Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabuktaki beyazlıklar

EmreBsrr

Yeni Üye
Katılım
23 Ocak 2019
Mesajlar
3
Merhaba arkadaşlar,

Kaplumbağamı 1 ay önce aldım. Aldığımda 3cm civarıydı kabuk boyu şu anda 4-4,5cm. Kendisi son derece iştahlı ve hareketli herhangi bir sağlık sorunu belirtisi yok, yem için raffy p ve tetra gammarus kullanıyorum günde üç öğün sabah akşam raffy p öğlen gammarus olacak şekilde kafa hacmi kadar veriyorum. Şimdilik fotoğraftaki gibi yaklaşık 50litrelik akvaryumda bakıyorum ve dinlenmiş arıtma suyu kullanıyorum. Adasına yansıttığım 50w uva+uvb 3.0 lambası 100w ısıtıcı ve iç filtresi var.
Aldığımdan itibaren büyüdükçe önce ortadaki sonra yanlardaki plakalar beyazlamaya başladı. Haftada bir fırçalıyorum 1 kez devit ile de ovdum ve kuruttum. Herhangi bir sorun var mı? Teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • 201A4BE0-12FE-4C2E-BCB6-F94DF56794A1.jpeg
    201A4BE0-12FE-4C2E-BCB6-F94DF56794A1.jpeg
    298.6 KB · Görüntüleme: 68
Foruma hoşgeldin. Çizgi araları genişlemiş, bu büyüme potasında ve sağlıklı olduğunu gösterir. Hasta hayvanların büyümesi durur. Bütün enerjiyi hastalığa yönlendirir. İyileşene kadar boy uzamaz.

Yemi sabah ve akşamları olmak üzere günde iki öğün ve günlük toplam kafa hacmi kadar veririz. Tam ayarlayamaz isen bir iki fazla verebilirsin. Hem büyüme aşamasında hemde enerjik oldukları için tolere edebilirler.

Yemleri sabah ve akşam diye ayır. Sabah biri akşam diğeri. Yalnız raffy P içindeki kırmızı stickleri ayırıp haftada iki öğün olarak ver. Bunlar mineral yemdir. Çeşitli vitamin, mineral ve kalsiyum içerir. İster bir günün sabah ve akşamı ister haftanın uzak günlerinin birer öğününde verirsin. Bu haftalık ihtiyacını karşılar.

Uv ampul 3.0 yani %0.3 uvb içerir. Biz 5.0 kullanıyoruz uygun olan bu ama şuan hayvan ufak ve kabuk ince, esnek yapıda dolayısıyla ışınım içine işler. Diğer taraftan 50 W yüksek bu sebeple kuru alan tabanında 35-40 cm mesafeden konumlandır. Bu radyasyon verir. Doğrudan göz ve deri temasından korun. Lamba çanağından ucu sarkıyorsa alüminyum folyo ile görünmeyecek kadar külah şeklinde dolama yap ama çanaktaki hava deliklerini kapama. Çalışırken çocuk varsa o odadan uzak dursun. Günde 2 saat ve en çok çıktığı zaman olan öğle saatleri uygun. Zamanlayıcı ile kullanırsan kolaylık olur. Kendi açılır, kendi kapanır. Aynı şekilde ısıtma lambası içinde. Sadece elektrik kesintisi olursa zamanlayıcı durur. Sonrasında ayarı düzeltirsin.

Bu kompakt ampullerin çoğu ısı vermez. Onun için yanında ısıtma ampul kullanırız. Bu da lambanın kaldıracağı max oran ne ise 40 yada 60 W o güçte alırız. Kullandığımız ampul eski tip armut ampul şeklinde halojen veya flamenli ampuldür. Soft olması tercih sebebi bulunmaz ise şeffafta kullanılabilir.

Tekzende wiselite halogen energysaver, bauhausta ecolite halosoft (bunun üretimi durdu artık ellerinde kalanı satıp bitirecekler) şimdi osram bu tarz ürün satıyor. Bir o kaldı. Yanlış hatırlamıyorsam 42 W ve 53 W olarak satılıyor. Bir de elektrik malzemesi satan dükkanlarda bulunabilir. Isıtma ampulünün kuru alana vuran ısısı 32 derece olacak. Mesafeyi hayvanı ikame bir yükselti koyup üstüne cam derece yatırıp yaktıktan yarım saat sonra bakıp ona göre aşağı yada yukarı ayarlarız. Spot tip ampuller yüksek ısı verir bu iyi ayarlanmadığı taktirde hayvanı kızartıp öldürür.
 
Cvp: Kabuktaki beyazlıklar

Hoşbuldum, bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
Alüminyum folyo kısmını tam anlayamadım. Gün içerisinde uvb lamba reostalı olduğu için 32 dereceyi geçmeyecek şekilde ayarlayabiliyorum. Onu kapattığım zaman fotoğraftaki gibi ısıtıcı lamba olarak kullandığım masa lambası var onu mesafesini ayarlayarak sıcaklığı ayarlayabiliyorum. Tarif ettiğiniz ısıtıcı lambadan almama gerek var mı ? Alüminyum folyo kısmını tekrar açıklayabilirseniz sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • C95030E8-E35B-4740-AE0F-2D83F853BBA2.jpeg
    C95030E8-E35B-4740-AE0F-2D83F853BBA2.jpeg
    332.3 KB · Görüntüleme: 40
Ara çizgiler genişlemiş büyümesi güzel. Boy atan hayvan sağlıklıdır. Hastalandığında boy uzaması durur. Tüm enerji hastalığa kanalize olur. İyileşince boy uzama kaldığı yerden devam eder.

Kabuk güzel fırçalamaya gerek yok. Bu hayvanda stres yaratır. Devite de gerek yok. Kabuk sorunlu değil. Hayvan uvb kaynaklı D vitaminini sentezliyor bir de devit sürülmesi kabuk tarafından emilmesi ile oranını dahada yükseltir. D vitamininin fazlası zararlıdır. Küçük hayvanlarda problemli plaka yapısı gibi bir durum olmadığı sürece devit kullanmayız. Oral yolla uygulamada ise 6 cm kabuk boyu sonrası uygulanır. Şayet uvb var ise hayvan doğal yolla kendi sentezleyeceği için devit verilmez.

Küçük hayvanlarda kabuğun esnek ve yumuşak olması gerekir. Bu darbe ve düşme durumlarında şiddeti absorbe ederken, büyüme aşamasında iç organların baskı basınç altında kalmasını önler.

Yalnız kalsiyum eksikliğine bağlı kabukta aşırı incelme olursa tedavi yoluna başvurulur. Burada kıstas üst ve ön kabuk yapısının kuyruk tarafı gibi yumuşak hale gelmesidir. Sağlıklı bir yavruda ön ve üst kısımlar arka uca göre daha sert bir esneklikte olur.

Bu uv dediğin ampul değil; sanırım çubuk florasan tip. Su içine yönelik fazla bir fayda sağlamaz. Kuru alan için ise çok yakın olmamalı.

Kabukta daha doğrusu plakalarda açılmaya bağlı matlaşma ile birlikte ışımaya bağlı pigment yanığı var. Bu pigmentteki değişim ileri zamanda düzelir. Eski plakalar atıldıkça kendini toparlar. Buna sebep olan lambadır. Isıtma lambalarının ısısının çok yüksek olması durumunda pigmentler kaybolup ayak çukuru kemiği gibi sararır.

Isıtma lamban yok sanırım. Isıtma derken su ısıtmayı kastetmiş olmalısın. Isıtma lambası gerekli. Soğukkanlı hayvanlar dışarıdan gelen ısıya ihtiyaç duyar. Vücut ısısını ona göre ayarlar. Bu üşümesini önlemesi yanında kabuğunu kurutarak mantar, yosun gibi biolojik canlıların yaşayacağı ortamı engeller. Eski plakaların kuruyup gerilmesini ve açılıp atılmasını sağlar. Gerekli detayı yukarıda yazdım. Bu ısıtma lambası günde 12 saat yanar. Sabahtan akşama kadar. Hayvan ara ara kuru alana çıkar iner.

Eksik birşey kaldıysa yada aklına takılan birşey çekinmeden sorabilirsin.
 
Son yazını şimdi gördüm. Tamam bu uv ampul için folyoya gerek yok. Ampulü florasan beyaz tip olanlardan sandım, onların ucu çanaktan sarkar, göz alır. Bunda sadece yakından ve doğrudan göz ve deri temasın olmasın yeterli.

Kuru alan için 32 derece ısıyı sağlayabiliyor isen ek bir lamba yada ampule gerek yok.

Kuru alan üstündeki cihaz nedir?
 
Geri
Üst