Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Doğru bilinen yanlışlar

aragorn

Bordo Bereli
Katılım
30 Eyl 2008
Mesajlar
2,176
doğru bilinen yanlışlar
-su kaplumbağalarında alt kabuk desenlerine göre cinsiyet tahmini yapmak yanlıştır. cinsiyet net olarak kaplumbağa yaklaşık 10-12 cm boya ulaştıktan sonra anlaşılabilir. ön tırnaklar uzunsa, alt kabukta hafif iç bükeylik varsa ve kuyruk uzun ve kalınsa kaplumbağa erkektir. dişilerde ise ön tırnaklar bariz şekilde kısa, alt kabuk düz ve kuyruk daha ince ve kısadır.

-kaplumbağanın yumurtadan net olarak çıktığı tarih bilinmeden kesin bir yaş tayini yapılamaz. kaplumbağanın büyüklüğüne göre de tahmin yapmak pek doğru olmaz çünkü ne kadar iyi ortamda bakılırsa o kadar çabuk büyürler. 1-2 yaşında 13-14 cm kaplumbağa olablceği gibi 6-7 yaşında 8-9 cm kaplumbağa da olabilir.

-günlük verilebilcek yem miktarı için bir saat içinde ya da on dakika içinde tüketebilcekleri kadar verilmeli demek yanlıştır. kaplumbağalar iç güdüsel olarak ilerde yem bulamaycaklarını düşünerek o süre içinde gerekenden fazla yerler ve bu da obeziteye yol açabilir. günlük verilmesi gereken ideal miktar kaplumbağanızın boynu hariç kafası hacminde olmalıdır.

-kabuk için kabuk sertleştiricisi, vazelin, sirke, limon gibi şeyler kullanılmamalıdır. bunlar kabuğun hava almasını engeller ve suya salınım yaparak kaplumbağanızın gözlerinde enfeksiyona sebep olur. sağlıklı bir kabuk için haftada bir kez kabuk bir diş fırçası ile ılık su altında temizlenmeli ve kabuk sertleşmesi için de gaga taşı, vitamin, haşlanmış yumurta akı, kabuğu ya da yumurta haşlanan su, uygun bir kuru alan olması, sudaki bakteriler için dezenfektan kullanılması, en doğal ve en iyisi de düzenli olarak güneşlendirme yeterli gelcektir. (kabuk sertleşmesi için yapılabilcekler daha ayrıntılı olarak forumda mevcut)

-kaplumbağalara canlı yem vermek faydalı değil zararlıdır. bazı balıklardaki(özellikle japon balığı) enzimler kaplumbağalardaki bazı vitaminlerin kullanılmasını engeller. bu da gelişme problemlerine yol açar. ayrıca balıklarda bulunan parazit ve bakteriler de kaplumbağaların sağlığını tehdit eder. zaten yemleri ile gereken proteini ve diğer organik bileşikleri almaktadırlar.

-akvaryuma kaplumbağalar boğulabilir diye az su koymak da doğru değildir. uygun bir kuru alan olmak kaydıyla istenilen miktarda su konulabilir. su mikyarının fazla olması onlar için yüzecek daha geniş alan demektir. ne kadar geniş bir yaşam alanları olursa o derece hızlı büyürler ayrıca akvaryumlarının küçük ya da suyun az olması yeterince hareket etmelerini engeller ve bu da obeziteye sebep olabilir.

-kaplumbağalar sanıldıkları kadar sağlam dayanıklı hayvanar değildir. ufak bir hava akımına maruz kalmalarında ya da soğuk suda durmaları halinde çok kolay hastanabilirler bu yüzden bakımlarına özen gösterilmelidir.

-ev ortamında kış uykusuna yatırmak iyi değildir. kaplumbağa yetişkin bile olsa kış uykusundan uyanamama, uyandığında yem yememe, vücut direncinin çok azalması, kabuk yumuşaması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

-yazın hava nasılsa sıcak diye ısıtıcı kullanmamak doğru değildir. gece su sıcaklığı 28 dereceden daha düşecektir özellikle sabaha karşı 22-23 derecelere kadar inebilir va öğlene doğru tekrar 26-27 derecelere ulaşabilir. her gün devam eden bu ısınma ve soğumada kaplumbağanın üşütmesine neden olur. ısıtıcılar zateürekli çalışmazlar gerektiğinde devreye girerek suyu belli bir sıcaklıkta sabit tutarlar. bu yüzden ısıtıcı yaz kış sürekli çalışmalıdır.

-kaplumbağa akvaryumuna mağara tarzı süs eşyaları ya da sıkışablcekleri tipteki taşlar koyulmamalıdır. akciğer solunumu yaptıkları için en fazla 4-5 dakika da bir su yüzeyine çıkmaları gerekir. su altında sıkışmaları durumunda boğulablrler. ancak kabuk değişimi sırasında fln faydalı olması için normal çok sivri köşeli olmayan bir taş ya da sağlam ve iyi sabitlenmiş bir plastik bitki kullanılması yararlı olur. bazı mercanlar yavrların kabuklarını zedeleyebildiği için mercan pek kullanılmamalıdır.

-ısınma lambası mutlaka kullanılmalıdır kuru bölge sudan 3-4 derece daha sıcak olmalı kaplumbağaların üşütmemesi için. aynı normal günü taklit decek şekilde günde yaklaşık 12 saat açık kalmalı, geceleri kapatılmalıdır. yoksa rahatsız olup uyuyamazlar
 
aragorn çok ama çok teşekkürler arkadaşım verdiğin bilgiler baya işime yarayacak .ben kaplumbağamın kabuğunu dediğin gibi diş fırçasıyla ve ılık suyun altında temizliyorum ve bastırmamaya kabuğunu aşındırmamaya oldukça dikkat ediyorum ama ben onu temizlerken çok saldırganlaşıyo hep ısırmaya çalışıyor bu normal mi yoksa ben yanlış bişeymi yapıyorum ve bir de arada ben kapluşuma yani ayda bir sefer ve nohut büyüklüğünde kıyma da veriyorum ve çok seviyor aslında yemesini peki bunun bir zararı varmııı? ve birde yumurta akınada bayılıyor bunu ne sıklıkta vermek gerekir mesela hergün verebilirmiyim ?
 
Merak etme, benimki de diş fırçasını gördüğü an deliriyor. Elim kabuğunu tutup diğer elim diş fırçasındayken küçük patileriyle parmaklarımı ittirmeye çalışıyor.
 
fırça konusunda endişelenmenize gerek yok size alıştıkça daha rahat olcaktır yıkamanız. kıyma pek tavsiye edilen bi besin değil arada veren kişiler de olsa bence vermemeniz daha sağlıklı olur. yumurta akını da nadir olarak protein ve kalsiyum ihtiyacı için vereblrsiniz ama yumurta akından ziyade diğer altenatifleri de deneyebilirsiniz forumda kabuk yumuşaması ile ilgili gerekli bilgileri bulabilirsiniz..
 
çok teşekkür ederim arkadaşlarım beni rahatlattınız özelliklede cahide senin dediklerinin aynısını banada yapıyor tek bana özgü bişey olmadığına sevindim :D dediklerini dikkate alacağım aragorn :D
 
evet küçük kaplumbağalarımı aldığımda adam bana desen den anlaşılıyo demişti cinsiyetini ama bninanmamıstım ve bana kabuk sertleştirici vermek istedi bn almadım
 
çok güzel bilgiler vermişsinz... teşekkürler...
 
Kaplumbağanın kabuğuna vazelin gibi maddeler sürüldüğünde hava almasını engeller yazmışsınız. Kaplumbağa kabuğunun nasıl bir yapısı var acaba biliyor musunuz? Yani havayı az da olsa geçirir mi, sürülen şey içe doğru yavaş da olsa işler mi? Devit 3'ü kabuğa sürüyorum, deneyenler memnun kaldıklarını yazmış gerçi ama yine de tam emin olamıyorum bir türlü kabuk yapısını bilmediğimden.
 
Evet hatta bazı yumuşak kabuklu türlerde solunuma yardımcı fonksiyon bile görür kabukları.Kabuğun en alt kısmı kemik yapısındadır bunun üstünde kabuğun beslenmesini sağlayan hücresel bir katman vardır bu katman kan damarları da içerir hatta ilerlemiş mantar vakalarında kabuğun kanaması da görülebilir. bu katmanın üstündeyse sert, koruyucu bir kabuk tabakası vardır bizlerin de gördüğü. Kabuğa sürdüğünüz bir madde kabuğu dış ortamdan izole ederek kabuğun hava almasını engeller bu yüzden. Kabuk sertleşmesini sağlayan vit d ve kalsiyumdur bu ihtiyaçlarını da çeşitli şekillerde karşılarsanız sorun olmayacaktır. Kabuğa devit3 sürmeyi de tavsiye etmiyorum geçici olarak bir parlaklık falan sağlayabilir ancak kabuğa sürülen her türlü kimyasal kabuk için olumsuz etki oluşturur. bunun yerine d vitaminli ve kalsiyumlu yemlerle, vitaminlerle beslemek ve en doğal yol olan güneşe çıkarmak çok daha sağlıklıdır.
 
arkadaşlar merhaba. ben siteyi yeni keşfettim. iki adet kırmızı yanaklı kaplumbağam var yaklaşık bir yıl oldu. ilk aldığımda bozuk para kadardılar şimdi birisi 10cm kadar oldu diğeri biraz daha ufak. sitede gerçekten çok faydalı bilgiler var. ama okudukça dehşete düştüm vede sevindim ayrıcası çünkü benim hayvanlar balıklardan kalma 35-40 cm kadar bir akvaryumda yaşıyorlar,içinde birde taş var,suları bazen çok pis oluyor(simsiyah oluyor),ısıtıcı felan yok ama kışın çok durgunlaştılar sonra kombi taktırınca koridordaki peteğin üzerine koydum akvaryumu,güneş görmüyorlar buna rağmen gayet sağlıklılar çünkü çok iştahlılar beni görünce çıldırıyorlar yem verecek diye akvaryuma tırmanıyolar. bikaçkez tırtıl buldum afiyetle yediler, genelde yeşil yemden veriyorum bazen karides(çok seviyorlar),bazen marul, kıyma, hamsi yada sardalyayıda çok seviyorlar. sıcakta keyifleri iyi ama bu denli kötü bakmama rağmen sağlıklı olmalarına sevindim. cinsiyetleri bilmiyorum ama ikisi farklı olabilir eve gidinci burdaki bilgilerle tayin etmeye çalışıcam.
 
Sizinde dediğiniz gibi bu denli kötü koşullarda bir seneyi sağlıklı olarak geçirmeleri şaşkınlık verici.
Siteden okuduklarınızı uygulamaya başlarken ilk önce ısıtıcı alın.Kaplumbağaların suyu sıcak ve su sıcaklığı sabit olmalı.
Şartlarınızı düzelterek uzun yıllar birlikte olursunuz umarım.
 
benim akvaryumda su seviyesi ancak hayvanların üstünü örtecek kadar yani burdakiler gibi bir karış su yok en fazla 1,5 lt ve hatta buharlaşıyor kabukları açıkta kalıyor.dolayısıyla iki üç güne suyu değiştirip yeni su koyuyorum hasta olmamalarının nedeni belki bu olabilir bakteri üremeye fırsat kalmıyordur. geçenlerde il dışına çıktım 15 gün su bile değişmedi çamur gibi olmuş ama allahtan bişey olmadı.
 
Geri
Üst