Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

domuz gribi

mazlum_21

Yeni Üye
Katılım
31 Eki 2009
Mesajlar
18
arkadaşlar bilindiği gibi bu domuz gribi kuş gribinin domuza bulaşıp evrim geçirmesi sonuçu oluşan oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir griptir. Benim sorum ya da görüşüm şu: eğer domuz gribine yakalanır ve virüsü kaplumbağamıza bulaştırırsak ortaya tekrar evrim geçiren bir virüs çıkar mı? Domuz gribinin aşısı yeni bulundu ve malumunuz ne kadar güvenilir olduğu ortada. Yeni üreyebilecek olan böyle bir vürüs sil baştan önlemler almaya neden olabilir. bilgisi olan arkadaşlardan ricam bununla ilgili düşüncelerini paylaşsınlar.. teşekkürler...
 
Ben o aşının olunmaması gerektiğini düşünenlerdenim... İçindeki cıva yıllar sonra kansere yol açabiliyor. Tabi olup olmamak herkesin kendi tercihidir... Bir de şu var ki sanırsam normal bünyeler normal grip gibi atlatabiliyor bu hastalığı zaten normal gripten ölenlerin sayısı bile daha fazla... Bu hastalığın farkı çabuk yayılması ve mekanizmayı çökertmesi ki bu de benim gibi hassas bünyelere(astımlılar, hamileler, küçük çocuklar vs...)Ben şahsen astımlıyım ya da daha farklı hastalığı olanlara tehlike arz etmekte... Domuz gribinden değil de kendi hastalığından ölebilmekte insanlar... Mesela ben domuz gribi olsam nefes darlığından ölürüm anlamına gelir bu... Ama hastalıktan korunma yoları da var... Aşı olmak istemiyorum, şahsi tercihim bu... Çünkü hastalığın dönüp de bana bulaşacağına emin olamam, aşının tehlikeleri malum... Kendi çabalarımla önlem alacağım... Antioksidan içeren yiyecekler, meyve, sebze, protein alımına dikkat edilmeli... Kivi, Portakal, mandalina, ananas,yeşil biber gibi bol c vitamini içeren besinler var... ayrıca bu ara kendimi acı yiyeceklere, her türden meyveye, brokoliye vs. verdim... aşı olmaktansa okulda maske takıp öyle gezinmeyi düşünüyorum.. Böylece hem ben normal ya da domuz gribi olursam etrafıma bulaştırmam hem de onlarda hastalık varsa kendimi korurum... Tabi şu jel midir nedir ondan da alacağım... Elimi söylenenin akşine 40 snye yakın yıkıorum, daha sık banyo yapmaya başladım artı burnumu iyice temizliyor, ağzımı da tuzlu suyla gargara yapıyorum.. Aklıma yeni bir şey gelirse de uygulayacağım sonuna dek.. Bir de üşüyünce vücut bunlara açık hale geliyor.. Bir tane kalın bir kıyafet giymektense birçok ince şeyi kat kat giyiyorum... Bir katmandan soğuk girmesi kolaydır ama birçok katmandan daha zordur ve daha sıcak tutar.
 
aşı olmayı düşünmeyenlerdenim ben de. gerekiyorsa bu hastalıga yakalanıp tedavisini görecegim ve ası da olmayacagım. evet tetkikleri bile tam olarak yapılamamıs bir aşı için şahsi irademle denek olmak istemiyorum. bir aşı piyasaya sürülmeden önce tüm semptomları ve yan etkileri uzun süre gözlemlenir.lakin domuz gribi aşısında henüz böle bir durum söz konusu deil.

zaten ezelinden beri wc kapılarına bile dokunmayan ben , her zaman yanımda pürel tasırım ve biriyle el sıkıssam dahi kullanma ihtiyacı hissederim. evimizde tüm muslukların başında antibakteriyel bir sıvı sabun bulunur. onun dısında bir giydigimi ertesi gün zaten giyen bi insan degilim, direk yıkamaya atarım ve sokaktan eve geldigimde derhal dus alan bir insan oldugumdan kişisel temizliğime de olabildigince dikkat ettiğimi düşünüyorum.özellikle kış aylarında,ki yaklasık 1 aydır, c vitamini içeren tüm meyveleri yerim suyunu sıkıyorum, her aksam da bol limonlu adacayı ya da ıhlamur içiyorum.hah zaten bu şartlar altında dahi neredeyse tüm koruyucu önlemleri almama ragmen virüsü kaparsam tamamdır :D kaldı ki yine de grip olup 1 hafta evimde dinlendim tabi domuz gribi miydi bilmiyorum =)


onun dısında domuz gribinin , domuz dısında herhagi bir hayvana bulastıgına dair bir bilgiyi hiç bir yayın organında görmedim duymadım okumadım. zaten henüz aşısı dahi yeni üretilmiş bir hastalıgın virüsü neler yapabilir, görmek için zamana ihtiyacımız var. sanmıyorum kaplumbagalarımıza gececegini, ya da öyle umuyorum diyelim :)
 
O kadar kolay bir şekilde antijen değişimine uğrayabilme gibi bir özelliği yok o yüzden kaplumbağaya ya da başka bir hayvana bulaşsa anında ortaya virusun başka bir versiyonu çıkacak diye bir şey söz konusu değil. Domuz gribi zaten yeni ortaya çıkan bir şey de değil, 1918 yılında H1N1 virüsünün atası olan aynı tür bir pandemide de milyonlarca insan gribe yakalanmış ve ciddi sayıda ölümler olmuştur. Yine 1970li yıllarda bir domuz gribi salgını daha çıkmış, hatta o yıllarda aşısı da bulunup uygulanmıştır. Ancak o salgında yaklaışık 25 kişi aşının yan etkilerinden dolayı hayatını kaybetmiştir. Geçmişteki bu fiyaskonun da aşı üzerindeki olumsuz etkisi büyüktür. O zamandan günümüza tıptaki gelişmeler göz önüne getirilirse bu yıl ortaya çıkan aşının çok daha başarılı olcağı ortadadır. Bugün haberlerde sağlık bakanının da aşı olduğu yazıyordu, ayrıca diğer pek çok ülkede aşıyı uygulamaya başlamış. Tabi aşının işe yarayıp yaramaycağını zaman gözterecek, ancak hastalık da hafife alınmamalı. Almanyada hiç bir hastalık belirtisi göstermeyen bir kadında öldükten sonra yapılan araştırma ve tahlillerde domuz gribine rastlanması da uzmanları endişelendirici bir konu diye yazıyordu haberlerde. Salgının ocak ve şubatta tepe noktaya ulaşcağı öngürülüyor ve eğer yeterli önlem alınmazsa gerçekten ciddi rakamlarda ölen insanlar olacaktır Amerikada olduğu gibi. Bu nedenle bence özellikle kronik bir hastalığı olanlar yaşlılar vb mutlaka aşı yaptırmalı. Yoksa bu viruse yakalandıklarında sahip oldukları kronik hastalıklar ve yaşlılık gibi olumsuz etkilerden dolayı kurtulma şansları çok az olacaktır. Ne kadar önlem alsanızda sonuçta herkes kalabalığa karışıyor dışarı çıkıyor ulaşım araçlarını kullanıyor vb. Yani viruse bu derece yakın yaşarken bir de aşı olmamak biraz cesaret işi gibi geliyor bana. Tabi her hangi bir hastalığı olmayıp sağlıklı olan erişkin kişilerin bünyesi zaten güçlü olduğundan üstüne de aşı olmalarına gerek yok ancak özellikle bir hastalığı olanların ya da yaşlıların ya da sağlık çalışanlarının mutlaka olması gerek. Özellikle sağlık çalışaları düşünüldüğünde tüm gün onlarca hasta ile içli dışlı olan hekimler, hemşireler vb birinci derece risk grubu altında. Zaten Türkiyedeki domuz gribinden ilk ölen insanın da bir hastane çalışanı olduğu düşünüldüğünde bu gerçek bariz şekilde ortaya çıkıyor. Yan etkileri elbette vardır her gün aldığınız bir aspirinin bile onlarca yan etkisi var bunlar sonuçta bir nevi zehir, zaten ilacı zehirden ayıran fark dozdur. Yan etkilerin görülme şansı aşı için de diğer ilaçlardaki gibi düşük, ancak geçmişte yaşanan başarısız aşı uygulamaları ya da bilinçsiz kişiler tarafından çıkan söylentiler nedeniyle aşıya büyük bir önyargıyla yaklaşılmakta. Bir kaç ay içinde durum zaten daha da netleşecektir, umarım uzmanlar haklı çıkar ve aşının söylenen yan etkileri ve olumsuzlukları sözde kalır, gerçeğe dönüşmez.
 
aragorn' Alıntı:
Bugün haberlerde sağlık bakanının da aşı olduğu yazıyordu, ayrıca diğer pek çok ülkede aşıyı uygulamaya başlamış. Tabi aşının işe yarayıp yaramaycağını zaman gözterecek, ancak hastalık da hafife alınmamalı.

Doğru diyorsun da Cihan bir de şu var hiçbir dönemde hiçbir ülkede yöneten ile yönetilen hiçbir açıdan aynı şartlarda olmamıştır... Sağlık olsun, beslenme olsun, eğitim olsun.... Yönetene başka bir aşı yapılmadığını nereden bilelim... Şu ya da bu parti olarak değil konu para var mı iş tamam... Bize cıvalısı onlara cıvasızı... Ve amerikada askerler geçmişte de olan bu gribe ykalnamış aşılanmışın bir kısmı ölmüş, bir kısmı felçli kalmış... Bilmiyorum... Bazen olmayı da istiyorum kronik rahatsızlığımdan ötürü.. Kararımı henüz veremedim... verince zaten buraya yazacağım.
 
saglık bakanı aşı oldu , başbakan kesinlikle olmayacagını açıkladı =) çelişkinin de bu kadarı =)
 
Başbakan bile güvenmiyor aşıya... o zaman halk neden olsun ki...
 
aragornun söyledikleri muhakkak dogru, tıptaki gelişmeler hususunda fakat doktorların ve hatta ülke basbakanı ile saglık bakanının dahi şüphelerinin oldugu bir aşı oldugu da yadsınamaz bir gercek. uzmanlar bir karara varsa da hepimizin içi rahatlasa =) ha , eger emin olabilseydim ilk ası olacaklardan biri olurdum cünkü bu gripten ölenler genelde zatürreden hayatlarını yitiriyorlar ve ben akciger hastalıgı gecirmiş bir insan olarak riskli hastalar grubunda yer alıyorum.
 
Bu grip ilk çiktiginda çaresizce grip için hiç bir asi falan yok suanda diyorlardi. Nasil olduda bukadar kisa bir süre içinde hemen asi buldular hayret ediyorum, bizede cagri geliyor domuz gribi asisi için ama bence yan etkilerini bilmedikleri için sadece insanlar üzerinde test yapiyorlar. Bana o mektup geldiginde kesinlikle gidip asiyi vurunmam. Arkadasimda domuz gribi olmustu 2 hafta içersinde iyilesti.
 
Sağlıklı kişilerin zaten olmasına da gerek yok normal bir grip geçiriyormuş gibi atlatabiliyorlar hastalığı burda önemli olan risk grubundakilerin olması. Onlarda maalesef hastalık ağır seyrediyor ve kronik rahatsızlıklarını daha da artırıp ölüme kadar götürebiliyor. Bu nedenle başbakanın olmamak istemesi bence normal, sağlık bakanı da zaten büyük oranda halka güven vermek için oldu, aşıyı medyanın önünde canlı yayında olmuş olması da bu dediğimi destekler nitelikte. Ayrıca aşı zaten hemen bir anda ortaya çıkmış bir şey değil hastalık Türkiyeye gelmeden önce Amerikada, Meksikada ölümler çoktan başlamış hatta salgına döünüşmüştü bile hastalık. O süreleri göz önünde tutarsanız zaten aşının da yurt dışında üretilip Türkiyeye ithal edildiğini de hesaba katarsak aslında öyle bir anda ortaya çıkan bir şey olmadığı anlaşılır aşının. Kaldı ki zaten daha önce de aynı virüs salgınlara neden olmuş ve yine aşı geliştirilmiştir. Yani bu H1N1 denilen virüs dünyada şimdiye kadar ilk kez ortaya çıkan bir şey değil. Biraz araştırırsanız aynı virüsün 1918 de ve 1970li yıllarda da salgınlara neden olduğunu hatta yine aşı geliştirildiğini ancak aşının başarılı olmaktan ziyade yol açtığı yan etkilerden dolayı 20-25 kişinin ölümüne neden olduğunu görürsünüz. Geçmişteki bu başarısız aşı girişiminin yüzünden zaten bugün de aşıya önyargılı yaklaşılmakta. Sağlıklı kişilerin olmasına gerek yok zaten bunu uzmanlar da söylüyor ancak hastalık kronik hastalığı olanlarda ölüme kadar gidebilir. Bu nedenle bence hasta ve yaşlıların olmasında fayda var. Şimdiye kadar görüştüğüm bir kaç doktor tanıdığım da aynı fikirde burda söylediklerimle. Şimdiye kadar aşı olupta bir yan etkisi görülen kimse olmadı aşı pek çok ülkede uygulandı hala da uygulanmaya devam ediyor. Geçen haberlerde normal bir grip aşısı olduktan sonra yürüme ve konuşma yeteneğini kaybeden bir kız çıkmıştı, yıllardır uygulanan normal basit bir grip aşısı bile çok düşük bir oranda da olsa yan etkiye neden olabiliyor demek. Daha önce de dediğim gibi kullandığınız her ilaçta yan etkiler mevcut. Ama sizde çıkmaz bir başkasında çıkar, milyonda bir de olsa risk söz konusu yani. Yan etki olayı sadece domuz gribi aşısına özgü değil anlatmak istediğim. İçinde civa var zararlı şeyler var yıllar sonra yan etkiler görülecek vb gibi şeyler biraz gerçek dışı. Bunları savunanlar hangi bilimsel deney ve verilere göre yıllar sonra aşının yan etkilere hatta kanserlere vb neden olacağını söylüyor merak ediyorum. Bugün dişiniz ağrıdığında gidip yaptırdığınız bir dolguda bile o aşının içindekinden daha fazla civa kullanılıyor ancak bu kimsenin umrunda değil. Kaldı ki dolgu için kullanılan amalgamdaki civanın bile bariz net bir zararı hala tespit edilememiş, sadece alerjisi olanlarda çeşitli rahatsızlıklara neden olabildiği, hassasiyet reaksiyonlarına yol açabildiği görülmüştür. Aşıda kullanılan eser miktardaki civa sanki ölümcül dozda bir zehirmişçesine dile getriliyor. Bu kadar önyargı ve dayanağı olmayan tepkiler bence biraz tıp ilmine ve hekimlere saygısızlık olmaya başladı. Onca doktor bile aşıyı savunuyor hatta artık kendileri bile aşı olmaya başlamışken kulaktan dolma bir kaç haberle bu aşının faydası yok zararı var yan etkisi var demek konu hakkındaki uzmanlar hiç bir şey bilmiyor demekle aynı şey. Bence önyargılardan dolayı ve asılsız haberlerden söylentilerden dolayı aşıya karşı büyük bir antipati oluştu. Geçmişte yaşanan başarısız bir uygulamadan dolayı 30-40 yıl sonra yine aşı konusunda bu kadar önyargılı olmak doğru değil bence. Sonuçta bu kadar uzman, bu kadar hekim aşı konusunda hemfikirse, dünyada pek çok ülkede bu aşı uygulanıyorsa, pek çok insanın hayatı söz konusu ise, söylentilere değil konu hakkındaki uzmanlara kulak verilmeli. Bu söylentilerden ve yanlış bilgilerden dolayı kronik hastalığı olduğu halde aşı olmayan ve sonra bu hastalığa yakalanıp sıkıntı yaşayan hatta hayatını kaybeden insanlar olduğunda bunun sonuçlarını nasıl üstlenecekler merak ediyorum.
 
Evet Cihan la aynı fikirdeyim. Domuz gribinin mortalitesi mevsimsel griple aynı fakat uzmanlar virusun mutasyona uğrayarak gayet bulaşıcı ve ölümcül bir virus olmasından korkuyorlar diye biliyorum. Aşının yan etkisi mi :) isterseniz prospektüslere bakın, içilen bir ağrı kesiciden bile ölünebilir. Şimdiye kadar olunan tüm aşılar aynı riskleri taşıyor. Tabii hijyene ve immun sisteme de dikkat etmeli bu ara.
 
Valla ben güvenmiyorum artik hiç bir asiya. Bir ara genç kizlari rahim kanseri asisi için çagiriyorlardi asi yüzünden 10 genç kiz öldü. Birde bunu çikardilar herkes tirsti valla millet hep gitmem gitmem diyip duruyor.
 
HPV aşısı için diyorsun sanırım. Rahim ağzı kanseri. Merkezi sinir sistemi yan etkileri varmış galiba ama neden ölümler oldu bi fikrim ya da bilgim yok. Bu domuz gribi aşısı bildiğimiz grip aşısı ile aynı şekilde içeriği hemen hemen yani. sonuçta farklı bi virus. hatta kuş domuz ve insan gribinin karışımı. 1918 di galiba Cihanın yazdığı olay. Aynen bu şekilde başta hafif atlatılabilen bir salgın olmuş ve birkaç ay sonra virus mutasyona uğramış ve öldürücülüğü artmış. Aşı olmamız mutasyonu engeller mi hayır malesef. ama daha kolay atlatmamızı sağlar mutasyonlu hali de. Tabi enfeksiyon hastalıkları uzmanları bile farklı farklı açıklama yapıyorlar.
Mesela gullian barre denilen merkezi sinir sistemi hastalığı aşıda risk milyonda birden az gripte ise milyonda 40 mış. tabi hangi çalışma bilmiyorum. duyduğumu söylüyorum.
Bir hocamız çok ölümcül bir grip pandemisinin vaktinin geldiğini söylemişti bikaç yıl önce. Domuz gribinin şu hali ölümcül değil fazla ama ilerde ne olur kimse garantisini veremez.
 
Evet Tuba Hanım'la aynı şeyleri düşünüyorum ben de katıldığınız için teşekkürler daha önce söylediklerime de. Bugün itibarı ile Türkiyede ölü sayısı 19a çıkmış ve havalar daha da soğudukça bu rakam daha da artacak. Kışın ortasında tepe noktaya ulaşacağından endişe ediyorlar ve böyle bir ortamda hala aşıya yan etkileri var diyip olmayı reddetmek bence mantıklı değil. Yan etkiler her ilaçda söz konusu, basit bir ağrı kesiciden dolayı kalp krizi geçiren insanlar oluyor, ancak bunlar aşının yan etkileri kadar dile getirilip duyrulmuyor. Salgın daha büyük boyutlara ulaşmadan imkanı olan herkesin aşı olmasından yanayım şahsen.
 
Benim asıl korktuğum yan etkilerden birirnin de solunum sıkıntısı olması.. Normal insanda belki o kadar kötü olmayabilir bu yan etki ama hadi yan etkisi oldu diyelim, ben astım hastasıyım... Dayanabileceğimi, o durum başıma gelince yaşayabileceğimi sanmıyorum...
 
Ya domuz gribine yakalanırsan ( Allah korusun tabi ) o zaman sendeki astım sorunu daha da ciddi bir problem haline gelcek. Ölenlerin çoğunda zatürreye neden olmakta virus ki bu da bu söylediğimi destekler nitelikte. Bence konu hakkında bilgili bir doktorla görüş mutlaka, risk grubu içindesin zaten, şu an olmasa bile yakın zamanda aşı bulabilme imkanın olur. Türkiye'de hastalık yayıldığı zaman insanlar aşıyı arasa da bulamayacaklar o nedenle imkanı olanlar hele bir de risk grubundalarsa mutlaka aşı olmalı bence şimdiden.
 
Benimde nefes alma sorunlarim var. Panik aninda veya acele ettigimde yoruldugumda, üzüldügümde nefesim kesiliyor gögsüme sanki 10 kilo agirliginda yük koymuslar gibi oluyor her yerim uyusuyor. Yeni çikti ama domuz gribi bunu etkilermi bilmiyorum. Burada yeni çikardiklari asilari önce insanlar üzerine test ediyorlardi gönüllüler zaten para karsiliginda gidiyordu sakat kalirsan tamamen kendine ait bir sorumluluk, fazla kimse gitmeyince bu yönteme basvurdular. Yarar ve zararlarini dogru düzgün açiklamiyorlar bile. Birde ben asidan çok korkarim okadar kan aldirdim alistim sayilir ama asi bana korkunç geliyor. Asi aninda yine kötü olurum bayilir düserim valla
 
Panik anında olan nefes darlığı A.C hast. olduğunu göstermez ama bu çabuk yorulma olayı için doktorla görüşsen iyi olur bence. İlaçların preklinik test fazları vardır. 4 faz. önce az sayıda gönüllüye daha sonra belli bir gruba belli hastalıkları olanlara vs. sırayla denenir.Yan etkiler belirlenir. Piyasaya çıkan tüm ilaçlar bu fazlardan geçmek zorunda ruhsat için. Faz 4 ise ilaç piyasaya çıktıktan sonraki fazdır. Uzun dönem yan etkileri ya da ilaç için yeni endikasyonlar görülür. Domuz gribi aşısı da şu an faz 4 te yani. Hani yeni bişey bulup da direk piyasaya sunamaz kimse.
 
tubidik' Alıntı:
Panik anında olan nefes darlığı A.C hast. olduğunu göstermez ama bu çabuk yorulma olayı için doktorla görüşsen iyi olur bence.

Gittim zaten doktora geçen hafta kan falan aldirdim, kansiztim bayadir. Aslinda bir bucuk senedir sürekli rahatsizim, yorulma, halsizlik falan filan. Birde bu nefes darligi çikti ayrica gögüs kafes iltihabida kapmisim. Tuhaf tuhaf seyler haftaya tekrar gidecem artik yoruldum sürekli yorgun olmaktan. Bagisiklik sistemimde iyice zayifladi hiç birseye gelemiyorum çokta güçten düstüm. Yani simdi domuz gribine yakalansam kesin ölürüm.
 
Geçmiş olsun. Bir an önce tedavin başlar umarım. Uzun sürüyor çünkü biliyosundur tedavi.
 
Geri
Üst