Cvp: Jebo marka filtre nasıldır?
Hem kısmi su değişimi hemde filtre temizlik ve malzeme değişimi aralıkları akvaryum hacmi ve içerideki canlı cinsi, sayısı, büyüklüğüne göre değişir.
Yani 500 lt de 5 cm bir kaplumbağa besleyen ile 20 lt de 5 cm bir kaplumbağa besleyen bu konuları aynı sıklıkta yapmaz.
Ancak genel bir durum varki su değişimi tamamen değil 1/4 yada 1/3 oranında yapılmalıdır. Bunun ana sebebi taze su girişidir. Tabi hem oran hem değişim sıklığı gene yukarıda bahsettiğim durumlara göre değişir. Bunu zamanla deneyimlerinizle düzene sokabilirsiniz.
Kısmi su değişiminde suyu dipten almak dibe çöken tortu ve pislikleri almaya yarar. Başka faydası bu işlemi yaparken akvaryum zemininin hareketlenip çekilemeyenlerin filtreye gitmesidir. Kum gelmesi surun olmaz. Kayıp çok azdır. Farketmezsiniz bile.
Kendimden örnek verecek olursam hacim olarak akvaryumlarım büyük olduğu için filtre temizliğini 5 ay gibi zamanlarda yapıyorum. Filtre temizliği dışında kısmi su değişimi hiç yapmıyorum. Bunun sebebide benim akvaryumlarda buharlaşmanın çok olması ve sık sık taze su eklemem.Buharlaşmanın çok olma sebebide tüm akvaryumlarda hava motoru kullanmam. Ayrıca hepsi kapaksız.