Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabukta lekelenme ve renk değişimi

bgenc

Yeni Üye
Arkadaşlar öncelikle herkese selam,

Foruma yeni üye oldum ama bir süredir takip ediyordum. Eşim ve kızım merak edip
2-3 ay kadar önce bir su kaplumbağası aldılar. Tabi kısa sürede ilgileri geçti ve hayvancağız
benim başıma kaldı. Ben de elimden geldiğince ona bakmaya çalıştım. Forumdan sağdan
soldan okuyabildiğim kadarıyla okudum. Öncelikle eski bir balık akvaryumumuz vardı.
Onun içine alıp, uygun bir kaya buldum. Sonra ısıtıcı bir lamba aldım. Açıkçası UVA UVB
lamba değil ama şu halojen türü lambalardan ve kayayı baya ısıtabiliyor. Ufaklık da sık sık
kayaya çıkıp orada güneşlenmeyi seviyor.

Ucuz bir iç filtre aldım, yaşayacağına emin olmadan çok fazla masraf yapmak istemedim
ama şimdi bir dış filtre almayı düşünüyorum. Haqos expro diye bir filtre buldum. Herhalde
onu alacağım.

Kaplumbağamızın iştahı çok iyi, genelde 4-5 bazen daha fazla Sera'nın kurutulmuş karideslerinden
veriyorum. Bir solukta yutuyor hepsini. 20 tane versem yine yer gibi duruyor. Sabah ve akşam birer
kere bu şekilde 4-5 tane veriyorum.

Genellikle suda duruyor, arada yüzüyor. Biz oda da olduğumuzda biraz utangaç, kayanın
arkasına saklanıyor. Gizlenip baktığımda lamba açıkken kayanın üstünde güneşlendiğini
görüyorum. Genel davranışları sağlıklı görünüyor.

Ancak kabuğu her geçen gün daha kötü görünmeye başladı. Mantar veya kireç olmasından
şüpheleniyorum ama hangisi olduğuna emin değilim ve nasıl tedavi edebileceğime de
çok emin değilim.

Suyunu haftada bir değiştiriyorum genelde. Musluk suyuyla dolduruyorum suyu ısıtıp. Su sıcaklığı
genelde 25-26 derece civarında oluyor. Mavi damla ile suyu genlemeye çalışıyorum.

2 haftada bir yemlerine devit damlatıp kurutup öyle veriyorum.

Aşağıya da fotoğraflarını ekliyorum. Dikkat etmem, yapmam gereken şeyler konusunda bana
genel bir yardım eli uzatırsanız sevinirim.

mailto:/b6buw6.jpg
mailto:/260pydi.jpg
mailto:/14khaap.jpg
mailto:/10r6ayp.jpg
mailto:/309r4gm.jpg

Kabuktaki durumla ilgili bir sorum olacak tirnak surtunce kaziniyor mu ?

UV lamba disinda isitma lambasina zaten gerek var kuru alan dereceyle olculmeli uygun isi 32 derece bu kaplumbaga icin 08:00-18:00 arasi yansa uygun UVb onemli tabi yanliz durum yoksa devit haftada 1 olmali

Suyu baska yerde mi isitiyorsunuz onu anlamadim isitici yok mu ? Tam su degisimleri onermiyoruz aslinda filtrede varmis hem akvaryum boyutlari ne buna gore dis filtre onerir yada gerek yok deriz

Dipte siyah kum mu var ? Ayrica taslardan hepsini olmasa bile birazini cikarin ki pislik birikmesin

Yem icin elinizde ki ek yem birde sera raffy p ve tetra reptomin alinmali yem iki ogun ve toplamda kaa hacmi kadar olucak

Kabukta icinde pislik biriktirir oda cikarilmali

Cvp: RE: Kabukta lekelenme ve renk değişimi

Alisarp' Alıntı:
Kabuktaki durumla ilgili bir sorum olacak tirnak surtunce kaziniyor mu ?

UV lamba disinda isitma lambasina zaten gerek var kuru alan dereceyle olculmeli uygun isi 32 derece bu kaplumbaga icin 08:00-18:00 arasi yansa uygun UVb onemli tabi yanliz durum yoksa devit haftada 1 olmali

Suyu baska yerde mi isitiyorsunuz onu anlamadim isitici yok mu ? Tam su degisimleri onermiyoruz aslinda filtrede varmis hem akvaryum boyutlari ne buna gore dis filtre onerir yada gerek yok deriz

Dipte siyah kum mu var ? Ayrica taslardan hepsini olmasa bile birazini cikarin ki pislik birikmesin

Yem icin elinizde ki ek yem birde sera raffy p ve tetra reptomin alinmali yem iki ogun ve toplamda kaa hacmi kadar olucak

Tırnakla kazımaya çalışmadım ama fırçayla arada temizlemeye çalışıyorum.
Açıkçası pek faydası oluyor gibi gelmiyor.
Suyu musluktan sıcak alıyorum. Kombiyle ısınıyor. Isıtıcı yok ancak resimde gördüğünüz
mavi lambayı suyun içine daldırıyorum. O baya bir ısıtıcı vazifesi görüyor. 15W bir lamba
ve sürekli açık. Ayrıca akvaryum kalorifer peteğinin önünde duruyor. Oradan da baya sıcaklık geliyor.
Dediğim gibi su sıcaklığı genelde 25-26 derece civarında. Bazen gece 23-24 civarına düştüğü
olabiliyor. Bu çok kritik bir sorun yaratır mı? Sonuçta doğal ortamında da ısı değişimleri oluyordur
ve bu hayvanlar bunu tolere edecek yapıya sahiptir diye düşündüğüm için çok önemsemedim.

Dipte kum yok. Akvaryum altındaki masanın rengi o.

Taşlar ve kabuklar konusunda emin olamadım. Biraz doğal bir ortamı olsun diye koydum ama
çok yosun yapıyorlar. Ben de çıkarmayı düşünüyorum. Yosunla nasıl baş edebilirim? Taşların
yerine başka bir malzeme koymalı mıyım?

Alisarp' Alıntı:
Tam su degisimleri onermiyoruz aslinda filtrede varmis hem akvaryum boyutlari ne buna gore dis filtre onerir yada gerek yok deriz

Tam su değişimini akvaryumu temizlemek için yapıyorum. Çok çabuk kirleniyor. ve dışkısı birikiyor suda.
Yosun da ciddi bir problem, tüm taşları boşaltıp fırçalıyorum. Akvaryum 30x50cm civarında. İlk resimde tamamı
görünüyor zaten.

Akvaryum olculeri nedir ona gore dis filtreye silicate ex kona bilir ama yinede taslar sorun yaratir 0.7 silis kum koymalisiniz

Kabuk icin kirec buyuk ihtimalle fakat mutlaka emre veya cem abinin yorumunu bekleyin onlarin teshisine gore tedavi oneririz

Tabi sorun olur su kutlesi buyuk oldugu icin suda buyuk fark yaratmaz gunduz 28 se gece 26 ya duser mesela yani isitici alinmali mavi lamba suya bir isi vermez hatta dalgic floresan turu birsey degilse suya akim bile verebilir isitma lambasi da uygun isiyi vermez 40-60 w bir lamba olmali bunlardan sonra yine de dereceye ihtiyac var isi degerlerini kontrol etmek icin seranin sari cam derecesi uygun dereceni var mi ?

30*50*?
Uzunlukta 40 gibiyse sizi 7-8 cm e kadar goturur
Demekki filtre yetersiz marka modeli ne ?
Bu akvaryuma dis filtre degil iyi bir ic filtre daha iyi olur jeneca yazarsaniz n11.com a orda gordugunuz iki sepetli filtre cok iyi olur ayni zamanda icine seachem denitrate koyup biyolojik dongude saglarsiniz 25 TL falan

http://www.n11.com/jeneca-ipf-4200l-akvaryum-ic-filtresi-P15682176

Banada kireç gibi geldi moderatörlerimiz kesin bilgiyi verir ama kireçse tedavisi kolaydır merak etmeyin ve acilmbir ısıtıcı lazım site Hoşgeldiniz Foruma :)

Cvp: Kabukta lekelenme ve renk değişimi

Hoşgeldiniz;
Büyük kuru alan taşı hariç, midye kabuğu ve diğer taşların hepsini çıkarın. Pislikleri tuttukları için filtre görevini yapamıyor ya da yetersiz kalıyor. Zemine Alisarp'ın söylediği gibi silis kum alınmalı. Temizlik açısından da rahat edersiniz hayvan gelişimi içinde faydalı.
Isıtıcı şart. Elbetteki doğasında sıcaklık farkları yaşıyorlar ama doğada değiller ne yazık ki hatta kendi memleketlerinde de değiller. O yüzden bahsettiğiniz sıcaklık farkları bu hayvanlar için ciddi hastalık sebebi. Isıtıcı ile su sıcaklığı 28C ye sabitlenmeli.
Kuru alan da ısınırken gözlemlemişsiniz demek ki gerekli ısıyı alıyor fakat yine de sıcaklığını ölçmenizi tavsiye ederim. Su sıcaklığından 4-5 derece fazla olması gerekir. Yani 31-33 derece arasında sabitlenmeli.

Mavi lambanın sırrını bilmiyorum ^^ Suya daldırmak için uygun özellikte mi?
Beslenme için sadece karides tek yönlü beslenme olur. Alisarp'ın yazdığı yemler alınmalı. Günlük sabah akşam beslenmeli toplamda kafa hacmi kadar vermelisiniz.

Kabukla ilgili Mod'lar bilgi verecektir.

burkay bey foruma hoş geldiniz. baştan başlayalım. halojen lambanın kuru alana vurduğu ısı 31-32 derece arasında olmalı. bunun tesbiti için kuru alana bir derece yatırıp ölçülür. fazlası hayvanı kızartır. az gelen ısı sudan çıktığı için üşümesine neden olur. alınacak iç derece bunlardan birisi olsun bu dereceler aynı zamanda su ısıtıcısı için net ısı değerini verecektir. ısıtıcının üstündeki değer gücüne veya su hacmine göre doğru ısıyı veremeyebilir. su ısısıda 27-28 derece olsun.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=17347&ad=boyu-bt-02-vantuzlu-cam-akvaryum-derecesi-0-50-c
mailto:/urun_detay.aspx?urn=11932&ad=jbl-vantuzlu-cam-derece-0-50-c
mailto:/urun_detay.aspx?urn=1141&ad=sera-vantuzlu-cam-derece-0-50-c
hayvan tek ve küçük ömürlük için en az 80*50*50 bir akvaryum gerekli daha büyüğü daha iyi olur. ve ona göre cam kalınlığı 8-10 mm. bu sebeple dış filtreye masraf yapmayın. yeni akvaryuma geçişte çöp olacaktır. daha iyi bir iç filtre alınabilir.

bu hayvanlar kış uykusuna yatan grup canlılardan oldukları için yem depolama isteği duyup sürekli yemek ister. biz kış uykusuna yatırmadığımız için aşırı beslenme obez olmalarına neden olur. o yüzden sabah ve akşam olmak üzere günlük kafa hacmi kadar bir miktar yeterli olacaktır.

hayvan tek ve yavru olduğu tedirginliği olacaktır. bu hayvanlar çevrelerinde birilerinin dolaşmasını sevmezler. bu sebeple de kuru alana çıkmak istemezler. mümkün olan en az şekilde rahatsız edilmeleri gerekir. yem yemesi iyi en azından bu safhayı atlatmış.

hayvanın kabuğunun üstü kireç bağlamış bunun için diş fırçasını ıslatıp üstüne karbonat döktükten sonra hayvanın derisine temas etmeden kabuk yavaşça ovalanır. sonra akvaryum suyu ile durulanıp. aynı yöntem bir kezde tuz ile yapılır. musluk suyu kireçli ve klorludur. kireç için arıtma sistemi varsa oradan su alınır. veya içme suyu kullanılabilir. klor için su önceden bir damacanaya konur. ağzı açık fakat toz girmeyecek şekilde bekletilir. 2 gün klorun uçması için yeterlidir. aynı zamanda su dinlenip oda ısısında olacaktır.

suyu ısıtmaya gerek yok ve sakıncalıdır. fazla sıcak haşlar özellikle gözlere zarar verir. ve adaptasyon sağlarken metabolizmanın zayıflamasına neden olur. bunun yerine dediğim gibi damacana su bekletilmeli ve su için ısıtıcı alınmalıdır. su mutlaka sabit ısıda olmalı. bu hayvanın hastalanmasına neden olabilir.

su değişimleri çok aşırı kir gözlenmediğinde 3'te 1 oranında kısmi değişimlerle yenilenmeli akabinde bir veya duruma göre iki damla metilen damlatılabilir. ama düzen güzelse damlatmaya gerek yoktur sürekli kullanılmasıda sakıncalıdır.

2 haftada bir, bir yeme bir damla uygundur. hayvan daha ufak fazlasına gerek yok kabuğu esnek yapıda olmalı. bu darbeleri absorbe edeceği gibi hayvan gelişirken organları iç basınç yaşamaz. bebeklerin bıngıldak durumu gibi.

yem olarak tek düze beslenmemeli. raffy I yanına raffy P'de alın. bu yem içindeki kırmızıları ayırıp tek bir günde vereceksiniz. bu kırmızı yem sera mineral yemdir. içeriğinde hayvanın ihtiyaç duyacağı mineral, vitamin ve kalsiyum mevcuttur. bu yem bittiğinde mineral yem ayrı olarak alınıp uygulanır.

buna göre tek gün kırmızı yemler. 6 gün sabah raffy P akşam raffy I verilir. hayvan 4.5-5 cm kabuk boyuna ulaştığında raffy I iki günde bir verilir. 5 cm kabuk boyuna ulaşınca tetra reptominde alın. küçükken protein ihtiyaçları fazla olduğu için bazıları reptomin yeme isteği duymuyorlar.

taban malzemesi olarak silis kum uygundur.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13104&ad=vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm

o kabuklar aralarında kir barındırarak bakteri üremesine neden olurlar. bu da göz ve kulak enfeksiyonuna neden olur. kuru alan olarak kullandığınız taş yosun bağlamış dikkatlice çıkarıp onu da fırçalamak gerekir. suyu bir miktar daha yükseltebilirsiniz hayvana kuru bir yer kalacak kadar. yalnız bir kuru alan şart. bu taş akvaryumu çok kısıtlıyor hayvanın sağlıklı gelişimi için bol bol yüzmesi gerekli. bu aynı zamanda üstte kaçış boşluğu bırakarak monte edeceğiniz kuru alan sayesinde suyu yükseltme olanağı sağlayacak. buradan el yapımı kuru alanları inceleyin.
mailto:/forum/search.php?action=results&sid=4c99acb8facbaa96f0d3b24933752531&sortby=lastpost&order=desc

cem' Alıntı:
burkay bey foruma hoş geldiniz. baştan başlayalım. halojen lambanın kuru alana vurduğu ısı 31-32 derece arasında olmalı.
...

Cem Bey öncelikle ilgilenip detaylıca açıkladığınız için hem size hem diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim.
Kireç olması beni çok rahatlattı. Başetmesi kolay. Dediklerinizi yapacağım. Akvaryum konusunda bazı
planlarım var aslında. İlk aşamada elimde bu olduğu için bunu kullanmak istedim. Biraz büyüdüğünde bir
terraryum yapmayı istiyorum. Pleksi-glas kullanarak kendim birşeyler yapabileceğimi düşünüyorum. Hem de
zevkime göre dizayn etme şansım olacak. Yine sizlerden yardım isterim o zaman.
Yem ve diğer konulardaki fikirlerinizi de hemen dikkate alacağım. İlk fırsatta yem takviyelerini edineceğim.
Isıtma konusunda lamba biraz infial yarattı gördüğüm kadarıyla :) Ben de zaten geçici bir çözüm olarak onu
uyguluyorum. Isıtıcıyı almayı düşünüyorum. Kullandığım lamba 15 wattlık standard bir akkor lamba. Akkor lambalar
elektriğin büyük bir kısmını ısıya dönüştürdüğü için kullanıyorum. Baya da bir ısı sağlıyor su içine.
Ama dediğiniz gibi daha profesyonel bir ısıtıcı kullanacağım ilk fırsatta.
Açıkçası mesleğim gereği çok fazla zaman ayıramıyorum. Ama mümkün olan şeyleri yapmaya çalışıyorum.
Sonuçta bir hayvanseverim. İlk defa kaplumbağa bakıyorum ama zarar görmesini istemem hiçbir şekilde.
Bakalım nereye kadar götürebileceğiz. Umarım yıllarca sorunsuz bizimle olur. Gerçi keşke hiç doğal ortamından
alınıp bize gelmeseymiş diye çok dert ediyorum ama şu aşamada yapacak birşey yok.

hayvan ufak olduğu için akvaryum yeterli şimdilik. pleksi biraz pahalıdır. ama kullanışsız bir ürün değildir. teraryum kuru alan sürüngenleri için kullanılan akvaryumdur. bizimkilerine paludaryum denir. fakat bu da kuru alan için bırkılacak pay yüzünden veya üste yapılacak kuru alan açısından büyüdüklerinde uygun olmaz. en uygunu akvaryum biçiminde olandır. bu ilerde akvaryum üstü kuru alan konmasına imkan sağlar. cam kalınlığının yüksek olması bu yükü kaldırması yanında suyun yaptığı basıncı ve hayvan büyüdüğünde kabuğunu cama vurduğunda kırılmasını veya çatlamasını önler. burada pleksinin avantajı cama göre daha incesinin de kaldırabilmesi. ama fiyat olarak pahalı.

ampulün wattı düşük, derece ile ayarlama yapılarak uygun ısı yakalanır. netten alımlar daha ucuza gelir bu konuda alışveriş yaptığım için juenmarketi öneririm.

Arkadaşlar her noktaya değinmiş ama alt kabuğu daha net incelediğimde kireçten farklı bir durum olduğunu düşünüyorum. Kabuk jeli kullandınız mı?

Bu hayvanların hepsi çiftlik üretimi, bu sebeple doğadan koparıldığını düşünmeyin. Ama can candır tabiki. Hemcinsleri göllerde yaşarken bunlar evde ne sağlanırsa ona mahkumlar.

Kabuk sanki hava almamış gibi duruyor.

AEK' Alıntı:
Arkadaşlar her noktaya değinmiş ama alt kabuğu daha net incelediğimde kireçten farklı bir durum olduğunu düşünüyorum. Kabuk jeli kullandınız mı?

Bu hayvanların hepsi çiftlik üretimi, bu sebeple doğadan koparıldığını düşünmeyin. Ama can candır tabiki. Hemcinsleri göllerde yaşarken bunlar evde ne sağlanırsa ona mahkumlar.

Kabuk sanki hava almamış gibi duruyor.

hayır herhangi bir jel kullanmadım. zararlı olduklarını okumuştum.
hava almamaktan kastınız tam olarak nedir?

eğer önceden jel kullanılmışsa bu vernik gibi yapışıp kabuğun hava almasını engeller kabuk sağlıksız olur.

Cem jelde kullanılmamış ama resmi büyütünce plakaların görüntüsü ve nokta nokta beyazlar kireçten öte bir durum gibi geliyor.

diş fırçası ile karbonat ve tuz uygulaması alt bağayada uygulansın. sonraki neticeye bakalım bir. sanki alt kabuklar silicon ile yapıştırılmış gibi duruyor. o beyaz noktalarda çözülür.

cem' Alıntı:
diş fırçası ile karbonat ve tuz uygulaması alt bağayada uygulansın. sonraki neticeye bakalım bir. sanki alt kabuklar silicon ile yapıştırılmış gibi duruyor. o beyaz noktalarda çözülür.

Dün karbonat uygulamasına başladım. Bunu ne kadar sıklıkla ve ne kadar süreyle yapmak lazım?
Bir de dün alt kabuğun yumuşak olduğunu farkettim. Özellikle orta kısmına bastırdığımda içe
doğru eğiliyor. Üst kabuğun sadece arka kısmında böyle bir yumuşaklık var ama o normal
diye biliyorum.

alt kabuk düz ve ince olduğu için biraz yumuşaktır. bunu 2 gün birer defa daha uygulayıp resmine bakalım. yarın karbonatın arkasından bir defalıkta tuz uygulaması olsun. hem üst hem alta.

kaplumbağamın kabuğunda aşırı beyazlaşma var kabuk değişimden olduğunu söylediler ama kabukları döküldü sadece bi kaç tane kaldı. beyazlaşmanın üstünde nokta şeklinde delikler oluşmaya başladı neden olabilir bi fikriniz varmı ?

Soylediklerinize gore mantar bir fotograf atabilir misiniz ?

Sevgili arkadaşlar,

Bir süredir karbonat ve tuz uygulamasını sürdürüyorum. 4 defa karbonatla alt ve üst kabuğu ovdum. Bir defa da tuz ile yaptım. Fırça ile de temizlik yapmaya çalışıyorum. Ancak gözle görülür bir düzelme oluşmadı. Bu şekilde devam etmelimiyim, yoksa alternatif bir tedaviye mi geçelim?
Net görebilmeniz için bir video ekliyorum:
http://youtu.be/b9pWmsdF6hA

Ayrıca tavsiye ettiğiniz silis kum ve Sera Raffy P yemini edindim. Kırmızı yemlerle takviyeye başladım. Bir ısıtıcı ve daha iyi bir iç filtre bakıyorum. Şu ısıtıcıyı düşünüyorum ne dersiniz:
mailto:/urun_detay.aspx?urn=9569&ad=shark-akvaryum-isiticisi-100-watt

Bir de Juenpet sitesindeki iç filtrelerden hangisini tavsiye edersiniz. Tankım küçük ve biyolojik ve mekanik filtrasyon yapan sessiz bir filtre almak istiyorum. Ama fazla para harcamak da istemiyorum. Yani 50-100 liralık bir filtre beni aşar. 20-30 lira civarında filtre tavsiyeniz var mı?

işe yaramadığına göre karbonat ve tuz uygulamalarını bırak artık. demekki kireç taşlaşmış çıkmıyor. bunun yerine kabuğa devit sürüp kuru bir yerde lamba altında 10 dakika kadar emmesini bekleyip sildikten sonra akvaryuma koyarsın. bu işlemi iki günde bir yaparsın. bu kireçler ancak plaka atımıyla gidecek gibi görünüyor. dolayısıyla mango kökü alman gerekecek.

o kaya akvaryumu çok daraltmıyor değil mi üstündekiler gerçek yosun ise onları fırçalayıp temizlersin su kalitesi bozulmasın.

shark ısıtıcı fena değil yatay konumlandırma yapılabiliyor. akvaryumun ölçüsü ile birlikte su hacmini de yazarsan uygun bir filtre bakarız. bir de iç derece alacaksın. onu unutma. su haddinden düşük ise ısıtıcı güçlü gelecektir net ısıyı anlayıp ısıtıcının ayarını ona göre yaparsın.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=17347&ad=boyu-bt-02-vantuzlu-cam-akvaryum-derecesi-0-50-c
mailto:/urun_detay.aspx?urn=11932&ad=jbl-vantuzlu-cam-derece-0-50-c
mailto:/urun_detay.aspx?urn=1141&ad=sera-vantuzlu-cam-derece-0-50-c

Geri