Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Dişi Kaplumbağam Erkek Kaplumbağamı Isırıyor

burakcan

Yeni Üye
Katılım
17 Haz 2016
Mesajlar
7
Arkadaşlar başlıkta da belirtiğim gibi dişi kaplumbağam erkek kaplumbağamı ısırıyor her ikiside 2 buçuk yaşlarında dişi erkeğe göre daha büyük. Erkek kaplumbağam dişi kaplumbağamı sürekli takip ediyordu peşinden hiç ayrılmıyordu bazen ön ayakları titriyormuş gibi hareketler yapıyordu ama dişi kaplumbağam rahatsız olduğunu düşünüyorum ki ısırmaya başladı nasıl bir çözüm bulabilirim acaba yardımcı olabilirmisiniz?

Kaplumbağalarımın durumlarını şöyle sıralarsam;

-Yer kavgası olması gibi bir durum düşünmüyorum tankları epey büyük 250 lt hacime sahip
-Kuru alanları epey geniş 30cm*30cm*20cm Kuru alanda ayışığı lambası kullanıyorum
-Yemlerini her gün 2 defa başları büyüklüğünde 2-3 dk yiyecek kadar yemliyorum
-Suyun sıcaklığı her zaman 26-27-28 derece sıcaklığında tutuyorum ısıtıcıyla
-Görünen bir rahatsızlıkları yok
-Kabukları gayet sağlıklı iştahları yerinde
 
Erkek; kur yapiyor. Ciftlesmek istemeyen disi(zaten su yasta ciftlesmek icin kucukler ve akvaryum sartlarinda da zor),erkegi uzaklastirmak icin, isiriyor.

Tam tersi de oluyor. Yani erkek, disi istemedigi icin onu isiriyor. Ki benim akvaryumda suan o durum var ancak bu, zarar verme gibi bir isirma degil.

Yara vs olmuyorsa, onemli degil.

Disiler, erkeklerden daha iri olur bu arada, normal.
 
2.5 yasindalar birde kabuk boyu kaç cm yazarsanız sağlıklı olur.
Akvaryum içerisinde yer kavgası olması için geniş alan çözüm olmuyor maalesef. Baskınlık kurmak adına kavga edebiliyorlar. Bende 400lt tank var ama kavgadan dolayı ayırmak zorunda kaldım.
Berrak in dediği gibi olma ihtimali var. Fakat yaşları küçük ve bu da daha çok hiyerarşik düzenin sebep olduğu kavgaları gösteriyor.
Yani biri ustun çıkıp akvaryumun sahibi olmak istiyor. Diğeri ya kabullenecek ya da böylel inatlaşcak ayırmak zorunda kalacaksınız.

Durum geçicide olabilir. Bir sure sonra birakabiliyorlar. Yaz aylarında su sıcaklığı artabiliyor ona dikkat edin. Akvaryum içine oyalanabilecekleri yeni bitki v.b ürün ekleyin. Erken uyumaları için ışık saatlerine dikkat edin. Az uyurlarsa agresif oluyorlar.

Düzenli takip edin kanamalı yara olursa ayırmak zorundasınız.
 
8 cm kabuk sonrası günde tek öğün veriyoruz. Kafa hacmi kadar. Aşırısı obezlik yanında dışkılamayı artıracağı için suyu çabuk kirletir. Dışkılarını da yerler yerkende dağıtırlar.

Akvaryumda silis kum yoksa al. Yiyecek bulma amacıyla sürekli kumu karıştırıp vakit geçirirler. Bu da birbirleriyle uğraşmalarını azaltır ama bitirmez.

Saldırı olayına gelirsek bu sürekli olacaktır. Erkek çiftleşme amacıyla ayaklarını titretip kur yapar. Dişi hazır değil veya erkeği beğenmiyorsa istemez. Bu iş uzadıkça tepki şiddete dönüşür. Erkek dişiyi ense veya burun ve çene bölgesinden; dişide çok bunalırsa erkeği bacaklarından ısırır. Bunun sonucunda kızarıklık şişlik morarma veya kan oturması gibi lezyonlar görülebilir bu normaldir. Bunlar uyarı amaçlı ısırmalardır. Ağır yaralanma veya deride yırtılma nadir görülür. Açık yara olmadığı sürece baticon sürmene gerek yoktur. Zamanla düzelir.

Kuru alana ısıtma lambası al. Özellikle dişi bunaldığında çıkıp bir süre rahat eder.

Ayışığı lambası dediğin soft ampul mü gece lambası mı ? Bir tanede uv ampul iyi olur. Exo terra uvb 100, 5.0 olan uygun ve emsal olanlarına göre daha ucuzdur. Yalnız ampul ağır olduğu için deveboynu lamba daha uygun olur. Kıskaçlı eğiliyor.
 
Cvp: Dişi Kaplumbağam Erkek Kaplumbağamı Isırıyor

Arkadaşlar verdiğiniz cevaplar ve bilgilendirmeler için teşekkür ederim.
Isırmalar sonucunda yaralanma yok yani kanama falan yada deride yırtılma falan olmuyor ama birbirlerine zarar verdikleri için sürekli bende tetikte bekliyorum suyun dışında ayırmaya çalışıyorum. 
-Kabuk boyları erkek 9cm dişi 11cm civarında
-Yemleri sera raffy mineral sera profesyonel etçil yemi ve sera raffy P(stick) kullanıyorum günde 2 defa kafa boyları kadar
-Söylemeyi unuttum ayışığı yanı soft gece için bir lambaları var birde günışığı lambaları var kaplumbağalarımın kuru alan derece ile ölçtüğümde 31 derece cıvarında oluyor kuru alanda çok mutlular bunu görebiliyorum arka ayaklarını iyice acarak ısıdan fazlasıyla yararlandıklarını düşünüyorum.
 
Kaplumbağalar yaşına göre kabuk boyu kısa kalmamışsa kur işine daha var. 10 cm kabuk boyu civarı cinsel gelişim başlar. Erkekler 11 cm boya kadar cinsel kimliğini anlamaya çalışır. Cinsel organını istemsiz çıkarmalar ve hırçınlık görülebilir. Buna alfa olma isteği de binince saldırı kaçınılmaz olur. Dişilerde cinsel gelişim daha uzun sürer ama 10 cm kabuk boyu sonrası erkeklere nazaran büyümeleri daha hızlı olur.

Hayvanlar tan yerinin ağırmasıyla ayaklanırlar. Onun için 20:00-20:30 gibi ışıkları kaparsan uyuma süreleri artar dingin olurlar. Uykusuzluğa bağlı hırçınlık olmaz.

Üç yemde mineral içerik var. Dolayısıyla mineral yemi verme. Mineral yem haftada bir verilir. Bu 2 öğün carnivora denktir. Raffy p içinde de olduğuna göre. Carnivoru haftada 2 öğün, mineral şimdilik dursun. Raffy p'ye devam et. Ayrıca tetra reptomin ve jbl agil yemleri de muhakkak al. Elindekiler gerek protein gerekse mineral ve vitamin açısında yoğun yemler. Vitaminin fazlası da zararlıdır.
 
Merhaba kuru alanda 4 cesit ampul kullanilabilir,
Isitmayla ilgili olanlar;
1) Gece ampulu: etrafi mavi yada yesil olan asgari duzeyde isik veren 40-60 watt arasi isitma ampulu. Bunun ornegi night glo olabilir yada herhangi bir elektrik markette ki boyanmis ampuller.
2) UVa ampulu: hem isitan, hem isik veren bu ampul birde ayni zamanda UVa isinini vererek gunesi en iyi sekilde taklit eder.
3) Standart isitma: Bu ampul 40-60 watt arasinda, cevresi saydam degil mat olan ampuldur, ecolite marka forum genelinde yayginca kullanilmaktadir, fiyati nedeniyle bu 3. Secenege ragbet oldukca fazladir.
D vitamini sentezi;
4) UV ampul: bu ampul %30 gibi bir oranda UVa ve %5 gibi bir oranda UVb icerir. UVb isini kaplumbagalarin D vitami sentezi yapmasini saglar, bu ampul zaruridir. Beyaz isik verir ama isitmaz.

Ne yapmak lazim ?
Gece kuru alanda uyuyan 10 cm alti hayvanlar icin 4-1-2 veya 4-1-3 kombinasyonu uygulanir.
Gece kuru Landa uyuyan daha buyuk hayvanlar icin 1 numaraya ihtiyac yoktur.

Gece kuru alanda uyumayan hayvanlar icin 4-2 yada 4-1 kombinasyonu uygulanir. 4-2 kombinasyonu biraz daha iyi olmakla birlikte oldukca maliyetlidir. Burda 1-2 den ziyade onemli olan ampulu dogru konumlandirip ideal sicakligi yakalamaktir.

UV ampulu edinmelisiniz, bu dogru kabuk, kemik gelisimi icin zaruridir.
 
Geri
Üst