Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Hastalik ihtimali, filtre, UV ve yem onerileri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Rowe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rowe

Bronz 4 Üye
Esenlikler. Iki gun once calisan filrte temizlik icin prizden cikarttigimda ve sonrasinda temizleyip geri taktigimdan itibaren calismayi birakti. Bu sebeple su biraz kirlenmeye basladi ve yasadigim ilcede uygun filtre bulamadim. 100x50x40 bi akvaryumum var, 45-60 lt arasi dolduruyorum genelde. Buna uygun bir filtre oneriniz var mi? Onceki filtremi de buranin onerisiyle almistim, yalniz biraz buyuk bir sey gerekiyor sanirim yoksa duzgun temizlemiyor.

Ayrica bu filtrenin bozuldugu gun ben yaklasik 1.5 gun evde bulunamadim, kaplumbagayla annem ilgilendi yani sadece beslenmesiyle. Sanirim isigi da gereginden fazla acik kalmis uyarmama ragmen. Hayvan 2 gundur yemlerinin sadece bifazini yiyor yani hafif istah sorunu var gibi. Daha once de yavrulugunda hastalik atlatti, cok ugrastim ustune, o yuzden anlayabiliyorum hastalaniyosa hastaysa. Su an belli ki hastalik basinda olacaksa bile. Kuru alanina da cokca gitmeye basladi, bu olayi daha da netlestiriyo gibi.

Ayrica 10 cmi milim milim (10.5 cm var gibi ve 2024 mart yavrusu olmasi lazim (?)) gecmeye yeni basladi, bunun icin de UV onerebilirseniz guzel olur, hatta genel olarak cok kullanilan ne varsa, lamba ayakligi onerisine de acigim cunku cok bulamiyorum, hep stok disi oluyorlar genelde.

Normal kullandigim lamba, genel akvaryum ici isisi olmasi gereken derecelerde. Beslenmesi de belirli bi duzende. Yemlerin, akvaryumun ve kaplumbaganin fotografini su anda atamiyorum ama eve dondugumds atacagim. Yine de erken fikirlerinizi belirtirseniz guzel olur benim icin. En aciliyetlisi hastalik basinda olmasi ve filtre durumu, sonra da UV ve yem onerisi

Esenlikler tekrar, durumla iligli anlık ve ufak bi güncellemem var. Bugün tüm akvaryumu temizledim, açıkçası hasta modunda degil gibi pek ve eğleniyor da suyun içinde, hareketleriyle belli ediyor. Sudan hoşlanmadığı aşikar fakat iştah durumundan emin olmak için yem attığımda yine yemedi. Yemi beğenmediğini düşünerek ilk kez marul denettim kendisine ve marula bayıldı, kıtlıktan çıkmış gibi yedi ona parçalayıp verdiğim ufacık marulu. Acaba artık yemlerini beğenmiyor olabilr mi? Halbuki biri ona kesinlikle uygun bir yem ve daha önce buranın önerileriyle ilerlemiştik ama o yemlerle birlikte 1 yılı aşkın takıldığı için sıkılmış da olabilir. Yem önerisi alabilir miyim? Güncel yemlerimi atıyorum. (not: marulu da bir süre sonra yemedi, dikkat ettikçe anladığım tek şey şu. 1-2 gündür de yemlerinden sadece kendini doyuracak kadar yiyip daha yemiyor. kendini aç bırakmıyor ama asla normal diyetindeki miktarda yemiyor. yine de korkuyorum yani)

Ayrıca filtremi iyice açıp inceledim, motoru yanmış o yüzden acilen yeni bir tane gerekiyor. Akvaryumu ve kaplumbağayı fotoğraflayıp aşağıya bırakacağım yemlerle birlikte. (Silis kum bulamadığım için alamıyorum, hiçbir şekilde forumdaki önerilere uygun silis kumu ne yaşadığım çevrede ne de internette bulabildim.) Bir de su seviyesini ben de daha çok artırmak istiyorum ama şu anda doğru düzgün temizleyebilen bir filtre yokken bunu yapamam, hele de elimdekinin motoru yanmışken ve yenisi gerekiyorken. Bu bile ona yeterli gelen bi su seviyesi ama daha da artırabilirim.

Ek olarak kaplumbağanın üst kabuğunu incelediğinizde göreceğiniz şeylerin mantar veya başlangıcı olduğunu hiç sanmıyorum, çürüme vs şüphesiyle daha önce buraya konu açtığımda yapılması gereken her şeyi sizin talimatlarınızla yaptım, ara ara hala fırçalarım ama asla hiçbir görüntü çıkmıyor ve bir sorun da gözükmüyor. Kabuğunun doğuştan böyle gözükme ihtimali var mı? Henüz çıkmamış eski kabukları da var gerçi.

Ekli dosyalar

• * Image 2026-05-05 at 20.48.00 (1).webp
    * Image 2026-05-05 at 20.48.00 (1).webp
    236.8 KB · Görüntüleme: 23
  • * Image 2026-05-05 at 20.48.00.webp
    * Image 2026-05-05 at 20.48.00.webp
    140.9 KB · Görüntüleme: 23
  • * Image 2026-05-05 at 20.48.01 (1).webp
    * Image 2026-05-05 at 20.48.01 (1).webp
    137 KB · Görüntüleme: 20
  • * Image 2026-05-05 at 20.48.01.webp
    * Image 2026-05-05 at 20.48.01.webp
    169.2 KB · Görüntüleme: 19
  • * Image 2026-05-05 at 20.48.01 (2).webp
    * Image 2026-05-05 at 20.48.01 (2).webp
    91.5 KB · Görüntüleme: 23
Merhaba,
Silis kum için aşağıya link bıraktım, ben bunu kullanıyorum ve gayet memnunum. Koymadan önce iyice yıkayın tozunu atsın.

Filtre olarak da iç filtre düşünüyorsanız daha yeni Sun Sun jp 023f aldım, hem sessiz hem de 2 büyük haznesi var. İçeriğini ayarlayabiliyorum istediğim gibi. gayet memunum.

Yem konusunda sizin kullandıklarınıza ek olarak Sera Raffy P, Sera Raffy Vital ve Tropical Meal Worms kullanıyorum. Son yazdığımı haftada 1 gün verin, protein fazla gelmesin. Akvaryum görüntüsüne göre suyu baya artırmanız gerekiyor zaten, çok düşük kalmış seviyesi. Kuru alandaki yapay çim sanırım, bunu hayvan ısırmaya çalışıyor hatta kopardığını yutuyor, sağlık sorunu olmaması açısından onu sökmenizi tavsiye ederim. Bulaşık matı, pp plastik türevi bir materyal ile kuru alan yapabilirsiniz. Fırçayı ben de düşünüyorum ama gözüne falan gelebilir demişlerdi, biraz riskli sanırım o da.

Diğer sağlık konularında daha bilgili kişiler yanıt dönecektir, ben ürünler konusunda yardımcı olmak istedim sadece.

Merhaba,
Silis kum için aşağıya link bıraktım, ben bunu kullanıyorum ve gayet memnunum. Koymadan önce iyice yıkayın tozunu atsın.

Filtre olarak da iç filtre düşünüyorsanız daha yeni Sun Sun jp 023f aldım, hem sessiz hem de 2 büyük haznesi var. İçeriğini ayarlayabiliyorum istediğim gibi. gayet memunum.

Yem konusunda sizin kullandıklarınıza ek olarak Sera Raffy P, Sera Raffy Vital ve Tropical Meal Worms kullanıyorum. Son yazdığımı haftada 1 gün verin, protein fazla gelmesin. Akvaryum görüntüsüne göre suyu baya artırmanız gerekiyor zaten, çok düşük kalmış seviyesi. Kuru alandaki yapay çim sanırım, bunu hayvan ısırmaya çalışıyor hatta kopardığını yutuyor, sağlık sorunu olmaması açısından onu sökmenizi tavsiye ederim. Bulaşık matı, pp plastik türevi bir materyal ile kuru alan yapabilirsiniz. Fırçayı ben de düşünüyorum ama gözüne falan gelebilir demişlerdi, biraz riskli sanırım o da.

Diğer sağlık konularında daha bilgili kişiler yanıt dönecektir, ben ürünler konusunda yardımcı olmak istedim sadece.
Teşekkür ederim, kum ve filtre önerilerinizi inceleyeceğim.

Elimdeki kuru alanın bir küçüğünü kullanıyorken hiçbir çim kopması vs. veya yeme çabası olmuyordu, ilgisi de yoktu, ki hala yok eminim ama bu kuru alanın kendiliğinden çimleri dökülmeye başladı. Kaplumbağa hiç umursamıyor veya yemeye çalışmıyor defalarca inceledim onu ama yine de akvaryum temizliği açısından bir sorun, değiştireceğim.

Fırça konusunda da yurt dışı taraflı çok kullanım gördum ve sorun yaşamış olan var mı ben bilmiyorum. Daha alçakta takmam gerekiyor zaten ama ne işe yaradığını bir türlü anlayamadı ve kendini kaşımadı. Yine de akvaryumda en sevdiği şey o sanırım. Sürekli onun yanına veya üstüne gidip tutunarak etrafa bakıyor.

Suyu da dediğim gibi bu seferlik bilerek azaltmak durumunda kaldım, eldeki filtre bozulmuşken çok fazla su koymak ikimjzin de zararına gelirdi.

Tekrar teşekkürler yanıtınız için

Ayrıca bugun ek bi gelisme oldu, yem kutularina ve bana yeniden heyecanlanmaya basladi. Normalde 2 gundur bu tepkiyi vermiyordu. Denedim ve bu sefer eksiksiz yedi ogununu yani. Hasta mi degil mi anlamakta zorlaniyorum, belki de gercekten akvaryumun durumundan memnun degildi.

Merhaba,
Akvaryumunuz gayet büyük. Akvaryum üzerine oturan tipte bir kuru alan yaparsanız o akvaryuma 150-160 litre su koyabilirsiniz. Bu hem kaplumbağanız için çok faydalı olur, hem de bütçeniz müsaitse bir dış filtre alıp suyunuzun kalitesini daha yukarıda tutabilirsiniz.

Yemlere gelince Reptomin ve Biorept W gayet kaliteli yemler. Yememekte ısrar ediyorsa omega one adult turtle sticks, sera carnivor, dajana gammarus sticks, dajana insect superfood gibi yemleri deneyebilirsiniz. Hayvanın boyu 10cm`e ulaştığına göre yemleri çeşitlendirmekte fayda var.
Denemek için önce mineral bakımından kuvvetli bir yem olan Sera Carnivoru beslenme programına ekleyebilirsiniz. Daha sonra 4 çeşide çıkarırız.

Merhaba,
Akvaryumunuz gayet büyük. Akvaryum üzerine oturan tipte bir kuru alan yaparsanız o akvaryuma 150-160 litre su koyabilirsiniz. Bu hem kaplumbağanız için çok faydalı olur, hem de bütçeniz müsaitse bir dış filtre alıp suyunuzun kalitesini daha yukarıda tutabilirsiniz.

Yemlere gelince Reptomin ve Biorept W gayet kaliteli yemler. Yememekte ısrar ediyorsa omega one adult turtle sticks, sera carnivor, dajana gammarus sticks, dajana insect superfood gibi yemleri deneyebilirsiniz. Hayvanın boyu 10cm`e ulaştığına göre yemleri çeşitlendirmekte fayda var.
Denemek için önce mineral bakımından kuvvetli bir yem olan Sera Carnivoru beslenme programına ekleyebilirsiniz. Daha sonra 4 çeşide çıkarırız.
Yem ve filtre (dış filtre hiç araştırmadım ama bakarım) konusunu halledeceğim, onda herhangi bir sorun yok fakat akvaryum üzerine oturan bir kuru alan düzeneği kurarsam hayvanın atlama ihtimalinden korktuğum için geri adım atıyordum. O kısmı da araştırayım. Yanıtınız için teşekkürler.

Esenlikler!

Mevsim geçişi ve havanın bir açılıp bir kapanması hayvanlarda dengesizlik yapar bu da iştahına yansır. Hastalık gözükmüyor. Üşümemesine dikkat edin.

Hayvan 10 cm kabuk boyunu geçmiş kolay kolay hasta olmaz. Yeterki su ve alan ısısı uygun seviyede olsun.

Marulu bıkmaması için uzak günlerde haftada iki gün veriyoruz. Kabuk hacmini aşmayacak oranda. Artanı da yarım saat sonra sudan çıkarıyoruz. Bakteri oluşmaya başlıyor.

Suyu yükseltin. En az 31-32 cm su derinliği olmalı. Bu dikey kullanılan filtreler için gerekli. Motor su içinde olacak. Aksi halde aşırı ısınıp yanar.

Bu derinlikle önereceğim filtre sobo 808c köşe filtre olacak. Alt hazneye elyaf üst hazneye zeolite yada carbon-zeo karışımlı filtre malzemesi.

Kabuk parlak çıkmış ama bir sıkıntı gözükmüyor. Eski plakalar pul pul dökülüyor. Bundan dolayı yüzey pütürlü.

Yemde biorept W fazla ise sera carnivor yemi o bitince yerine alın. Repto daimi yem.

Kurutulmuşta tropical dried fish yada tropical meal worms alın. Stick formda dajana gammarus sticks yada dajana insect super food alın ikisini birden de alabilirsiniz. Yem çeşitliliği açısından omega one adult turtle sticks te olabilir.

Sera carnivor haftada iki gün veriliyor onun için 6 çeşit yemi aşmayın. Hatta haftada 1 gün yumurta akı olursa 5 çeşitte olabilir. Yumurtayı yedikçe atın akvaryumu kirletiyor.

Uvb ampulde şu an garantili olan exo terra uv100 5.0. Ama zaruri de değil.
Eksik birşey kaldıysa yazın.

Esenlikler!

Mevsim geçişi ve havanın bir açılıp bir kapanması hayvanlarda dengesizlik yapar bu da iştahına yansır. Hastalık gözükmüyor. Üşümemesine dikkat edin.

Hayvan 10 cm kabuk boyunu geçmiş kolay kolay hasta olmaz. Yeterki su ve alan ısısı uygun seviyede olsun.

Marulu bıkmaması için uzak günlerde haftada iki gün veriyoruz. Kabuk hacmini aşmayacak oranda. Artanı da yarım saat sonra sudan çıkarıyoruz. Bakteri oluşmaya başlıyor.

Suyu yükseltin. En az 31-32 cm su derinliği olmalı. Bu dikey kullanılan filtreler için gerekli. Motor su içinde olacak. Aksi halde aşırı ısınıp yanar.

Bu derinlikle önereceğim filtre sobo 808c köşe filtre olacak. Alt hazneye elyaf üst hazneye zeolite yada carbon-zeo karışımlı filtre malzemesi.

Kabuk parlak çıkmış ama bir sıkıntı gözükmüyor. Eski plakalar pul pul dökülüyor. Bundan dolayı yüzey pütürlü.

Yemde biorept W fazla ise sera carnivor yemi o bitince yerine alın. Repto daimi yem.

Kurutulmuşta tropical dried fish yada tropical meal worms alın. Stick formda dajana gammarus sticks yada dajana insect super food alın ikisini birden de alabilirsiniz. Yem çeşitliliği açısından omega one adult turtle sticks te olabilir.

Sera carnivor haftada iki gün veriliyor onun için 6 çeşit yemi aşmayın. Hatta haftada 1 gün yumurta akı olursa 5 çeşitte olabilir. Yumurtayı yedikçe atın akvaryumu kirletiyor.

Yanıt için teşekkürler. Tüm önerileri dikkate alacağım.

Eksik bir şey göremedim fakat merak ettiğim bir durum daha var. Her ne kadar filtre kullansak da temizlik kısmında çok detay sahibi değilim. Ne sıklıkla ve nasıl bir şekilde temizlik yapmak gerekiyor? Temizlik sırasında silis kum varsa ne yapılıyor bunları merak ediyorum.

Filtre, yem ve su yüksekliği konusunda aksiyon alacağım. Yem düzeninde de dediklerinizi denerim. Marulun o kadar süreyle alınması gerektiğini bilmiyordum, yine de kötü olacağını tahmin ettiğimden çıkartmıştım içinden.

Tekrardan öneriler için teşekkürler.

Suyun kirlenme hızı akvaryumdaki su miktarı ile ters, hayvanın büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Suda renk değişimi, bulanıklık, koku durumlarından herhangi biri olduğunda su kirlenmiş sayılır. Duruma göre kısmi veya tam su değişimi yaparsınız.

Dış filtresi olan akvaryumlarda olağandışı durumlar haricinde tam su değişiminden kaçınmak gerekir. İç filtre kullanıyor veya hiç filtre kullanmıyorsanız suyun tamamını değiştirmenizde sakınca yoktur.

Ne sıklıkta ne kadar su değiştirileceği konusunda kesin bir formül yoktur. Dış filtreli, tam donanımlı bir akvaryumda suda renk değişimi bulanıklık, koku gibi durumlar kolay kolay görülmese de haftalık olarak suyun %25-30`unu değiştirmek yerinde bir yaklaşım olur.

Yalnız 1 ayı aşmış dış filtre kullanımında döngü bakterileri aktif hale gelmiştir. Onun için kısmi temizlik zamanı eklenecek su klorlu ise bu bakterileri öldürecektir. Onun için klorun uçması yada etkisinin azalması için toz girmeyecek biçimde petşişelerin ağzı açılmalı en az 1-2 gün dinlendirilmelidir.

İç filtrede ise ne olursa olsun haftada bir temizlenmesi yerinde olur. Kulak pamuğu ile boruların içi temizlenmelidir. 1 haftadan kısa sürede kirlenme söz konusu olursa akvaryum ufak geliyordur. Büyütülme zamanı gelmiş demektir.

Esenlikler!

merhaba abı, sobo 808c köşe filtre yan takılabılıyor mu? kose fıltresı bılıyorum ama su an akvaryum dısı kuru alan yapamadıgımdan dolayı soruyorum fıltre bayagı buyuk cunku. calısır mı oyle?

Yok. Sadece dikey olarak tam köşeye konumlandırılıyor. Arkası üçgen biçiminde.

Geri