Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağa almak doğru mu? büyüdükçe uygun ortamı yaratmak mümkün mü?

iremarikan

Bronz 5 Üye
Foruma bugün girdim. 7 yaşındaki oğlumun severek aldığı ve ışıltı ismini koyduğu kaplumbağamızın bakımıyla ilgili yaptığım araştırmalardan sonra bu hayvanı evde büyütmenin mantıksız bir iş olduğuna iyice kanaat getirdim. veterinerin suyunu değiştirin ve yemini verin diyerek bize verdiği bu küçük canlıya iyice alıştık. Ancak öğrendim ki akvaryumda yaşaması gerek, ve büyüdükçe akvaryum ebadının da epeyce büyümesi gerekecek. keşke alırken bunları bilseydim, petshop anlatsaydı, vb. Şimdi bir de salmonella bakterisi bulunduğunu öğrendim. 3,5 yaşındaki küçük oğlum için de böyle bir riske girmeye gerek yok. Ki en sevdiği şey suyunu değiştirirken bana yardımcı olmak... Şimdi kaplumbağamız için daha uygun bir ortam arayacağımı çocuklarıma nasıl anlatacağımı düşünmeye başladım. Bu konuda söyleyebileceğiniz bir şeyler var mı?Siz böyle bir şey yaşadınız mı, çocklarıma nasıl anlatmalıyım ve nereye vermeliyiz(kesinlikle bir petshop dışında bir yer)?

Öncelikle kesin kararlı iseniz hayvanı sahiplendirme yoluna gidin. Burada yada benzer yerlerde sahiplendirme ilanı açabilirsiniz.
Diğer bir konu küçük çocuğunuzu hayvana dokundurtmamayı başarırsanız rahatça korursunuz. Yada temizlik esnasında sadece seyredecek.
Alıştıysanız hem sizin hem çocukların kopması zor olur. Bu sebeple bence ortamı güzelleştirip güzelce hayvana bakabilirsiniz. Tek hayvan olduğu için yapacağınız gayet büyük akvaryum bile en fazla yarım metrekare yer kaplar. Yani kocaman evde ayrılacak yarım metrekare bence senelerce bizle yaşayabilecek bir canlı için özveri dahi sayılmayacak boyutta. Çöp dahi o kadar yer kaplar. Akvaryum yaparsanız çocuklara hayvanın burayı benimsemesi gerektiği, evi gibi kabullenmesi gerektiği ve oradan çıkmaması gerektiğini anlatabilirsiniz. Bence önceden bilmesenizde bu hayvana bakmak zor değil.

Bu arada hayvan sanırım şu an ölüm fanusunda. En kısa zamanda kararı verip oradan kurtulmasına yardım edin. Hayvanı verenin mesleğinden şüphe ettim doğrusu. Pet shoptan farkı yokmuş.

Hem akvaryum olunca küçük çocuğunuz kolayca erişemez.. Bence seviyorsanız ve imkanınız varsa uygun ortamı hazırlayın derim hem çocuklarda hayvan sevgisi çok önemli bana göre

Cvp: kaplumbağa almak doğru mu? büyüdükçe uygun ortamı yaratmak mümkün mü?

Foruma Hoşgeldiniz;

Endişelerinize fazlasıyla hak veriyorum. Fakat çözümsüz değil. bakım şartlarını ilk öğrendiğimiz zaman 'ne kadar zahmetli ne çok şey lazım' diyor insan yalnız her sey ilk sistemin kuruluşunda zor. Bir kere doğru sistem oluştuğu zaman kendi hallerinde yaşayan hayvanlar.
Akvaryum büyüklüğü insanın gözünü korkutuyor ama şöyle düşünün evinizde ki bir orta sehpa kadar ya da sadece dekor amaçlı kullanılan bir gümüşlük mobilya v.b kadar yer tutacak.

Çocuklar için tedirgin olmakta haklısınız, Maşallah henüz küçük zaman içerisinde dokunmadan sevebilmeyi öğrenebilir. Hayvanın dokunduğu zaman canı yandığı ya da korktuğu gibi bilgiler ikna edici olabilir. Çocuğun ona zarar verebileceğinden çok hayvanın zarar görebileceği için dokunmaması gerektiği bilgisi algıyı olumlu etkiler.
Yardım ederken gözlemleme gibi görevleri olabilir. Ufak tefek görevler bile alabilir ilerleyen zamanlarda.
Sonunda hep beraber ellerin yıkanması durumun önemini zamanla kabullenmesini sağlayabilir.
Evcil hayvan sorumluğu çocuklar da önemli bir sorumluluk duygusu sevgi aşılıyor, bu nu da değerlendirmekte fayda var.

Bütün bunlar özveri ile olacak şeylerdir ve ciddi sorumluluktur. Yine de kararınız kesinse (ki bu çok normal) sahiplendirme yolunda gitmenizi tavsiye ederim.

Veteriner hekimin bu şekilde yönlendirmesi ya da yönlendirmemesi diyelim açıkçası büyük bir eksiklik.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Bugün bizim burada iyi sayılabilecek bir petshopa gidip akvaryum ve ısıtıcı baktım. Küçük boy akvaryumlar(45uzunluk X 20yükseklik ) 40 ytl, ve 50 ytl ye tetra marka bir ısıtıcı gösterdiler(25 derece sabit ısıya ayarlı okuduğum kadarıyla). Şimdiki halinden daha sağlıklı yaşayabilir , bir de filtre ile. En azından sahiplendirme kararımıza alışana kadar yaşaması gerektiği gibi beslemeye devam edebiliriz, bana ve çocuklara da alıştı, elimden yemi kapması gibi anlar tabii ki güzel yine de ...
Tatillerde kim bakıyor kaplumbağalarınıza, sahiplendirecek olursak alacak kişiye nasıl götüreceğiz, ya da bizden nasıl alacak, sarsıntı olmaz mı kaplumbağa için(bizim aldığımız petshop evimize 5dk yürüme mesafesindeydi)?

Isıtıcı ve filtre öneririz sorun değil. Ama akvaryum o olmaz. Camcıya 50*40*40 bir akvaryum yaptırırsınız ucuza.

Sahiplenecek kişi ya gelip alacak yada siz götüreceksiniz. Başka türlü riskli. Ben bir hayvanı şehir içinde gidip aldım. Diğer iki hayvanı İstanbul dan Çanakkale ye gidip aldım.

Sahiplendirme sürecinin ne kadar süreceği belli değil bu nedenle akvaryumun olması gereken ölçülerini Emre (AEK) belirtmiş, özel yaptırmak ya da kampanyalı akvaryumlardan almak maliyeti düşürebilir. Yanlız cam kalınlığına dikkat edin önemli bir nokta.

Ben sık seyahat eden biri olarak olarak abimlere emanet ediyorum. Sadece beslemek için gelip kontrol ediyorlar. Hayvan tek olsa yemeleme makineleride kullanılabilir.
Sahiplendirme için il/semt belirtirseniz ona göre tercih edilir. Hayvan seyahat edebilir.

Siz karar verin biz en uygun fiyatlı ısıtıcı akvaryum fiyatı araştırıp söyleriz hem tek kaplumbağa bakması çok daha kolay olur .. Tatil konusundada dayanıklı hayvanlardır 1 2 hafta yemese ölmez ama tabiki güvenebilceğiniz biri yemlerse çok daha iyi olur.. Biz hertürlü destek için burdayız

cevaplar için teşekkür ederim. 50 cm(uzunluk)X40 cm (yükseklik)X40 cm(derinlik) bu ölçüde ne kadar kalınlıkta cam seçmeliyiz? burada çerçeve-camcı var, yapabilirler sanırım. camları birleştirirken kullanılacak malzeme ne silikon? macun? nasıl olmalı?
akvaryumun üstü açık olacak herhalde. bu yorumlara göre bir cam kap yaptırıp salona koymak boynumuzun borcu oldu o zaman.. sorasında da bir ısıtıcı ve yakınına okuma lambası temin ederim.sizin bildiğiniz makul ısıtıcı varsa yazarsanız memnun olurum.

sistanın akvaryum siliconu kullanılacak bu camcıda yoktur. bunu yapı marketten alıp kendin götür ne kadar lazım ise o kadar al. ısıtıcı işini akvaryumu ne ölçüde yaptıracaksan ona göre önerelim. bunun yanında cam kalınlığı 6 mm olsun.

bulunduğu yer direk güneş almasın ama güneş ışığını görsün. hayvanlar bu şekilde aldanıp kuru alana çıkarlar.

gerekli önlemi alıp ufaklığın boyunun üstünde bir yere koyarsan yetişme olanağı olmaz. arkadaşlar genel olarak önlem alman gerekenleri bahsetmişler. foruma hoş geldin.

Bu olcu sizi 1,5 yil gibi goturur bunu yapmisken camciya birde akvaryum ustu kuru alan yaptirsaniz cok iyi olur bircogumuzun kuru alani bu sekilde birde uygun bir ic filtre alinmasi lazim yanliz

Filtre isitici icin butce nedir ?

Camcıya sorun buna benzer bir kuru alan yukarı yapabilir mi?
mailto:/forum/Konu-kule-ve-sehpa-tip-kuru-alanlar-su-ici-dinlenme-sehpalari.html

Akvaryum eninden biraz geniş yaparsa böyle daha kolay oturtulur.
mailto:/forum/Konu-akvaryum-ustu-kuru-alanim.html

Bendeki kuru alan gibi ufak çakıllarla zemini sizde kaplayabilirsiniz, yada halı kaydırmaz. Ama doğallık ve sağlık için önce ufak taş.

Bu arada 50 cm yazdığım ölçüyü fiyatta farketmez derse 60 cm yaptırdınızmı üste kuru alan çok rahat olur.

Isıtıcı için bu batan uygun.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=4685&ad=atman-kristal-camli-akvaryum-isiticisi-100-watt

Durumum iyi derseniz bu daha uygun.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=11898&ad=jbl-pro-temp-akvaryum-isiticisi-100-watt

İç filtre bu uygundur.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=8260&ad=dophin-fb-2000f-ic-filtre-400-l-h
60 cm uzunluk olursa buda uygundur.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=8261&ad=dophin-fb-3000f-ic-filtre-500-l-h

Durumum iyi derseniz bu en iyisi.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=3528&ad=eheim-pickup-2010-akvaryum-ic-filtre

Salmonella kolay kolay bulaşmaz. Salmonella kapması için çocuğun bakteriyi yutması veya açık bir yarası varsa oraya temas etmesi lazım başka türlü hasta etmez. Mesela kaplumbağaya veya suyuna elleyerek hasta olmaz ama elledikten sonra elini yıkamadan ağzına sürerse o zaman hasta olabilir.

Salmonella susuz yaşayamaz Mesela halıya veya üstüne akvaryum suyu damladı diyelim o suda salmonella olsa bile su kuruduktan birkaç saat sonra ölür.

Salmonella sadece kaplumbağalarda değil, kediler, hamsterlar, balıklar, büyükbaş hayvanlar ve kümes hayvanlarında da görülür. İyi pişmemiş yumurtadan ve tatlı su baıklarından bulaşma ihtimali çok daha fazladır.

Salmonellanın öldürme olasılığı çok düşüktür. Amerikada her yıl 142.000 kişi salmonella enfeksiyonu kapar ortalama 30 kişi hayatını kaybeder. Her yıl gripten ölenlerin sayısı salmonelladan ölenlerden kat kat fazladır.

Asla dükkan olan petshoptan almayın onlarda rekabet yok ama tavsiyem gittigidiyordan almak çünkü onlarda fiyatlarda rekabet oluyor akvaryum konusunda ben 25 liraya 50x30x30 6mm cam kalınlığında aldım 34akvaryumdan kargoyuda geç yolladıklarından bedavaydı

Yorumlar için tekrar teşekkürler, iyi ki böyle bir platform var. 40X40X30 cm bir akvaryum aldım-beşiktaş çarşı pasaj içindeki alt kattaki dükkandan-, (camcıları dolaşıp yapamayız cevabından sonra), iyice yıkayıp suyunu doldurdum, bu akvaryumun bir de cam basamağı var, kuru yer olarak. Isıstıcı da aldım. Şimdi sorum:
Bu ısıtıcı şu an içinde ve çalışıyor. Alırken de 10 kez sordum kaçak vs olur mu diye.Yok hiç olur mu, vs diye cevap verdiler. Bana ısıtıcının su içinde olması güvenli gelmiyor. Su iyice ısınınca ısıtıcıyı devreden çıkardıktan sonra kaplumbağayı yeni evine koyacağım. Umarım beğenir ve alışır. Akşama da bu foruma fotoğraf koymayı planlıyorum.
Sonraki aşama da sahiplendirme ilanı. Biz istinye-istanbul dayız ve kaplumbağamız sağlıklı çok şükür. Cinsiyetini bilmiyorum, küçük oğlum da vermemi hiç istemiyor ancak su içinde elektrikli aygıt bence riskli. Isıtıcının markası sea star ve 22.95 ytl.Eğer bu kaplumbağaya iyi bir sahip bulursak akvaryumu ile beraber vermeyi düşünüyorum, uv lambası da var(ampulunu henüz alamadım).

mailto:/product_info.php?products_id=313951&osCsid=5h92711qu4eoeoufn3ibpc0nb6

aldığınız ürün bumu acaba ? Merak etmeyin elektrik kaçağı olmaz eğer kırık çatlak yoksa siz yinede akım varmı diye kontrol edin içinize sinsin. Ama bence sizde zamanla vermekten vazgeçersiniz ki ısıtıcı olayı içinize sinmesse akımolduğu an elektriği kesen daha kaliteli ısıtıcılarda mevcut

bir tanede iç derece alın. ısıtıcı suya göre güçlü ise bir iki derece oynama olabilir 27-28 derece uygundur. ısıtıcı üzerinde totally veya completely submersible yazıyor ise veya konumlandırması hakkında resim varsa tamamen yatay vaziyette suya batabilir. eğer yaşarcanın gösterdiği model ise dik konumlandırma yapılmalıdır. yalnız bunda da ısıtıcı üstteki plastiğe kadar su içinde kalmalı. aksi halde hava teması ile cam patlayacağı gibi patlamasa dahi termostat dış havayı algılayarak çalışacaktır. tamamen su içine giremeyecek kadar uzunsa hafif meyille plastiğe kadar suya sokulmalıdır. ama sürekli çalışır vaziyette olmalı.fişten veya akvaryumdan çıkarılmamalı. akvaryumda buharlaşmaya bağlı su eksilmeleri gözlenir. bu sebeple ekleme yapmak ve ısıtıcının üst seviyesini sabit tutmak gereklidir. akvaryumla ilgili işlemlerde ısıtıcı fişten çekilmeli soğuması beklenmelidir. bu kazara ısıtıcıya çarpıp su üstüne çıkması durumunda güvenli olacaktır. aksi halde camı patlayacağı gibi suya akım da verir. tabi ilerde kaliteli ürünler alırsanız onlarda güvenlik sistemi vardır. eheim jager, jbl proterm gibi.

Zaten hayvan kucuk merak etmeyin sirf kaplumbaga icin degil dunyada binlerce akvarist isitici kullaniyor hicbir sorun olmaz yani
Yasarcanin dedigi gibi akim kesme ozelligi mevcut yada plastik korumali isiticilarda mevcut tabi

Evet linkte Yaşarcanın yolladığı ısıtıcı bizimkisi. Ayrıca cevaplara tekrar teşekkürler çünkü ısıtıcıyı yanlış denemişim zaten ben. Sizin yazdığınıza göre üst kablonun başladığı kısmı suya sokmamamıştım ki bu durumda ısıtmamıştı suyu. Kendim su ısıtıp 27-30 derece civarına ayarlı su koydum. Daha güvenli, kaçak olunca akımı kesen uygun fiyatlı "bir" marka önerisi?

Bir de bizim kaplumbağa ilk bu kadar suyun içine girince öylece dibe çöktü sonra çırpınır gibi yüzmeye başladı ara ara başını çıkarıp nefes alıyor ancak kuru yere kendi çıkamıyor. 2 kez ben çıkardım. Biraz durdu sonra üzerinde yürürken suya düştü. henüz yeni mekanını keşif içnde. Eski kutusunda, iç güdüsel bakmak, bu kadar bilgi edinmeden daha kolaydı, ya da daha az stresliydi diyelim. Konuşuyorduk onunla kafasını çıkarıp dinliyordu, bize gelmeye çalışıyordu, parmağımın ucundan yemi kapıyordu vb. Şimdi sürekli yüzmeye çalışır durumda debeleniyor, umarım yorulmaz fazla. Gece boyu kalkıp kalkıp onu kuru yere çıkarmalı mıyım ya da kaç saatte kuru yere çıkmalı?

Şu ilk aşamaları atlatayım sorularım azalacak inşallah.

Yeni ortamın özellikle derin suyun tadını çıkarıyordur :) Yüzme konusunda sıkıntı yaşamaz, ama yorulunca ya da gece uyurken tutunacak yere ihtiyaç duyarlar. yüzeye yakın tutunarak arda nefes almak için kafayı çıkarır. Bu amaçla akvaryuma birşey koyabilirsiniz, İpek bitki kullanışlı oluyor. Olmadı filtre ısıtıcı vantuzları kuru alan rampası gibi yerlere tutunarak duruyorlar. Tabi öncelikle yerini tanıyacak :D
Gece siz çıkarsaniz da o tekrar suya atlar. kendi isteyerek kimse yokken çıkarlar genelde kuru alana. Hatta kuru alan da ısıtıcı lamba yoksa çıkmaması daha iyi üşüme ihtimali olur.

İstediğiniz kadar soru sorabilirsiniz.

Geri