Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

erken çürüme başlangıcı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan azrazulal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

azrazulal

Yeni Üye
kaplumbağam 9 yıldır benimle ve bu yıl üniversiteye başladığımdan beri fazla ilgilenemiyorum çünkü yurtta kalıyorum eve geldiğimde kabuğunda hafif bir yumuşama fark ettim ve erken çürüme gibi görünüyor. ailem suyunu düzenli değiştirmemiş maalesef nasıl toparlayabilirim yardımcı olur musunuz😭😭

Ekli dosyalar

• IMG-20260408-WA0011.webp
    IMG-20260408-WA0011.webp
    1.3 MB · Görüntüleme: 32
  • IMG-20260408-WA0012.webp
    IMG-20260408-WA0012.webp
    285 KB · Görüntüleme: 31
Akvaryumunuzun bir resmini atar mısınız? Kuru alan, ısıtma lambası ve su ısıtıcı var değil mi ?

Akvaryumunuzun bir resmini atar mısınız? Kuru alan, ısıtma lambası ve su ısıtıcı var değil mi ?
kaplumbağam 15 cm, şu an kullandığımız akvaryumda kuru alanı fotoğrafta görünen taşlarla sağlamaya çalışmıştım yaklaşık iki yıldır böyle öncesinde nasıl bakmam gerektiğini bilmiyordum maalesef ailemde de kimse bilinçli değildi bu konuda. lambası var ama su ısıtıcımız yok. yine biraz aileden kaynaklı maddi sıkıntılar var ben burslarımla ya da harçlıklarımla bu kadar yapabildim, akvaryumu şimdilik 48-21 yüksekliği 30 cm. yakın bir zamanda yeni bir akvaryum satın aldım o 83-38- yüksekliği 45 cm. şu an parça parça ısıtıcı filtre gibi itemleri toplamaya çalışıyorum ama maalesef uzaktayken çok zorlayıcı oluyor. işin psikolojik tarafı çok yorucu çünkü evde ilgilenen, suyunu değiştiren genelde benim ve maalesef yurda gittiğimde gözüm arkada kalıyor. onlar da yardımcı olmaya çalışıyor ama işte🤷‍♀️

Ekli dosyalar

• IMG-20260408-WA0018.webp
    IMG-20260408-WA0018.webp
    823.9 KB · Görüntüleme: 22
Bu sistem maalesef hiç yeterli değil. Madde madde sıralarsak:
-Resimde görülen akvaryumda 10 litre kadar su var. 15cm boyundaki hayvanın ihtiyacı en az 150 litre.
-O taşlar da kuru alan değil. Kuru alan adı üstünde kuru bir yer olmalı ki hayvan lambanın altında kabuğunu kurutup sağlıklı kalabilsin.
-Su ısıtıcınızın olmaması da büyük bir eksiklik.
-Lamba halojen değil sanırım. LED lamba ise hiçbir işe yaramaz. Bize ısı yayan bir ampul lazım. Bunun da işe yaraması için usulüne uygun bir kuru alanınızın olması lazım.
Hayvancağızın bu şartlar altında 9 yıl hayatta kalmış olması da büyük şans.
Kabukta çürüyen yerlere baticon uygulamak gerek ama öncelikle kuru alan, ısıtma lambası, su ısıtıcı işlerini halletmek zorundasınız. Kabuk düzenli kuruyamadığı sürece sağlıklı olamaz.

Isıtıcı lamba için aşağıdaki konuyu,

Kuru alan için aşağıdaki konuyu,

Kaplumbağa bakımı hakkındaki eksik bilgilerinizi tamamlamak için de aşağıdaki konuyu okumalısınız:

Foruma hoşgeldiniz.

Arkadaşımız eksiklikleri ve yapılması gerekenleri söylemiş. Bu eksiklikler ve beraberinde hayvanın tamamen su dışında olmaması da kabuğun bu duruma gelmesinde etken. Kuru alanda ayaklarda dahil tamamen kuru yerde olması lazım. Uygun bir alan şart. Taş olmaz.

Yem olarak hangi markaları kullanıyorsunuz? Gerekli ihtiyacını karşılayacak yemlere sahip değilseniz bu da kabuğun bu duruma gelmesinde etken.

Altbağadaki delik delik olan yerleri hafifçe kazıyın. Yüzeysel mi yoksa derinlik var mı bakın. Mantar olma ihtimali var.

Bu ense tarafındaki durum, plaka üstü oluşum mu yoksa o bölgedeki plakalar komple gitmiş, kemik mi ortaya çıkmış?

Eczaneden devit marka şişe damla alın bunu 2 ay boyunca 3 günde bir ilk stick yemine 1 damla damlatıp suda hemen önüne atın yesin. Yemezse 45 derece açıyla tutup ağzına 1 damla damlatın. Açmazsa dik tutup 10-15 saniye arayla ikişer damla ruj sürer gibi ağız çevresine sürün bir iki dakika öyle tutun ağız aralığından girsin.

Eve döndüğünüzde bunu siz yapmalısınız. Tüm kabuğa peçete ile kurutup pamuğa baticon veya tentürdüot damlatıp sürün. 30 dakika kuru yerde bekletin kalanı yine peçete ile silip akvaryuma alın. Bunu 3 gün günde bir defa uygulayın.

Foruma hoşgeldiniz.

Arkadaşımız eksiklikleri ve yapılması gerekenleri söylemiş. Bu eksiklikler ve beraberinde hayvanın tamamen su dışında olmaması da kabuğun bu duruma gelmesinde etken. Kuru alanda ayaklarda dahil tamamen kuru yerde olması lazım. Uygun bir alan şart. Taş olmaz.

Yem olarak hangi markaları kullanıyorsunuz? Gerekli ihtiyacını karşılayacak yemlere sahip değilseniz bu da kabuğun bu duruma gelmesinde etken.

Altbağadaki delik delik olan yerleri hafifçe kazıyın. Yüzeysel mi yoksa derinlik var mı bakın. Mantar olma ihtimali var.

Bu ense tarafındaki durum, plaka üstü oluşum mu yoksa o bölgedeki plakalar komple gitmiş, kemik mi ortaya çıkmış?

Eczaneden devit marka şişe damla alın bunu 2 ay boyunca 3 günde bir ilk stick yemine 1 damla damlatıp suda hemen önüne atın yesin. Yemezse 45 derece açıyla tutup ağzına 1 damla damlatın. Açmazsa dik tutup 10-15 saniye arayla ikişer damla ruj sürer gibi ağız çevresine sürün bir iki dakika öyle tutun ağız aralığından girsin.

Eve döndüğünüzde bunu siz yapmalısınız. Tüm kabuğa peçete ile kurutup pamuğa baticon veya tentürdüot damlatıp sürün. 30 dakika kuru yerde bekletin kalanı yine peçete ile silip akvaryuma alın. Bunu 3 gün günde bir defa uygulayın.
Merhaba, bahsettiğim büyük akvaryuma geçiş yapacağım dış filtre, su ısıtıcısı gibi gerekli şeyleri toparlıyorum şu an 1-2 gün içinde elimde olur her şey umuyorum ki. Yem olarak Sera Raffy P, vital ve mineral kullanıyorum. Burada hazırlanmış olan beslenme programına uymak için Raffy L satın aldım fakat Jbl agil stoğu hiçbir yerde yok ne yazık ki, alternatif bir çözüm varsa ve yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Alt kısımdaki yerleri kazıyamadım nasıl yapmalıyım bilemedim açıkçası, üst kısımdaki yerde de diğer plakalarla aynı hizada gibi duruyor ama kabuğun altına doğru bakınca orada da devam ediyor sadece üst kısımda değil beyazlık, sanırım kemik ortaya çıkmış. Fotoğrafta biraz göstermeye çalıştım ama bu kadar görünüyor. Bugün nöbetçi eczaneden dediklerinizi satın almaya gideceğim en kısa sürede iyileşecek umarım.

Ekli dosyalar

• IMG-20260412-WA0006.webp
    IMG-20260412-WA0006.webp
    867.1 KB · Görüntüleme: 20
  • IMG-20260412-WA0008.webp
    IMG-20260412-WA0008.webp
    714.4 KB · Görüntüleme: 20
  • IMG-20260412-WA0012.webp
    IMG-20260412-WA0012.webp
    301 KB · Görüntüleme: 20
Gammarus ufak kalır. Bitince tropical dried fish, tropical meal worms yada dajana insect super food alın.

Mineral bitince yerine tropical biorept W yemi alın.

İkinci ana yem olarak omega one adult turtle sticks yemi alın.

Agil piyasadan kalktı olsa iyi olurdu. Kemik geliştirici lizin amino asidi içeriyor.

Merhaba tekrardan, Kaplumbey sanırım iyileşiyor yavaş yavaş kabuğundaki o rengi değişmiş yerlerin bazıları gitmiş, bu aşamada yapmam gereken öncekilerden farklı herhangi bir şey var mı?

Ekli dosyalar

• IMG_1464.webp
    IMG_1464.webp
    446.2 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_1465.webp
    IMG_1465.webp
    513 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_1466.webp
    IMG_1466.webp
    465.5 KB · Görüntüleme: 8
Merhaba,
Boyun kısmındaki parça düşmüş gibi. Ona @cem bey bakınca bir yorum yapar.
Devit uygulamaya devam ediyor musunuz?
Su ısıtıcı aldınız mı?
Akvaryumda şu an kaç litre su var ve su ısıtıcı aldıysanız kaç Watt?
Kullandığınız ısıtma ampulü ne tür bir ampul?
Kuru alanı hangi malzemeden yaptınız?
Kuru alan ve su sıcaklıklarını ölçüyor musunuz?

Son olarak Kaplumbey`in ön tırnakları kısa. Bu dişi olduğunu gösterir. Emin olmak için kuyruğa bakabiliriz.

Devite devam. Ense arkası bölge kazınabilir gibi ise alın. O bölgenin temizlenmesi lazım.

Geri