtreye dolmasını bekliyoruz. Su çıkış borusunda gözükünce bu boruyu kovaya tutup fişi takıyoruz. Bu başta karbon olmak üzere filtredeki tozu atmak için. Su şeffaflaşınca fişi çekip boruyu akvaryuma yerleştirip çalıştırıyoruz.

Elyafı sepete ıslatarak koyacaksın. Bu kabarıklığını indirir. Sepet yanlarında bışluk olursa buralarada elyaftan parça kesip doldur. Elinle tam bastığında düz olsun. Yan kenarlarda boşluk kalırsa su oralardan kaçak yapıp malzemeleri teğet geçer.

Fazla sünger varsa kenarda yedek dursun. Süngeri sadece seramikte kullanıyoruz. Kirli su ile ilk seramik karşılaşacak sonra sünger.

Seramik halka gerçek seramik ise ömür boyu yıkanarak kullanılır. Çok kirli ise yıkandıktan sonra tencerede kaynatılır.

Sinterlenmiş model ise bunlar kiri emer. Rengi koyulaşınca işi biter. Bu tip önce yıkanır. Eğer renkte açılma çok azalmış ise değişilir. 6 ay kadar bir ömrü vardır.

Phosguardı yıkayarak 3-6 ay kadar kullanabilirsin.

Karbon duruma göre 1-1,5 ay kullanılır. İlk ay sonu iyice yıkanırsa 1+1 ay olarak kullanılabilir. Ağır metalleri ve carbonu çekerek oksijeni açığa çıkarır.

Elyafları her temizlikte suyunu süzüp çöpe at. Yıkamayla uğraşma.
 
Benim filtre modelinde kirli su üstten giriyor yalnız sünger bütün sepeti dolduracak şekilde kalın, yanına başka malzeme koyacak yer kalmıyor elyaf haricinde bu durumda seramikleri en üst sepetemi koyayım yada en üstte süngerin olduğu sepet onun altında seramikler en altta da karbon ve phosguard olsa (karbon phosguard aynı sepette ) uygun olur mu
 
Süngeri ortadan maket bıçağı ile kesip inceltebilirsin. Amaç maksimum malzeme koymak. Dediğim şekilde yap düzeni ikinci sepette mutlaka elyaf olmalı. Kabayı sünger inceleri elyaf tutar. Dediğin şekilde malzemeleri kir kaplarsa işlevini çabuk yitirir.

Süngeri yanında götürüp daha incesini petshopta bulursan onu alıp koyabilirsinde bunu yaralamana gerek kalmaz ama bu da o kalınlıkla filtrede olmaz. Phosguard karbon altınada serilebilir üstüne değil. Yoksa karbonun siyahlığı phosguarda bulaşır. Su akış yönünde ilk phosguard olsun. En son çıkışta karbon. Hatta ikinci sepeti yarı substrat veya lavtaşı yarı zeolite de yapabilirsin.
 
Cvp: Dış Filtre Malzemeleri

Cem bey söyledikleriniz ve daha önce açılan konu başlıklarından öğrendiğim bilgilere göre filtre malzemelerini yeniden düzenleyeceğim şöyle bir sıralama doğru olur mu pis su üstten geliyor
1. Sepet( en üstteki): sünger (bıçakla ortadan kesip) altına seramik onun altına elyaf
2.Sepet: elyaf, altına zeolit ( yoksa clearmec mi ?) altına tekrar elyaf
3.sepet: elyaf, altına carbon ( daha önce karbon vardı bir buçuk aydır bu durumda substrat mı koyayım?) ve elyaf


(Düzeltme olarak) en üst sepette kirli suyla önce seramik karşılaşsın demiştin bu durumda sıralamada sünger seramiklerin altında birde 2.sepette zeolit yada karbonun altında phosguard
 
Kirli su yukarıdan gelip aşağıdan çıkıyorsa 1. Sepetin altına süngeri üstüne seramiği koy. Su seramikten geçip süngerle buluşsun. Elyaf olmayacak bu sepette.

2. Sepet aynen ama clearmec daha iyi olur. Amonyak nitrit nitrat yanında fosfatı da çekiyor. Bunu al. İki poşet çıkar tek poşet yeterli olur. Kendinden poşetli suya tut ve sepete koy. Fluval carbon-zeo'da kullanabilirsin. 1200 gramlık plastik kutuda içinden poşet çıkıyor.

Son sepette sürekli şebeke suyu kullanmayacaksan substrat veya lav taşı kullanabilirsin. Burada oluşacak bakteriler amonyağı, nitriti döndürüp suyu zararsız hale getirir. Fluvali orta sepete koyarsan bu malzemeleri kullanabilirsin.
 
Cvp: Dış Filtre Malzemeleri

Öncelikle detaylı cevaplarınız için teşekkür ederim Cem bey bugüne kadar bir çok konuda beni aydınlattınız, Fluval zeo carbon ile jbl clearmec aynı işlevi mi görüyor eğer aynı işlevi görüyorsa tercihim zeo-carbondan yana mı olmalı?
Bir de seachem phosguard almıştım bunları kullanırsam phosguarda gerek kalmıyor mu ?
 
-Clearmec amonyak ve üst türevleri ile fosfatı;
-Phosguard fosfat ve silikatı;
-Carbon ağır metalleri, biolojik artık ve atıkları ve carbonu arıtıp oksijeni açığa çıkarır.
-zeolit amonyak ve üst türevlerini arıtır.

Phosguardı hali hazırda alg ve yosun oluşuyorsa kullan yoksa sonraki zamanlarda kullanabilirsin.
 
Cvp: Dış Filtre Malzemeleri

cem' Alıntı:
-Clearmec amonyak ve üst türevleri ile fosfatı;
-Phosguard fosfat ve silikatı;
-Carbon ağır metalleri, biolojik artık ve atıkları ve carbonu arıtıp oksijeni açığa çıkarır.
-zeolit amonyak ve üst türevlerini arıtır.

Phosguardı hali hazırda alg ve yosun oluşuyorsa kullan yoksa sonraki zamanlarda kullanabilirsin.

Bu durumda 2. Sepette Fluval zeo-carbon altına phosguard koysam en alt sepete de lav kayası kırığı koysam uygun bir sıralama oluyor mu ? Hortumlarda alg oluşumu var.
 
Cvp: Dış Filtre Malzemeleri

Yani bu şekilde 
  • amonyak ve üst türevleri
  • ağır metaller, biyolojik atıklar, ve karbon arıtılmış
  • phosguard sayesinde de silikat ve fosfat artılmış 
    oluyor sanırsam.
 
Olur. Phosguardı 2. Sepete sığdıramaz isen lav üstünede koyabilirsin. Son çıkış lav olsun.
 
Sipariş ettiğim fluval zeo carbon elime ulaştı 1200 grlik bu üründe kapağı açtığımda ilk benim açtığımı gösteren herhangi bir kağıt vs olmuyor mu acaba?
 
Yok kağıt. Ürünün üstünde filtre torbası var.
 
Akvaryumda meydana gelen yada çeşme suyunda bulunan, bulunabilecek olan zararlı bileşenlerin tamamı şunlar mı acaba:
fosfat, silikat, ağır metaller, klor, amonyak, nitrit, nitrat
Bunların haricinde aklıma gelmeyen bir şey var mı acaba?
 
Fosfat yosunu;
Fosfat ve silikat alg coşturur.
Klor amonyak uçucudur, suya oksijen vermek bunu hızlandırır.

Şebeke suyunda amonyak ve üst türevleri bir miktar olabilir ama ağırlıklı olarak hayvanın idrarına bağlıdır.

Carbonu carbon malzeme elimine eder. Oksijen açığa çıkar. CO2>C+O2 Hepsi bu kadar.
 
Peki bunlarla mücadelede kullandığımız ürünleri de özetlersem şu şekilde oluyor sanırım tabi bunların bir çok da alternatifi var
Fosfat ve silikat: seachem phosguard
Ağır metaller ve klor, CO2: aktif karbon
Amonyak: zeolit ve yararlı bakteriler
Nitrit nitrat: yararlı bakteriler
Bu eşleştirme doğru mu acaba


Yararlı bakterilere yüzey alanı oluşturmak için de substrat ya da lav kırığı
 
Doğrudur. Döngü yapan bakteriler zeolit üstünde de kolonileşir ama esas üreme potansiyeli lav taşı ve substrattadır.

Seramik ağır kirleri tutarken aralarından suyu tüm sepete dağıtıp yayar. Su bir noktadan gitmez.
 
Teşekkür ederim Cem bey. Bu hafta sonu aldığım malzemeleri filtre ye koyacağım yalnız içinde oluşmuş olan bakterileri öldürmeden bu malzemeleri eklemek mümkün mu
bide filtre içinden çıkan seramikleri kullanıyorum miktarı biraz az gibi sanki seramik miktarı nasıl olmalı zeo karbon ve lav kırığı ni da sepeti dolduracak kadar mı koyacağım. Koyacağım lav kırığı daha önce zemine koyduğum lav kırığı bu uygundur heralde degilmi bu lav kırığında özellikli bir durum söz konusu mu
 
Döngü yapan bakteriler üreyecek ortam sağlandığında 28 günde üreyip döngüye başlar.

Önceden oluşmuş bakteriler için lav yada substrat temizlik sırasında çıkarılıp hemen akvaryumdaki suyun konduğu temiz leğene alınıp filtre temizliği süresince içinde bekletilir. Üzeri herhangi birşeyle kapatılıp karanlık ortamda tutulmalı. Bir kısım bakteriler ışık gördüğünde ölüyor.

Filtre temizlenip son aşamaya geldiğinde lav yada substrat üzerinde kir var ise hafif sallayıp kirler çıkarıldıktan sonra sepete konup kapatılır. Fazla geciktirilmeden akvaryuma kurulup çalıştırılır. Elyafları ıslak tuttuğumuz için kısa süre canlı kalacaklardır. Ölürlerse bu sefer suda zehirleyici etki yapabilirler. Carbon malzeme bu atıkları da tutar.

Diğer taraftan klorlu şebeke suyu kullanılıyorsa bir anlamı kalmaz klor öldürecektir. Böyle durumda bu işlemlere gerek olmaz. Direk musluk altında yıkanıp temizlenir. 28 gün sonra yenisi oluşur.

Kısmi değişimlerde ölmemeleri için ya arıtma veya içme suyu ile takviye yapılmalı yada şebeke suyu damacanalarda içine toz girmeyecek biçimde kapağı açık bırakılarak uçması beklenmelidir. Bu en az 2-3 gün durmalı. Düzenleyici de katılırsa iyi olur.

Seramik sepetin yarısını doldurmalı. Az ise fluvalin seramiğini tavsiye ederim sinterlenmiş ve emici özelliği vardır. Uygun miktarda koyarsın. Süngerin ezilmeyeceği oranda olacak üst sepet üstüne rahat oturacak kalkık durmayacak. Bu bütün sepetler için geçerli, diğer sepetlerde de elyaflar taşkınlık yapmayacak. Bu miktarı göz kararı ayarlarsın. Azar azar dene fazla koyar ve yıkarsan fazlayı geri kutuya koyamazsın. İyi kurutmak gerek ayrı poşette bekletir yenileme zamanı sepette kutudaki ile birleştirirsin.

Lav çok ufak değil ise açık olarak elyaf üzerine yayabilirsin. Ömrü tamamlandığında fazla kullanmadan at.
 
Cvp: Dış Filtre Malzemeleri

Fluval'ı petshoplarda bulamadım internetten sipariş versem bir kaç gün daha beklemem gerekecek aquamaster falan iş görür mü Cem bey.


seramik için.
 
Geri
Üst