Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağa hakkında kafama takılan sorular

bumble bee

Bordo Bereli
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
1,134
Aklıma takılan birkaç soruyu sizinle paylaşmak istiyorum.

1) Petshop dan dış filtrelere bakarken petshop cu sen filtre katmanlarının hepsinde elyaf kullanacaksın kablumbağa besliyorsan başka bir şey olmayacak dedi. Ne kadar doğru ? doğru değil ise 3 sepetli bir filtre de kombinasyon nasıl olmalı?

2) Balık ile yaşamayacağını bende biliyordum, üst komşunun ciklet türü balıkları vardı ( 2 adet ) ve bakmayacaktı artık (küçük çocuk bi hevesle anası babası almış) bende benimkilerin yanına attım (2 adet 1,5 yaşında ) ilk 30 dk falan kovaladılar 3 hafta geçti, şimdilerde kankilerbalıklarla. Yanlarından geçiyor balıklar hiç bir şey yapmıyorlar. Acaba benimkilerdemi sorun var J

3) Balıkları yemeyince bende balık yemi aldım. Yalnız kablumbağalar balık yemlerinide yiyorlar! Sağlık açısından bir sıkıntı olur mu?

4) Bunlar sevilir mi? Sevilir miden kasıt neresinden sevilmeyi severler ? ben genellikle başının altı ve üstüne dokunarak sevmeye çalışıyorum ama ?

5) Arada bir akvaryumdan çıkartsak sorun olur mu?

6) Geceleri 0 ışık kalıyorlar bir sıkıntı olurmu ? gece lambası veya şu ay ışığı etkisi verenlerden alsammı?

7) mailto:/urun_detay.aspx?urn=13217&ad=jbl-solar-reptil-sun-t8-floresan-lamba-15-w Linkteki uvb lambası denilen (güneş ışığı etkisi veren) lambadır demi ? ve Akvaryum boyutum ve uzunluğum bu mailto:/img_2667.jpg , mailto:/1361incim8266854.jpg uygun mudur bu akvaryum için ? Ve bir çöl terraryumları için var birde yağmur ormanları terraryumları için hangisi uygun ?


Şimdilik bu kadar aklıma geldikçe sorarım.
 
RE: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

1.hayir bu dogru degil filtrede elyaf sunger seramik subustrat zeolit olmali siralama konusunda emre ve cem abi daha bilgili onlar seni yonlendirir
2.bence baliklari ayirin er yada gec baliklara zarar vereceklerdir diye dusunuyorum
3.ne tur bir balik yemi olduguna bagli ama yemeseler daha iyi olur bunun icin ayirmak en iyi cozum


4.Arada boynunun altini sevebilirsin bundan hoslaniyorlar ama kaciyorsa fazla zorlama daha sonra alisir
5.su degisimi vb. disinda akvaryumdan cikartmamaya calisin
6.eger geceleri kuru alanda uyuyorsa night glo lamba edinebilirsiniz
7.bize florasan tipinde uvbler lazim 5.0 yagmur ormanlari (tropical) icin olanlar uygun olur


Bunun yanina eger uvb sadece uvb icerikliyse uva icerikli bir isitma lambasi hem uvb hem uva icerikliyse bir soft ampul takmalisiniz
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Yalnız 7. soruda "bize florasan tipinde uvbler lazım" demişsiniz, linkteki de florasan ama çöl olduğu içinmi uygun değil dediniz? yağmuruda var aynı özelliklerin onu mu alayım ?
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

1- Pet shop filtrenin mantığını karıştırmış. Sadece elyaf konulan dış filtrenin iç filtreden ne farkı kalır. Kablumbağa yada balık için konu aynı uygulanır. Dış filtreye konulan malzeme amonyağı yani idrarın olumsuz etkilerni tutar, uygun bakteri oluşumu ile de hem buna yardımcı olur hemde su düzeni ve kalitesini uygun hale getirir. Yani filtreye alttan kirli suyun girdiği yerden başlayarak seramik (mech), kalın sünger, elyaf, zeolit, elyaf, substrat (lav), elyaf konulur. İlk kurulumda 1 ay substrat yerine karbon konulabilir.

2- Ben bu ciklet türlerinde kaplumbağa ile uyabilen sert balıklarlada yaşadığı gözlemlenen oscar balığını aldım. Ancak hem genç hem yavru kaplumbağalarım ilk şaşırmadan sonra saldırı ve kovalamaya başladı. Bu balıklar hızlı ilk başta kaplumbağalar kovalamayı bıraksa bile bir gün balıkları avlayacaklardır. Balık ne adar hızlıda olsa sayıca birden fazla kaplumbağa daha farklı taktiklerle saldırıp hayvanı yoracaktır. Bende balık önce tek kovalandı, sonra kaplumbağalar sırayla kovaladı. Bir gün balık avlanmış olur. Ayrıca kaplumbağa dışkısı bu hayvanları etkilyebilir. Bu konuyu ayrıca araştırmak gerekir.

3- Hayvanların beslenme alışkanlıkları yani diyetleri farklıdır. İçerikleri yakın olsada aynı değildir. Bu sebeple yemin içerisinde kaplumbağaya dokunan yada besin değerinin düşük olduğu ürünler olabilir. Ayrıca fazla yem tüketimi olup obezite sebebide olabilir. Balık beslenirken kaplumbağalar çıkarılmalı. Ayrıca balıklarda kendi yemlerinden mahrum kalacak. Hayvanlar ayrılmalı.

4- Bazıları yani tek yaşayıp insana daha çok alışmış olanlar kabuk değişiminde sırttan kaşınmayı sever. Buda o ihtiyacı giderildiğinden kaynaklıdır. Ancak evcil hayvan olmadıklarından sahibine bağlanma yada sevilme güdüleri yoktur. Sadece bulunduğu ortama alışırlar. Ben sudayken benden korkmayanların başının üzerine dokunuyorum, fazla ürkmüyorlar. Onlar sadece sarar gelmediğini anlıyor ama bunun mutluluk vermesi onlar için mümkün değil. Biz kendi açımızdan yakınlık kurduğumuzu düşünüyoruz. Bizi seviyor ve sevgiyi anlıyor olsa başına dokundurtan aynı hayvan bir dk sonra parmağınızı uzatınca ısırmaz.

5- Hastalık yada su değişimi gibi zorunlu haller dışında hayvanları akvaryumdan çıkarmak stres kaynağıdır ve hastalık sebebidir. Ben bunların dışında sadece boy ölçümünde senede iki kez kadar çıkartıyorum. Akvaryum temizliğide bende senede bir yada iki kez olduğuna göre son bir senedir hastada olmayan hayvanlarımdan akvaryum dışına en fazla çıkan 4 kez çıkmıştır ve oda sakin bir yerde akvaryum suyunda beklemiştir.

6- Kuru alanda yatıyorsa night glo alıp ısı sağlamak için kullanabilirsiniz. Bence zifiri olunca sorun olmaz ama genede odada hafif bir ay ışığı olsa iyi olur.

7- Bu lamba çöl hayvanları için ve bizdekilerin ihtiyacından çok fazla uvb ışını gönderir. Uygun olan yağmur ormanları için olandır. Ayrıca Floresan uvb lambalar pek verimli olmuyor. Konumandırması zor. Kapalı akvaryumda su sıçradığı ve buharlaştığı için bağlantı noktaları oksitlenebiliyor. Ben daha önce kullandım, ancak verim alamadım. Uvb cam arkasından geçmeyen bir ışın olduğu için kapaklı akvaryumlardaki cam muhafazada konulamıyor. Gene mandallı lamba ile ampul şeklindeki uvb daha verimli. Resimdeki akvaryum boyutu 50*20*30h gibi mi? Bu akvaryumun hacmi 30 lt oluyor ve içeride 10-12 lt su var gibi. Yavru kaplumbağa için hayvan başına 50-60 lt su erişkin için hayvan başına 100 lt su hacmi gerekir. Genede bu akvaryumun suyu biraz daha yükseltilerek 2-3 ay daha idare edilebilir. Ancak dipteki taşların iri olması aralarında dışkı ve yem artığı barındıracağından filtrasyonun verimli olmaması ve su değerlerinin çabuk bozulması yani kirlenmesine sepeptir. Ayrıca renkli taşlar kalitesiz boyaları sebebiyle salınım yapar ve zararlıdır. En uygunu ince doğal silis kumdur.
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

AEK' Alıntı:
7- Bu lamba çöl hayvanları için ve bizdekilerin ihtiyacından çok fazla uvb ışını gönderir. Uygun olan yağmur ormanları için olandır. Ayrıca Floresan uvb lambalar pek verimli olmuyor. Konumandırması zor. Kapalı akvaryumda su sıçradığı ve buharlaştığı için bağlantı noktaları oksitlenebiliyor. Ben daha önce kullandım, ancak verim alamadım. Uvb cam arkasından geçmeyen bir ışın olduğu için kapaklı akvaryumlardaki cam muhafazada konulamıyor. Gene mandallı lamba ile ampul şeklindeki uvb daha verimli.

Öncelikle teşekkürler çok güzel ve detaylı bilgiler vermişsin.

Bağlantı noktalarını buharlaşma ve sıçramaya karşı koruyacak bir dizayn yapsam ? verimsizliği sırf bu konudan mı yoksa genel olarak uvb ışığını yayma konusundamı ? birde mandallı lamba ampul dediniz sizinki öyle ise bir fotoğraf koyabilirmisin örnek
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Önemli değil.
Ben exo terra floresan uvb kullandım ve etkisiz. Kuru alana konumlandırma mesafe derken bir çok sorun oluyor. Hayvan bu lamba olduğu halde hafif yumuşama yaşadı. 1 ay içinde ampule geçtim ve 1,5 senedir süper.

Bu konuda mandallı lamba ve çeşitli uvb resimlri ilk sayfada aşağıdaki mesajda var.
mailto:/forum/Konu-jbl-reptil-jungle-uv190-15w.html

Bu konuda kuru alanlara lambaların takılışı ve konumu gözükmektedir.
mailto:/forum/Konu-150x80x70h-840-lt-ve-diger-iki-akvaryumum.html

Ben ayrıca üzeri kapaklı akvaryumların kaplumbağalara göre olmadığını düşünüyorum. Akciğer solunumu yapıp yüzeyde çok durduklarından ve yukarıyı seyrettiklerinden onların huzuru için açık akvaryumlar daha iyi.

Mandallı lamba ampulün takıldığı düzenek.
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

florasan gereksiz geniş alan ışıması yapar ve yarılanma ömrüde sarfiyatsız tip ampulere göre hızlıdır. kısaca kulanışsız bir ürün. sadece kuru alanı ışıtması yeterlidir. ampul tipler uvb yanında uva ışıması da yapar fakat ısıtma özelliği yoktur. bunun için ikinci bir lamba ile ısıtma da düz ampul alınmalı bu da 40-60 w arası olmalı. çevrenizde bauhaus veya baumaxx varsa orada satılan ecolite marka 52 w halosoft buzlu camı olan ampul bu işe uygun olandır. ucuz fiyatıyla uv ampulün fiyatını da dengeler. ısıtma lambası günde 10-12 saat; uv lambası 4 saat açık kalsa yeterli olur. alacağın ampulün wattına göre mesafe ayarını burada açıklarız.
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Emre abi (büyükmüşsün :) )

K.bakmada senin o düzeneğine ben bile bakılmaya razıyım, kablunbağan olasım geldi :D . Nasıl bir sevgidir bu böyle. Aslında bende kuru alanı kaya üzerinde değilde senin ki gibi yokuş çıkılacak yer gibi yapmak istiyorum ama gözümde büyüyor! Biraz büyüsünler akvaryumu değiştirmeyi düşünüyorum zaten o zaman senden destek de alırım inş. Açıklamaların için tekrardan çok teşekkür ediyorum. Yeni katıldım bende aranıza ama geç bile kalmışım, çok güzel site ellerinize sağlık.

sanada abi diyorum :) cem abi seninde verdiğin bilgiler için teşekkürler.. Son bir şey sormak istiyorum. peki bu ısıtıcı ampuller ve dış filtre, toplamda ne kadar ek elektrik faturası çıkartır bize, herşey standart zamanında kullanırsak ?
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

tam olarak ölçmedim. ama benim 300 lt'lik akvaryuma göre kullandığım ekipmanların hepsi 40-50 tl gibi bir şey tutuyor. tam donanımım var. standard zaman kış ayları oluyor. her şeyi kullanmak durumunda kalıyorsun. kaliteli ürün alırsan alış fiyatında pahalı olsa da uzun vadede ucuza geliyor. mesela benim akvaryumda 260 lt civarı su var. ısıtıcı olarak jbl 200 w protherm ısıtıcı fevkalade ısıtıyor. roxin gibi düşük bir mal alsaydım. 300 w alacaktım. bunun gibi kaliteli ürünlerin performansı iyi wattı düşük olunca elektrikten kurtarıyorsun açığı. düşük hacimli akvaryumlarda ona göre ekipman kullandığın için sarfiyat az oluyor. tabi bu ısıtıcı ve filtre için geçerli diğerleri standard olarak her akvaryum da olan şeyler.
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Teşekkürler Emin. Hayvanlar doğalarında gibi hissetsinler diye biraz abarttığımda söylenebilir :) Bird ben evde çok vakit geçirmediğim için bir kez yapayım uzun süre uğraşmak zorunda olmayayım mantığındayım Çizgili baktığım akvaryumumda eskiden res ler yaşıyordu. Onun kuru alanı daha doğal, falez kayalardan oluşuyor. Ancak yukarı yapılan kuru alanların su hacmini kısıtlamaması ve akvaryumu tam kapasite kullandırması çok iyi. Dediğin gibi akvaryum değişiminde bu yönteme gitmen çok iyi olur. Büyük akvaryumun camı daha kalın olacağından yukarıya yapacağın kuru alanın baskısını kaldırmasıda rahat olur. Burada ben ve Cem gibi bu şekilde yüksek hacimlerde sistemler kuran arkadaşlar oldu. En son Zafer yeni bir sistem kurduki şahane diyebilirim. Tabiki sanada bu kararı aldığında yardım ederiz.

Burada da şu sıralar zor bulunan uvb ve bunun oturabildiği çanağı olan mandallı lamba örneklri var. En uygunu şimdilik bu. Hatta bende bu mandallıdan almayı düşünüyorum.
mailto:/forum/Konu-uva-uvb-lamba.html


Elektrik faturasını belirleyen daha çok ısıtıcı oluyor. Kışın yüksek olan faturam yazın yarı yarıya düştü.

Benden 3 akvaryum var ve 1 adet 300 w, 2 adet 100 w ısıtıcı 24 saat çalışıyor. 3 adet dış filtre ve 1 adet iç filtrede 24 saat çalışıyor. Sadece eheim 2260 65 w güçte. Toplam 9 ampul yaklaşık 12 şer saat yanıyor. 3 adet hava motoru 10 saat çalışıyor. Tabi evin kendi elektrik tüketimide var. Bu kadar ekipmana kışın 230 tl gibi gelen fatura geçen ay 110 tl geldi. Yani çok korkulacak bir tüketim yok.
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Akvaryumdan çıkartman yanlış olabilir mikrop açısından.Ve kaplumbağalar ile balıkların aynı yapıya sahip mideleri olmadığı için bence balık yemi yemeleri problem olabilir diye düsünüyorum.
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Sağo Sena ama bu biraz eski bir mesajdı. Balıkları falan çokdan ayırdım.
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Merhaba sizin bu kaplumbagaların yanında benımkıler cok kucuk ama bugun petshopdan aldım ve ınternettekı bazı yorumlarda hep kotu seyler yazmıslar ezıyet edıyorsunuz falan dıyerek uzuldum lutfen benı bılgılendırır mısınız bakımı hakkında ? ılaclarını yemını aldım ama suyunu ne sıklıkta degıstiırecegım ve koydugum taşlar onları rahatsız eder mi?
 
Cvp: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Sedalper' Alıntı:
Merhaba sızın buk kaplumbagaların yanında benımkıler cok kucuk ama bugun petshopdan aldım ve ınternettekı bazı yorumlarda hep kotu seyler yazmıslar ezıyet edıyorsunuz falan dıyecok uzuldum lutfen benı bılgılendırır mısınız bakımı hakknda? ılaclarını yemını aldım ama suyunu ne sıklıkta degıstırecegım ve koydugum taşlar onları rahatsız eder mi?

Eğer alınan kaplumbağalar ölüm kabı olarak nitelendirdiğimiz kaplarda bakılıyorsa, evet eziyet ediliyor.

Kaplumbağa bakımı hakkında bütün detaylar bu başlıkta belirtiliyor Seda hanım. İyice okuduktan sonra aklınıza takılan sorular olduğunda burada yeni başlık açarak sorabilirsiniz.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

Öncelikle bir adet yavru kaplumbağa için minimum 50 litrelik bir akvaryum ve ekipmanları gerekmektedir. İleriyi düşünerek tekrardan ek malzeme ve akvaryum almayım ömürlük alayım derseniz, kuru alan için de bırakılacak boşluğu düşünürsek (akvaryum üstü kuru alanlar hariç) 1 adet kaplumbağa için 130 litrelik akvaryum yeterli olacaktır. Dipte talş yârine de 0.7 silis kum iyi olur. Belirttiğim başlıkta her bilgi mevcuttur.


Bu arada hoş geldiniz
 
RE: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Çok teşekkürler, hoşbulduk. Çok üzüldüm çünkü kabı küçük :( en yakın zamanda petshopa gıdıp gereklı malzemeyı alacağım. Karanlıkta bırakılmaları doğrumu peki?
 
RE: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Uykuya dalacaklari zaman goze direk gelen isik olmamasi iyidir. Rahat uyurlar. Bunun disinda rahatsiz etmeyecek sekilde los isik da olacagi gibi karanlikda olabilir.
 
RE: Kablumbağa hakkında kafama takılan sorular

Bu arada yemlerin yanında jel verildiyse kabuğu korumak için falan diye sakın kullanmayın hemen çöpe atın
 
Geri
Üst