Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Isıtıcı lambalar ve kaplumbağanın gözleri

captainsmith

Bronz 4 Üye
Katılım
8 Ocak 2014
Mesajlar
59
Herkese merhabalar;
Kaplumbağa bakımı konusunda çok yeni sayılmam. Benimde evimde kurduğum teşekküllü bir kaplumbağa bahçesi mevcut, bu konuyla alakalı siteye baktım ama malumunuz çok başlık var ve hepsine bakmak yerine sorularımı burada sormak istiyorum. Bir adet kaplumbağaya bakıp 8 cm kadar bir bağa boyuna ulaştırmışken, evimin yakınındaki petshopta gördüğüm çok yavru kaplumbağayı alıp akvaryumda bakmaya başladım, aldığımda kabuğu yumuşaktı. Uvb lamba ve d vitamini damlatılmış su piresiyle hayvanı sağlığına kavuşturmuşken, büyük olan serseri yavrunun kuyruğunu kopardı ve şimdi orası cılk yara olup mikrop kapmasın diye hergün yarasına kulak çubuğu ile batticon sürüp, tabanına silis kum serip üstüne mango kökü koyduğum plastik kabın içine koyup ufak 20 wattlık ısı veren bi ince duy akkor ampulu tam kökün 15 cm üzerine gelecek şekilde konumlandırıp yaranın iyileşmesini bekliyorum. Sorularım şunlar;
Isı veren akkor ampulün parlaklığı sanki gözlerini rahatsız ediyormuş gibi geliyor çünkü poposunu ışığa dönüp kökün altına girip kendini kuma gömüyor. Işık gözleri rahatsız edermi?
Birde bu yavrunun kuyruğu kertenkele gibi kendini yenilemiyor sanırım, kuyruk olayının akıbeti ne olacak bilmiyorum. Şuanlık mikrop kapmasın diye filtreyi suyu yeniledim dinlenmiş klorsuz su koydum ama su dediğim gibi cılk yara yapmasın diye beslenme dışında kuru hazırladığım yerde bakacağım bir süre ama yapmam gereken başka şeyler varsa tavsiyeleriniz çok değerli benim için.
80 cm uzunluk x 40 cm derinlik x 40 cm yükseklik olan içinde camdan kurualanı olan akvaryumun kuru alanını söktüm, bir cam imalatı tesisinde ( artaş cam avcılar) akvaryumun üzerine direk yerleştirmek için, 100cm x 70 cm kenarlarıda 30 cm yükseklik olan, ortasındada 20cmx 30cm bir boşluk olan ve o boşluktan suya rampa yapacağım ( oraya yine onların kestiği 2 üçgen 1 rampa dikdörtgen parçayla yapacağım tek silikon kullandığım yer olacak) bahçeyi 2 gün sonra teslim alacağım ve dublex altı havuz üstü bahçe olan bir paludaryumum olacak. Resimlerini sizlerle detaylı olarak paylaşacağım.
Saygılarımla
 
Bu arada su ısıtıcısıyla alakalı bir sorum vardı unutmuşum, aklıma geldi yorum olarak yazıyorum;
Üşümemeleri için ideal Su sıcaklığı 28 dereceymiş, ben gidip terranın plastik kaplumbağa için olan ısıtıcısını aldım, 50 watt fakat sabit termostatlı 25 dereceye ayarlıyor. Sanki suda 25 derecede üşüyorlar gibi. Yani bu firma neden termostatı 25 dereceye ayarlamış anlamadım henüz, sizden gelen yorumlara göre sanırım kendim ayarlayabildiğim bi metal gövdeli ısıtıcı alıp 28 e ayarlayıp koyacağım ama tamda emin olamadım. Cam alamam zira büyük serseri parçapinçik eder onu birde üstüne çarpılır :(
 
Foruma hoşgeldin. Yazı biraz karman çorman olmuş ama önce hayvandan başlayalım.

Su kaplumbağaları mutlaka emsal boyda olmalı. Biri diğerinden küçük olduğunda üzerinde hakimiyet kurmak ya da istemediği için ona saldırır. Ek olarak evvelden tek yaşamış hayvanlar bulunduğu akvaryumu sahiplenir. Sonradan gelen hayvan onun için tehdittir. Küçük olan hayvanlar saldırıya maruz kaldığında ya uzuv kaybı (bu bacak, ayak, tırnak, kuyruk ve kabuk) yaşar yada buna bağlı ölür. Bu sebeple her ikisi için ayrı sistem yapacaksın. Ta ki küçük 10’lu cm kabuk boylarını geçip diğeri ile arasında 1-2 cm kalana kadar.

Kuyruk bu hayvanlarda çıkmıyor. Kuyruk kaybı anüs noktasından uca doğruysa sıkıntı olmaz. Yeterki anüs zarar görmemiş olsun. Bir iki gün baticon sürüp 5 dakika kuru bir yerde bekletmek yeterli. O kadar süre sürmüşsün daha gerek yok. Sürüngenler bize göre daha hızlı iyileşiyor. Ayrı bir yerde su içine bırak diğeri ile aynı yerde tutma öldürür.

Yavru kaplumbağaların kabuğu yumuşak ve esnektir. Bu düşme gibi sert darbeleri absorbe etmesini sağlarken büyüme aşamasında iç organların baskı altında kalmasını önler. Eğer bu yumuşaklık aşırı seviyedeyse ki kabuğun arka kısmı öne göre daha yumuşaktır. Üst orta kısımlarda bu seviyede ise D vitamini eksikliğinden söz edebiliriz. D vitamini takviyesi haftada bir yeterlidir velakin sürekliliği olmaz. Fazlası zarar verir. Uvb lamba yandığına göre devit vermene gerek yok.

Yem olarak sera raffy P ve sera raffy I ile başla. Su piresi canlı ise temiz olduğundan emin ol. 6 cm kabuk boyundan itibaren jbl agil ve eheim prof. food da yemlere dahil edilir. Raffy P’deki kırmızılar mineral yemdir. Kalsiyum, mineraller ve vitaminler içerir. Bunları ayırıp haftada bir gün iki öğünde vereceksin. 8 cm sonrası günde tek öğün kafa hacmi kadar öncesinde günde iki öğün toplamda kafa hacmi kadar olacak. Bu mineral yem bittiğinde sera carnivor yem alırsın.

Küçüğü suya bırak bunlar susuzluğa yetişkinler kadar dayanıklı değildir. Hayvan su kaybı yaşar. Hayvan yine akıl edip saklanmaya çalışmış. Normalde lamba altında fazla durduğunda güneş çarpmasına bağlı su kaybı ile yığılıp kalırlar. Yetişkinler gibi vücutlarını kullanmayı bilmezler. Bu hayvanların tükürük bezi yoktur. Yemini de su içinde yer. Suyu temiz tut yeterli mikrop kapmaz artık. Baticon yara üstündeki hücreleri öldürüp kabuk bağlamasını sağlar. Suda dursun istediğinde kuru alana çıksın. Dış filtre yok ise haftada iki kez bir damla metilen mavisi damlatırsın suya. Bu bakteriyel oluşumları öldürür. Hayvan dışkılamada sorun yaşıyor mu onu kontrol et. Düzgün yapabiliyorsa durumu iyidir.

Su 28 derece olacak aldığın ısıtıcının ayarlı olanı da vardı. Sabit olan iş görmez. 25 derece resler için düşüktür.

Isıtıcı ampulde ecolite halosoft 42-52 W lamba max ne kaldırıyorsa onu al. Bunun E14 duylusu da var. Bu bauhausta satılıyor.

Bir de tekzende Wiselite halogen energysaver var. Yalnız E14 duylusu var mı görmedim.

Gözlerindeki çizgiler her ne kadar ışığı yansıtsa da rahatsız eder bu sebeple soft ampul kullanırız. Kuru alan 32 derece olacak. Elindeki ampul bu ısıyı vermez. Ölçmek için cam dereceyi kuru alana yatırıp yarım saat beklemeden sonra bakacaksın. 32 derece olduğu nokta uygun mesafeyi verir.

Üstüne tam boy kuru alan yaptırma açık alan olması hayvanın rahat nefes almasını sağlar. İkincisi alttaki akvaryumun 8-10 mm cam kalınlığı aralığında olması gerek. Yük bindireceksin. Üçüncüsü lamba sayısını artırman gerekecek hayvanın ne tarafa gideceği belli olmaz. Bunlar karada yürüyen hayvan değiller. Özellikle erkeklerin tırnakları ilerde büyüdüğünde sert yüzeyde birbirine geçiyor.

Isıtıcıda kaliteli olan jbl protemp dir. Bu quartz camdır. Tam batar ve dış kısmında plastik kaplama vardır.

Yada çelik ısıtıcı alacaksın ya rubio yada roxin marka alacaksın. Şu an için olmasa da orta kalite cam ısıtıcıları büyüdüklerinde çarpıp kırabilirler.

Eksik bıraktığım birşey kaldıysa sorabilirsin.
 
Bu verdiğiniz cevap printerda bastırılıp bütün kaplumbağa bakanlara dağıtılır :) bütün yazdığınızı okudum şimdi ona göre eksikleri tamamlayacağım, diyetini dediğiniz gibi ayarlayacağım zaten şuan kullandığım yemler raffy ı ve p, birde yavru için tartafood almıştım onu arada ezip veriyorum. Birde evde et tavuk pişerse tiftikleyip veriyorum afiyetle yiyorlar. Kuru alanım gelince yavruyu büyükten daha iyi ayıracağım ki zaten bu aralar büyüğü biraz az besleyip yavruyu normal protein ağırlıklı besliyorumki 2 aya yakalasın boyut olarak. Birde kaplumbağalara çok dokunmayın diyorlar ama akşamları tv karşısında otururken büyüğü kucağıma koyup kafasını okşuyorum uyuyor 1-2 saat biraz alıştırdım. Kuru alana ekstra birer tane night glo, uvb 5.0 ve akkor yerine dediğiniz ısıtıcı lambadan 2 tanrie alıp ayrı ayrı koyacağım. O kuru alana ayrıca altına girebilecekleri mağara gibi dekorlar bulup, çakıllarla ve silis kumla hatta ipek yapraklı bitkilerle döşeyip en azından birbirlerinden ayrı takılmalarını sağlayacağım. Yine kafama takılan olursa rahatsız ederim sizi teşekkür ederim :)
 
Tartafood pellet mi , gammarus mu stick ise yavru için sert gelir.

Et tavuk verme. Bunlar yemden uzaklaştırır. Hoşlarına giden birşey oldu mu yiyecek seçmeye başlarlar geri döndürmesi uzun sürer. İnatları meşhurdur.

Hayvanı gereksiz çıkarma. Ele alınmayı sevmiyorlar. Sonuçta soğukkanlı canlılar. Şu an birşey yapmıyor gibi gözükse de ilerde yaralayacak nitelikte kuvvetli ısırmaları var. Diğer sebep ise salmonella taşımaları. Akvaryumla ilgili her işlem önce el yıkama hayvanların sağlığı sonrası yıkama bizim için şart.

Öğün kesintisi yapma normal düzeyde büyüsün. Özellikle kış ayları dirençleri kuvvetli olmalı. 10 cm kabuk boyu civarı cinsel gelişim sürecine girerler. Bu vakit boy uzama durur. Aynı şekilde hastalandıklarında da boy uzamaz. Sonrasında büyüme yavaş seyreder. Dişiler erkeklere göre daha hızlı uzar.

Night gloya boş yere o kadar para verme. 40 wattlık mavi, kırmızı yada yeşil renk armut ampul alıp kullan.

Uv’de exo terra uvb 100 uygun. 25-26 wattlık bir tane alırsan ışıtacağı alan geniş olur. 27-28 cm mesafeden konumlandırılır.
 
Geri
Üst