Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabukta Anormal Açılma

Faruk_Can_Durmuş

Bronz 4 Üye
Katılım
30 Ağu 2020
Mesajlar
50
Sukaplumbagasi.com ailesine iyi günler dilerim.
4 yaşındaki erkek kırmızı yanaklım hızlı bir büyüme sürecinden geçiyor haliyle kabuk değişimi de bu süreci takiben son hız seyretmekte. Hayvan akvaryum şartlarına uygun şekilde sağlıklı olduğunu düşündüğüm hem alt hem üst kabuğunu atma işlemini gerçekleştiriyordu. İnsana alışkın olacak ki kuru alanda benim parmaklarımı hissedince twerk hareketi yapıyor sadece. Hatta saatlerce kaşınmak isteyip bana bakışlarıyla da bunu anlatıyor.
Sorun ise son 2 haftadır latin kökende carapace adı verilen üst kabuğun sol arka kısmındaki plakalarda anormal bir açıklık görüyorum ya da bana öyle geliyor. Sudan çıkınca içine gereğinden fazla su alıyor ve hafif palpe hareketinde dahi su fışkırıyor. Hayvanın psikolojisi iştahı ve harekerleri optimal düzeyde.
Bu sorun ile ilgili kuruntu mu yapıyorum yoksa cidden ciddi bir açılma söz konusu mu (malum kuru alandan akvaryuma kayma hareketiyle bilinirler ve bu da yaralanmaya sebep olabilir)
Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler


İlgili görselleri kabuk-şüphelendiğim yer-genel durum olarak yüklüyorum

[attachment=3254][attachment=3255][attachment=3256][attachment=3257]
 

Ekli dosyalar

  • kabuk1.jpg
    kabuk1.jpg
    413.1 KB · Görüntüleme: 83
  • kabuk2.jpg
    kabuk2.jpg
    512.2 KB · Görüntüleme: 78
  • geneldurum.jpg
    geneldurum.jpg
    139.7 KB · Görüntüleme: 71
  • supheliyer.jpg
    supheliyer.jpg
    208.4 KB · Görüntüleme: 63
Kuru alanı değişik tasarlamışsınız. Rampadan hızlıca inmeye çalışırken üst cama kabuğunu vurup kırmış olabilir.

Plaka katmanlaşması var, ağzı düz bir cımbız ile yavaşça açılmış plakaları alabilirsiniz. Tam çıkmaz, kırılırsa köke sürtünerek kendisi çıkartır. Ama ondan önce diş fırçası ile kabuğa dik gelecek şekilde fırçalayarak plakaların bir miktar daha açılmasını sağlayabilirsiniz.

Uvb lambası kullanıyormusunuz acaba?

Büyük ihtimalle kırılan plakanın içine su doluyor. Plaka tamamen çıktığında o sorun düzelir. (Kaplumbağa kabuğu hastalıklarıyla ilgili bir bilgim yok. Sorun daha da büyükse bilgili birisi yardımcı olur.)

Rampadaki çimler yapay sanırım. Suya petrol salınımı yaptığı için su içinde yapay çim kullanılmaz.

Silis kum almanızıda öneririm. Bu kumu yiyorlar ve kazıp, sürtünerek eski derilerini atıyorlar.
 
Cevabınız için teşekkürler.

Kırık olması muhtemel mi? Kırıksa ciddiyeti nedir öğrenmek istiyorum açıkçası kırılma vakası hiç görmedim.

Silis kum yazlığa taşınınca kullanmıyorum ev halkının temizlik hassasiyetinden dolayı ne yazık ki. Fakat yapay bir çim sahamız var. Orayı baya seviyor hem güneş ihtiyacını gideriyor hem de alt tabakalarını atmak adına zemini kullanıyor(gün aşırı 1 saat) Bu nedenle uvb+silis kum 4 aylık süre ile kullanmıyorum.

Cevabınız için tekrardan teşekkürler
 
Plakanın sadece yarısı açılmış, kırılmış. Kabuktaki tüm plakalar açılınca orası gibi olacak.

Yani kabuk değil, plaka kırılmış bu normal. Derin bir kırık değil.


Ama sanırım çizdiğiniz yerin en solundaki plakanın 2. katmanında da kırık var. 2. plakayıda attığında kabuk görüntüsü normale döner.
 
Anlıyorum

Fakat daha önce plakada böylesi bir açılma görmediğim için endişelendim.

Teşekkür ederim
 
Kabuğun bazı bölgelerinde ufak beyaz noktalar ve 1 tane ufak oyulma gördüm. Kabuk hastalıkları ile ilgili bir tecrübem ya da bilgim olmadığından bunların ne olduğunu bilemiyorum.

Leke ya da önemsiz izlerde olabilir.

Cem Bey müsait olduğunda size daha iyi yardımcı olur.
 
Foruma hoş geldin. Kabuk yapısında bir sorun yok, şekli güzel bombe yada çukurlaşma gözükmüyor. Yalnız plakalarda yoğun katmanlaşma var bunların atılması lazım. Bu katmanlaşma yoğunlaştığında sertleşip kabuğun ara çizgilerini kapadığı için adacıklar fay hattı gibi birbirlerine baskı yaparak ana kemikte eğilmelere neden olur. Onun için hayvanın atamadığı durumlarda biz yardımcı oluruz. Ara çizgileri ferahlatacak kadar plaka çıkması yeterli gelecektir.

Hayvana devit uygulaması yapalım. Bu plakaları yumuşatıp ısıtma lambası altında gerilip daha hızlı biçimde atılmasını sağlar.

Deviti eczaneden alacaksın. Eleman emsal türevini önerirse alma bu onlara göre biraz daha yağlıdır. Hayvanın kabuğunu peçete ile silip kurut arkasından bir iki damla devit damlatıp iyice yedir. Çok aşırı damlatma yani yağa bulanmasın, yüzeyi kaplayacak kadar. Arkasından 15-20 dakika kadar kuru yerde beklet, plaka yoğunluğu fazla. Sonra kalan deviti peçete ile silip akvaryuma alırsın. Bu iş için kuru alanı kullanabilirsin deliği tatlı tabağı gibi birşey ile kapatırsın, kaçamaz. Bunu günde bir defa 10 gün boyunca yaparsın. 10 gün sonra bir resim daha atarsın.

Bu süre zarfında ağzı düz cımbızla açılmış plakaların açık kısımlarından cımbızın tek ayağını sokup içeri doğru bir miktar ittir. Bazı plakalar açıldı mı hemen çıkar bazılarının bir kısmı sıkıdır, resimde görüldüğü üzere parça parça çıkar. Parça halinde çıksa da tüm açılmışları sökmeye çalış. Kalanlar daha sonra düşer.

Marginals denilen yan çerçeve plakalarını ise adacıklar tarafındaki üst kenarından tutarak dışarı ve alt bağaya doğru çevirerek çıkaracaksın bunlar büyük hayvanlarda yanlama V harfi biçiminde tek parçadır. Bu yan plakalar üst bağadan alt bağaya doğru döner. Yalnız bu plakalar üst ve alt bağaya göre biraz daha narin olduğu için çok zorlama kanama olabilir.

Hayvanın ense tarafındaki katmanlaştıkça sivrilir bu sürtündükçe ense derisine hasar verir. Bunu çıkarmak titizlik ister. Hayvana cımbızla hasar vermemek için kafasını kabuk içine soktuğunda yaparız. Diğer bölgelere göre nispeten zor çıktığı için parmağınla ucunu yokla hasar verecek sivrilik yada keskinlik yok ise dursun, dokunma.

Kabuk üstündeki hasara gelirsek o kısım darbe kaynaklı bunu yapan ise rampanın alt köşeleri. Hayvan yüzerken ister istemez bu rampa köşelerine vuruyor. Bu da plakayı parçalıyor. Kuru alan çıkış deliğine de vurmuş olabilir. Kuru alanı bir günlüğüne çıkarıp o delik çevresi ve rampa alt kısmının kenarlarını küçük tüp silikon ile geçebilirsin. Kuruyunca akvaryuma koyarsın. Hayvan çarptığı zaman silikon aldığı darbeyi yumuşatır.

Bu arada rampa çok dik açılı hayvan rahat çıkabiliyor mu? Kuru alandaki çimeni makasla bir miktar kısalt özellikle giriş kısmı çevresini hayvan deliği rahat görüp giriş çıkışı rahat yapsın. O çim yerine benim kullandığım bu paspastan rampada dahil tek parça halinde kesip koyabilirsin. Hayvan tırnaklarını geçirip daha rahat çıkar.
https://imgyukle.com/i/u9zNpI

Bir de kuru alan üstüne koyduğun malzemeyi kaçmaması için kullanıyorsun sanırım fakat bu kuru alan içi ısıyı yoğunlaştırır ve hayvanı mayıştırıp su kaybına neden olur. En azında rampa tarafı üstten biraz boşluk bırak alan hava alsın. Hayvanın ortamı ferah olsun.
 
Cem bey ilginiz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkürler

3 senedir her ay başı düzenli devit-3 kullanımı yapıp özellikle doğal güneş ışığında (mikrop kapmasına ve suda serinlemesi için ek su bulundurmaya dikkat ederek) gerilmesini sağlıyorum. Siz söyleyince açıkçası daha da kafamda ışık yandı. Şöyleki hayvan yaklaşık 1 aydır kuru alanda aşırı gerilme hareketi yapıp benim keyif imaresi olarak yorumladığım şekillere giriyor. Bu durumda devit-3 kullanımını sıklaştırmamı mı tavsiye edersiniz?

Cımbızla fırçayla müdahale konusuna gelince şunu diyebilirim; aşırı plaka atıyor hemen hemen her kuru alana çıktığında ve bana kaşımam için adeta göz temasında bulunuyor. Bir de geçen kış rahat etsin diye plaka çıkarayım derken alt bağ dokuda hafif bir kanamaya neden oldum tabi sonrası vicdan azabı. Tüm bu sebeplerden plakaları ellemek istemiyorum. Yine de yapmalı mıyım?

Marginal part için fabrika gibi plaka parçası atıyor diyebilirim. Aç gün uygulamasına ve öğün miktarına dikkat etmeme rağmen inanılmaz hızda kabuk atıyor yani carapace için dediklerim ve sorduğum soru burası için de geçerli.

Yaklaşık 2 senedir bu akvaryumu kullanıyor ve çok rahat biçimde çıkabiliyor. Belki de erkek olduğundan ve lisin kullanımına karşı hassasiyetimden tırnakları epey güçlü. Bu bir sorun teşkil etmiyor ve 15 cm kabuk boyuyla günün en az 4 saati gerilme hareketleriyle kuru alanı mesken tutuyor.

Silikon önerinizi değerlendireceğim çok teşekkürler

Üstteki tahta sunta karışımı ışığı tutması için var. Eğer mayışması (max 35 derece ölçtüm) kötü bir durum ise bunu düşüneceğim

Çok fazla sorum için özür dilerim çok teşekkür ederim
 
Deviti sürekli ve yoğun biçimde kullanmıyoruz. Az miktarda olsa kabuktan emilim yapıyor. D vitamini kalsiyuma bağlanıp atılmasını önleyerek harcanıyor. Fazlası yağ doku ve karaciğerde depolanıyor. D vitamininin fazlası zararlıdır. Onun için sık kullanım yapmıyoruz. Kabukta kullandığına göre ağız yoluyla verme. Anlattığına bakarsak atım yoğunluğu fazla, bu büyüme hızı yanında aldığı gıdaya da bağlı. Deviti oral yolla çok mu verdin yada aldığı gıdalardan mı kaynaklı. Beslenmede neler veriyorsun? Lizin kullanımından bahsetmişsin agili çok mu veriyorsun her ne kadar ana yem grubunda olsa da onu haftada bir veriyoruz.

Cımbız işini uygula, kolayca çıkabilecek olanları özellikle çıkar. Zamanla plakaya uygulayacağın hassasiyeti farkeder ona göre yaparsın. Kaşıntısı hayvanı kurdeşen eder. 3-4 katmanlık plaka düzeyi normal kabul edilir. Fazlası atılmalı. Çıkarırken kabuğun rengini veren en alttaki pigmentli yüzeye dikkat et yeterli. Plaka kökten sökülmesin. Kanama oluşursa o bölgeye baticon sürüp 5-10 dakika arası kuru yerde beklet. Bu mikrop kapmasını önler.

Marginaller başlarda sadece üst kısımda tek parça olur. Sonrasında üstten alta doğru tek parça halindedir. Bunların atımı üstte tek parça şekline göre zor atılır.

Normal bir ısıtma lambası uzun vadeli yandığında 35 dereceye kadar ortamı ısıtır. Onun için biz ilk yarım saatlik sürenin ölçümünü yaparak 32 derece olduğu noktaya göre mesafeyi ayarlıyoruz. Tabi hayvanın gövdesi yüksekliğinde birşeye cam dereceyi yatırarak ölçüyoruz. 32 derece hayvanın sırtına vuracak ısı olacak. Tabana dereceyi yatırıp ölçtüğümüzde lamba daha aşağıda olacağından ve hayvan güneşlenirken kafasını kaldırdığından kafası fazla ısıya maruz kalabilir. Başlarının üstü en ince deri yapısına sahip yerdir.

Hafif bir boşluk bırak. Anladığım kadarıyla hayvan uzun süreli duruyor. Baygınlık geçirip su kaybına bağlı ölen hayvanlar oldu. Gerçi yetişkinler bunaldığında ya başını kabuk içine alır ya yer değiştirir yada suya iner ama önlem almakta fayda var.
 
Deviti oral yolla neredeyse vermedim diyebilirim. En son 3-4 ay önce oral yolla verdim onda da boğazına birşey battı diye şüphem olduğundan. Bu durumda plaka atmasını kolaylaştırmak adına kabuğa uygulama sıklığını arttırmalı mıyım? Ayda 1 değil de haftada 1 gibi

Beslenme açısından bu siteye çok şey borçluyum. Buradaki beslenme listelerinden en uygun olanını (kabuk boyutuna göre) uyguluyorum. Kısacası aç gün uygulamasını dikkate alarak; Raffy P-Sera Royal-Raffy Mineral-Raffy Vital-JBL Agil kulllanıyorum. Agil yemi 10 güne ya da haftaya 1 düşecek şekilde veriyorum.

Baygınlık geçirebileceğini bilmiyordum. Genelde kafasını lambaya uzak şekilde konumluyor ve ben de el ayak hareketlerine bakarak keyifli olduğu kanısına varıyordum.

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim
 
Sadece 10 gün süresince günde bir defa kabuğuna sür sonra resim atarsın durumuna bakarız. Ona göre devam eder yada bırakırız. Ama devit uygulamasından önce sökülebilecekleri çıkar. Önce diş fırçasını ıslatıp plakaya 45 derece açıyla tutup fırçala plaka arasına giren kıllar kolay çıkacak olanları söker. Arkasından cımbız ile açılıp çıkmayanları yoklarsın, sonra havlu peçete ile kurutup deviti sürersin.

Agili haftada bir verebilirsin. Bir de tetra reptomin al. Her gün bir yemden tek öğün verirsin.

Haftada bir yada 2 gün yeşillik verebilirsin, aç gün yapıyorum demiştin mesela o gün marul veya kıvırcığın körpe yapraklarından verebilirsin bunlar kalsiyumda ihtiva eder. Hemde sindirim ve boşaltım sistemini temizler, detoks görevi görür.

Balerin duruşu dediğimiz duruş en keyifli oldukları haldir. Yetişkinler kendilerini koruyabilecek yetiye sahiplerdir. Ama yoğun ısı ve uyku haline geçmesi ufakta olsa bir risk taşır. Yavru hayvanlar içinse ölümcüldür. Bu ölenler içerisinde güçlü ampul kullanıp mesafeyi iyi ayarlayamanların birkaç tanesi hayvanını kızartıp öldürdü. Bildiğin hayvanı pişirmişler. Bir üye hayvanı son anda kurtarmıştı. Ama derideki lezyon o kadar ileri derecedeydi ki ilaç tedavisine rağmen birkaç gün sonra o da öldü.
 
Kuru alanda kalmanın bu kadar ölümcül olabiliceğini bilmiyordum. Benim kaplumbağam yem yedikten 1-2 saat sonra çıkıp rahatsız eden olmazsa 5 saat belki daha fazla kalıyor.

Kuru alanda genelde uyuyor. Isınınca kafasını kabuğuna sokuyor. Bazen de kafasını suya sokuyor.

Ben kaplumbağayı aldığımdan beri kuru alanda uzun süre kalmayı çok seviyordu. Kaplumbağam 1 yaşında ama 15cm kabuk boyunu geçti sanırım. Bu kabuk boyu yetişkin olduğu anlamına geliyor sanırım?
 
İyi günler Cem bey

Tüm tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Dediklerinizi uyguladıktan sonraki durumu sizlerle paylaşacağım

Tetra reptomin yemiyor çok direniyor Raffy Vital e bile zor alıştı inatlaşma çok uzun sürüyor. Kıvırcık, marul, akdeniz yeşilliği gibi son derece faydalı gıdaları ise suda yüzen oyuncak sanıyor koklamıyor bile ne yazık ki.

Ölen kaplumbağalar için cidden üzüldüm. Biraz soğuk olma pahasına da olsa(min. 30 derece) ampulu uzaklaştırayım en iyisi ben. Şu sizin kullandığınız mavi altlıktan da temin edeyim güzel duruyor.
 
O paspasın farklı renkleri mevcut. Ben su ile özdeşleşsin diye mavi almıştım ama yeşil daha iyi dururmuş. Kırmızı çok cavlak durup göz alıyor. Gri, eflatun, kahverengi renklerini görmüştüm.

30 derece az olur. Hayvanın kabuk üstü hizasında birşey koyup onun üstüne cam derece yatıracaksın.yarım saat sonra dereceye bakıp 32 derece olduğu noktaya göre hizalayacaksın. Bu 30 dakika mesafe ayarı için uygun süre yoksa lamba sürekli yandığı için uzun vadede ortam ısısı 35 dereceye yakın bir ısı oluyor. Hayvana direk vuran ampul ısısı çok olmamalı.

Senin ortam 35 dereceyi aşmıyor ise sorun yok. Ama hava alacak bir boşluk olsun. Isı yoğunluğu oradan çıksın.

Ot türevli yiyecekler konusunda diretme yapabiliriz. Herhangi bir yemi yemediklerinde ki bu genelde ot türevliler olur. Protein içeriklileri keseriz. Her gün ot türevliden bir tane atıp deneriz. Ta ki yiyene kadar sonra bir iki gün bu yemlerden verip daha sonra yavaş yavaş protein içeriklileri de vermeye başlarız. Bu süreç müthiş inatçı oldukları için 15 bazen 20 güne kadar da sürebilir. Bazende birkaç gün. Direnç kırıldı mı tamamdır. Aç kalıp ölecek diye korkan arkadaşlar hayvanın ajitasyonuna gelip yediği yemi bir süre sonra veriyor. İş bir daha başa dönüyor. Yağ stoğu yapmış hayvan açlığa uzun süre dayanır. Sadece o inadı kırmak gerekiyor.
 
Emre o risk yavrularda daha fazla vücut yeteneklerini kullanmayı tam olarak bilmiyorlar. Deri ince kabuk ince olunca ısı daha fazla etkiliyor. Hayvan ısınmaktan keyif alıyor ve rehavete kapılıyor. O sırada su kaybına uğradığının farkına varmıyor. Beyin uyuşuyor. Olduğu yerde hareketsiz kalıyor.

Hasta hayvanlarda bir de buna dikkat etmemiz gerekiyor. Hayvan ağır hasta ise kuru alanda fazla vakit geçiriyor. Halsiz olduğu için suya indiğinde ters dönüp boğulma riski var. Onun için bir kaç saatte bir hayvanı alıp suya paralel tutarak su içiriyoruz. Bu hasta hayvanlarda geceleri 40 wattlık renkli ampul kullanıyoruz bu düşük ısı verdiği için hem üşümüyor hemde o kadar su ihtiyacı olmuyor.

Normal bir büyümede 1 yaşındakiler 8-9 cm civarı olur. 12 cm kabuk boyuna kadar gelen duydum ama 15 cm çok. Aşırı büyüme de sağlıklı değil. Bu organları da zorluyor. Hayvanın evveliyatı olabilir mi? Yaşça büyük olupta sonrada büyüme potasına girince hızlı büyüyen var.

Yetişkin diye adlandırdıklarımız cinsel gelişim sonrası artık vücutlarındaki değişikliklerin farkına varmış ve vücut yeteneklerini kullanabilmeyi öğrenmiş hayvanlara diyoruz. 14 cm üstü bu gruba giriyor. Ama işin kompetanı olmuş diyeceğimiz nokta 18 cm üstü. Bu boydan sonra vücutlarını en randımanlı şekilde kullanıyorlar. Yaş ise tecrübeyi artırıyor.
 
Cvp: Kabukta Anormal Açılma

Kaplumbağayı petshoptan aldığımda diğer kaplumbağalardan 2 kat daha büyüktü. Kabuğu ve derisi koyu yeşildi ve yanakları sarıydı. Evveliyatı olduğunu sanmıyorum. Petshop sonuçta.

12 Eylül 2019da aldım ve ilk günden itibaren 4.5 ay paludaryumda kaldı. Su yüksekliği 10-15cm arasıydı ve paludaryumun uzunluğu 55cm di. Sürekli su 28 kuru alan 32 dereceydi, çeşitli ve markalı yemleri ve silis kumu vardı. Büyük akvaryuma aldığımda kabuk boyu sanırım 6.5 - 7.5cm idi.

7 ay boyunca ise 120L akvaryumunda kaldı ve 14.5-15.5cm kabuk boyuna ulaştı. Siz bir yazıda kaplumbağaların aylık 0.5 - 1cm arası kabuk boyu büyümesinin normal olduğunu yazmışsınız. 0.5 altı ya da 1cm üstü zararmış. Benim kaplumbağam sanırım her ay 1cm büyüdü.

Bu kadar hızlı büyümesinin cepleri yakması dışında hiç bir belirtisini görmedim kaplumbağada. Her gün daha hızlı, daha büyük, daha güçlü ve daha ağır oluyor.

Ben de sizin forumdaki arkadaşlara ara geçişli olarak 80-120L arası akvaryum önermenize şaşırıyordum çünkü 3-4 yıl kullanabileceklerini söylüyordunuz. Benim kaplumbağam ise 7 ay kullanabildi.

Kaplumbağayı aldıktan 10 gün sonraki fotoğrafları;

https://hizliresim.com/RzuitJ
https://hizliresim.com/SvH3Y0

Bu ise kaplumbağayı aldıktan 33 gün sonra;

https://hizliresim.com/km3IJH

Ve şimdi poz verirken çektiğim fotoğrafı;

https://hizliresim.com/epRe9I
 
Genelde 35 dereceyi aşmıyor hava alacak boşluğu bıraktım sizin dün verdiğiniz tavsiyeden sonra.

Bitkisel yemler için aynen dediğiniz inatlaşma döneminden geçtim zaten. Marul akdeniz kıvırcığı için de yapmalıyım demek ki

Tüm tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim iyi günler.
 
Petshoplar büyük hayvanların satılmadığını bildiğinden ellerindeki hayvanlar fazla büyümesin diye her gün yem vermez, verdiğinde de yeter miktarda vermez. Hayvanlar yaş alır ama boy uzamaz. Bakım şartlarınında iyi olmaması cabası.

Bu hayvanların normal zamanda büyüyen aynı boydaki hayvanlarla farkı kabuk yapısının biraz daha kaba ve kalın ve bir iki kat plaka fazlası olmasından anlaşılır.

Hayvanın burnunda yumurtayı kırmaya yarayan boynuz gibi kemik vardır bu 1-1,5 aya kalmaz düşer, göbek bağı izi ise 2,5-3. aya doğru kaybolur; kaybolmuş ve 3-4 cm kabuk boylarında ise en az 3 aylıktır. Buna göre başlangıcı hesap edersin.

Senin kaplumbağan gerçekten aşırı büyümüş orası ayrı. Gensel bir durum değilse hayvan hastalık geçirmediği gibi gayet güzel bakmışsın. İyi gıda almış.

Hayvanların ayda ortalama 0.5 ila 1 cm büyümesi normal yalnız cinsel gelişim sürecinde 1-2 ay arası büyüme durur ve enerji cinsel gelişime harcanır. Sonrasında büyüme devam eder. Bu dönem dişilerde, erkeklere göre daha hızlı bir büyüme seyreder.

Orada önerdiğimiz ara geçişli akvaryum hacmi mali imkanı olmayan arkadaşlar için önerdiğimiz max tutabilme süresi. Onu bile almakta zorlananlar var. Büyük akvaryum alsa gerekli ekipmanı alma zorluğu oluyor. Yaşça ufak oluyor ebeveynler o kadar masrafa izin vermiyor. Yada farklı bir şehirde öğrenci oluyor. Eve giderken götürmesi söz konusu değil. Ömürlüğü eve döndüğünde almasını öneriyorum bu akvaryum ile idare ediyor.

Ama dediğim gibi seninki de coşmuş.

Masraflar hakikaten büyüdükçe artıyor. 250'lik yem kutusu çerez niyetine bir ay bile dayanmıyor. Ben 4 danaya günde 160-170 tane yem veriyordum. Bir de küçüklüklerini düşününce bir öğünde 2 tane mi versek 3 tane mi. ?
Biz burada tek hayvan için 100 litreyi öngörürken amerikada litre yerine galon hesabı yapıyorlar. Onun için her zaman ne kadar büyük o kadar iyi diye yazıyorum. İmkan varsa sınır yok.
 
Belki de Türkiye'nin ya da Dünya'nın en büyük kırmızı yanaklısı olmaya hak kazanır :). 1 yaşında böyleyse belki 45cm bile olabilir. Tabii o zaman doğal yaşamına göndermekten başka seçenek kalmaz.

Konuyu alakasız yerlere götürüyorum ama bir sorum daha var. Uvb lerin belirli bir ömürleri varmış sanırım. Bu ömrün bittiğini nasıl anlarız? Ben günde 3 saat yakıyorum ve 5-6 aydır kullanıyorum.
 
45 cm boya ulaştığına dair bir yabancı sitede yazı görmüştüm.

Uvb ampuller genelde 1 sene sonrasında yarılanmaya başlıyor. Etkisi azalarak devam ediyor.

Bunlardan sadece namibanın uvb'si uzun ömürlü yanlış hatırlamıyorsam 15.000 saat gibi bir ömrü vardı. Yaklaşık 10 seneyi geçkin bir ömrü var. Bu da şu an Türkiyede satılmıyor. Burada bir arkadaşın sattığını görmüştüm. Bu kaçırılmaz.
 
Geri
Üst