Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağa almadan önce araştırın...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
RE: Kaplumbağa almadan önce araştırın...

MissSevda' Alıntı:
Bakabilecegine eminsen ve yerin varsa, daha fazla bakamayan birinden alabilirsin.

Kesinlikle size katılıyorum :)
 
petshopalrdan alıp bu ticarete katkı sağlamaktansa yeterince iyi bakmaya durumu olmayan birisinden alarak imkanınız da varsa en iyi şartları sağlayıp bakmak hem o kaplumbağa için hem o bakamayan sahibi için hem sizin için hem de bu ticarete katkı sağlamadığınız için çok çok daha iyi olur..
 
ilginiz için teşekkür ederim. ben vazgeçtim su kaplumbağasından. lepistes beslemeye karar verdim.
 
rica ederiz bence çok doğru bir karar.. bu ticarete katkı sağlamadığınız için çok teşekkür ederiz. bu tavrınızın diğer su kaplumbağası almayı düşünen arkadaşlara da örnek olmasını çok isterim. bu bilinci çevrenizdeki kaplumbağa almayı düşünen insanlara da yayarsanız çok daha iyi bir iş yapmış olursunuz.. ilgi ve anlayışınız için çok teşekkür ederim. kaplumbağanız olmasa da yine de foruma her zaman bekleriz sizi :)
 
Selam arkadaşlar , sitede yeniyim ;

Mesela benim anlamadığım yer herkes hem kaplumbağa besliyor ,hem ticaretine karşı . Hem farklı ve yeni türler diye sızlanıp duruyor hem ticareti olmasın diyor . Aslına bakarsanız bence insanlar neye karşı olduklarını bile bilmiyor .

Benım T. scripta elegans , T. scripta scripta, T. scripta troostii,Pseudemys floridana peninsularis ve Pelodiscus sinensis türlerinde kaplumbağalarım var ve hiç biri kendi kendine bu ülkeye gelmediler . Getirenden , bana bu mükemmel hayvanlarla aynı evi paylaşma imkanını sağlayanlardan Allah razı olsun diyorum .

Eğer kaplumbağa ticareti olmasaydı , bugün ne biz kaplumbağa besliyor olurduk ne de bu site olurdu , ne de ben şu an yazı yazıyor olurdum .

Kaplumbağa ticaretine karşı değilim ilkeli olduğu sürece artarak devam etsin de diğer türleri de besleme imkanı bulalım diyorum .
 
foruma hoşegeldiniz öncelikle iyi zaman geçirirsiniz umarım..

burdaki kaplumbağa sahiplerinin hemen hemen hepsi kaplumbağa almadan önce bu ticaretten bihaberdi. zaten bilgileri olsaydı kaplumbağa almaktan vazgeçecek çok kişi var yani. bu yüzden burdaki kaplumbağa sahiplerinin artık yapabileceği tek şey kaplumbağalarına ellerinden gelenin en iyisini vermek ve bu ticaret hakkında insanları bilgilendirmek diye düşünüyorum.

ticaretin ilkeli olabilmesi konusuna gelince işin içinde haksız kazanç olduğu sürece dediğiniz gibi ilkeli ticaret yapan kısım her zaman azınlık olacaktır. bildiğiniz üzere bu uygun olmayan üretimin kaynağı çin ve diğer uzakdoğu ülkeleri bu kadar büyük bir kitlenin bu işi yapmamasını da kaplumbağlara olan talebi azaltmadan başka bir yolla sağlamak imkansız işte bu yüzden kaplumbağa ticaretine karşıyım ve bu bilince sahip kişiler de neye karşı olduklarının da, kaplumbağa sahibi olduklarının da fazlasıyla bilincindeler. dünyada kaç kişi sizce gidip uygun ortamda üretilmiş kaplumbağalardan alabiliyor? onları o uygun şartlarda üretebilmenin maliyeti artırdığını da düşündüğünüzde para için bu ticareti yapan insanları bilinçlendirmek ve onları uygun yoldan üretime yöneltmek imkansız. ilkeli olan kaplumbağa üretimini desteklemek yanlış değil tabi ki zaten o kişiler bu işi ticaret için, kar sağlamak için de yapmıyor. ama ben dünyadaki genel durumdan bahsediyorum. genel manzara da bu derece vahim olunca kaplumbağa ticaretine sonuna kadar karşıyım.
 
MonarK' Alıntı:
Selam arkadaşlar , sitede yeniyim ;

Mesela benim anlamadığım yer herkes hem kaplumbağa besliyor ,hem ticaretine karşı . Hem farklı ve yeni türler diye sızlanıp duruyor hem ticareti olmasın diyor . Aslına bakarsanız bence insanlar neye karşı olduklarını bile bilmiyor .

Benım T. scripta elegans , T. scripta scripta, T. scripta troostii,Pseudemys floridana peninsularis ve Pelodiscus sinensis türlerinde kaplumbağalarım var ve hiç biri kendi kendine bu ülkeye gelmediler . Getirenden , bana bu mükemmel hayvanlarla aynı evi paylaşma imkanını sağlayanlardan Allah razı olsun diyorum .

Eğer kaplumbağa ticareti olmasaydı , bugün ne biz kaplumbağa besliyor olurduk ne de bu site olurdu , ne de ben şu an yazı yazıyor olurdum .

Kaplumbağa ticaretine karşı değilim ilkeli olduğu sürece artarak devam etsin de diğer türleri de besleme imkanı bulalım diyorum .
Size su yönden katiliyorum eger pelusios castaneus türü olsaydi pethoplarda insanlar ticareti dinlemezdi hemen gider alirlardi. Su yöndende katilmiyorum petshoptan alinmak zorunda degil burada her türün üreticisi vardir ben arastirdim günlerce ve kinosternon türüne karar verdim.
 
Sanırım yanlış anlaşıldım =)

Ticaret üretim , satım ,pazarlama faaliyetlerini barındırır .
Benim asıl söylemek istediğim biz bu hayvanları sadece ve sadece tüccarlar sayesinde elde edebiliriz . Üreticilerde tüccarlara satarlar ancak kendi evinde üretim yapanlar dahi anaç çiftleri bu işin ticaretini yapanlardan sağlarlar .

Özetle demem o ki ; ben kaplumbağa ticaretine değil KAPLUMBAĞA SİMSARLARINA karşı çıkılmasını ve sitelerde o adamlara tüccar değil SİMSAR denmesini istiyorum . Zira ülkemize kaplumbağa getirenlerin çoğu da kanuna karşı hile yolları ile bunu yapar. Ticaret başlı başına saygın bir iştir . Simsarlık ise komisyonculuktur .

Ayrıca kaplumbağasını gercekten zorunlu olmaksızın evinden sepetleyenler bence o SİMSARlardan çok daha kötü kimselerdir . İnanın kaplumbağa beslemek KUŞ, KEDİ , KÖPEK le kıyaslandığında neredeyse masrafsızdır .

Ancak ülkemizde sokaklarda cins kedi ve köpeklerin sürü şeklinde gezdiğini de görmekteyiz . Yavru iken alınan hayvanlar sonradan sokağa atılmakta . Bence burda en büyük suçlu hiçbir araştırma yapmaksızın hayvan alanlar ya da hayvan beslemeyi sadece onu satın almak olarak görenlerdir .

Özellikle Amerikada sürüngen çifliği işleten tanıdıklarım aklıma geldikçe , bu işin ticaretini yapanlara kötü demek insafsızlıktır . Dünyada RES lerin hiçbir zaman nesli yok olmayacak ve tüm dünyayı istila ediyorlar . Oysa bizim yerel türlerimiz ne devlet korumasında ne bizim evlerimizde üretilemediği için risk altındalar.

Keşke bizde yerel türlerimizi üretip dünyaya pazarlayabilseydik . Düşünsenize Fırat Yumuşak Kabuklusu üretim ve pazarlama çiflikleri Türkiye de olsaydı ... Hem istihdam açısından hem bir neslin korunması açısından hem de ülke imajı açısından gelebileceğimiz yeri düşünün .

Bugün tüm dünyada ağırlıklı olarak Amerikan ve Çin orjinli hayvanların beslenmesi tesadüf değil , o ülkelerin bu hayvanları çifliklerde üretebilme başarısındandır . Bence bu başarıyı ayakta alkışlamak gerekir . Üç beş çiflik hata yaptı diye bir sektörün tümden karalanmasına karşıyım .
 
bahsettiğiniz 3-5 çiftlik olsa keşke.. 1994-1998 yıllarında yapılan araştırmalarda dünya ülkelerine paketlenip ihraç edilen(forumda fotoğrafları da var nasıl yöntemlerle ihracatları yapıldığını anlatan) her yıl evet her yıl tam 7.800.000 red ear slider olduğunu tespit etmişler. yedi milyon gibi bir rakamı da 3-5 çiftliğin üretemeyeceği aşikar ki bu rakam 10 yıl öncesine ait şu anda durumu siz düşünün. bence bu amerikalılara ve çinlilere ait bir başarı değil onların hayvanlara karşı olan anlayışını gösteren bir ayıptır. türkiyede bu çiftliklerden zaten var bir kaç tane daha da fazla olsa durum emin olun çok daha kötü olurdu özellikle türkiye gibi bir yerde. bu yüzden konuya kesinlikle 3-5 çiftlik diye yaklaşmayın burda yılda 7milyon kaplumbağa üretip ihracat edilmelerinden bahsediyoruz bu da kolay bir iş değil tabi ki. bu pazar sandığınızdan çok daha büyük emin olun. bu yüzden biz 3-5 çiftlik hata yaptı diye değil, yüzde 90-95in üzerinde yapılmakta olan hatalı üretim ve ticareti kınıyor bitmesini de bu yüzden istiyoruz. bana göre de bu bir başarı değil sadece katliamdır ve para kazanma uğruna hayvanların sırtından yapılan bir ticarettir. tabi bu şahsi düşüncemdir katılmayabilirsiniz saygı duyarım elbet ancak dünyadaki durum bu şu an ne yazık ki...
 
Tmm güzel söylüyorsunuz da ; dünyada kaç milyon kaplumbağa besleyen var bunu da belirtmek lazım ve talep her geçen gün artıyor . Ayrıca pek çok yeni çiflik kuruluyor . USA da ergin RES ler oldukça kıymetli . Özellikle kaliteli damızlıklar.

Paketleme olayı hakkında bu hayvanlar doğduktan itibaren yem yemezler . Yem yemeleri için birkaç hafta geçmeli ve bu süre içinde gidecekleri yere çoktan ulaşmış olurlar. Üst üste yığılmaları konusu da doğada da böyle kesinlikle bir zararı yok . Zaten pek çok belgeselde dere kenarlarında yığınla kaplumbağayı üst üste görürsünüz . Ancak işin kötü tarafı bunu bilmeyen insanların sürekli bu durumu eleştirmeleri oysa yanlış yapılan birşey yok . Tamamen steril kutularda hayvanların transferi yapılır .
Ülkemizdeki çiflikler ise çiflik boyutuna ulaşamış , bahsi geçen çiflikler yanında oldukça komik yerler . 3 tanesini bizzat gezdim . Sahiplerini de tanırım . Ayırca en basit türleri üretiyorlar bunu da belirteyim . O da yarı doğal ortamlarda .

Ben 3-5 çifliğin işi yanlış yaptığını söyledim ve RES lerin dünyayı istila ettiğini söyledim sanırım rakamları bilmesem böyle bir iddaa da bulunamam değil mi ? O milyonlarca kaplumbağa doğada rakunlara yem olacağına evlerde hayat buldu . Ya da evlerde ve petshoplarda öldürüldüyse burda üretim çifliklerinin kabahati ne olabilir ki ? Ayrıca artık o çiflikler STK larla beraber direk satış yapmaya yolculuktaki tüm ölüm risklerini azaltmak için çeşitli önlemler almaya başladılar . Pek çoğu koli sistemlerini değiştirdi . Neden pek çok mükemmel çiflik varken pek az olanların yanlış uygulamalarına vurgu yapılır anlamam .

Daha öncede pek çok kaplumbağa besleyen ve kaplumbağasını çok sevdiğini söyleyen insandan kaplumbağa almayın yazısını okudum . Neden diye sorunca cevap şu : bakamazsın . Sen nasıl bakıyorsun diye sorunca cvp ben bakarım ve ben onları çok seviyorum oluyor . Peki ya bu nasıl bir bencilliktir ki onları çok seven başka insanların almasını istemiyorsun diye sormazlar mı adama ? Neden seni çok mutlu eden , uğruna site açmana , burda saatlerini harcamana sebep olan bir hayvana başkaları da sahip olsun istemiyorsun diye sormazlar mı ?
Efendim yanlış yapılan hususlar varmış . Evet her konuda yanlış yapılan hususlar vardır ancak bu yanlış yapılan hususlar insanları kaplumbağalardan ve kaplumbağa besleme zevkinden mahrum edecek kadar mı kötüdür . Bence hayır .

Ben bu tutumları haklı bulmuyorum çünkü 20 yılımı bu hayvanlarla harcadım .İmini dimini bilmek derler ya aynen o şekilde . Daha dün kaplumbağa sahibi olup sonra bu çok çabuk büyüdü deyip sokağa atan çok insan da tanıdım ,sırf T. scripta scriptam olsun diye 5 liralık hayvana 200 lira masraf edip Avrupadan getirteni de tanıdım . Kim ne derse desin benim kaplumbağalarımın üretildiği çiflik çalışanşarına ve onların elime geçmesinde rolü olan herkese minnettarım . Düşünsenize o insanlar olmasaydı bugün ben bu hayvanlara sadece net sayfalarından bakabilecektim . Aynı durum sizler için de geçerli , kaplumbağa sahibi olmak mutluluğunu ve ayrıcalığını hiçbir zaman tadamayacaktınız . Genelde kurban bayramlarında TV de derler yazık değil mi bu hayvanlara (kesilen kurbanlıklar için) peki ya kasaptakiler ne ? demez mi insan ...

Özetle kendimi ifade etmek istedim . Daha önce farklı bir sitede görüşlerimi dile getirince FAŞİZAN bir tutumla karşılaştım . Görüşlerin ifade edilişinde demokratik ve esnek davranıldığı için site yönetimine ve üyelere teşekkürü borç bilirim . Umarım her konuyu enine boyuna hep böyle tartışıp birbirimizin göremediği kör noktaları aydınlatmaya çalışırız .

Şimdilik iyi geceler dilerim .
 
rica ederiz ne demek sonuçta herkesin fikrine saygı duyulan bir ortam burası katılsak da katılmasak da sonuna kadar saygı duyar ve düşüncelerinizi paylaşmanızı da sonuna kadar destekleriz bu konuda rahat olun o yüzden fikirleriniz için de teşekkür ederiz. 20 yıl gerçekten çok uzun bir zaman dilimi deneyimlerinizi bizlerle paylaşmanızı da bekliyoruz..

ben kaplumbağa almayın diyorum çünkü işin ticaret boyutuyla ilgileniyorum o kadar hayvanın ölmesine, küçük çocukların ellerinde okullara götürülmesine, oyuncak niyetine öldükçe yenilerinin alınmasına vs vs daha sayabileceğim onlarca olumsuz duruma maruz kalmalarını önlemek için. doğal ortamdaki kaplumbağalarla satılanları karşılaştırmak da bana göre yanlış aralarında dağlar kadar fark var. sonuçta doğada bir denge var bu denge için bazıları ölüyor bazıları yaşıyor fakat satılan kaplumbağalar para için ölüyor ve bu miktar doğada ölenlerin de kat kat fazlası. çiftliklerin kabahti ise bence hayvanlar üzerinden rant sağlamak ve para kazanmak bu uğurda da hayvanları düşünmemeleri. insanlar kendilerini mutlu hissetmeleri için o kadar hayvanın ölmesine bu ticaretin devam etmesine göz yummamalı diye düşünüyorum. o hayvanlar için yapılacak en iyi şey bu olacaktır bence. bu yüzden ben bu ticarete karşıyım.. tabi sizin de ifade ettiğiniz gibi herkesin düşüncesi farklı olabilir farklı düşünceler olaya farklı açıdan yaklaşmamızı sağlar.. düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim..

iyi geceler
 
MonarK' Alıntı:
Tmm güzel söylüyorsunuz da ; dünyada kaç milyon kaplumbağa besleyen var bunu da belirtmek lazım ve talep her geçen gün artıyor . Ayrıca pek çok yeni çiflik kuruluyor . USA da ergin RES ler oldukça kıymetli . Özellikle kaliteli damızlıklar.

Paketleme olayı hakkında bu hayvanlar doğduktan itibaren yem yemezler . Yem yemeleri için birkaç hafta geçmeli ve bu süre içinde gidecekleri yere çoktan ulaşmış olurlar. Üst üste yığılmaları konusu da doğada da böyle kesinlikle bir zararı yok . Zaten pek çok belgeselde dere kenarlarında yığınla kaplumbağayı üst üste görürsünüz . Ancak işin kötü tarafı bunu bilmeyen insanların sürekli bu durumu eleştirmeleri oysa yanlış yapılan birşey yok . Tamamen steril kutularda hayvanların transferi yapılır .
Ülkemizdeki çiflikler ise çiflik boyutuna ulaşamış , bahsi geçen çiflikler yanında oldukça komik yerler . 3 tanesini bizzat gezdim . Sahiplerini de tanırım . Ayırca en basit türleri üretiyorlar bunu da belirteyim . O da yarı doğal ortamlarda .

Ben 3-5 çifliğin işi yanlış yaptığını söyledim ve RES lerin dünyayı istila ettiğini söyledim sanırım rakamları bilmesem böyle bir iddaa da bulunamam değil mi ? O milyonlarca kaplumbağa doğada rakunlara yem olacağına evlerde hayat buldu . Ya da evlerde ve petshoplarda öldürüldüyse burda üretim çifliklerinin kabahati ne olabilir ki ? Ayrıca artık o çiflikler STK larla beraber direk satış yapmaya yolculuktaki tüm ölüm risklerini azaltmak için çeşitli önlemler almaya başladılar . Pek çoğu koli sistemlerini değiştirdi . Neden pek çok mükemmel çiflik varken pek az olanların yanlış uygulamalarına vurgu yapılır anlamam .

Daha öncede pek çok kaplumbağa besleyen ve kaplumbağasını çok sevdiğini söyleyen insandan kaplumbağa almayın yazısını okudum . Neden diye sorunca cevap şu : bakamazsın . Sen nasıl bakıyorsun diye sorunca cvp ben bakarım ve ben onları çok seviyorum oluyor . Peki ya bu nasıl bir bencilliktir ki onları çok seven başka insanların almasını istemiyorsun diye sormazlar mı adama ? Neden seni çok mutlu eden , uğruna site açmana , burda saatlerini harcamana sebep olan bir hayvana başkaları da sahip olsun istemiyorsun diye sormazlar mı ?
Efendim yanlış yapılan hususlar varmış . Evet her konuda yanlış yapılan hususlar vardır ancak bu yanlış yapılan hususlar insanları kaplumbağalardan ve kaplumbağa besleme zevkinden mahrum edecek kadar mı kötüdür . Bence hayır .

Ben bu tutumları haklı bulmuyorum çünkü 20 yılımı bu hayvanlarla harcadım .İmini dimini bilmek derler ya aynen o şekilde . Daha dün kaplumbağa sahibi olup sonra bu çok çabuk büyüdü deyip sokağa atan çok insan da tanıdım ,sırf T. scripta scriptam olsun diye 5 liralık hayvana 200 lira masraf edip Avrupadan getirteni de tanıdım . Kim ne derse desin benim kaplumbağalarımın üretildiği çiflik çalışanşarına ve onların elime geçmesinde rolü olan herkese minnettarım . Düşünsenize o insanlar olmasaydı bugün ben bu hayvanlara sadece net sayfalarından bakabilecektim . Aynı durum sizler için de geçerli , kaplumbağa sahibi olmak mutluluğunu ve ayrıcalığını hiçbir zaman tadamayacaktınız . Genelde kurban bayramlarında TV de derler yazık değil mi bu hayvanlara (kesilen kurbanlıklar için) peki ya kasaptakiler ne ? demez mi insan ...

Özetle kendimi ifade etmek istedim . Daha önce farklı bir sitede görüşlerimi dile getirince FAŞİZAN bir tutumla karşılaştım . Görüşlerin ifade edilişinde demokratik ve esnek davranıldığı için site yönetimine ve üyelere teşekkürü borç bilirim . Umarım her konuyu enine boyuna hep böyle tartışıp birbirimizin göremediği kör noktaları aydınlatmaya çalışırız .

Şimdilik iyi geceler dilerim .

Way aslinda çok haklisiniz.
 
MissSevda' Alıntı:
MonarK' Alıntı:
Tmm güzel söylüyorsunuz da ; dünyada kaç milyon kaplumbağa besleyen var bunu da belirtmek lazım ve talep her geçen gün artıyor . Ayrıca pek çok yeni çiflik kuruluyor . USA da ergin RES ler oldukça kıymetli . Özellikle kaliteli damızlıklar.

Paketleme olayı hakkında bu hayvanlar doğduktan itibaren yem yemezler . Yem yemeleri için birkaç hafta geçmeli ve bu süre içinde gidecekleri yere çoktan ulaşmış olurlar. Üst üste yığılmaları konusu da doğada da böyle kesinlikle bir zararı yok . Zaten pek çok belgeselde dere kenarlarında yığınla kaplumbağayı üst üste görürsünüz . Ancak işin kötü tarafı bunu bilmeyen insanların sürekli bu durumu eleştirmeleri oysa yanlış yapılan birşey yok . Tamamen steril kutularda hayvanların transferi yapılır .
Ülkemizdeki çiflikler ise çiflik boyutuna ulaşamış , bahsi geçen çiflikler yanında oldukça komik yerler . 3 tanesini bizzat gezdim . Sahiplerini de tanırım . Ayırca en basit türleri üretiyorlar bunu da belirteyim . O da yarı doğal ortamlarda .

Ben 3-5 çifliğin işi yanlış yaptığını söyledim ve RES lerin dünyayı istila ettiğini söyledim sanırım rakamları bilmesem böyle bir iddaa da bulunamam değil mi ? O milyonlarca kaplumbağa doğada rakunlara yem olacağına evlerde hayat buldu . Ya da evlerde ve petshoplarda öldürüldüyse burda üretim çifliklerinin kabahati ne olabilir ki ? Ayrıca artık o çiflikler STK larla beraber direk satış yapmaya yolculuktaki tüm ölüm risklerini azaltmak için çeşitli önlemler almaya başladılar . Pek çoğu koli sistemlerini değiştirdi . Neden pek çok mükemmel çiflik varken pek az olanların yanlış uygulamalarına vurgu yapılır anlamam .

Daha öncede pek çok kaplumbağa besleyen ve kaplumbağasını çok sevdiğini söyleyen insandan kaplumbağa almayın yazısını okudum . Neden diye sorunca cevap şu : bakamazsın . Sen nasıl bakıyorsun diye sorunca cvp ben bakarım ve ben onları çok seviyorum oluyor . Peki ya bu nasıl bir bencilliktir ki onları çok seven başka insanların almasını istemiyorsun diye sormazlar mı adama ? Neden seni çok mutlu eden , uğruna site açmana , burda saatlerini harcamana sebep olan bir hayvana başkaları da sahip olsun istemiyorsun diye sormazlar mı ?
Efendim yanlış yapılan hususlar varmış . Evet her konuda yanlış yapılan hususlar vardır ancak bu yanlış yapılan hususlar insanları kaplumbağalardan ve kaplumbağa besleme zevkinden mahrum edecek kadar mı kötüdür . Bence hayır .

Ben bu tutumları haklı bulmuyorum çünkü 20 yılımı bu hayvanlarla harcadım .İmini dimini bilmek derler ya aynen o şekilde . Daha dün kaplumbağa sahibi olup sonra bu çok çabuk büyüdü deyip sokağa atan çok insan da tanıdım ,sırf T. scripta scriptam olsun diye 5 liralık hayvana 200 lira masraf edip Avrupadan getirteni de tanıdım . Kim ne derse desin benim kaplumbağalarımın üretildiği çiflik çalışanşarına ve onların elime geçmesinde rolü olan herkese minnettarım . Düşünsenize o insanlar olmasaydı bugün ben bu hayvanlara sadece net sayfalarından bakabilecektim . Aynı durum sizler için de geçerli , kaplumbağa sahibi olmak mutluluğunu ve ayrıcalığını hiçbir zaman tadamayacaktınız . Genelde kurban bayramlarında TV de derler yazık değil mi bu hayvanlara (kesilen kurbanlıklar için) peki ya kasaptakiler ne ? demez mi insan ...


Özetle kendimi ifade etmek istedim . Daha önce farklı bir sitede görüşlerimi dile getirince FAŞİZAN bir tutumla karşılaştım . Görüşlerin ifade edilişinde demokratik ve esnek davranıldığı için site yönetimine ve üyelere teşekkürü borç bilirim . Umarım her konuyu enine boyuna hep böyle tartışıp birbirimizin göremediği kör noktaları aydınlatmaya çalışırız .

Şimdilik iyi geceler dilerim .

Way aslinda çok haklisiniz.

Üretim koşullarını bilmediğim için yorumda bulunamayacağım, dışarıdan görünen pek hoş değil. Ancak siz uzun bir araştırma sürecinden bahsediyorsunuz bu bilgiye ve birikime itiraz edecek halim yok. Ezberbozan nitelikteki yazınız nedeniyle sizi kutluyorum ve çelişkili tutumlara olan net tavrınızın altına imzamı atıyorum.
 
MonarK' Alıntı:
Sanırım yanlış anlaşıldım =)

Ticaret üretim , satım ,pazarlama faaliyetlerini barındırır .
Benim asıl söylemek istediğim biz bu hayvanları sadece ve sadece tüccarlar sayesinde elde edebiliriz . Üreticilerde tüccarlara satarlar ancak kendi evinde üretim yapanlar dahi anaç çiftleri bu işin ticaretini yapanlardan sağlarlar .

Özetle demem o ki ; ben kaplumbağa ticaretine değil KAPLUMBAĞA SİMSARLARINA karşı çıkılmasını ve sitelerde o adamlara tüccar değil SİMSAR denmesini istiyorum . Zira ülkemize kaplumbağa getirenlerin çoğu da kanuna karşı hile yolları ile bunu yapar. Ticaret başlı başına saygın bir iştir . Simsarlık ise komisyonculuktur .

Ayrıca kaplumbağasını gercekten zorunlu olmaksızın evinden sepetleyenler bence o SİMSARlardan çok daha kötü kimselerdir . İnanın kaplumbağa beslemek KUŞ, KEDİ , KÖPEK le kıyaslandığında neredeyse masrafsızdır .

Ancak ülkemizde sokaklarda cins kedi ve köpeklerin sürü şeklinde gezdiğini de görmekteyiz . Yavru iken alınan hayvanlar sonradan sokağa atılmakta . Bence burda en büyük suçlu hiçbir araştırma yapmaksızın hayvan alanlar ya da hayvan beslemeyi sadece onu satın almak olarak görenlerdir .

Özellikle Amerikada sürüngen çifliği işleten tanıdıklarım aklıma geldikçe , bu işin ticaretini yapanlara kötü demek insafsızlıktır . Dünyada RES lerin hiçbir zaman nesli yok olmayacak ve tüm dünyayı istila ediyorlar . Oysa bizim yerel türlerimiz ne devlet korumasında ne bizim evlerimizde üretilemediği için risk altındalar.

Keşke bizde yerel türlerimizi üretip dünyaya pazarlayabilseydik . Düşünsenize Fırat Yumuşak Kabuklusu üretim ve pazarlama çiflikleri Türkiye de olsaydı ... Hem istihdam açısından hem bir neslin korunması açısından hem de ülke imajı açısından gelebileceğimiz yeri düşünün .

Bugün tüm dünyada ağırlıklı olarak Amerikan ve Çin orjinli hayvanların beslenmesi tesadüf değil , o ülkelerin bu hayvanları çifliklerde üretebilme başarısındandır . Bence bu başarıyı ayakta alkışlamak gerekir . Üç beş çiflik hata yaptı diye bir sektörün tümden karalanmasına karşıyım .

Keşke, yerli tür çizgili su kaplumbağaları içinde üretim imkanı olsa ve sayıları artsa ve dünyaya yayılsa. Doğadan toplanıp satılmasına karşı olduğum kadar, uygun koşullarda üretilip satılmasına o denli destek veriyorum. Doğada kirlilik altında yok olup gideceklerine en iyi ihtimalle sayılarının sabit kalması yerine; üretilmeleri ve ülkeye gelir kaynağı olmaları düşüncesine tam destek veriyorum.

Sadece duygusal, mantıktan ve bilgiden uzak olarak, tek yönlü ve parlak hayvanseverlik sözleri ile biraz da duyarlı vatandaş edasıyla ticarete karşı çıkmayı doğru bulmuyorum. Bir olayın görünen bir yüzü var ise görünmeyen yüzlerce yüzü vardır.

Ülkemizin genel rahatsızlığı olan bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayı ve bu fikri de körü körüne savunmayı her alanda olduğu gibi kaplumbağa ticaretinde de yaşıyoruz sanıyorum.


Tekrarla üretim aşamaları ve pazarlama teknikleri açısından sadece görsel bilgiye dayandığım için pek yorum yapmak istemiyorum. Gördüğünün yarısına inan duyduğuna inanma demişler. Ancak siz benim gibi duyumlar ve taraflı yorumlar içeren görmeye dayalı bilgi dışında; gözlemlerinizi paylaşıyorsunuz o nedenle sizinle aynı gözleme sahip değilim ve yorumsuz geçiyorum. Gözlemlerinizin doğru olduğunu düşündüğümüzde tüm yazılarınızın altına çekinmeden imzamı atarım. "Ticaret başlı başına saygın bir iştir" sözünüz ise tamamiyle doğrudur.
 
MonarK' Alıntı:
Keşke bizde yerel türlerimizi üretip dünyaya pazarlayabilseydik . Düşünsenize Fırat Yumuşak Kabuklusu üretim ve pazarlama çiflikleri Türkiye de olsaydı ... Hem istihdam açısından hem bir neslin korunması açısından hem de ülke imajı açısından gelebileceğimiz yeri düşünün .

bizdeki yerli tür kaplumbağaların ya da nesli azalmakta olan diğer türlerin doğal ortamları haricinde üretilip çoğaltılması çok zordur. zaten bu yüzden insanlar caretta carettalar için plajları kapatmakta, tabelalardaki ışıklara sınırlandırmalar getirmekteler. yoksa çok rahat bi şekilde çiftliklere alıp üretip binlercesini doğaya salabilirler. bu dediğniz mümkün olabilseydi zaten dünyada hiç bir hayvanın nesli tükenme tehlikesi altında olmazdı hemen bir çiftlik kurulup üretim yapılır ve doğaya salınarak sorun çözülürdü. ama maalesef o hayvanların doğal ortamları haricinde çoğalmaları mümkün değil. büyük çoğunluktaki hayvan için durum böyle. resler ise diğer türler kadar fazla şeye ihtiyaç duymadıklarından çiftliklerde kolayca üretilebiliyor. ancak bahsettiğiniz nesli tükenmekte olan türleri doğal ortamları dışında üretmek imkansız zaten bu yüzden görevliler doğal ortamlarını koruma altına alıp nesillerinin tükenmesini önlemeye çalışıyor yoksa kendileri bir çiftlik kurup üretmeyi deneyerek sorunu çözebileceklerini bilmiyor değiller. ayrıca o tip spesifik canlıların da ev ortamında beslenmesi taraftarı değilim bir kırmızı yanak gibi değiller sonuçta ve zaten sayıları azalmakta. en doğrusu yaşam alanlarını koruyarak nesillerini devam ettirmelerine imkan vermek bu yüzden. keşke dediğiniz gibi sayısı azalan türleri de kolayca çoğaltıp doğaya salmak mümkün olsaydı.

bu hayvanların para için hayatlarının dikkate alınmadan satılmasına ve tüm dünyaya ihracat edilmesine karşı çıkanlar bu işin görünmeyen yüzünün bilincinde olduklarından zaten buna karşı çıkıyorlar. ticaretin içinde hayvan da olsa başka bir canlının hayatı üzerinden rant sağlanıyorsa bana göre o ticaret ticaret değildir sadece para uğruna hayvanları öldürmektir.

sizin fikirlerinize de tabi ki saygı duyuyorum sonuçta gerçekten uzun bir süre sonucunda elde ettiğiniz deneyimler var. teşekkürler fikirleriniz için
 
aragorn' Alıntı:
MonarK' Alıntı:
Keşke bizde yerel türlerimizi üretip dünyaya pazarlayabilseydik . Düşünsenize Fırat Yumuşak Kabuklusu üretim ve pazarlama çiflikleri Türkiye de olsaydı ... Hem istihdam açısından hem bir neslin korunması açısından hem de ülke imajı açısından gelebileceğimiz yeri düşünün .

bizdeki yerli tür kaplumbağaların ya da nesli azalmakta olan diğer türlerin doğal ortamları haricinde üretilip çoğaltılması çok zordur. zaten bu yüzden insanlar caretta carettalar için plajları kapatmakta, tabelalardaki ışıklara sınırlandırmalar getirmekteler. yoksa çok rahat bi şekilde çiftliklere alıp üretip binlercesini doğaya salabilirler. bu dediğniz mümkün olabilseydi zaten dünyada hiç bir hayvanın nesli tükenme tehlikesi altında olmazdı hemen bir çiftlik kurulup üretim yapılır ve doğaya salınarak sorun çözülürdü. ama maalesef o hayvanların doğal ortamları haricinde çoğalmaları mümkün değil. büyük çoğunluktaki hayvan için durum böyle. resler ise diğer türler kadar fazla şeye ihtiyaç duymadıklarından çiftliklerde kolayca üretilebiliyor. ancak bahsettiğiniz nesli tükenmekte olan türleri doğal ortamları dışında üretmek imkansız zaten bu yüzden görevliler doğal ortamlarını koruma altına alıp nesillerinin tükenmesini önlemeye çalışıyor yoksa kendileri bir çiftlik kurup üretmeyi deneyerek sorunu çözebileceklerini bilmiyor değiller. ayrıca o tip spesifik canlıların da ev ortamında beslenmesi taraftarı değilim bir kırmızı yanak gibi değiller sonuçta ve zaten sayıları azalmakta. en doğrusu yaşam alanlarını koruyarak nesillerini devam ettirmelerine imkan vermek bu yüzden. keşke dediğiniz gibi sayısı azalan türleri de kolayca çoğaltıp doğaya salmak mümkün olsaydı.

bu hayvanların para için hayatlarının dikkate alınmadan satılmasına ve tüm dünyaya ihracat edilmesine karşı çıkanlar bu işin görünmeyen yüzünün bilincinde olduklarından zaten buna karşı çıkıyorlar. ticaretin içinde hayvan da olsa başka bir canlının hayatı üzerinden rant sağlanıyorsa bana göre o ticaret ticaret değildir sadece para uğruna hayvanları öldürmektir.

sizin fikirlerinize de tabi ki saygı duyuyorum sonuçta gerçekten uzun bir süre sonucunda elde ettiğiniz deneyimler var. teşekkürler fikirleriniz için

Bir gazete haberinde okumştum. Adıyaman'da fırat kaplumbağalarını üretme girişimi vardı. Sizin kadar karamsar değilim. İlgi olduktan sonra çok şey yapılabilir. Aslında hayvanların ticaret konusu olmasının bazı faydaları var. Haklı olarak hemen "Filleri dişleri için öldürüyorlar ve nesilleri tükeniyor demekki ticaret iyi değilmiş" diyebilirsiniz. Diğer taraftan bir çok tür hayvan çiftlik ortamında dikkatlice üretilip doğaya salınıyor. Bir örneğini hemen söyleyim "Ankara Çamlıdere-Çamkoru orman işletmesinde nesli tükenmekte olan yerli tür geyikler üretildi ve doğaya salındı." demekki yeterli ilgi olduktan sonra çiftlikte üretilemez denilen hatta aynı çiftlikte 15 yıldan fazla süreyle yavru vermeyen geyikler umut kesilmeden özenle bakılarak 10 yıl içinde doğada serbestçe ürediklerinden çok daha fazla sayıda üreyerek Kızılcahamam ile Bolu arasındaki ormanlara salındılar.

MonarK bir konunun altını özellikle çizdi ve STK'ların da yönlendirmeleri ile ilkeli bir ticaret vurgusunda bulundu. Ticaret toplumun gelişmesinde çok önemli bir yer tutar. İlkeli olarak yapılırsa hele hayvan ticareti evrensel hayvan hakları çerçevesinde yapılırsa, hem hayvanlar için, hem de insanlar için çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bir dönem derilerinden çanta, ayakkabı v.s. yapılan ve nesli tükenme tehlikesi geçiren nil timsahları Mısır'da üretilmekte olup bırakın artık neslinin tükenmesini, piyasaya arzı o kadar fazla olduğu için fiyatı bile düşmeye başlamıştır.
 
Peki çifliklerde pek çok hayvan üretilip doğaya salındığını biliyorsunuz sanırım . Mesela avustralyada hemen hemen tüm canlılar çifliklerde üretilip yeniden doğaya salınır . Ancak doğadaki avcılarla baş edemiyorlar . Mesela bizim Kel aynaklar çifliklerde üretilip salınıyor ve hayvan göç edip dönemiyor . Carettalar ise denizde balıklar ve martılar tarafından tüketiliyor .

Sizin imkansız dediğiniz şeyler aslında oldukça mümkün zira çizgili kaplumbağalar RES lerden çok daha zahmetsiz ancak üretmek ve pazarlamak için ciddi ekonomik güç ve deneyim olmalıdır .

Parası olanda cesaret ve deneyim yok , deneyimi olanda ise diye cümle kuramıyorum çünkü ülkemizde bu sistemi kurabilecek deneyimi olan kimse var mı ?

Caretta lar konusunda benim de desteklediğim bir proje var fakat bütçe oluşturulamadı ; carettaları büyütüp doğaya salmak . Ancak bu ciddi bir külfet .

Zaten yurtdışında pek çok spesifik hayvan bu şekilde çifliklerde üretilmekte .

Bu ülkenin iki sorunu var bence : Biri herşeye imkansız demek ,ikinciside başkaları zaten düşünmüştür demek . Hayır arkadaşım bu ülkede bunu düşünecek kimse yok . Zira defalarca TÜBİTAK la iletişime geçtim ancak gerekli belgeleri alacağım prosedür konusunda bile 3 farklı cvp aldım . Sonra CİTES Türkiye şubesine başvurdum ve hala cevap bekliyorum .

Bana genel olarak verilen cevap şuydu ; Sorduğunuz soru kurumumuzu ilgilendirmiyordan ileri gitmiyor nedense ...

Bir zamanlar cep televizyonları da imkansızdı çok değil 5 sene önceydi . Bilim ve teknik çok hızlı gelişiyor . Bizler için imkansız sadece üzerinden atlanılacak bir sınır çitidir .
 
Seğmen EFE' Alıntı:
aragorn' Alıntı:
MonarK' Alıntı:
Keşke bizde yerel türlerimizi üretip dünyaya pazarlayabilseydik . Düşünsenize Fırat Yumuşak Kabuklusu üretim ve pazarlama çiflikleri Türkiye de olsaydı ... Hem istihdam açısından hem bir neslin korunması açısından hem de ülke imajı açısından gelebileceğimiz yeri düşünün .

bizdeki yerli tür kaplumbağaların ya da nesli azalmakta olan diğer türlerin doğal ortamları haricinde üretilip çoğaltılması çok zordur. zaten bu yüzden insanlar caretta carettalar için plajları kapatmakta, tabelalardaki ışıklara sınırlandırmalar getirmekteler. yoksa çok rahat bi şekilde çiftliklere alıp üretip binlercesini doğaya salabilirler. bu dediğniz mümkün olabilseydi zaten dünyada hiç bir hayvanın nesli tükenme tehlikesi altında olmazdı hemen bir çiftlik kurulup üretim yapılır ve doğaya salınarak sorun çözülürdü. ama maalesef o hayvanların doğal ortamları haricinde çoğalmaları mümkün değil. büyük çoğunluktaki hayvan için durum böyle. resler ise diğer türler kadar fazla şeye ihtiyaç duymadıklarından çiftliklerde kolayca üretilebiliyor. ancak bahsettiğiniz nesli tükenmekte olan türleri doğal ortamları dışında üretmek imkansız zaten bu yüzden görevliler doğal ortamlarını koruma altına alıp nesillerinin tükenmesini önlemeye çalışıyor yoksa kendileri bir çiftlik kurup üretmeyi deneyerek sorunu çözebileceklerini bilmiyor değiller. ayrıca o tip spesifik canlıların da ev ortamında beslenmesi taraftarı değilim bir kırmızı yanak gibi değiller sonuçta ve zaten sayıları azalmakta. en doğrusu yaşam alanlarını koruyarak nesillerini devam ettirmelerine imkan vermek bu yüzden. keşke dediğiniz gibi sayısı azalan türleri de kolayca çoğaltıp doğaya salmak mümkün olsaydı.

bu hayvanların para için hayatlarının dikkate alınmadan satılmasına ve tüm dünyaya ihracat edilmesine karşı çıkanlar bu işin görünmeyen yüzünün bilincinde olduklarından zaten buna karşı çıkıyorlar. ticaretin içinde hayvan da olsa başka bir canlının hayatı üzerinden rant sağlanıyorsa bana göre o ticaret ticaret değildir sadece para uğruna hayvanları öldürmektir.

sizin fikirlerinize de tabi ki saygı duyuyorum sonuçta gerçekten uzun bir süre sonucunda elde ettiğiniz deneyimler var. teşekkürler fikirleriniz için

Bir gazete haberinde okumştum. Adıyaman'da fırat kaplumbağalarını üretme girişimi vardı. Sizin kadar karamsar değilim. İlgi olduktan sonra çok şey yapılabilir. Aslında hayvanların ticaret konusu olmasının bazı faydaları var. Haklı olarak hemen "Filleri dişleri için öldürüyorlar ve nesilleri tükeniyor demekki ticaret iyi değilmiş" diyebilirsiniz. Diğer taraftan bir çok tür hayvan çiftlik ortamında dikkatlice üretilip doğaya salınıyor. Bir örneğini hemen söyleyim "Ankara Çamlıdere-Çamkoru orman işletmesinde nesli tükenmekte olan yerli tür geyikler üretildi ve doğaya salındı." demekki yeterli ilgi olduktan sonra çiftlikte üretilemez denilen hatta aynı çiftlikte 15 yıldan fazla süreyle yavru vermeyen geyikler umut kesilmeden özenle bakılarak 10 yıl içinde doğada serbestçe ürediklerinden çok daha fazla sayıda üreyerek Kızılcahamam ile Bolu arasındaki ormanlara salındılar.

MonarK bir konunun altını özellikle çizdi ve STK'ların da yönlendirmeleri ile ilkeli bir ticaret vurgusunda bulundu. Ticaret toplumun gelişmesinde çok önemli bir yer tutar. İlkeli olarak yapılırsa hele hayvan ticareti evrensel hayvan hakları çerçevesinde yapılırsa, hem hayvanlar için, hem de insanlar için çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bir dönem derilerinden çanta, ayakkabı v.s. yapılan ve nesli tükenme tehlikesi geçiren nil timsahları Mısır'da üretilmekte olup bırakın artık neslinin tükenmesini, piyasaya arzı o kadar fazla olduğu için fiyatı bile düşmeye başlamıştır.

bir kızılcahamamlı olarak bahsettiğiniz geyik üretim tesislerini de gezmiş görmüş biri olduğumu belirterek başlamak istiyorum söze.bazı hayvanlar elbette çiftliklerde üretilip yeniden doğaya salınıyor. fakat bir geyik ile kaplumbağayı karşılaştırmak bence doğru değil. çünkü bahsettiğiniz tesisde geyikler doğalarından koparılmış değiller. ormanın bir parçası izole edilerek tüm doğal imkanlara sahip olarak üretiliyorlar. kaplumbağalar gibi yapay ortamda değiller yani. bu yüzden tabi ki öyle bir projede başarı sağlanması çok normaldir. hayvanın tabiatını elinden almıyorsunuz çünkü. aynı doğal ortamında yaptığınız bazı müdahleler ile tüm doğal imkanlardan yararlanmasını sağlayarak üretmiş oluyorsunuz.

ticaret tabi ki iyi bir şey ben zaten ticarete bişey demedim sadece sonunda başka bir canlının hayatına mal olan bir ticaret varsa bu olmamalıdır ki zaten onun da adı ticaret değildir bana göre katliamdır.
MonarK' Alıntı:
Peki çifliklerde pek çok hayvan üretilip doğaya salındığını biliyorsunuz sanırım . Mesela avustralyada hemen hemen tüm canlılar çifliklerde üretilip yeniden doğaya salınır . Ancak doğadaki avcılarla baş edemiyorlar . Mesela bizim Kel aynaklar çifliklerde üretilip salınıyor ve hayvan göç edip dönemiyor . Carettalar ise denizde balıklar ve martılar tarafından tüketiliyor .

Sizin imkansız dediğiniz şeyler aslında oldukça mümkün zira çizgili kaplumbağalar RES lerden çok daha zahmetsiz ancak üretmek ve pazarlamak için ciddi ekonomik güç ve deneyim olmalıdır .

Parası olanda cesaret ve deneyim yok , deneyimi olanda ise diye cümle kuramıyorum çünkü ülkemizde bu sistemi kurabilecek deneyimi olan kimse var mı ?

Caretta lar konusunda benim de desteklediğim bir proje var fakat bütçe oluşturulamadı ; carettaları büyütüp doğaya salmak . Ancak bu ciddi bir külfet .

Zaten yurtdışında pek çok spesifik hayvan bu şekilde çifliklerde üretilmekte .

Bu ülkenin iki sorunu var bence : Biri herşeye imkansız demek ,ikinciside başkaları zaten düşünmüştür demek . Hayır arkadaşım bu ülkede bunu düşünecek kimse yok . Zira defalarca TÜBİTAK la iletişime geçtim ancak gerekli belgeleri alacağım prosedür konusunda bile 3 farklı cvp aldım . Sonra CİTES Türkiye şubesine başvurdum ve hala cevap bekliyorum .

Bana genel olarak verilen cevap şuydu ; Sorduğunuz soru kurumumuzu ilgilendirmiyordan ileri gitmiyor nedense ...

Bir zamanlar cep televizyonları da imkansızdı çok değil 5 sene önceydi . Bilim ve teknik çok hızlı gelişiyor . Bizler için imkansız sadece üzerinden atlanılacak bir sınır çitidir .

bu ülkede bunu düşenecek kimse yok demekle ben de dahil tüm Türkiyede yaşayan insanlara bence hakaret ediyorsunuz. burası ayrı konu bu şahsi fikrimdir kendinizi bunu türkiyede sadece sizin düşünebileceği kadar zeki biri olarak görüyorsanız saygı duyarım tabi ki ama diğer insanları da bu dediğinizin rahatsız edebileceğini hatırlatayım belki daha dikkat edersiniz bundan sonra diye. tamam varsayalım ki bu ülkede bunu düşünebilecek sizden başka kimse yok, carettalar yunanistan sahilinde de var orda da mı bunları düşünecek insan yok? yunanistanda neden carettaları çiftlklerde üretip doğaya salarak neslini çoğaltmıyorlar? bunu da geçtim ülkemizde maliyet ve deneyim yoksa carettaları neden güçlü ülkeler alıp çoğaltmıyor kendileri? alıp kaplumbağaları ülkelerine götürüp çiftliklerinde çoğaltabilirler maliyet sorunları da yok hatta bunun ticaretini yapıp maliyetlerini bile çıkarabilirler rahatça madem öyle neden yapmıyorlar? demek ki bu işlerde sadece maliyete bakılmıyor. bahsettiğiniz kadar basit bir şey değil yani nesli tükenmekte olan bir canlıyı alıp çiftlik kurup üretip yeniden doğasına salabilmek. tabi ki başarılı örnekler vardır ama her zaman bunu yapabilmek başarı sağlayabilmek şu an için mümkün değil ilerde ne olur tabi orasını bilemem.

ekonomik maliyet elbette büyük bir engel ama sorun sadece bu değil. sorun sadece ekonomik külfet olsaydı bu külfeti karşılayabilecek fonlar dernekler sayesinde girişimler gerçekleştirilebilirdi.

girişimlerde bulunmanız çok güzel ve duyarlı bir davranış umarım sonuç da alabilirsiniz.
 
Geyikle kaplumbağayı sanırım siz karıştırdınız. Sözün başına dikkatinizi çekmek isterim. Adıyaman'da yerli tür Fırat Kaplumbağasının üretilmesi ile ilgili girişimden bahsettim önce. Yerli tür kaplumbağaların üretilemeyeceği hakkında elinizde kesin bir bilimsel çalışma var mı? Carettaların ticari değeri daha yok. Olduğu zaman emin olun onları üretmek için nice yollar bulurlar.
 
kaplumbağa konusunda geyikle ilgili örnek verince siz aradaki farkı anlatmak istedim ben sadece.

carettalar da yerli türlerdendir ve doğal alanları koruma altına alınarak üretilmeye çalışılıyor bunun dışında herhangi bir başarılı ve kayda değer bir şekilde üretimleri yapılıyorsa benim bilmediğim paylaşabilirsiniz tabi ki. ben zaten her tür için konuşmadım elbette yapılabilen bazı türler vardır ancak bunu her kaplumbağa türü için yapabilmek şu an için mümkün değil. ülkemizdeki her türlü yerli kaplumbağanın üretiminin çiftliklerde ya da yapay ortamda yapılarak doğaya salındığına ve başarılı bir şekilde çoğaltıldıklarına dair kesin bilimsel çalışmalar var mı acaba? işte bu yüzden genel konuşmak doğru olmaz zaten ben de bu yüzden genel anlamda yorum yapmadım. istisnalar her zaman vardır zaten. ticari değeri için üretme yolu bulacaklarına da katılmıyorum sonuçta gerçekten bu işlerle para için değil hayvanların sağlığı ve geleceği için ilgilenen nice kuruluş var ve onlar da zaten ellerinden geleni yapıyorlar onlar için...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst