Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Ensesindeki Kızarıklık ve Boğazındaki Şişlik-Kızarıklık

Venüs

Bronz 3 Üye
Katılım
23 Ara 2020
Mesajlar
67
Kapluşumun bir tanesinde yemek yerken, su içerken, boğazının fazla şiştiğini ve kızarık olduğunu yaklaşık 1-1,5 haftadır gözlemliyorum. Ancak yemek yerken normaldir diye düşünmüştüm, diğerinde yok ama bir şeyler yerken şiştiğini gördüğüm için öbüründe olan normal olabilir mi diye düşünüp biraz daha gözlemlemek istedim.

Az önce bilgisayar başındayken ensesinde bir kızarıklık fark ettim. Bilgisayar masamla akvaryum arasında 100-130 santim var, bu uzaklıktan fark ediliyordu. Göz yanılması olabileceğini düşündüm, yaklaşıp baktım ve ense kısmında kızarıklık olduğunu fark ettim. Yine diğerinde yok.

İkisi de ısıtma lambasına aynı anda inip çıkıyor ama bugün kuru alanda yaklaşık 1-2 saat fazla vakit geçirdi. Isı testinı daha önce yapmıştım.


Fotoğrafları olabildiğince çekmeye çalıştım pek rahat durmuyor ama kızarık kısmı net. Bir göz atabilir misiniz, problemler ne olabilir ? Çözüm yolları nelerdir ?
 

Ekli dosyalar

  • * Image 2021-01-27 at 19.30.15 (1).jpeg
    * Image 2021-01-27 at 19.30.15 (1).jpeg
    47.2 KB · Görüntüleme: 18
  • * Image 2021-01-27 at 19.30.15.jpeg
    * Image 2021-01-27 at 19.30.15.jpeg
    63 KB · Görüntüleme: 17
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hayvanın kabuk boyu kaç cm?

Bu kızarıklık başka bölgelerde var mı? Bacaklar ve kabuk içi çukurlarda.

Hayvana düzenli vitamin yada mineral yem veriyor musun?

Kabuğun baş tarafına gelen kısım esnek yapıda mı? Yumuşama var mı?

Ağız içinde kızarıklık var mı?

Yem yerken zorlanıyor mu?

Bir tane ön cepheden bir de yan taraftan gözlerini çeker misin? Göz arka kısmında çukurlaşma var mı ona bakayım. Yada sen kontrol et zayıflığa bağlı gözün arka alt kenarında içeri çökme gibi bir durum var mı?
 
Son düzenleme:
Şimdi uyuyorlar yarın sabah kontrol edeceğim hepsini, fotoğrafları da yüklerim.

En son ölçtüğümde kabuk boyu 6 santimdi, tekrar ölçerim.

Mineral yemleri henüz bitmedi raffy içindekiler, bitmek üzere, ama düzenli olarak yiyorlar şuan.

Bir tanesi yerken zorlanıyor, ya ikiye bölüp ya da yumuşatıp vermem gerekiyor. Ama şuan hangisiydi çözemedim.
 
Hayvan büyük ihtimalle raşitizm olmuş. Yani D vitamini ve kalsiyum eksikliği var. Derideki kızarıklık ve zayıflaması buna işaret. Bünyesi vücudundaki kalsiyumu çekiyor.

Eczaneden Devit al. Bunu ilk hafta 2 günde bir, bir yemine, 1 damla sonraki haftadan itibaren deri rengi düzelene kadar 3 günde bir ver.

Mineral yemi haftada 3 öğüne çıkaralım. A vitamini eksikliği de var gibi gözüküyor. Derisi biraz incelmiş gibi. Aynı zamanda kızarıklığı toparlaması için A vitamini şart.

Yem oranını artır. Yem olarak haşlanmış yumurta akı, gammarus ve raffy P yemlerinden verirsin.

Yumurtayı, akvaryumla emsal (akvaryumdan suyu alabilirsin, suda yiyebileceği oranda fazla suya gerek yok) sıcaklıkta suyu bir kaba koyup onda sarısı ile birlikte verirsen iyi olur. Akvaryum kirlenmesin. Sarısında A vitamini ve folik asitte var. Yani B vitamini. Bu hayvan yedikten sonra diğer hayvanı da alıp yedir.

Diğer hayvanı da kontrol edersin benzer belirtiler var mı. Ona da yemleri aynı oranda verebilirsin. Eşit yemeleri açısından ayrı köşelerde vermen iyi olur.

Bu belirtiyi görmüş olman iyi olmuş. Geç kalsaydın sonuç pek iç açıcı olmazdı.
 
Kabuk 6 cm.

Ben herhangi bir kızarıklık göremedim ama yine de video ekledim. Sizin gözünüze çarpan bir yer olabilir belki. Kol ve bacak bağları gözüme fazla şiş geliyor acaba ödem mi toplamış yoksa ben mi evham yapıyorum bilemedim. Ama diğerinde bu kadar şiş değil.
Baş kısmına gelen kabuk bana esnek yapıda gibi gelmedi. Ancak beyazlıklar kabuğuna devit kullandığımızdan beri azaldı ama sanki orda hafif bir leke var gibi, sarımsı beyazımsı. Ama sert. Tırnakla kazınmıyor. Yavaş yavaş plaka da atıyorlar.

Yem vererek ağız içine bakmaya çalıştım, herhangi bir kızarıklık göremedim.

Yem yerken zorlanan, ikiye bölme yada yumuşatma isteyen kapluş diğeriymiş, bu gayet rahat yiyor ve fazla iştahlı yemek konusunda.

Deviti 3 haftadır kullanıyorum, kabuklarındaki beyazlıklar için. Çok büyük ölçüde düzelme var. Alt kabuğa sürmedim hiç, sürmem gerekip gerekmediğini bilmediğimden. Sabah yemine damlatıp verdim, başka reddetti sonra yedi.

Tamamdır, Raffy Mineral alıyorum o zaman en kısa zamanda.

Yumurta akı ve sarısını tam bir yumurta olarak mı vereceğim ikisine de ayrı ayrı ? Fazla gelir mi, ve yumurta verdiğim günün öğününü nasıl ayarlamalıyım ? Haftada bir mi vermeliyim ? ve sarısını vermeyi ne zaman kesmeliyim? Bildiğim kadarıyla sarısı normal şartlar altında verilmemeli çünkü, fazla kaçırmak istemem. Haşlanmış havuç verebilir miyim ayriyetten ?

İkisinin de yem düzenini ortak tutacağım mineral yem dahil ancak sadece bir tanesine verirken devit damlatacağım. Yemleri sticklerini elden veriyorum. Gammarusları da elden yemeyi seviyorlar ama yorulduğum için ayrı köşelere bırakıyorum. Ancak ayrı köşe dinlemeyip birbirlerininkine dadanıyorlar, özellikle bu hasta olan kapluşumuz yemlerin yüzde 60ına hakim olmaya çalışıyor diyebilirim.

Şuan gözlemlerime göre onda problem yok sadece sert yemleri biraz zor yiyor o kadar. Çok şükür erken fark etmişim.

Tüneklerini yaptım, tutunup uyumak yerine yanlarına sıkışıp uyumayı tercih ediyorlar. Bir de bu kapluşlarımın biri uyuyor, ama ara ara geceleri kontrol ediyorum napıyorlar diye, bir tanesi ne zaman baksam uyanık. Sanırım hasta olan, hangisi olduğunu gece karanlığında pek çözemiyorum, suyun içinde yerde gezinip duruyor. 21:00'da hatta adapte olabilmeleri için 20 dakika erkenden lambayı kapatıyorum. Bilgisayar ışığından ve dışarıdan gelen ışıktan başka bir ses olmuyor odada. Yine de geç uyuyorlar.
 

Ekli dosyalar

  • * Image 2021-01-28 at 16.19.34.jpeg
    * Image 2021-01-28 at 16.19.34.jpeg
    50.2 KB · Görüntüleme: 8
  • * Image 2021-01-28 at 16.20.58.jpeg
    * Image 2021-01-28 at 16.20.58.jpeg
    52.7 KB · Görüntüleme: 8
  • * Image 2021-01-28 at 16.20.59.jpeg
    * Image 2021-01-28 at 16.20.59.jpeg
    34.7 KB · Görüntüleme: 8
O kadar ciddi bir hal yok. Gözler iyi durumda, çukurlaşma yok. Deviti haftada iki defa bir damla yapalım bu süreçte kabuğa devit sürme. Diğer hayvana da haftada bir, bir damla verirsin.

Son resimleri attığın iyi olmuş. Aşırıya kaçacakmışız.

Mineral değilde sera carnivor al.

Yumurtayı haşladıktan sonra dörde böl. Bir dilimi yavaşça suya bırak. Sarı çabuk dağılıyor. Yediğinden kalanı dök diğerine de ayrı bir dilim ver. Bu bir öğün olsun. Diğer öğünü gelince yem verirsin.

Yumurtayı sarısıyla birlikte bu hafta iki defa ver. Sonraki haftalar haftada bir yeter. 3. Hafta itibariyle sadece yumurta akı verebilirsin. Yumurta sarısı yumurtlama sürecinde ek gıda olarak dişilere verilebiliyor. Belli sınırı aşmamak koşuluyla yumurta sarısı vermede sakınca yok. Yalnız çabuk dağılıp hem ortamı hemde hayvanı kirlettiği için pek tercih edilmiyor.

Havuç yiyorsalar haftada bir, bir parça olabilir. Haşlamaya bağlı A vitamini eksilebilir fakat lifli gıda düzeninde sindirim ve bağırsaklar için iyi gelir.

Hayvanı ilk resimde zayıf gördüm ama kilosu yerinde. Normal düzende yemi vermeye devam et. Fazla yem verecek bir hali yok.

Uyuma konusunda neresi ve hangi şekilde uyumak istiyorlarsa uyurlar. Bu da kavga sebebidir. Uyudukları yer onların özel alanıdır. Başka hayvan oraya geçerse ya ona müdahale edip kaçırır. Yada ertesi gün daha erkenden gidip yeri kapar.

Evvelki düzene alıştığı için bunu biraz geç atlatırlar. Gündüz fazla uyumuşsa gece uyumak istemeyebilir. Üçüncüsü senin orada olduğunu biliyorlar.

Ortam loş olmakla birlikte hiçbir harekette olmamalı. Rem dediğimiz ağır uykuya geçmedikleri sürece göz kapağı kapalı olsa da şeffaf olduğu için çevredeki hareketleri izlerler. Hareketi gördükleri anda göz kapaklarını açarlar. Sen uyuyor sanırsın ama o seni izliyordur.
 
Tamamdır çok teşekkür ederim, çok rahatladım. Söylediklerinizi uygulayacağım.

Sera herbivor var, suya koyunca kısa sürede battığı için ve ilk aldığımda suya çok inmedikleri için yediremediğimden dolayı buzdolabına koymuştum. Onu versem olur mu yoksa carnivol mu almalıyım? Ve yine haftada 3 öğün olarak mı vermeliyim?
 
Yok carnivor al. Herbivor carnivorun bitkisel hali. Carnivor protein+mineral; herbivor bitkisel+mineral. Herbivoru şimdi yemezler. O sürece tetra reptomin ile başlıyoruz. 7-8 cm kabuk boyu gibi herbivor denemelerine başla, çene kasları o vakit güçlenmiş olur.

3 öğün hangisi içindi?
 
Tamam o zaman en yakın zamanda alacağım.

Mineral yem için haftada 3 öğün demiştik
 
İki hafta 3 öğün gidelim. Sonraki haftalar 2 olarak normal devam edelim.

Haftada iki defada marulun körpe yapraklarından bir tane ver. Bu kalsiyum içerir. Yemezlerse yarım saat içinde çıkarırsın.

Marul zaruri değil buzdolabı yoksa alma. Yurtta kaldığını söylemiştin.
 
Tamam yem listesine notlarımı ekliyorum.

Şuan evdeyim ama yurtta da buzdolabı mevcut, gittiğim zaman öğünlerini düzenini bozmadan devam ettirebilirim. Yine de taze vermeye dikkat ederim.
 
Geri
Üst