Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabuğundaki mantarımsı şey?!?! Lütfen yardım

muhendishanim

Yeni Üye
Arkadaşlar merhaba,öncelikle aranızda yeniyim. O yüzden bir yanlısım varsa şimdiden affola.

Ben üniversitede okuyorum,aynı zamanda çalışıyorum. O yüzden şehir dışında, ailemden uzaktayım.Kaplumbağam var,fakat şehir dışında olduğum için ailem ilgileniyor. Fakat ailem ilgilendiği için kaplumbağayı beslemek ve akvaryumu temizlemenin ötesine geçemiyorlar maalesef.

Bayram tatilinde yanıma geldiler,yaklaşık 2 hafta beraberdik. Kaplumbağanın akvaryumunu ise teyzemlere bırakmışlar. Sonra 2 haftalık tatilden sonra bende ailemle beraber evime geldim.Teyzemlerden akvaryumu aldık. Motoru çalıştırmamışlar olsa gerek akvaryum çok kirliydi.

Ve bir şey dikkatimizi çekti,kaplumbağanın kabuğu.Sol 1 tane beyazımsı bir şey var.Ne olduğu hakkında en ufak fikrim yok o yüzden yardımcı olursanız çok sevinirim.Mantar olduğundan şüphelendim fakat ilk kez başıma geldiği için yanılıyor olabilirim. Tavsiyelerinize,varsa almam gereken ilaç vs. tarzı ürünlere,çok ihtiyacım var. Fotoğraflara içeriğe eklemeye çalışacağım. Çok tesekkür ederim.

Not: Kaplumbağam yaklaşık 4-5 yıldır bizimle.Şuana kadar hiç kabuk dökme vs. olmadı. Dişi. İsmi de naruto :)

Ekli dosyalar

• ad1.jpeg
    ad1.jpeg
    335.6 KB · Görüntüleme: 136
  • ad2.jpeg
    ad2.jpeg
    310.6 KB · Görüntüleme: 98
Cvp: Kabuğundaki mantarımsı şey?!?! Lütfen yardım

Kimsenin bir fikri yok mu?? Güncel :(

Foruma hoş geldin. Kirece daha çok benziyor. Hayvanda yoğun plaka birikimi var. Eczaneden devit alıp hergün kabuğuna sür. Bir iki damla yeterli sonra üşümeyeceği bir kapta 10-15 dakika bekletip kalanı havlu peçete ile silip akvaryuma koy.

İki günde bir devit uygulamadan evvel ıslak diş fırçası ile fırçala.

Mango yada mopani kökü al. Hayvan altına girip sürtünerek atsın. Kabuk boyu nedir ona göre ölçü vereyim.

O dediğin bölgedeki en üst plaka diş fırçası ile fırçaladığında çıkmaz ise ağzı düz cımbızı yanlama altından geçirip içeri doğru ittir o çıkar. Sadece en üstteki plakayı alttakilere inme kabuğu kanatabilirsin. Plaka çıktıktan sonra yine fırçala. Fırçayı 45 derece açı ile bastırarak fırçala. Göz ve deriye temas ettirme.

Hayvanın sistemi yetersiz olabilir. O yaştaki hayvan en azından 16-17 cm boyunda olması lazımdı.

Yem olarak ne kullanıyorsun ?

Cvp: RE: Kabuğundaki mantarımsı şey?!?! Lütfen yardım

cem' Alıntı:
Foruma hoş geldin. Kirece daha çok benziyor. Hayvanda yoğun plaka birikimi var. Eczaneden devit alıp hergün kabuğuna sür. Bir iki damla yeterli sonra üşümeyeceği bir kapta 10-15 dakika bekletip kalanı havlu peçete ile silip akvaryuma koy.

İki günde bir devit uygulamadan evvel ıslak diş fırçası ile fırçala.

Mango yada mopani kökü al. Hayvan altına girip sürtünerek atsın. Kabuk boyu nedir ona göre ölçü vereyim.

O dediğin bölgedeki en üst plaka diş fırçası ile fırçaladığında çıkmaz ise ağzı düz cımbızı yanlama altından geçirip içeri doğru ittir o çıkar. Sadece en üstteki plakayı alttakilere inme kabuğu kanatabilirsin. Plaka çıktıktan sonra yine fırçala. Fırçayı 45 derece açı ile bastırarak fırçala. Göz ve deriye temas ettirme.

Hayvanın sistemi yetersiz olabilir. O yaştaki hayvan en azından 16-17 cm boyunda olması lazımdı.

Yem olarak ne kullanıyorsun ?

Hosbulduk,cok tesekkür ederim öncelikle.
Bugün o ilacı alıp tedaviye başlayacağım.
Kabuk boyunu bilmiyorum,ama çok büyük değil. Ölçersem haber vereceğim. O kökü nereden bulabilirim?
Boy konusunda katılıyorum,bize geldiğinde 1 lira kadar büyüklüğü vardı ::) Büyüdü tabikii ,akvaryumun boyutunu 1 kere değiştirdim,bir-iki boy büyüğünü aldım,daha da büyümeyince akvaryumunu değiştirmedim.

Yem olarak AHM turtle stick food kullanıyorum. Yaşadığım yerde 1 tane petshop cu var maalesef. Ama yarın şehir merkezine ineceğim,eğer önerdiğiniz bir yem varsa onu alabilirim.

Merhaba, öncelikle Cem Bey'in söylediklerini ihmal etmeyin. Daha vahim duruma gelmeden önlem alın. Devit, d vitaminidir; her eczanede bulabilirsiniz. Kullandığınız yemi bilmiyorum ama kaplumbağanız yaşına göre çok ufak kalmış çok iyi beslenmesi lazım. Bu yaşta kaplumbağaların sağlıklı gelişebilmesi için vitamin ve mineral bakımından kaliteli yemlere ihtiyaçları var. SERA marka yem tercih etmelisiniz. Sera P bulmaya çalışın. Çoğu petshop kaliteli yem satmaz; işlerine gelmiyor. şehir merkezinde büyük bir petshop bulursunuz belki ama en güzeli internetten alışveriş imkanınız varsa JuenPet gibi marketlerden sipariş edebilirsiniz. Hiç yoksa Tetra Reptomin bulmaya çalışın; küçük dükkanlara da geliyor bazen. Son kullanım tarihine ve ambalajın kapalı olmasına dikkat edin. Bu ana yemlerin dışında haşlanmış yumurtanın beyaz kısmını verin. Kaplumbağanız olabilecek en iyi koşulları hak ediyor ve doğru beslenme bu işin çok  önemli bir parçası. Forumda beslenme bölümünde kapsamlı bilgiler mevcut.
Umarım kabuğu en kısa zamanda iyileşir ve biraz büyümeye başlar. Sevgiler.

potash' Alıntı:
Merhaba, öncelikle Cem Bey'in söylediklerini ihmal etmeyin. Daha vahim duruma gelmeden önlem alın. Devit, d vitaminidir; her eczanede bulabilirsiniz. Kullandığınız yemi bilmiyorum ama kaplumbağanız yaşına göre çok ufak kalmış çok iyi beslenmesi lazım. Bu yaşta kaplumbağaların sağlıklı gelişebilmesi için vitamin ve mineral bakımından kaliteli yemlere ihtiyaçları var. SERA marka yem tercih etmelisiniz. Sera P bulmaya çalışın. Çoğu petshop kaliteli yem satmaz; işlerine gelmiyor. şehir merkezinde büyük bir petshop bulursunuz belki ama en güzeli internetten alışveriş imkanınız varsa JuenPet gibi marketlerden sipariş edebilirsiniz. Hiç yoksa Tetra Reptomin bulmaya çalışın; küçük dükkanlara da geliyor bazen. Son kullanım tarihine ve ambalajın kapalı olmasına dikkat edin. Bu ana yemlerin dışında haşlanmış yumurtanın beyaz kısmını verin. Kaplumbağanız olabilecek en iyi koşulları hak ediyor ve doğru beslenme bu işin çok  önemli bir parçası. Forumda beslenme bölümünde kapsamlı bilgiler mevcut.
Umarım kabuğu en kısa zamanda iyileşir ve biraz büyümeye başlar. Sevgiler.

Merhaba,teşekkür ederim.
Haklısınız,maalesef burada 1 tane petshop olduğu için imkan kısıtlı maalesef. 
İnternetten maalesef alışveriş yapmıyorum fakat isimleri not aldım yarın şehire inince soracağım.
Başka almam gereken bir şey var mı,vitamin vs. gibi?

Bir de bir şey soracağım,acaba yemlemeyi az yapıyor olabilir miyim? Günde 1 öğün kafasının boyutu kadar yemliyordum. Yemleride küçük olduğu için 3-4 tane falan veriyorum. Nadiren yeşillik vs. de veriyorum ama sevmiyor galiba,yemiyor cunku

8 cm kabuk boyuna kadar sabah akşam günde iki defa. Sonrasında tek öğüne geçiyoruz. Kuru alan, ısıtma lambası, su ısıtma, cam iç derece ve filtre elzem malzemeler.

Ortamın boyca uzunluğu yüzme yoluyla sağlıklı gelişmesini; derinlik ise akciğerlerinin gelişmesini sağlar ve nefes tutabilme kapasitesini artırır.

Hayvanın cinsiyeti 10 cm kabuk boyu civarı fiziki belirtilerle anlaşılır.

Sera raffy P içindeki kırmızı renk stick yemler mineral yemdir. Bunları ayırıp haftada bir gün iki öğünde yada haftanın uzak günlerinde birer öğün verebilirsin. Şu an için ekstra vitamine gerek yok. Bu mineral yemler çeşitli vitamin kalsiyum ve diğer mineralleri içerir.

Ahm orta kalite bir yem, kaliteli olanlar sera, tetra, jbl, prodac ve tropical yemlerdir. Sera raffy P yanında sera raffy I gammarus yada önerdiğim markalardan herhangi birinin gammarusunu al. Son kullanma tarihi 2019 ikinci yarısından evvel olmasın. Şu an skt 2021 olanlar piyasaya girdi. Netten alabilseydin daha hesaplı ve ileri tarihli alabilirdin.

www.mamacı.net
www.juenpetmarket.com
www.teleskopakvaryum.com güvenilir sitelerdir. Birisinin kredi kartı var ise ona nakit verip onun kartıyla alım yapabilir. Yada diğer banka kartlarını bilmiyorum ama işbankası normal banka kartı alıp internete açarak içindeki para miktarı limitinde alışveriş yapabilirsin. Kredi kartından farkı hesapta para olması. Mesela 100 lira varsa 100 lira kadar alışveriş yapabilirsin.

6 cm kabuk boyunu geçince tetra reptomin veya emsali eheim professional food alırız. Bu ot türevli yeme alışmasını sağlar. 7-8 cm gibi marul, salata, kıvırcık yemeye başlar. Bunların bazılarını sevmeyebilir. Her hayvanın ağız tadı farklıdır. Reptominin 100 gramlık küçük kutusu var onunla başlayabilirsin.

Akvaryum ölçüsünü yazmamışsın. Akvaryum alırken ne kadar büyük alırsan o kadar uzun süre gider. En son ömürlüğe geçeriz. Bu özel ve kalın camdan yapılır. Biraz maliyetli gözükse de tek kalemde yapıldığı için uzun vadede daha hesaplıya gelir. Ara geçişli akvaryum ne kadar çok olursa ona göre ekipman alınması maliyeti artırıyor.

cem' Alıntı:
8 cm kabuk boyuna kadar sabah akşam günde iki defa. Sonrasında tek öğüne geçiyoruz. Kuru alan, ısıtma lambası, su ısıtma, cam iç derece ve filtre elzem malzemeler.

Ortamın boyca uzunluğu yüzme yoluyla sağlıklı gelişmesini; derinlik ise akciğerlerinin gelişmesini sağlar ve nefes tutabilme kapasitesini artırır.

Hayvanın cinsiyeti 10 cm kabuk boyu civarı fiziki belirtilerle anlaşılır.

Sera raffy P içindeki kırmızı renk stick yemler mineral yemdir. Bunları ayırıp haftada bir gün iki öğünde yada haftanın uzak günlerinde birer öğün verebilirsin. Şu an için ekstra vitamine gerek yok. Bu mineral yemler çeşitli vitamin kalsiyum ve diğer mineralleri içerir.

Ahm orta kalite bir yem, kaliteli olanlar sera, tetra, jbl, prodac ve tropical yemlerdir. Sera raffy P yanında sera raffy I gammarus yada önerdiğim markalardan herhangi birinin gammarusunu al. Son kullanma tarihi 2019 ikinci yarısından evvel olmasın. Şu an skt 2021 olanlar piyasaya girdi. Netten alabilseydin daha hesaplı ve ileri tarihli alabilirdin.

www.mamacı.net
www.juenpetmarket.com
www.teleskopakvaryum.com güvenilir sitelerdir. Birisinin kredi kartı var ise ona nakit verip onun kartıyla alım yapabilir. Yada diğer banka kartlarını bilmiyorum ama işbankası normal banka kartı alıp internete açarak içindeki para miktarı limitinde alışveriş yapabilirsin. Kredi kartından farkı hesapta para olması. Mesela 100 lira varsa 100 lira kadar alışveriş yapabilirsin.

6 cm kabuk boyunu geçince tetra reptomin veya emsali eheim professional food alırız. Bu ot türevli yeme alışmasını sağlar. 7-8 cm gibi marul, salata, kıvırcık yemeye başlar. Bunların bazılarını sevmeyebilir. Her hayvanın ağız tadı farklıdır. Reptominin 100 gramlık küçük kutusu var onunla başlayabilirsin.

Akvaryum ölçüsünü yazmamışsın. Akvaryum alırken ne kadar büyük alırsan o kadar uzun süre gider. En son ömürlüğe geçeriz. Bu özel ve kalın camdan yapılır. Biraz maliyetli gözükse de tek kalemde yapıldığı için uzun vadede daha hesaplıya gelir. Ara geçişli akvaryum ne kadar çok olursa ona göre ekipman alınması maliyeti artırıyor.

Teşekkür ederim.
Telefon numaramı değiştirdiğim için internetten alışveriş yapamıyorum. Yarın markalara bakacağım,bulamazsam artık kredi kartı olan birisinin aracılığı ile internet alışverişi yapacağım artık. 
Ölçüleri bilmiyorum maalesef,ama ne büyük ne de küçük. Orta boy diyebiliriz. Kuru alan,filtre,ısıtıcı vs. bulunuyor. Yalnız yaşıyo zaten,büyümeyince akvaryumunu değiştirmedim.Küçücük kaldı,sağlıksız olmasın da yoksa küçük müçük benim için sorun değil :)

Sağlıksızlık şu açıdan olur. Katmanlaşan plakalar ki buna piramitleşme deriz. Kabuğun kalınlaşmasına neden olduğu için kemiğin büyümesine bağlı hareketi kısıtlar bu da kabukta deformasyon yapar. Bu ya iç bükey yada bombeleşme gibi şekil bozukluğuna neden olur. O plakalar atıldıkça kabuk rahatlar. Devit uygulaması sonucu bu plakalar seri biçimde çıkmaya başlar.

Devit plakaları yumuşatır, ısıtma lambası kurutup gerdirir ve açar, hayvan kök ile kaşınarak atar. Tabi bunu erkekler ağırlıklı yapıyor dişiler pek girmiyor. Kök yerine fırçalayarak çıkmasını sağlarsın. Açılan plakalar matlaşır. Arasına giren su kurudukça kireç içinde tortulaşır. Bu sürekli olduğunda beyazlık artar. Bunların temizlemesinin çaresi plakaların atılarak ortaya çıkması ve fırçaladıkça çıkmasıyla olur. Eski plakalar azaldıkça kabuğun esas rengi ortaya çıkar.

Teşekkür ederim,tedaviye başlayacağım.
Mantar vs. olmasından çok korkmuştum, umarım kısa sürede iyileşir.
Ben şehir dışında olduğum için ailem kaplumbağanın kabuk bakımıyla ilgilenemiyolar maalesef,ben yanlarına geldiğimde kabuğunu pamuk yardımıyla siliyorum.
Umarım Devit iyi gelir Naruto'ma

Devit yağlı ve diğer ürünlerden sağlıklıdır. Kabuk sertleştirici diye sattıkları zararlıdır onu kullanmıyoruz.

Deviti plakalar birkaç tane kalıncaya kadar kullanacaksın. Vücutları her kullanımda bir kısmını emer. Onun için belli sürelerde kullanırız. Fazlası damar sertleşmesi, böbrek ve karaciğerde taş yapar. Bunun gibi zarar verici şeyler var. D vitamininin temel görevi vücuttaki kalsiyumun atılımını önlemektir. Gerekli fakat fazlası da bu gibi sebeplerle zararlıdır

cem' Alıntı:
Devit yağlı ve diğer ürünlerden sağlıklıdır. Kabuk sertleştirici diye sattıkları zararlıdır onu kullanmıyoruz.

Deviti plakalar birkaç tane kalıncaya kadar kullanacaksın. Vücutları her kullanımda bir kısmını emer. Onun için belli sürelerde kullanırız. Fazlası damar sertleşmesi, böbrek ve karaciğerde taş yapar. Bunun gibi zarar verici şeyler var. D vitamininin temel görevi vücuttaki kalsiyumun atılımını önlemektir. Gerekli fakat fazlası da bu gibi sebeplerle zararlıdır

Merhaba bugün şehir merkezine indim ve bahsettiğiniz markaları orada da bulamadım.
Açık yem satanını mı ararsın,yoksa bizimkisi en kalitelisi diye satmaya çalışanları mı :)
Mecbur internetten alışveriş yapacağım bir çare bulup.
Sera Raffy P ve Sera Raffy I Gammaruslu alacağım 100 ml. Bunlar bittiğinde büyümesine göre yemlemeyi değiştiririz ve ya aynı gideriz diye düşünüyorum.

Naruto yazları daha çok kuru alan bölgesinde güneşleniyor,kışın suda daha çok vakit geçiriyor. Acaba büyümesi için canlı yem vs. alıp yüzmeye mi teşvik etmem lazım? Kuru alanı fazlasıyla güneş görüyo,akvaryumu cam bölmeli odamızda çünkü. Bunun için tavsiyeleriniz varsa önerilerinize açığım.

Yemleri 250’lik al. Bu yemleri uzun süre kullanırız.

Yazın güneşlenip D vitamini alıyor. Kışında suda durması daha iyi üşümez. Ama ısıtma lambası yok ise hemen temin et.

Hayvan güneşleneceği ve yüzeceği zamanı kendi belirler o konuda serbest bırak. Sadece yüzebileceği alan geniş ve uzun olmalı ki suda sağa sola gezinmesi uzun olsun.

Silis kum var mıydı ? Yok ise tercihen vitasand marka sarı silis al. Bu hayvanlar eşinip vakit geçirir. Bacak derilerini ve alt bağalarını sürtüp plakaları atar. Yiyerek sindirim ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atarlar.

Vitasand standard 0.7 mm kalınlıktadır başka alırsan 0.5-1 mm kalınlığı arası olsun. Yıkama ve sterilizasyonu sonra aldığında anlatırım.

Kabuk boyu 6 cm’yi geçti ise jbl agil alabilirsin bu yem lizin amino asidi içerir. Lizin kemikleri geliştirir. Ama oldukça sert yemdir. Bu nedenle ilk başlarda yemekte zorlanır veya yemek istemeyebilir. Kendi parçalayıp yiyemez ise ikiye üçe kırıp ufaltarak verebilirsin.

cem' Alıntı:
Yemleri 250’lik al. Bu yemleri uzun süre kullanırız.

Yazın güneşlenip D vitamini alıyor. Kışında suda durması daha iyi üşümez. Ama ısıtma lambası yok ise hemen temin et.

Hayvan güneşleneceği ve yüzeceği zamanı kendi belirler o konuda serbest bırak. Sadece yüzebileceği alan geniş ve uzun olmalı ki suda sağa sola gezinmesi uzun olsun.

Silis kum var mıydı ? Yok ise tercihen vitasand marka sarı silis al. Bu hayvanlar eşinip vakit geçirir. Bacak derilerini ve alt bağalarını sürtüp plakaları atar. Yiyerek sindirim ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atarlar.

Vitasand standard 0.7 mm kalınlıktadır başka alırsan 0.5-1 mm kalınlığı arası olsun. Yıkama ve sterilizasyonu sonra aldığında anlatırım.

Kabuk boyu 6 cm’yi geçti ise jbl agil alabilirsin bu yem lizin amino asidi içerir. Lizin kemikleri geliştirir. Ama oldukça sert yemdir. Bu nedenle ilk başlarda yemekte zorlanır veya yemek istemeyebilir. Kendi parçalayıp yiyemez ise ikiye üçe kırıp ufaltarak verebilirsin.

Akvaryumunda kum yok,yapay bitkiler vardı sonra kalabalık yapmasın diye çıkardım.
Şimdi JuenPetMarket ten yemleri ve kumu sipariş etmeyi düşünüyorum,ininal kart cıkartıp onunla alacağım.Başka almam gereken bir şey var mı?

Bir de akvaryumun motoru çok güçlü,akvaryuma kumları koyduğumda motordan ötürü dağılma vs. olur mu?

akvaryumun genel bir resmini atarsanız eksiklere bakıp lazım olacağı yazarım.
www.hizliresim.com üzerinden yükleyip forum yazan linki kopyalayıp buraya yapıştıracaksın.

Bir ricam alıntı yapmadan doğrudan cevabı yazabilirsin. Bu alıntı sayfayı uzatıp kalabalık yapıyor.

Akvaryumu oldukça minimal aslında;kuru alan,ısıtıcı,derecesi ve motor bulunuyor.

Bugün kabuk boyunu ölçtüm,6 cm di. Günde 2 defa beslemeye başladım.

Sirkülasyon yüksekse arka cama yapıştırıp ön cama su vermesini sağlamak gerekiyor böylece ön cama çarptığında şiddeti azalır.

İç filtre komple su içinde olmalı. Motoru su soğutur. Dışarıda ise su içine indir.

Kum kalkmadığı sürece filtre çekmez. Silis normal kumlara göre ağırdır. Havalanmadığı sürece ki hayvan eşelenir veya yüzerken ittirerek kaldırabilir yakınında olmaz ise filtre çekmez.

Lamba için anasayfada aydınlatma bölümünde öne çıkan konulara bakacaksın. Lamba, ampul, zamanlayıcı hepsi ile ilgili bilgi var.

Juende balıklar ile ilgili bölüme de bak. Akvaryum ile ilgili malzemeler balık bölümünde yer alır. Jbl agil ve 100 gramlık tetra reptominde alabilirsin.

Kumu ilerde alacağın yeni akvaryuma göre fazla al. Bir daha al getir olmasın. Bu dediğin tahmin ettiğim gibi ise birkaç aya değişmesi lazım.

Merhaba dediğiniz gibi kumu fazla fazla aldım. Dediginiz sera markalı 2 farklı yemi de aldım.Bugün yarın gelirler. Yalnız sorun şu ki okulum başlıyor ve ben perşembe günü ailemin yanından ayrılacağım,ailem de kaplumbağanın obezlik,büyüme durumu vs. gibi şeyleri gözlemleyemezler. O yüzden yem konusunda nasıl bir rota çizelim? Ailem de günde 2 kez mi yemleme yapsın ?

Bu arada kaplumbağamın son hali;
https://hizliresim.com/vPvMqv

Mobilden girdiğim icin hizliresim i kullandım,umarım dosya görunuyordur. Damlayı uyguluyorum fakat hergün değil,naruto yuvasından cıkarıp kapta uygulamayı yapınca çok strese giriyor, kıyamıyorum bende

8 cm kabuk boyuna kadar günde iki defa verilecek sonrasında tek öğüne geçilecek. Günlük toplam kafa hacmi kadardır. Göz kararı yapamıyor isen bir fazla ver.

Hangi yemler olacak şimdi ona göre program hazırlayalım.

Hayvan sonuçta rahatlayacağı için bu stresi göz ardı edeceğiz sırtındaki katman aşırı derecede.

Bir kez ıslak diş fırçasına sofra tuzu döküp çizgi aralarını ovala. Yan kısımlarında en dışarıdaki çizgilerin içinde pislik var gibi duruyor. Bunları temizle ki kapanıp plakaları birbirine bağlamasın.

Üstteki plakalar çıkacak hale gelmiş onları ağzı düz cımbızla kanırtırsan çıkar. Onlar çıktıktan sonra alttakiler biraz daha ferahlar açılmaları kolay olur. Onları fırçalama yoluyla bir süre sonra çıkarabilirsin. Ailenden yapacak kişiye göster. O ileri zamanda yapar. Bir kısmı kendiliğinden düşebilir. Akvaryumda görürseler alsınlar. Hayvan yumuşakça olanlarını yiyebilir. Sonuçta kalsiyum alsa da boğazına takılıp tahriş edebilir.

Sera P ve Sera I gammarus sipariş verdim, yemin boyutunu bilmiyorum o yüzden sabah aksam kaç adet atacağımı kestiremiyorum şuan.

Valla naruto aslında akvaryumun genel temizliği yapıldığında vs. yuvasından cıkarıldığında pek sorun etmez ama bu sefer çok stres yaptı, artık kurualana bile cıkmıyor motorla ısıtıcısının ortasına kendisini sokup öyle dinleniyo, sanırım kurualanındayken onu yuvasından cıkardığı içim tehdit olarak gördü. Çok tuhaflar cidden :)

Şuan cımbızla müdahale de bulunmadım hiç,önce kabugunun yüzeyini pamukla siliyorum,ilacı uyguluyorum ve 10 dk beklettikten sonra kabuğunu silip yuvasına koyuyorum. Cımbızla müdahale etmeye korktum acıkcası biraz,belki zarar veririm,canını acıtırım vs. diye. Fırçalama vs. Yapsam kendiliğinden düşemez ?

Bu arada biraz alakasız olacak ama bir şey sormak istiyorum, akvaryumdaki ısıtıcısını 26 dereceye ayarlıyorum, sizce uygun mu? Yoksa 24 dereceye mi getireyim ?

Geri