Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Gentagut ve terramycın kaplumbağamın gözüne iyi gelmedi

BrcMthn

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2021
Mesajlar
10
Merhaba arkadaşlar. Benim yaklaşık 9 senedir 2 tane su kaplumbağam var. Yaklaşık 4 gün önce kaplumbağamın gözlerinde şişkinlik ve açamama sorunu ile karşılaştım. Birisini hiç açamıyordu diğerini açabiliyordu ama şişti. İlçede yaşıyorum perşembe günü götürmediğim veteriner kalmadı ancak egzotik hayvanlardan anlayan bir veteriner bulamadım. En son götürdüğüm veteriner neo kort isimli damlayı önerdi. 3 gün kullandım gözlerini açmaya başladı açtığında gözlerinde perdede görünmüyordu ancak şişlik bir türlü inmedi araştırdığım kadarıyla terramycın ve gentagut kullandım bir kere uyguladım ancak şuan gözlerini çok az aralıyor gözleri görünmüyor bile gözlerinin içinde perde var gibi duruyor. Genel itibariyle gözleri hep kapalı şişlik biraz inmiş gibi. Birde üşütme gibi durumları olabilir bir iki haftadır evimiz çok soğuk ama ıslık sesi baloncuk akıntı ve alt kabukta pembelik yok. bu günü kadar hiç böyle bir durum olmamıştı akvaryumları yoktu şuan akvaryum yaptırıyorum o konuda da yardım istiyorum.
 
Foruma hoş geldiniz.

Hayvanların kabuk boyu kaç cm? (kuyruktan başa kadar olan kısım)

Su ısıtıcı kuru alan ısıtma lambası var mı?

Hayvanların gözlerinin resimlerini sudan çıkarıp çeker misiniz? Cevap yaz kutucuğundaki resim şekline basıp yükleyeceksiniz.

Şu an kullandığınız akvaryumun ölçüleri nedir?
 
Neo kort damlayı günde kaç kez kaç damla önerdi?
 
Foruma hoş geldiniz.

Hayvanların kabuk boyu kaç cm? (kuyruktan başa kadar olan kısım)

Su ısıtıcı kuru alan ısıtma lambası var mı?

Hayvanların gözlerinin resimlerini sudan çıkarıp çeker misiniz? Cevap yaz kutucuğundaki resim şekline basıp yükleyeceksiniz.

Şu an kullandığınız akvaryumun ölçüleri nedir?
Kabuk boyları 12-13 cm. Akvaryumları yoktu şuan akvaryum yaptırıyorum. Isıtıcımız yok kuru alan olarak kayaları var. Çok üzülüyorum bu zamanada kadar nasıl bu kadar bilinçsiz oldum diye. Alttaki resim neo kortu ilk kullandığım gün çekildi Ekli dosyayı görüntüle IMG_20211021_202109.jpg
 
Neo kort damlayı günde kaç kez kaç damla önerdi?
Veterinere gittiğimde gözlerini açmıyordu. Normalde sabah akşam bir damla dedi ancak açık olmadığı için günde 4 kez birer damla uygulamamı söyledi kapalı olsa bile gözüne girer ama açık kadar olmaz ondan 4 kere dedi. Cumartesiye kadar kullandım. Gözlerini açabiliyordu. Dün terramycın ve gentagut kullandım. Sabah gözleri bu şekildeydi perde inmii gibi
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20211024_132105.jpg
    3.9 MB · Görüntüleme: 55
Uygulamayı doğru söylemiş. Net korttaki antibiyotik oranı yüksektir. Göz içine 2 damla bile kedi köpek ayarındaki hayvanlar içindir. 4 damla koyun ayarındaki hayvanlar için.

Elinizde genta varsa ondan devam edelim. Göz içindeki beyazlık taşlaşmış iltihap kolay çıkmaz. Gentadan sabah akşam açabilirseniz 4, açamazsanız 10-15 saniye arayla altışar damla damlatın az da olsa girer. Daha sonra 15 dakika kadar kuru yerde bekletip kaba alın. Damlatma sırasında başlarda yanma yapabilir hayvan ayağını gözüne doğru atar bu içine işlediğini gösterir. Sonrasında pek olmaz. İltihap zamanla yumuşar ve atılır. Bu süreçte gözleri görmediği için yem yemeyebilir. Suya girdiğinde hemen önüne bırakın ve uzaklaşın, kokudan bulup yiyebilir.

Teramycin kullanmayın pomadlar göz çevresine yayıldığı için sudaki kirler göze yapışır. Göz içi pisliği atması için damla ilaç olmalı.

Suyu sürekli temiz tutun. Hayvanlar büyük, akvaryumda o oranda paralel olarak büyümeli aksi halde daha çabuk kirlenir. Dışkı göz ve kulak enfeksiyonuna neden olan zararlı bakteri üretirken dışkı amonyak seviyesini yükseltip amonyak seviyesini yükseltir. Aşırı amonyakta zehirlenmelerine neden olur.

Metilen mavisi kullanıyor musunuz? Contra-ichthyo yada deep fix dezopur veya deep fix dezofix'ten biri olur. Su hacmi ne kadar bilmiyorum. 50 litreden az ise 2 günde bir damla damlatın çok yoğun mavi olmasın bu bakterileri öldürür. Amonyak zehirlenmesine karşı endikedir.

Hayvanlar uygun sistemde olsalardı şu an 20 cm üstünde kabuk boyuna sahip olurlardı.

Akvaryumu doğrudan ömürlük yaptırın. Bu da 100*50* 60h ve 10 mm cam kalınlığı yada daha büyük olabilir üst düzeyde sınır yok. Bu yaptıracağınızı küçükse iptal ettirin. Ömürlük başta pahalı gelebilir ama herşeyi tek kalemde hallettiğimiz için uzun vadede hesaplıya geliyor. Verdiğim ölçüye uygun mobilya yarım ton çekecek kadar güçlü olmalı. 40-42 kg arası silis kum kullanıyoruz. Kumda vitasand marka kullanıyoruz. Uygun ölçü 0.5 ve 1 mm aralığı. Poşette satılanı 0.7 mm kovada satılanı 0.5 mm kalınlığında. Bu kum hazımsızlığını giderirken bağırsaklarındaki olası parazitleri atmasını sağlar. Eşelenip vakit geçirirler. Bacaktaki derileri ve alt bağalarındaki plakaları atmasını sağlar.
 
Akvaryumu hangi ölçüde yaptırıyorsunuz.
 
Kağlumbağamım bir gözü açılıyor ama diğer gözünü çok kısık açıyor gözü açık ise Gentadan sabah 4 akşam 4 eğer gözünü açmaz ise 10-15 saniye ara ile akşam 6 sabah 6 damla doğru mu anladım?
Damla gözüne girse bile kaşıma gibi vir tepkisi yok sadece gözünü kapatıyor bu işlemediğini gösteriyor?
Yemek konusunda sıkıntımız yok çok şükür güzel yiyiyor.
Metilen mavisi var ama gözüne zarar gelebilir diye kullanmıyorum.
Balık akvaryumu değilde daha kısa ve geniş bir akvaryum düşünmüştüm yani 100 70 35 civarı ama yarın kesin ölçüleri götüreceğim nasıl bir akvaryum daha uygun olur acaba? Düşündüğüm akvaryum fotoğraftaki gibi
Screenshot_20211026_003757_com.android.chrome.jpg
 
Normal akvaryum mu yaptırmalıyım yoksa bu tarz daha mı uygun olur?
 
Buna paludaryum diyoruz bu uygun olmaz. Düz dikdörtgen akvaryum olacak. Derinlik önemli, kaçış boşluğu da bıraktığımız için su oranını yüksek tutacak yükseklik olmalı bir de silis kum sudan yiyor. Yani paludaryum olmaz. Boyca uzunluk yüzerek sağlıklı gelişimini derinlik ise akciğer gelişimini ve nefes tutabilme kapasitesini artırır. Verdiğiniz ölçüde yükseklik az. Su yüksekliği 35-40 cm kadar olmalı en az. Buna uygun iç filtre ve dikey konumlu ısıtıcılar sığmaz. Bu arada kaplumbağalara en uygun ısıtıcı jbl protemp bu tam batabiliyor ve dışında plastik kaplama olduğu için kabuklarını vurup kıramıyorlar.

Genta uygulaması aynen yazdığınız gibi olacak.

Su oranı ne kadar metilenin dozunu ona göre yazayım. Balıklardaki oranda kullanmıyoruz.
 
Şuan çok su koymuyorum her gün suyunu değiştirdiğim için 2 3 litrelik bir suda duruyor akvaryumu gelip gözü iyileşene kadar
 
O kadar su için metilen fazla gelir.

İmkan var ise suyu yükseltin. Kafası su içine girebilsin su temas ettikçe iltihap yumuşar, göz kapağı rahatlar ve gözünü aralar.

Bu sığ suda kafasını sürekli su dışında tutuyorsa iltihabın çıkma süresi uzar. Göz kapağı ve iltihap kuruyacağı için hayvan gözünü aralamakta zorlanır yada açamaz.
 
Şimdi rahatsız etmeyelim gündüz hayvanın üstten ve yandan tam boy resimlerini çekip atabilir misiniz? Kabukta da sıkıntı var sanırım. Göze odaklanınca onu yeni farkettim.

Cevap yaz kutucuğundaki resim şekline basıp yükleyeceksiniz resimleri.
 
İlaçtan sonra dışarıda kaldığı için beyazlamalar oluyor şuan kabuklarını döküyor büyüdüğü için diye düşünüyorum
Birde ilaçtan sonra ayaklarını o şekilde tutuyor halsiz gibi hala gözünü kaşıma gibi eğilimleri yok hatta damlayı damlattığımda bile gözünü bir süre sonra kapatıyor ama şişliği indi sayılır
 
Hayvana evvelden de ilaç uygulandığınız için mikrobu temizlenmiş o zaman.

Kabukta mantar yok bu iyi bir miktar kireç oluşumu ve ufak partiler halinde plaka atılmaları mevcut.

Kabuk için hayvanlara ait orta sertlikte diş fırçası alın. Fırçayı ıslatıp sofra tuzu yada karbonat tozu döküp fırçalayın göz ve derisine temas etmesin. Arkasından kaptaki ile emsal sıcaklıkta su ile durulayın. Bir kez uygulama yeterli gelir. Marginal dediğimiz yan kenarlarda bazı yerlerde açılma var. Bu plakaları tırnağınızla yada ağzı düz cımbızla yoklayın ama çok zorlamayın. Kanayabilir.

Eczaneden devit marka damla alın. Hayvanın kabuğunu peçete ile kuruttuktan sonra bir iki damla damlatıp kuru yerde 15-20 dakika bekletin kalanı peçete ile silip akvaryuma koyarsınız. Devit plakaları yumuşatır ısıtma lambası kurutup gerdirerek açılmasını sağlar. Haftada bir devit uygulama yeterli.

Hayvanın şu an yeme durumu nasıl? Hangi marka yem kullanıyorsunuz?
 
Devit damlayı iki damla damlatıp yaymam gerekiyor mu peki?
Yem yiyor iştahında birşey yok ama gözleri kapalı olunca bulması zor oluyor. Bundan yaklaşık 5-6 sene önce yemlerini yememeye başladılar ne aldıysam yemediler en son petshop karides önerdi hep onu yediler. Birazda şişmanlar sanırım
 
Damlattıktan sonra parmağınızla yayıp yedirin yalnız çok yağlı olmasın, yani fazla damlatmayın. 2 damla damlatın yetmezse bir damla daha sürersiniz.

Hayvanların gözleri düzelsin zorlama yoluyla alıştırırız. Yemler çeşitli mineral ve vitamin içerdikleri için gereksinimlerini karşılar. Tek yönlü besleme özellikle proteine yüklenme gut hastalığı yapar. Hayvanlar için sera carnivor ve tetra reptomin alın. Arkasından çeşidi artırırız bunlara alıştıralım önce.

Hayvanlar gammarus için büyükler onun için kurutulmuşta jbl energil, sera royal ve tropical reptiles carnivore yemlerinden birini kullanırız.

Royal değişik boylarda balık ve karides içerir. Energilde aynıdır ama daha iri balık ve karides vardır. Bunda karisdeslerin ağzındaki dikensi dokuyu kırıyoruz, balıklarında yüzgeçlerini koparıyoruz, bunlar batabiliyor. Tropical reptiles carnivore cırcırböceği ve kan kurdu içerir. Bunda da cırcırböceğinin bacaklarını koparıyoruz. Bu royal ve energile göre ucuz ve daha ufak kutuları var. Diğerleri sadece büyük kutuda satılıyor. Bulabilirseniz bundan alın. Fiyatları o kadar uçtu ki yem önerisi zor hale geldi.

Netten daha hesaplıya gelir. Juenpetmarket ve teleskop akvaryum siteleri güvenli siteler ben ağırlıklı bunlarda alışveriş yapardım. Ayrıca akveryem, atakan petshop, pasifikpet sitelerinden bir iki ürün alıp sorun yaşamadım. Alacağınız ürünlere bakarken balık bölümünden akvaryumla ilgili diğer malzemelere de bakabilirsiniz. Belli bir alımda kargo ücretsiz geliyor. Her sitede bu farklı olabiliyor.

Açıklama yazmak isterseniz bu genelde kargo sayfasına gelindiğinde oradaki kutucuğa yazılabiliyor. İlla kargo ile alakalı olması şart değil firma oradan görüyor. Mesela ben yem aldığım zaman şu tarhten aşağı olmasın diyorum. Şu an skt. 2024 tarihliler çıkmıştır. Tarih ne kadar ileri olursa o kadar tazedir.

Ekipman alırsanız kargo elemanını göndermeden hemen kontrol edin. Firma kontrol edip koyar ama kargoda başına iş gelebilir. Hemen gösterir tutanak tutturur geri gönderirsiniz yenisini gönderirler.
 
Geri
Üst