MonarK' Alıntı:
Keşke bizde yerel türlerimizi üretip dünyaya pazarlayabilseydik . Düşünsenize Fırat Yumuşak Kabuklusu üretim ve pazarlama çiflikleri Türkiye de olsaydı ... Hem istihdam açısından hem bir neslin korunması açısından hem de ülke imajı açısından gelebileceğimiz yeri düşünün .
bizdeki yerli tür kaplumbağaların ya da nesli azalmakta olan diğer türlerin doğal ortamları haricinde üretilip çoğaltılması çok zordur. zaten bu yüzden insanlar caretta carettalar için plajları kapatmakta, tabelalardaki ışıklara sınırlandırmalar getirmekteler. yoksa çok rahat bi şekilde çiftliklere alıp üretip binlercesini doğaya salabilirler. bu dediğniz mümkün olabilseydi zaten dünyada hiç bir hayvanın nesli tükenme tehlikesi altında olmazdı hemen bir çiftlik kurulup üretim yapılır ve doğaya salınarak sorun çözülürdü. ama maalesef o hayvanların doğal ortamları haricinde çoğalmaları mümkün değil. büyük çoğunluktaki hayvan için durum böyle. resler ise diğer türler kadar fazla şeye ihtiyaç duymadıklarından çiftliklerde kolayca üretilebiliyor. ancak bahsettiğiniz nesli tükenmekte olan türleri doğal ortamları dışında üretmek imkansız zaten bu yüzden görevliler doğal ortamlarını koruma altına alıp nesillerinin tükenmesini önlemeye çalışıyor yoksa kendileri bir çiftlik kurup üretmeyi deneyerek sorunu çözebileceklerini bilmiyor değiller. ayrıca o tip spesifik canlıların da ev ortamında beslenmesi taraftarı değilim bir kırmızı yanak gibi değiller sonuçta ve zaten sayıları azalmakta. en doğrusu yaşam alanlarını koruyarak nesillerini devam ettirmelerine imkan vermek bu yüzden. keşke dediğiniz gibi sayısı azalan türleri de kolayca çoğaltıp doğaya salmak mümkün olsaydı.
bu hayvanların para için hayatlarının dikkate alınmadan satılmasına ve tüm dünyaya ihracat edilmesine karşı çıkanlar bu işin görünmeyen yüzünün bilincinde olduklarından zaten buna karşı çıkıyorlar. ticaretin içinde hayvan da olsa başka bir canlının hayatı üzerinden rant sağlanıyorsa bana göre o ticaret ticaret değildir sadece para uğruna hayvanları öldürmektir.
sizin fikirlerinize de tabi ki saygı duyuyorum sonuçta gerçekten uzun bir süre sonucunda elde ettiğiniz deneyimler var. teşekkürler fikirleriniz için