Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

eminemre

Bordo Bereli
Katılım
21 Eki 2011
Mesajlar
2,402
Bildiğiniz üzere bebekliklerinden beri 2 adet kırmızı yanaklımı 13cm ye kadar büyüterek yaşattım. Son 6 aydır birinin diğerine ssldırma, ısırma ve zarar verme eğilimi başladığı için saldıranı annemlere vermiltim. Aradan üç ay geçtiğinde bir süre denemek amacıyla kaplumbağaları yine bir araya getirdim.

Velhasıl on gün kadar ufak sataşmalar ile iyi anlaşmalarına rağmen çekingen ve korkak olan kaplumbağamın ensesindeki o yumuşak deride bu sabah yara gördüm Tahminen diğerinin ısırması ile oldu. Hemen baticon ve teramycin tedavisine başladım.

Bu itibarla saldırgan olanı üzülerek içim el vermese de artık temelli ayırma kararı aldım.

Şimdilik ablamların 90litrelik kaplumbağa akvaryumuna eş verdim. Ama bildiğiniz üzere 90 litreye iki tane fazla. Bu vesileyle imzamda 'bal' olarak görünen kabuğu sarı kahve olan kaplumbağamı iyi bir sahip, arkadaş yada tanıdık bulabilirsem vereceğim. Özellikle gören herkes ilk olarak bunun cinsi nedir kabuğu çok güzel dedikleri sarı kahve ve yeşil tonları olan bir kaplumbağadır.

12cm olduğu için yuva bulmam zor olacak ama hem yaşadığım tecrübeden bahsedip hem de niyetimi açıklamak istedim.

Bu arada deri yaralarında tecrübeli olduğum için sanıyorum bir haftaya kabuk tutup bir aya da yara tamamen iyileşecektir. İzi mutlaka kalacaktır. Desenlerinin olduğu yer yaralar kapanıca flu bulanık bir desen ile tekrar kapanıyor. İnsan dizindeki yara izleri gibi düşünün.

Pazar pazar biraz canım sıkıldı o yüzden burdaki değerli dostlarla paylaşmak istedim.

Yeni kaplumbağa alacak arkadaşlara mutlaka tek almalarını öneriyorum. Senelerce iyi anlaşan kaplumbağalar bile hiç bir neden yokken bir gün ısırarak yaralayabiliyor ve işin kötü yanı bir kere yaraladı mı devamı hep geliyor.
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

baskın olan kaplumbağa bu eylemi her gün yapıyor ne yazıkki. şansına seninki fazla hırçın çıktı. veya dediğin gibi karşısındaki tepki gösterecek karakterde olmadı mı daha da üstüne gitmesi var. alan darlığından yem azlığına, uykusuzluğa kadar bir sürü sebep var. baskın olan artık tam anlamıyla akvaryumu sahiplenmiş. sürekli ağır darbeler olması rahat edemeyeceklerinin resmi. bu durumda uyumluyu tercih etmen normal. umarım diğerini alan biri çıkar.
 
Aslında tercih etmekten öte bir tanesi hep göz ağrın olur ya bu hassas olan öleydi benim için. Bazı kazalar da atlatmıştı.

Bu arada ablama verdiğimi akvaryuma koymuşlar 18cm erkek kaplumbağası benimkine hemen kur yapmaya başlamış dibinden ayrılmıyormuş. :) belki baskın olanın hırçınlığı da bu vesileyle körelir.
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

bu dişiyse belki yumurtlama zamanı geldiği için huysuzluk yapmıştır. iyi yerini buldu.
 
Geçmiş olsun Emin Emre. Zor zamanlar geçirmişsin. Bence saldırı falan olmazsa biraz kalsın. En azından kısa bir süre. Sende daha rahat karar verirsin.

Şimdi bu ısıran dişi ısırılan erkek mi?
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

Emre sağolasın.

Benim iki kaplumbağam da dişi. Isırıan genel anlamda daha girişken ve domanant olan. Diğeri alındığı günden beri hep ürkekti ama 2.5 sene boyunca hiç sorun çıkmamıştır.

6 ay önce ilk ısırmalar ve yaralamalar başlayınca Tekirdağ'a annemlerin yanına yollamıştım. 3-4 ay ayrı yaşadıktan sonra 15 gün önce bir araya getimiştim. Bir kaç ufak sataşma ısırık olay yaşanmış ancak yaralanma ve diğer kaplumbağamda stres durumu olmayınca( beraber güneşleniyor ve yüzüyorlardı) sıkıntı çıkmayacağını düşünüyordum.

Dün dip çekimi için kaplumbağayı çıkardığımda ensedeki o yumuşak deride daire şeklinde bir yara izi gördüm. Boyundan deriler sarkıyor ya öbürü sarkan derilere saldırıyordu ama ısırmıyordu. Sanıyorum o esnada oldu. Sürekli yalnız yaşayan bir insanım. Kafamda tüm gün acaba bir yaralnma olacak mı stresiyle yaşamaktansa "şimdilik" saldıranı ablama verdim. Orada 90 litre akvaryumda 18cm kabuk boyunda bir erkek var. Erkek olan benim dominant dişiye durmadan kur yapıyor benimki de kaçıp duruyormuş. Belki bu vesileyle akıllanır :)

Sizin de bildiğiniz üzere genelde 10cm yi aşmış kaplumbağaları sahiplendirmek zor ama benimkini kabuklarını bir görseniz (bir ara burada paylaşırım) sapsarı desenler ve açık kahve kabuğu var. Belki güzelliğinden biri almak isterse alınana kadar ablamlarda misafir edeceğim.


Zaten imzamdaki sodlaki éBALéı gördüysen kabuk rengini güzelliğini fark etmişsindir:)
 
@eminemre
Bende bir disi var boyu 22 cm ve büyüyor dişiler cok fazla büyüdüğü için en bence 2 dişide minimum 60 cm ve 300 litre akvaryum olmalı yani sahiplendirmek akıllıca kavga durumu olduguna göre
(Asla iki dişiye bakamazsinizi ima etmek gibi bir amacım yok)
 
Yok zaten ben de senin yazdığının farkında olduğum için tek bakacak birşne sahiplendirmek istiyorum. :)
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

bende iki erkeğe nazaran iki dişi daha ılımlı olur diyordum. bu düşüncemi seninkiler ters düz etti. :smile:
 
Bence genellemen doğru Cem, benim kaplumbağada sıkıntı var. Bugün ablamın erkeğin de boynuna saldırmış.
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

Seninki o zaman tek yaşamalı Emin Emre. Hayvanda genel bir asabilik söz konusu. Dişi, erkek ayırmıyor. Akvaryuma almaya kalksak bizimkilerlede hırgür yaşayabilir ki bende de gözlem şansı pek yok. Gündüz akvaryumda olunca hep tek başınalar.
Aslında ne kadarda güzel gözüküyor ama işte tek yaşamak istiyor sanırım :)
 
Böyle hazıra konmak ve sağlıklı güzel bir kaplumbağaya sahip olmak isteyen var ise her zaman beklerim :)
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

Merhabalar arkadaşlar.. Daha bu gün üye oldum bu nedenle siteyi henüz keşfediyorum.. Kabahatim olursa kusura bakmayın şimdiden diyeyim ve konuya gireyim.. Bende 3 tane kırmızı yanak var.. Sadece en büyüğün boyutlarına baktım o da 7-8 cm falandı (yalnız eni de baya 7 cm falan normal midir?).. Artık 1 yaşında var mıdır? yok mudur? orasını kestiremiyorum.. Aldığım petshop çuyla baya baya muhabbet ettim.. Adamın olayı belli.. Bu işi daha çok hobi için yapıyor.. Neden? derseniz yaşadığımız yerde (antalya - gazipaşa) öle ben evcil hayvan alayım da bakayım farklılık olur diyecek insanlar yok.. Zaten adam da bir şey kazanmıyor.. Her neyse petshopçuyu size açıkladım çünkü bir kaç hafta adamın dükkanını çat kapı girmek usulüyle bastım.. Bakalım hayvanlara neler yapıyor? Adam güvenilir midir? diye.. Şu kadarını söyleyebilirim; adam normalde balık hastası ama gel gör ki kaplumbağadan çok anlamaması (kendi de belirtti) ve çok hayranlık duymamasına rağmen günde en kötü 2-3 saat güneşlendiriyordu.. Velasıl ben de tatmin oldum ve elemanları kucaklayıp geldim.. Sistemim; bir tane 100*45*45 akvaryum, 3 tanesinin telef olması vesilesiyle dışı cam yerine metal olan ısıtıcılardan var 100 watt falan heralde, 750lt/sa klasik küçük süngerli filtreden hortum çıkartıp yukardan içi elyaf dolu 2.5 lt petten süzdürüyorum (buna sump sistem mi diyorsunuz arkadaşlar?) , bir de 500lt/sa boşta çalışan sirkülasyon motor ve belki fazladır ama jbl in reptil desert UV300 lambası mevcut.. 5 aydır bendeler; ve o büyük olan hiç rahat durmuyor.. Hadi şunu anlarım sosyal bi canlı değilsindir gider akvaryumda atarlanırsın sağa sola.. Ya arkadaşlar şöle bi şey duydunuz mu? Isıtıcının ayarına bakıcam elimi sokuyorum başlıyor ilerden yüzmeye :smile: len uzaklaş işimiz var kabuğunun altından hafifçe ittiriyorum 15 cm tekerleniyor suda bi daha geliyor.. Ne yapıcak diye bekledim durdu durdu ısırdı ya :smile: henüz yavru ya patronun kim olduğunu anlayamadı.. İlerde anlaşcaz inş.. Bunların cinsini nasıl anlayabilirim? Bildiğiniz nette yazanlardan farklı pratik bir şeyler varsa yaşları geldiğinde bakıcam yardımcı olur en azından.. Teşekkürler..
 
Anladığım konudan bahsedeyim o uvb aşırı fazla biz exoterra 100 lük kullanıyoruz. Cinsiyet konusunda resim koyarsanız yeni konu açıp yardımcı olabiliriz ama küçüklerinkini anlamak zor olur. Hoşgeldiniz foruma
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

hoş bulduk..teşekkür ederim..


Aşırı fazla derken? Zarar vermez heralde değil mi?
 
Birde ilerisi için bu akvaryum malesef yetmez büyütneniz gerekir 100 50 60 ölçülerinde... Tabanda silis kum öneriyoruz hayvanların meşgul olmadı için ayrıca diğer kaplumbağalara saldırıyor mu büyük olan? Saldırmıyorsa elinizi yemle bağdaştırdığı için ısorıyordur


Zararı ne boyut olur bilmiyorum ama şöyle düşünün bu hayvanı çöle koysanız kavrulur o uvb de çöl için yapılmış bizimki 60 tl eğer alabilirseniz gittigidiyor da exo terra uvb yazın 100 lük 5.0 gelicek lambanızın uzaklığına göre 26 watt yada 13 watt tercih edebilirsiniz
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

Valla hocam biraz gözlem yaptım.. Lamba yokken kuru alana çıkmıyorlardı.. Lamba yı koydum saatlerce inmiyorlar suya.. Sürekli geriniyorlar (bacaklarını, kuyruğunu, kafasını uzatıp lambanın altında takılıyor) belli bir süre güneş ışığı alamadılar ne yazık ki.. Bir şey dikkatimi çekti onu söyleyeyim belki yardımcı olabilir karar vermekte; anladığım kadarıyla bunlar parmakta tırnak zedelenir de alttan yenisi gelir ya o şekilde bir kabuk değiştirme yapıyor olmalı.. Çünkü özellikle kabuklarının tam ortası (dikey düzlemde) en sivri bölümü kafadan kuyruğa omurgamsı duran kısım yani kuyruğa doğru geldikçe her bir parçanın (5 gen zannediyorum 5 genin) kuyruğa yakın kısmının kalktığını belirgin görebiliyorum.. Lamba geldikten sonra bu kalkmalar kısmen azaldı lamba 1 haftadır kullanılıyor.. Sıkıntı yaratır mı dersiniz? Kabuk sertleşti bu arada keyifleri de yerinde.. Işığın bir özelliği olan hareketlilik konusu da doğrudur canlandılar diyebilirm.. Yalnız ışık yokken de o zırtapoz yalnızca ortancanın olmak üzere (çok ilginç küçüğe dokunmuyor) bacağını sürekli olarak ısırıyor ve kısmen benim elimi :smile: bir kaç test yaptım elimi ısırdı çenesi yeterince güçlü değil istese de diğerine zarar veremez diye düşünüyorum.. İlerde gidecek bunu düşünmek beni üzmüyor değil ayrıca..
 
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13215&ad=jbl-solar-reptil-desert-uv-300-kompakt-lamba-15-w
Sizdeki lamba bu. Desert yani çöl hayvanları için uygun yüksek uvb ışını verir. Bunu kullanmayın. Hayvanlarınızın bünyesi buna uygun değil.

Aynı markada bunlardan birini almalısınız. Jungle yani yağmur ormanı canlıları için uygun olan. Yani uv190 yada uv310 olacak.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13212&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-190-kompakt-surungen-terraryum-lambasi-15-w
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w

Ama bu ürün çok yüksek fiyatlı. Biz buradan daha ucuza temin ettik. Arayıp exo terra uvb100 yani 5.0 istiyorum diyebilirsiniz.
http://www.atakanpetshop.com

Yaptığınız filtre el yapımı dış filtre olmuş, elinize sağlık.

Hayvanın elinize saldırması normal. Hem verdiğiniz için parmağınızdan yem gelecek şartlanması ile hareket ediyor.

Bu hayvanlarda 10 cm öncesi cinsiyet ancak kan testi ile anlaşılır. Görsel ayrım 10 cm kabuk boyu sonrası erkeklerde ön ayak tırnaklarının belirgin uzaması ve kuyruğun uzayıp kalınlaşması ile belli olur. Bundan önceki varsayımlar kesin olmayan tahminlerdir.

Akvaryum havçcmi şu an için iyi. Hayvanlar 10-12 cm olduktan sonra ömürlük sisteme geçmek gerekecek. Buda kaçış boşluğu ile beraber minimum 120*50*60 hatta daha uygunu 120*60*60 olur.

Ufaklıklara sağlıklı ömür dilerim. Hoş geldiniz.


Bu hayvanların kabukları plakalardan oluşur. Büyüdükçe plakalar açılır. Alttan yeni plaka oluşur. Hatta eskilerin arasından görülen siyahlık bu yeni büyük plakaların doku halidir. Zamanla doğal rengini alır. Eski plakalarda canlılığını kaybeder. Bu durum için en iyi ürün akvaryuma mango kökü alarak kaşınma ile eski plaka atımını sağlamaktır. Ucu kalksada eski plakalara dokunmayıp eğer olursa kendisinin düşmesini beklemek gerekir. Ayrıca ısıtma lambasıda var değil mi?

Diğerini ısıran devam ederse zarar verebilir. Bence hayvanları ayırmak gerekiyor.
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

Isıtma lambam yok yalnız antalyada yaşıyorum.. Oda sıcaklığı 20* nin altına nadiren düşüyor.. Akvaryuma ne yaptıysam suyu ısıtamadım heralde şu an 25* de falan olsa gerek.. O 2. filtreyi de bu nedenle aldım yetersiz geliyor olsa gerek.. Kuru alanı az önce ölçtüm 24 çıkıyor.. Akvaryuma strafordan bir kapak yapmayı düşünüyorum.. O gelene kadar şimdilik havlu koydum bilmem doğru mudur? Başlarda içi havasız kaldı koku yaptı belki O2 bile azalmıştır.. Sonra biraz açıklık bırakmayı nihayet akıl ettim :smile: hocam ben biyoloji okuyorum ve bu hayvanların tropikal bölgede yaşadıklarını biliyorum ve hassasiyetinizi anlıyorum fakat çok zarar vermeyecek şekilde ufak deneme yanılma yöntemleriyle bir şeyler yapmaya çalışıyorum.. Ayrıca öğrenci olunca da işler sarpa sarıyor.. Şu anlık keyifleri yerinde sürekli kontrol ediyorum hiç bir sıkıntıları yok.. Göz ovuşturma yok diyemem yalnız sürekli yapmıyorlar.. Suyun içinde kesinlikle kabarcık çıkartma yok heralde normaldir.. Biraz adaptasyon sürecine bırakmak bana kalırsa en sağlıklısı.. Yaz gelicek işin yoksa suyu soğutmaya uğraş.. Bunu yaparken de sürekli sıcaklık değişecek daha fazla işkence olcak.. Buranın yazını az çok tahmin edersiniz.. Bunlara alışacak zamanla her hayvanda vardır bu.. Lambayı yanlış almışız desenize o zaman :breh: daha beslemiş olduğum hiç bir hayvana işkence kelimesini çağrıştıracak en ufak bir hareketim olmamıştır.. Açıkçası her şeyi dört dörtlük yapmaya çalışmak bazı durumlarda hatalı diye düşünüyorum.. Yaz örneği gibi.. Ne dersiniz? Sıcaklık değerleri olması gerekenin altında ama hayvanlarda sorun yok.. Sirkülasyon işini çözebilirsem o da kalkar diye umuyorum..
 
Cvp: İki Kaplumbağamın Anlaşamaması

Kuru alan 31-33 derece su 26-28 derece olmali elinizdeki UVb lamba olmaniz emre abinin linklerinden biri olacak baska alternatifimiz yok bu konuda bu lamba 4-6 saat yanacak bir zamanlayici ile hallolur bu is 10:00-14:00 iyidir veya 11:00-15:00 isitma lambasi seffaf olmayan 40-60 w lamba uygun olur 10-12 saat yanacak zamanlayiciyla hallolur buda 10:00-18:00 uygundur
Zamanlayicilar koctasta var mesela 6 lira mutlaka almanizi tavsiye ederim
 
Geri
Üst