Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Dişi ve Erkek Kaplumbaga

CoolAnd1

Yeni Üye
Katılım
31 Eki 2013
Mesajlar
18
Öncelikle herkese merhaba ben yaklasık 1 ay once bir dişi bir de erkek kaplumbaga sahibi oldum.Benim sorunum erkek kaplumbağamın dişiye gore daha büyük kalması.Ve gözlemlediğim kadarıyla yemek yeme konusunda da erkek baskın geliyor.Bunu nasıl çözebilirim yada bu normal midir ilginiz icin tesekkurler..
 
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

Öncelikle foruma hoş geldin.

Boyları nedir bu ikilinin ?

Yem konusunda akvaryuma atıyorsun herhalde. Bunun çözümü ya elden direk azına vermek yeni yada ayrı köşelerde beslemeye çalışmak. Büyük olan çoğu zaman baskınlık kurar veya kurmaya çalışır ortamda. Yalnız dişiler erkeklerden daha fazla ve hızlı büyüdükleri için arada ki boy farkı eşitlenebilir hatta dişi olan geçebilir de.
 
Aynı sistemdeki hayvanların büyüme hızı akvaryumdaki egzersizlere yani yüzme miktarı, kuru alan kullanımına, yem yeme miktarına göre değişir. Yavrularda bu şekildedir. Cinsiyet kısmen etkilidir. Dişi erişkin boyda erkekten daha çok büyüyor ama hatırladığım kadarıyla erkek 10 cm olana kadar daha hızlı büyüyor. Gerçi ilk cümlemdeki sebepler akvaryum ortamında büyüme farkında daha geçerli.

Hayvanların boyları kaç cm?

Bu arada yemi eşitlemek için az yiyem yerken diğeri ile arasına el ile set yapılabilirki onun yemini yemesin.


Her ikisine de sağlıklı bir ömür dilerim.


Yemi mümkün olduğunca çok yemeye çalışırkar ve birbirlerinin yemi diye ayrıma girmezler. Gereğinden fazla yem yeme eğilimindedirler. Bunun sebebide kış uykusuna yatan hayvanlardan oldukları için fazla beslenip depolama eğilimi olması.
 
İçgüdüsel olarak bir daha ne zaman yiyecek bulacaklarını bilmediklerinden buldukları anda sürekli yiyip yağ depolama eğilimi bir çok canlıda vardır. Emre'nin dediği gibi yem sadece tek etken. Yyüzmek, güneşlenmek ve yeterli mineral ve vitaminleri de almak da önemli. Ancak bu forumda bir arkadaş vardı kaplumbağadı en kaliteli yem ve düzenli bir besin programına rağmen büyümüyordu. Genetik faktörler de önemli.
 
Hatta Samet in o hayvanı akciğer enfeksiyonu da geçirdiği ve antibiyotik tedavisi gördüğü için boy atması geride kalmıştı. Ama Cem bu kadar süre büyümemesinin sebebi olarak genetik bir etkende olabileceğini düşündü. Yani dediğin gibi genetik yapıda etken.
Bu konu ile hatırladım hastalıklar ve tedaviler de büyümeyi etkiler. Hayvan bünyesi bunlarla mücadele ederken büyüme durur. Bu normal dışı durumlar için geçerli tabi.
 
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

Ben öncelikle hepinizin bildigi gibi kücük plastik kaplarda basladım sonra burayı keşfettim ve ogrendim ki orda yasamaları olmuyormuş zaten yemek bile yemiyorlardı ben de yapabileceğim her imkanı vermeye çalıştım onlara suan yüzen adaları kahverengi taşları tepeden kırmızı ışıkları var ama erkek dişiye göre cok baskın yaklasık 1 aylıklar daha ama aldığımdan beri dişi 5 cm büyümüşse erkek 10 cm büyümüstür ve kuru alana yemi koyuyorum bariz bir sekilde dişi yeme gidiyordu erkek cıkınca kaçtı ve oncesinde de erkeğin dişiyi ittiğini gözlemledim..


CoolAnd1' Alıntı:
Ben öncelikle hepinizin bildigi gibi kücük plastik kaplarda basladım sonra burayı keşfettim ve ogrendim ki orda yasamaları olmuyormuş zaten yemek bile yemiyorlardı ben de yapabileceğim her imkanı vermeye çalıştım onlara suan yüzen adaları kahverengi taşları tepeden kırmızı ışıkları var ama erkek dişiye göre cok baskın yaklasık 1 aylıklar daha ama aldığımdan beri dişi 2cm büyümüşse erkek 5-6cm büyümüstür ve kuru alana yemi koyuyorum bariz bir sekilde dişi yeme gidiyordu erkek cıkınca kaçtı ve oncesinde de erkeğin dişiyi ittiğini gözlemledim..
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    113.5 KB · Görüntüleme: 145
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

hayvanlar küçükse dişi veya erkek olduklarının bilinmesi imkansızdır. sadece kan testi ile belli olur. küçükken enerjilerinin büyük bölümü gelişime gittiği için ne yeseler yarar. eşit yeseler dahi bu hareketli olanda biraz daha fazla olur.

resimde filtreyi sağ ön köşe kısma alıp diğer uca yönlendir. dairesel sirkülasyon yapsın ki kir çekimi iyi olsun. bu konumla verimli çalışmaz.


yerdeki taşların yerine de silis kum iyi olacaktır. ısıtıcı lamban var değil mi o kırmızı ışık olmaz. mangon biçim olarak çok güzel ve kaplumbağalara uygun yapıda.
 
Sağ ön cama alamadım ama biraz daha köşeye yaklaştırdım cunku kablo o kadar uzamıyor :)) Bilmiyorum aldıgım yerde deseni az olan disi cok olan erkek denmişti ben de ona göre cinsiyetlerini yazdım gerci cok onemli degil onemli olan maalesef ki birinin baskın olması
 
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

desenden anlaşılmaz. büyüdükçe cinsel belirginlik ortaya çıkar bu genelde 10 cm'yi geçince olur. cinsel gelişim evresinde enerjisi buna yönelir ve büyümesi oluşumu tamamlayana kadar durur. o süreçte diğeri ona yetişir. tabi hastalık durumu olmaz ise hastalıktada büyüme durur.

filtreyi sol ön köşeye de alabilirsin kuru alanın rampasını etkilemeyecek ve hayvan rahatça çıkacak şekilde.
 
Bir ayda zaten o kadar boy atamazlar. Konuya dönersek dediğim yöntem ile beslenmede diğerinin yemesi engellenir. Ancak boy farkı yani kafa boyutu değişkenliği yem miktarlarını zaten değiştirecek. Aynı yaştalar diye hızlı büyüyen az beslenmemeli yada diğeri yetişsin diyip fazla beslenmemeli. Kafa hacimlerine göre verilmeli.

Filtre kısa mesafede Cem in dediği sebeplerden ötürü olmayacağı gibi önünden geçen hayvanıda cama vurur. Sirkülasyon uzunlamasına olmalı.

Lamba konusuna Cem net olarak değinmiş. Kuru alan ısısını 31-33 derece yapacak soft ampul kullanılmalı.

Cinsiyet yavrularda kan testi ile anlaşılır. Bu zaman kadar olan görsel tahminler tamamen yanıltıcıdır. Ancak tahminde kalır. Kabuk boyu 10-12 cm olan erkeklerde kuyruk büyür ve kalınlaşır. Anüs dişiye göre kuyruk kökünden daha uzakta olur. Ön ayak tırnakları bariz uzundur. Hemen hemen ayağı boyutunda. Dişilerde bu özellikler yoktur.
 
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

Tesekkur ederim bugun sabah da gördüğüm üzere bir tanesi yemi zor ısırıp yerken diger daha büyük olan yemi ağzından bile çalıyor.Kuru alana yemek icin cıkarlerken kucuk olan büyüğü gorunce direk suya atlıyor...
 
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

yemleri su içinde ve elinle set yaparak teker teker ver. böylece dengeli beslenme söz konusu olur.
 
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

Sanırım Raffy P yemim bozulmuş tam anlamadım ama bakabilir misiniz ?
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    94.5 KB · Görüntüleme: 124
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

küflenmiş o yemi at. yemi alırken ıslattın mı ? hayvanlara yem verirken avucuna gerekli miktarı döküp o şekilde vereceksin. çünkü hayvana yedirirken ister istemez. parmaklar ıslanır tekrar kutuya elini soktuğunda yemler ıslanır ve bu neticeyi verir.
 
Teşekkürler yemi güncelledim. Bu arada anladığım kadarıyla aldıgım ilk gün bile biri biraz daha büyükmüş ama aradaki fark açılmış farklı köşelere yem atıp olayı düzenlemeye çalışacağım.
 
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

Benimkiler 1 yaşına gircekler ve şu an belli değil.Elimde bir 5-6 yaşında kapluş var onun cinsiyeti yeni meydana çıktı.Yem küflenmiş Cem abinin de dediği gibi.Benim raffy ı mda kurtlanmış.Sanırım kardeşim ıslatmış.Konuya dönelim.Benim Zilli m ve Hayri m aynı boyda sana kim dediyse yanlış bilgi vermiş.
 
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

ilkin hayvanda değil hastalık kırgınlık aşamasında bile olsa metabolizma gelişmeye yönelik durağanlaşıyor.

hayvanlar sağlıklıdır diye düşünürsek hareketli olanın akciğerden hastalanma riski daha yüksek olur. çünkü yerinde durmaz ordan oraya in çık üşümeye müsait durum fazla olur. durgun olan enerjisini dengeli kullanır. bu açıdan üşümemesi için gerekli ortamı sağlamak gerekir.
 
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

Merhaba daha iri olan kaplumbağamın kabuğunun üstü kısmında beyazlasma var ama acaba neden olabilir


Bir de o taşları her ne kadar baya bi yukarı koysam da gördüğüm kadarıyla akvaryumun suyu biraz da olsa sarardı ..


Yıkayıp *


Ben yarın gündüz uv ışığımı alıcam. Taşları da silis kuma çevireceğim. Isıtıcım 50 w yeter mi ne dersiniz derece de aldım kontrol ediyorum sorun olmuyor yalnız kaplumbağalar ısıtıcımın yanında cok vakit geçiriyor ve arada ısırıyorlar.Ek olarak irice olan manga kökünün dibindeki ve ısıtıcının dibindeki taşları eşeledi anlamadım nedenini kendisi pek sudan çıkmayı sevmiyor zaten..
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    102.2 KB · Görüntüleme: 89
Cvp: Dişi ve Erkek Kaplumbaga

hayvan kaşınmak için mango ve ısıtıcının altını eşiyor. ısıtıcıyı biraz daha yukarı al. su yüksekliğinin yarısında veya az aşağında konumlandır. yatay kullanıyorsan dikeyse köşede dursun. mangoyuda kuma gömme kaldırıp altına girsin. su 50 litre ise 50 W yeterli daha fazla ise 100 W al.

hayvanın üst sağdaki kızarık gibi duran yerle arka kısmındaki parçayı yakından çek net gözükmüyor.
 
Geri
Üst