Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kabuk yumuşaması

toktem

Yeni Üye
Katılım
7 May 2013
Mesajlar
6
merhaba arkadaşlar ben plastik kaplumbağa bahçesinde 2 kaplumbağa besliyordum bir gün biri hastalandı ve biraz araştırdım şimdi akvaryum ve güneş ışığı aydınlatması aldım.plastik kaptan akvaryuma geçince bir tanesinde inanılmaz değişimler yaşandı hani evde sıkıntıdan patlamış bir çocuğu parka götürmüş gibi hissettim şimdi çok mutlu ama diğeri asla yemek yemiyor ve hala hasta bütün gün hareketsiz yatıyor güneş ışığı lambasının iyi geldiğini hissediyorum ama bu yeterlimi yemek yemeden iyileşebilir mi kendi haline mi bırakmalıyım?yemek yemediği için ilaçta veremiyorum anliyacağınız gibi...
 
Cvp: kabuk yumuşaması

foruma hoşgeldin ali. öncelikle hastalığın kabuk olduğunu varsayarsak birincil olarak uvb ampul bunu alamıyorsan eczaneden devit 3 ilaç alman lazım. eğer yem yemiyor ise bu damlayı hayvanın başı havaya gelecek şekilde tutup ağız kenarlarına bir miktar sür. az da olsa yutacaktır. sonra kuru bir yerde üst kabuğuna da sürüp 10-15 dakika beklet az da olsa emilim yapar. kuruduktan sonra kalanı da kağıt havlu ile silip suya koyabilirsin.

bunun yanında başka bir hastalık olma ihtimali de olabilir. burada kaplumbağa hastalıklarına bakarak başka bir hastalığa dair veri var mı anlayabilirsin. ama en mantıklısı anlayan veterinere götürmek. geçmiş olsun.
 
Geçmiş olsun. Bencede veteriner konttol etmeli. Yem yemiyorsa devit uygulaması zor. Uvb lamba gerekir.
 
Cvp: kabuk yumuşaması

vitamin işini yazmayı unuttum sera reptilin en iyisi bu vitamini de aynı yöntemle vermelisin. iştahını açıp biraz direnç kazandırır. bu sayede yem yemeye başlarsa deviti yeme damlatarak ağızdan verebilirsin.
 
uvb lamba aldım bu arada yukarda gunes ısıgı lambası diye söylemeye calıstıgım uvb lamba
 
Cvp: kabuk yumuşaması

Çok iyi, UVB lamba varsa devit 3 kullanmayın. Ancak kabuk yumuşaması olana ağızdan değil kabuğa uygulanabilir.
UVB lamba haricinde ısıtma lambanız var mı? Kuru alan ısısı kaç derece? Isı sorunu en büyük iştah kaybıdır.
 
kuru alan ısıtma lambam yok fakat uvb lambam biraz fazla yakında kuru alana ölçtüm kuru alan 30 derece civarı oluyor uvb lambam açık olduğu zaman doğal ortamda olduğu gibi günde 12 saat açık tutuyorum lambamı aynı güneş varmışçasına
 
Cvp: kabuk yumuşaması

Kuru alan sıcaklığı 31-32 daha iyidir ama sudan 2-3 derece yüksek olması yeterli olur. O kadar ısı sağlamasının evin sıcaklığından kaynaklandığını düşünüyorum. Gerçekten iyi bir değer. Tabi uvb lambanın 12 saat açık kalmasıda uzun bir süre. Bu lamba sabit uvb ışını yaymakta. Yani hayvan sürekli öğlen güneşinin etkisine maruz kalıyor. Bu vesile ile gündüz 4-6 saat yakıyoruz. 12 saat sürekli uvb almasıda aşırı olur. İmkan olunca ek olarak bir ısıtma lambasına da geçmek iyi olur.
 
Cvp: kabuk yumuşaması

bu uvb florasan değil mi ? normal ampuller ısı vermiyor.
 
Ben floresan uvb kullandım. Bu ısı vermez. Muhtemelen ortam ısısından kaynaklıdır. Ama su ile aynı sıcaklık mevcutsa uygun olmaz.
 
Cvp: kabuk yumuşaması

o zaman kuru alan için ısıtıcı lamba şart. o ısı kapak yüzünden oluşan sera etkisi kaynaklı.
 
Cvp: kabuk yumuşaması

Merhabalar 4 senedir Kırmızı yanaklı kaplumbağa bakıyorum bende iki adet vardı şimdilik 20 litrelik bir akvaryum yaptım onlar için. Bir arkadaşımın bakamadığını farkedip ondaki iki yavruyu yanlarına almak istedim. Şu an bir tanesi sağlıklı bir şekilde büyürken diğerinde iştah kaybı oluştu zorlayamıyorum da bugün temizlerken kabuğunda yumuşama farkettim. Belki diğer büyüklerden çok etkileniyodur diye şu an ufak palmiyeli havuzlardan birine koydum evdeki. UVB ampul şimdiye kadar kullanmadım sık sık güneşe çıkartıyorum. Destek vitamin yerine bol bol sebze-tavuk veriyorum şimdiye kadar iyi lakin o küçük için üzülüyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Cvp: kabuk yumuşaması

foruma hoş geldin onur. öncelikle 1 kaplumbağa için evladiyelik akvaryum eni minimum 40 cm yüksekliği minimum 50 cm olacak şekilde 100 lt su hacmine sahip olmalı. bu yüzden şimdiki akvaryum sadece yavru kaplumbağaları 6 aylık oldukları zamana kadar götürür. ilk önceliğin bir an önce akvaryum almak olsun. ekipmanların neler bu konuda bilgi vermemişsin. mesela bu kadar hayvanı bu kadar su filtre de olsa kaldırmaz. oluşan kir hayvanları hasta eder. sürekli su değişimleri hayvanı hasta eder. kısmi su değişimleri kiri ortadan kaldırmaz. bakımını nasıl yaptığın konusunda da bilgi verirsen eksiklerini veya yapman gerekenleri açıklarız.

uvb ampulün yoksa. yerine eczaneden devit vitamin almalısın bunu hepsine haftada bir yeme damlatıp ağız yollu vermelisin yağlı yem olduğu için suya attığında suyu kirletir. yalnız şu an için kabuk yumuşaması yaşayan hayvana ilk hafta her gün bir damla yap. yem yemiyorsa ağız kenarlarına sür az da olsa yutacaktır. kabuğuna da sürebilirsin yalnız bunu kuru bir yerde üstünü kuruladıktan sonra sürüp biraz bekledikten sonra tekrar silip öyle suya koymalısın. az da olsa emilim yapar. ve aynı akvaryumda dursun. kuru alanda ısıtıcı lambada ısınabilir.

sera reptilin vitamin damla en kaliteli olandır. eğer hayvanlar sağlıklı ise sera mineral yem de alıp haftada bir verebilirsin. ana yem olarak tetra reptomin, jbl agil ve sera raffy p, ek yem olarak gammarus veya sera raffy I ,vital (ek yemler iki günde bir), destek yem olarak mineral uygun ve mecburidir. ara öğün olarak marul, kıvırcık gibi yeşillik verebilirsin. tavuk, kırmızı ve işlenmiş etlerden uzak dur. tuzlu ve tatlı yiyeceklerde zararlıdır.
 
Cvp: kabuk yumuşaması

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Filtre var su değişimi yapıyorum 8-9 litre kadarını değiştiriyorum yaklaşık iki haftada bir de komple değiştiriyorum. Akvaryumum 50*60 ölçülerinde su yüksekliği 20 santim civarında bir forumda (emin değilim burası da olabilir) kaplumbağa yüksekliğinin minimum 3 katı uzunluğunun 5 katı genişliğinin 3 katı ölçülerinde olması lazım diye okumuştum. Seneye değiştirmeyi düşünüyordum akvaryumu önümüzdeki aylar içinde akvaryum değiştiricem (veya bahçeme yapmayı düşünüyorum ufak gölet benzeri bir şey tavsiye eder misiniz bilmiyorum)

Yarın ilk iş Vitaminlerini alacağım destek amaçlı.

Bir arkadaş yumurta haşlayıp bir gün boyunca haşladığım suda bekletip suyunu akvaryuma dökmemi sarısını da kaplumbağaya vermemi söyledi lakin ben garip karşıladım. Tavsiye eder misiniz böyle bir destek kabuğu için iyi gelir mi?

Tavuk işini de veterinerden öğrenmiştim beslenmeleri %25 yem %50 yeşillik-sebze %25 haşlanmış tavuk diye tuzlu şeyler işlenmiş gıdalar kesinlikle kullanmıyorum.

Akvaryum içinde şimdilik taş var lakin yaz geldi pencereler açık olduğundan dal koymayı planlıyorum çok koku yaptığını öğrendim bir yerden o yüzden daha hava sirkülasyonu olan bi dönemi bekledim.

Su temizlemek için sizin bir tavsiyeniz var mıdır?

Not:şu sıralar yoğundum alakasız bir konu başlığına yazdıysam sorularımı kusuruma bakmayın en yakın zamanda forumu derin bir araştırmaya giricem.

Saygılar
 
Yumurta suyunu kalsiyum için söylemişler. Bu uygulamalara hiç gerek yok. Mürekkep balığı kemiğini toz hale getirip ıslak yada vitaminli yeme bulayarak iki haftada bir direk ağızlarına verebilirsiniz. Suya atılınca toz dağılır ve amaca ulaşamazsınız. Buda birden fazla hayvanı llan için uğraştırıcı bir yöntem. Bu sebeple jbl calcil alıp haftada bir verebilirsiniz. En kolayı bu olur.

Suyu temizlemek akvaryum büyüdüğünde uygun filtre ile daha kolay olacak. Şu an sistem hayvan miktarına yetmiyor. Bir hayvan için okuduğunuz ölçüler erişlinken yeterli olur ama sayı artınca hacim devreye giriyor. Bahçede beslemek çok zor olur. Kışın uykuya yatırmak gerekir ki buda zor bir uygulama.

Koku yapan dalmı taşmı? Her ikiside koku yapmaz. Dal olarak mango kökü uygundur. Ama bunu yeni akvaryumda yapın derim. Yer daralmasın.

Tavuk eti yerine tatlısu balığı verin bence. Daha uygun olur.


Ayrıca Cem' in önerilerinede harfiyen katılıyorum. Beslenme ve d vitamini konularındaki tavsiyelerini atlamadan uygulamak en iyisi.
 
Cvp: kabuk yumuşaması

Bilgiler için teşekkürler. Ağaç kabuğu çok ağır koku yapıyor dediler şu an için taş kullanıyorum
 
Cvp: kabuk yumuşaması

Ağaç olarak mango kökü kullanılır. Kabuk değişiminde kaşınmaları için girintili çıkıntılı hatta altında hafif boşluk olanlar tercih edilir. Koku yapması mümkün değil. Bir çok kişi kullanıyor ve bu konuda rahat olabilirsiniz. Gerekeceği zaman taş yerine bu daha işlevsel olacaktır.
 
Cvp: kabuk yumuşaması

mango sadece suda bekledikçe sarımtrak renk verir. bu da ph derecesini dengeler. büyük akvaryum ve dış filtre bu renk olayını azaltır. küçük akvaryumlarda ise kısmi su değişimleri ile açık ve tatlı bir sarı renk yakalanır. akvaryuma koyulmadan önce iyice ve sıcak su ile yıkanırsa gene salınım azalır. V şeklinde açılı olması ve en az 20 cm uzunluğunda olması iyi olur, bu sayede altına girip kabuk kaşınmalarını rahatça halleder. emrenin dediği gibi koku yapmaz, yosun tutmaz.

benim sıpalar sürekli güreştikleri için her gün akvaryumun bir köşesinde buluyorum.
 
Geri
Üst