Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Filtre Yıkanmadan Tam Su Değişimi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SfBayyurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

SfBayyurt

Taç 3 Üye
Selamlar, dün akvaryuma sabunlu ıslak mendil düştü , biraz huylanıp suyu :90 oranında değiştim musluk suyuyla. Filtre çekmesin değişene kadar diye kapatıp hemen yeni şu doldurdum öyle açtım... O panikle tabi aklımdan tamamen çıktı, filtre malzemeleri musluk suyuyla temas etmiş oldu, döngü bakterileri öldü mü yani ? Hayvana zarar verir mi bu su?Neyse ki suda değil kuru alanda uyudu.. Panikle düşünemedim şimdi ne yapayım filtreyi akşamdan beri çalıştırıyorum, Kapatayım mi bilemedim.. Bilenler bir yardim edebilirse çok sevinirm arkadaşlar🙏

Filtreniz iç filtre ise bakteriler için endişelenmenize gerek yok. Iç filtrelerde dikkate değer bir bakteri kültürü oluşmaz. Dış filtre ise musluk suyundaki klor oranına bağlı olarak bakteri kültürünüzün önemli bir kısmını kaybetmiş olabilirsiniz. Çok miktarda bakteri aniden öldüğünde hidrojen sülfür açığa çıkar. Bu da çürümüş yumurta kokusuna benzer berbat bir kokudur. (Doğalgazı açık unuttuğunuzda gelen kokuya benzer). Böyle bir durum varsa dış filtreyi açıp içindeki malzemeleri güzelce yıkamanız gerekir.

Dış filtreyi yıkarım o mesele değil zaten 5 ay oldu tek hayvan , fakat bu filtrede ölen bakteriler suya zehirlenme gibi bir etki yapar mı ? Fitre malzemelerini değiştirip tekrar çalıştırabilir miyim suda bir değişim yapmama gerek var mı? Dün akşamdan beri filtrelenen bu suyun içinde olumsuz bir şey var mı hayvana zarar verecek onun için endişeleniyorum.

Koku olmadıysa sorun yoktur. Akşamdan bu yana çalışıyorsa zaten koku yapacak olsa yapardı. Klorun bakteriler için ölümcül olduğu açık. Ancak musluk suyundaki klor hızla buharlaşıp sudan uzaklaşıyor. Siz akvaryumu doldurana kadar o klorun yarısı uçmuştur zaten. O yüzden yoğun bir bakteri ölümü olmamıştır diye tahmin ediyorum.

O zaman ben yine de kapatıp filtreyi yıkayayım , peki malzemeleri akvaryum suyuyla yıkayamayacağım, musluk suyuyla da yıkanmaz bi durumda malzemeleri yenilemem mi gerekir?

Gereksiz iş çıkarmışsın Semiha. Ufak bir temas salınım az, bir zararı olmazdı.

Musluk suyu klor içerdiği için haliyle bakterileri öldürecektir.

Su çıkış tarafı elyaf > carbon malzeme > elyaf varsa ölü bakterileri bu üçlü tutar. Suyu değişmeye gerek yoktur.

Filtreyi yıka yeter. Elyaflar daha beyaz ise onları da yıka tekrar kullan.

Bu arada bir önceki dış filtre temizliğinden sonra bakteri aktivasyonu için ortalama 28 gün geçmesi lazım. Bu işi 28 günden kısa sürede yaptıysan yani temizlediysen bakteriler henüz oluşumunu tamamlamamıştır. O halde filtreyi açmana gerek kalmaz.

Cem 5 ay oldu , filtrenin açılma zamanı geldi zaten neredeyse.
Dediğini ben de düşündüm karbon kimyasalı tutar mı diye fakat süresi dolmuştur çoktan diye etkisi kalmamıştır diye düşündüm.. Filtreyi temizlerim, fakat ölen bakteriler suya olumsuz ne kadar etki eder , biraz şu değişimi yapayım mı yine de ? Hayvan zarar görmesin derdim o 😥

Olur yarım akvaryum su değişebilirsin. Yeni kurulmuş filtre bir gün içinde olanı çekip temizler. Yeniden kuracağın için suyun klorlu olup olmaması farketmeyecek. Hareketli suda klor çabuk uçar.

Geri