Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

İmza toplasak kaçak yolla kaplumbağa satamasalar

çalışkan

Bronz 5 Üye
Katılım
22 Mar 2025
Mesajlar
33
Merhaba arkadaşlar,çok üzgünüm el altından kaçak şekilde iki petshop'tan biri kaplumbağa satıyor. Ne veterinerler ne petshop lar hiçbirşekilde bilgi sahibi değiller bu yavrucakların bakımı hayatı ile ilgili. Ne öğrendiysek bu forum ve sizler sayesinde.. Kaç tane yavru telef oldu gözlerimin önünde ve binlercesi var.. Yüreğim kaldırmıyor Türk milleti olarak maalesef hayvanlara nasıl bakılır kimse bilinçli değil,yemini ver ölüm kabına koy yaşadığı kadsr yaşasın gözüyle bakıyorlar.. Yeni açtığım sosyal medya hesabımda bilinçlendirmeye çalışıyorum. Petshop sitelerine girip kaplumbağa almak isteyenlere "Bilgi sahibimisin? Yeterli ekipmanın var mı? Diye bir kaç kişiyi düşünmeye yönlendirdim satın alma sahiplen diyerek çoğu kişiyi vazgeçirdim ama yetmiyor...
İmza mı toplanması lazım ne yapmamız lazım bu insanların para karşılığı hayvanları oyuncak etmemeleri için? hiçbir bilgim yok..
 
Bakanlığa ilet bence şuan zaten resmi olarak yasak heralde ama satanlar var onu anlamıyorum hadi satsalar düzgün bi şekilde bakılmıyor petshopta yani hayvanları satarken süs niyetine satıyorlar yem verseler düzgün yem vermezler hep kendi çıkarları için jel veriyorlar bide palmiye ağaçlı plastik ölüm kabı veriyorlar biraz olsun nasıl yaşar düzgün kaliteli yem satsalar hep kendi çıkarları için
 
Bakanlığa ilet bence şuan zaten resmi olarak yasak heralde ama satanlar var onu anlamıyorum hadi satsalar düzgün bi şekilde bakılmıyor petshopta yani hayvanları satarken süs niyetine satıyorlar yem verseler düzgün yem vermezler hep kendi çıkarları için jel veriyorlar bide palmiye ağaçlı plastik ölüm kabı veriyorlar biraz olsun nasıl yaşar düzgün kaliteli yem satsalar hep kendi çıkarları için
Kesinlikle,veterinerler ayrı dert petshoplar ayrı doğru şekil bakımını anlatıyoruz çok biliyorsan gel benim yerime diyorlar.. Zerre bu hayvan hakkında bilgileri yok.. tamam bakanlığa başvurmayı deniyelim en azından petshopların tümünü denetlesinler
 
Eskiden Bulgaristan üstünden bavullara tıka basa doldurup getirirlerdi. Haliyle çoğu telef oluyordu.

Daha sonra bakanlığa bu konuda dilekçeler sunuldu. Yerli tür satışları ve yurtdışından getirme yasaklandı. Sadece Türkiye içinde çiftlikte üretilme kaydıyla satışına onay verdiler. Yine de kaçak giriş illaki oluyordur.

Amerikada hobi olarak satılıyordu. Sonra talep görünce Singapurda bu işi ticarete döktüler. Reslere Singapur kaplumbağası denmesi buradan geliyor. Küçükleri hobi yetişkinleri yemek için satıyorlar.

İngiltere menşeili Tesco market Çindeki marketlerinde file içinde canlı olarak satıyordu. Tesco bir dönem kipayı alan firma.

Uluslararası bir internet sitesi var, adını unuttum şimdi. Burada protesto için imza toplanıyor. Etkisi olan bir site. Burada imzalar toplandı. Tesco da büyük tepki gördü. Kipayı satıp Türkiyeden çıktılar. Asya pazarından da çıktıklarını yada o yolda olduklarını duydum.

Bulgaristan da çiftlikler kuruldu. Bu da Singapura darbe vurdu.

Türkiye de yasak kanunen var ama düzgün bir denetleme mekanizması yok. Ancak şikayet olursa. Burada şikayet edilecek yerlerle ilgili bir konu yazmıştık. Bulamadım. Başta tarım ve hayvancılık bakanlığı olmak üzere bir iki kuruluş daha vardı.

Petshoplara gelirsek hepsini zan altında bırakmayalım ama bir çoğu ticari mal olarak görüyor. Büyükler satılmadığı için hayvanların büyümemesi için aç bırakıyorlar. Hayvanların yem konusunda adaptasyon sürecinde bununda etkisi var. Sindirim sistemleri doğru düzgün çalışmadığı için yeme konusunda sıkıntı yaşıyorlar.

Hayvan ufak ama kabuğu normalden kalınsa bunlar ufak bırakılmış hayvanlardır. Biz 6 cm kabuk boyunda yumurta atan hayvan gördük. Düşünün hayvan kimbilir kaç yaşında.

Birkaç petshopun satılmadığı için yem masrafı olmasın diye kanalizasyona attığını da duymuşluğumuz var.

Hatta burada isimle girip milletten sahiplendirme ayağı ile yavru kaplumbağaları bedava toplayan ve bunun petshop sahibi olduğunu farkedip attığımız biri de oldu.

Bu sahiplendirme olayları artıkça petshoplar kaplumbağa satışından çıkmaya başladılar. Artık eskisi kadar satan kalmadı. Belli büyüklükte satış hacmi olmayan petshoplar kaliteli yem yerine ucuz yemlere yöneldiler, bilmeyen alıyor.

İnsanlar bilinçlenip bilgi sahibi oldukça bunlarda bir düzene girecektir diye umuyorum.
 
E devlet üzerinden hayvanların korunması diye aratıp şikayet oluşturabilirsiniz.

Satıcının dükkanının konumunu ve sattığı hayvanın fotoğrafıni ekleyin.


Ilgili birime ilettik diye dönüş yapıyorlar ama sonuç ne oluyor bilmiyorum.
 
Geri
Üst