Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Isıtma ve UV-B kullanımı (soru)

muhittin

Bronz 3 Üye
Arkadaşlar forumda araştırıyorum böyle bi konu açılmıştı daha önce ama bulamadım.
Bende uvb lamba yoktu yeni aldım sadece ısıtma kullanıyordum. biliyorum ki uvb lambalar ısı vermiyor.

sorum şu
ısı ve uvb lamba aynı anda mı açık olmalı ve hangi açı ile kullanılmalı ?

Isi veren lambayi 07:00 - 19:00 a kadar açık tutacaksin. Dijital termometre ile kuru alan ısısıni olceceksin 31-33 derece arasinda sabitleyeceksin. Açıyi ona gore ayarla ama tahminimce 15 cm den felan koyunca 32 oluyo ısı, lambayada bağlı tabi.
Ben UVB lambayi öğlen açıyorum, normal dogada gunes öğlen çıktığı icin. Saat 11:00-14:00 a kadar açık tutuyorum.

Cvp: Isıtma ve UV-B kullanımı (soru)

Isi ampulu 52 w lik goz almayan ici halojen ama normal armut ampul gorunumunde özel bi yerden almistim

Zaten o saatler arasi yaniyor isi lambasi ve verilen sicaklikta teknik konuda sikinti yok bu sitedeki her makaleyi okudum nerdeyse sadece ikisini ayni anda yakip yakamayacagimi bilmiyordum cunku isi lambasi uv lambayi kendi isigi ile bastirir mi diye dusunmustum

Oyleyse ikisi ayni zamanda acik kalsa olur

uv içinde hem uva hemde uvb vardır. yalnız içeriğinde uvb olan ampuller ısı vermez. diğer taraftan uvb radyasyon yayar. dolayısıyla verdiği ışık değil ışınımdır önemli olan, yani her ikisi de birbirini bastırmaz. kullanımları farklıdır. yazın uv'yi 4 saat kışın 3 saat kadar yakıyoruz. bunu da genelde güneşin tavan yaptığı zamana denk gelecek şekilde ayarlarız. akvaryum güneş gören bir noktada ise hayvanlar güneşe bakarak kuru alana çıkma eğilimi gösteriyorlar. bunu hayvanın çıktığı zamana denk getirirsin.

Cvp: Isıtma ve UV-B kullanımı (soru)

Himm tamamdir zaman saatim var bi kac tane biri aktif calisiyordu isi lambasi icin digerini de uvb icin ayarlarim bu da boylelikle cozulmus olur

Cem bu arara ecolitenin yani sira Osraminda halosoft ampulleri iyi isi veriyo. Bende 75 watt var kullanmıyorum gerci ama gecen takıp denedim 25 cm den felan iyi ısıtıyo.
Alternatif olarak osramin 52 watt halosoft ampulude tercih edilebilir.

lambanın kaldıracağı max güce bağlı. lamba 40 veya 60 W kaldırıyorsa 75 W ampul yüksek akım çekeceği için aşırı ısınıp kablosunu yakar.

Aynen 60 watt lamba.
Sadece denemek icin taktim 75 watti, cikardim geri.
52 watt alcam, Bauhausa gittigim zaman stok olsun

son gittiğimde baktım fiyatı 5.65 tl idi.

Akvaryum siparişini vermeden önce somak istedim. Uvb kuru alan üzerinde mi olmalı? Yoksa kuru alan dışında kalan tarafta mı olmalı?

Bu sebeple florasan değil sarfiyatsız ampul şeklinde olan kıskaçlı lambaya takılarak kullanılabilir.

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

Özel bir durum yoksa standart yaşam şartlarının tümü bu konuda yazar. Lamba süreleride yaz ve kış ayları için mevcut. Arkadaşlar zaten açıklamış.

O zaman kapak yaptırmayayım mı? Akvaryumu koyacağım oda karanlık. 50cm kapak yaptırıp üzerine gündüz yanan florasan takacaktım. yanına da uvb düşünmüştüm. Ne yapsam?

florasan gerekli ısıyı vermez. lamba şart. uvb'yi de ampul olandan al. yani kapağa gerek yok. kapak iç havada nem yapar bu hem hayvan için hemde elektrikli aksam için iyi olmaz.

Floresanlar ancak buyuk akvaryumlarda UV ampuller takilarak kullanilabilir

Geri